Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

«Στο Πολυτεχνείο υπήρχαν και Δεξιοί»

                                    Ηχητικό ντοκουμέντο των αγωνιζόμενων δεξιών φοιτητών

Αγώνας για τη ζωή και για τη μνήμη

 

Οι εκδηλώσεις για το πολυτεχνείο είναι χρέος να γίνουν. Για τους λόγους που έχουν εκτεθεί τις προηγούμενες μέρες, αλλά και για έναν ακόμα. Επειδή απαγόρευσε την συγκέντρωση η κυβέρνηση. Σε αυτή την προκλητική αντιδημοκρατική απόφαση η απάντηση πρέπει να είναι μια δημοκρατική συγκέντρωση. Με όλα τα μέτρα ασφαλείας και προστασίας της υγείας, τηρούμενα σε βαθμό υπερβολής. Οι διαδηλωτές τα έχουν εφαρμόσει και τα ξέρουν. Η κυβέρνηση δεν τα έχει εφαρμόσει και το ξέρουμε.

Καταδικάζει την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Αμμόχωστο


 Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) καταδικάζει την προκλητική επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην, εδώ και 46 χρόνια κατεχόμενη από τον τουρκικό στρατό, Κύπρο, στις 15 Νοέμβρη 2020.

Η επίσκεψη αυτή στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου είναι προκλητική γιατί  έρχεται σε πλήρη αντίθεση με οποιαδήποτε προσπάθεια στα πλαίσια του ΟΗΕ για την εύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό πρόβλημα.

Podcast της ΚΝΕ για το Πολυτεχνείο

Παρακολουθείστε από το κανάλι της ΚΝΕ στο Youtube το podcast της ΚΝΕ, που μας «μεταφέρει» στο Πολυτεχνείο και στις κρίσιμες στιγμές της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973 και της αντιδικτατορικής πάλης.

100% καλύφτηκαν τα κρεβάτια ΜΕΘ


 Οι Διευθυντές Κλινικών του Νοσοκομείου "Παπανικολάου" που εμπλέκονται στη διαχείριση και νοσηλεία ασθενών Covid, ενόψει της αυριανής γενικής εφημερίας του Νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου" 17/11/20 ζήτησαν συνάντηση σήμερα 16/11/20 με το Εργασιακό Σωματείο.

Να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση απαγόρευσης


Αυτός που επέλεξε να στήσει σκηνικό σύγκρουσης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του, με την απόφασή τους για την ακύρωση του εορτασμού του Πολυτεχνείου και με την κατάπτυστη και αυταρχική κυβερνητική απαγόρευση των συναθροίσεων.

Να αποσυρθεί άμεσα η χουντική απαγόρευση για το Πολυτεχνείο


Δηλώνουμε την απερίφραστη αντίθεσή μας και καταγγέλλουμε το αυταρχικό ντελίριο της κυβέρνησης, που με αφορμή τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου έχει βάλει στόχο να περάσει ακόμα και τις χουντικές κατασταλτικές μεθόδους», αναφέρει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των τεσσάρων ατόμων.

Πεθαίνει ο Στράτος Παγιουμτζής


Ο Στράτος Παγιουμτζής γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1904,
«έσβησε» στις 16/11/1971, τραγουδώντας στη Νέα Υόρκη.

Πριν τη Μικρασιατική Καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά. Από παιδί μπήκε στο μεροκάματο: αρχικά ψαράς κι έπειτα «γεμιτζής», δηλαδή βαρκάρης, που μετέφερε τρόφιμα και άλλα εφόδια στα καράβια που άραζαν «αρόδο» έξω απ' το λιμάνι.

Φορτώνουν στις πλάτες των εργαζομένων τη «χασούρα» και από το 2ο lockdown

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ «ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»

Σε πλήρη εφαρμογή παλιά και νέα αντεργατικά εργαλεία για την εργοδοσία - Στο στόχαστρο το Δώρο Χριστουγέννων

Οπως και στο πρώτο, την περασμένη άνοιξη, έτσι και τώρα, στο δεύτερο lockdown, που αποφασίστηκε για μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση και η εργοδοσία επιχειρούν να φορτώσουν όσο περισσότερο μπορούν τη «χασούρα» στις πλάτες των εργαζομένων, προωθώντας παράλληλα πάγιους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Συναθροίσεις και άλλες προτάσεις

Θυμάμαι καλά!

Στη χούντα των συνταγματαρχών η συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους επιτρεπόταν με αριθμό συναθροιζόμενων ατόμων έως 5 (ολογράφως πέντε).

Επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων


Δεν παίζουμε την υγεία μας στα ζάρια. Απαιτούμε συχνά και ασφαλή δρομολόγια για το λαό. Επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων.

Τα χιλιάδες κρούσματα καθημερινά και οι πάνω από 1.000 νεκροί προβάλλουν επιτακτικά την ανάγκη να ληφθούν χωρίς καμιά καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας.

Το δημόσιο σύστημα Υγείας ήταν και παραμένει ανοχύρωτο


Στο «κόκκινο» είναι τα νοσοκομεία στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισε ο Χρήστος Καραχρηστός ειδικευόμενος γιατρός Πνευμονολογίας στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στον Γιάννη Μύττη και στον «Real.Fm», το Σάββατο 14 Νοέμβρη. (Βίντεο)

Εκατοντάδες υπογραφές


ΠΛΑΤΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

Με εκατοντάδες υπογραφές από όλους τους χώρους, εκπρόσωποι συνδικάτων, και μαζικών φορέων, νομικοί, δημοσιογράφοι, βουλευτές, αιρετοί κ.ά., καταδικάζουν την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη και την καλούν, έστω και τώρα, να την αποσύρει. Υπογραμμίζουν ότι είναι μια απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης.

Οι κομμουνιστές ήταν εκεί!


Με ανακοίνωσή του, 16/11/1973, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ «καλεί το λαό μας να εκδηλώσει μαζικά τη συμπαράστασή του στους φοιτητές».

Η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους φοιτητές κορυφώνεται. Έξω από το Πολυτεχνείο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες λαού, ενώ το μεσημέρι ενώθηκαν μαζί τους και αγρότες των Μεγάρων. Την ίδια μέρα οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προχώρησαν επίσης σε κατάληψη του Πολυτεχνείου της πόλης. Έως το βράδυ οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης είχαν ξεπεράσει τις 2.500. Κινητοποιήσεις έγιναν και στα Ιωάννινα.

Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ


Εκδίδεται, 16/11/1951, η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου).Άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή.

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης


Στη διάρκεια, 16/11/1950, του Β’ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Υπερασπιστών της Ειρήνης που διεξήχθη στη Βαρσοβία (16-22/11/1950) ιδρύεται, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.

Από την πρώτη στιγμή, το ΠΣΕ στάθηκε και πάλεψε ενάντια στην πολεμική μηχανή του ιμπεριαλισμού, η οποία ποτέ δεν υπήρξε κάτι άλλο από το οπλισμένο χέρι στην υπηρεσία των μονοπωλίων και των κερδών τους στον κόσμο. Τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στα 67 χρόνια ατέλειωτα. Στρατοκρατικά καθεστώτα, χούντες, επεμβάσεις.