Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

“Η θρησκεία είναι ατομική υπόθεση του καθενός”

Χριστούγεννα έρχονται!!! Κατανυκτική Χριστιανική διάθεση!!! Πολλά κομμουνιστοπροφίλ θα ποστάρουν δεντράκια, ελαφάκια, χιόνια στα καμπαναριά και οπωσδήποτε Άγιους Βασίληδες. Πολλά άλλα κομμουνιστοπροφίλ θα καταραστούν την όποια θρησκεία και πίστη. Κι όλοι με τον αντεπιστημονικό (ή τουλάχιστον αναποτελεσματικό) τσαμπουκά: «Δικαίωμά μου να πιστεύω» – «Δικαίωμά μου να μην πιστεύω». Θέλοντας λοιπόν να συμβάλω κι εγώ στο… γιορταστικό κλίμα, αναρωτιέμαι:

Η πορεία των χιλίων αόπλων της Ρούμελης

    Μια αδρή εικόνα των τεράστιων δυσκολιών και εμποδίων, που αντιμετώπιζε και έπρεπε να ξεπερνά ο ΔΣΕ, ιδιαίτερα στο κρίσιμο ζήτημα της άντλησης έμψυχων εφεδρειών και της ενίσχυσής του, δίνει η έκθεση για την πορεία των χιλίων αόπλων της Ρούμελης, που υπάρχει στο περιοδικό "Δημοκρατικός Στρατός" (έκδοση "Ρ", Α τόμος, σελ. 155) και την οποία αναδημοσιεύουμε ολόκληρη:
I. Η οργάνωση της πορείας
    "Σύμφωνα με διαταγή του Γ. Α. για αποστολή στη Μακεδονία χιλίων αόπλων, το Αρχηγείο Ρούμελης συγκρότησε μια ταξιαρχία αόπλων από την επιστράτευση, που έκανε στο διάστημα στο διάστημα 20 - 12 - 47 μέχρι τέλη Γενάρη 1948.

"Η ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ": Καλή αρχή Σωτήρη


 "Η ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ"
Σωτήρης Μπαλλάς

“Ιερές” καταπατήσεις

Τις “ιερές” καταπατήσεις βάζει στο στόχαστρό του ο Δήμος Πετρούπολης. Πρόκειται για τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της Λαμίας, που από 300 στρέμματα που διεκδικούσε αρχικά, έφτασε να ζητά 7,5 χιλιάδες, τα οποία και δήλωσε στο Κτηματολόγιο. Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους, η έκταση αντιστοιχεί στο 1/3 του Δήμου Πετρούπολης.

Παρουσίαση του Δοκιμίου ιστορίας του ΚΚΕ 1918 - 1949

Το ΚΚΕ είναι ένα κόμμα που ιδρύθηκε εκατό χρόνια πριν, αλλά ήταν βγαλμένο από το μέλλον και την κοινωνία του. Κι αυτό μόνο όποιος έχει διαβάσει την ιστορία αυτού του κόμματος μπορεί να το καταλάβει, να το κάνει κτήμα του.
Η σημερινή παρουσίαση του Δοκιμίου στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό, ήταν ουσιαστικά αυτό το κόκκινο νήμα που διαπερνά τον ιστορικό χρόνο, συνδέοντας τα ιστορικά διδάγματα με τη συγκυρία στο παρόν και τη μελλοντική προοπτική, που οιστρηλατεί τον αγώνα και κάθε συλλογική προσπάθεια.