Σάββατο, 9 Νοεμβρίου 2019

Για το τείχος του Βερολίνου


Δεν υπάρχει επιτελείο προπαγάνδας που να μην έχει υπηρετήσει εκείνη την υπέροχη ρήση: «Ποτέ μην αφήνεις την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια ωραία ιστορία»…
  
  Πόσο «ωραία» όμως είναι η ιστορία που μας διηγούνται κάθε χρόνο οι νικητές του «ψυχρού πολέμου», ειδικά ανήμερα της επετείου από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου στις 9/11/1989;

Για τις «περιοδείες» της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ


Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ έχει ξαμοληθεί ανά την Ελλάδα όχι βέβαια για να επισκεφθεί χώρους δουλειάς ή να οργανώσει κινητοποιήσεις. Αυτά τα αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Σήμερα βρέθηκε στο Βόλο ο επονομαζόμενος γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κιουτσούκης, όπου επισκέφτηκε μαζί με άλλα στελέχη (Θεοχάρης κ.λπ.) τον Εισαγγελέα της περιοχής και τον Δικηγορικό Σύλλογο. Βρέθηκαν εκεί γιατί θέλουν να βάλουν εμπόδια στη δράση των ταξικών δυνάμεων.

Παραπέρα θωράκιση του αντιλαϊκού οπλοστασίου, νέο χτύπημα στις λαϊκές ελευθερίες


ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΙΝΙΚΟΥΣ ΚΩΔΙΚΕΣ

Σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση κινούνται οι «διορθώσεις» που επιχειρεί η κυβέρνηση της ΝΔ σε «εμβληματικές» μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ που αφορούν τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που έρχεται την Τετάρτη 13 Νοέμβρη στην Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την

Παραδόθηκε το μνημείο που θα στηθεί στη Μακρόνησο

Στο μηχανουργείο του Δήμου Βασίβαγλη, που κατασκευάστηκε μεγάλο μέρος του Μνημείου που θα ανεγερθεί στη Μακρόνησο, πραγματοποιήθηκε σήμερα η τελετή παράδοσης - παραλαβής, παρουσία αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, της Επιτροπής Κρίσης καθώς και των μελών και φίλων του Κόμματος που θα συμβάλουν στην εγκατάσταση του μνημείου.

 Η Επιτροπή Κρίσης εξέτασε το έργο και διαπίστωσε ότι είναι ολοκληρωμένο και πληροί όλες τις αισθητικές προϋποθέσεις και τα κριτήρια που ορίζει η προκήρυξη του διαγωνισμού.

15ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ


Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν οι σύνεδροι του 15ου Συνεδρίου της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος χαιρέτησε στην έναρξη του Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στον κινηματογράφο «Studio».

Τον Δ. Κουτσούμπα υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Χρήστος Τσιντζιλώνης, και

Ο Δ. Κουτσούμπας για το Τείχος του Βερολίνου


Η δημόσια δωρεάν Παιδεία ήταν δεδομένη 
για όλους τους πολίτες της ΓΛΔ
Για το Τείχος του Βερολίνου ρωτήθηκε χτες σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά» ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας:

— Να σας κάνω μία ερώτηση ακόμα κ. Γενικέ Γραμματέα, επειδή βλέπω σήμερα στο σύσσωμο σχεδόν ευρωπαϊκό Τύπο να ετοιμάζονται, να έχουμε τα προεόρτια της αυριανής γιορτής για την Ευρώπη, η οποία είναι για τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους και που σηματοδότησε

Ο Λουι Αραγκόν για την Οκτωβριανή Επανάσταση


Αξιοποιώντας το δίτομο έργο του βραβευμένου με Βραβείο Λένιν μεγάλου ποιητή Λουι Αραγκόν με τίτλο «Η ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης 1917-1960 (Παράλληλη ιστορία) έκδοση στα ελληνικά από τις εκδόσεις ΦΥΤΡΑΚΗ (1962-μετάφραση Άρης Αλεξάνδρου) παρουσιάζουμε αποσπάσματα που δίνουν με γλαφυρό – λογοτεχνικό τρόπο (διατηρούμε την ορθογραφία του έργου) τις πρώτες ώρες της εξέγερσης και την επίθεση στα Χειμερινά Ανάκτορα (7/11/1917).

Από την «ευφορία» για την «ελευθερία» στα δεσμά της φτώχειας και της απελπισίας


30 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙΧΟΥΣ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ
Εκτοπισμός εκατομμυρίων, θλίψη, φόβος και παραίτηση ακολούθησαν την «επανένωση», αφήνοντας μέχρι σήμερα το στίγμα τους

Πριν από 30 χρόνια, στις 9 Νοέμβρη 1989, έπεσε το τείχος του Βερολίνου, σηματοδοτώντας την ανατροπή της σοσιαλιστικής εξουσίας στη Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (ΓΛΔ) μετά από δεκαετίες στοχευμένης ιμπεριαλιστικής περικύκλωσης.

Τα τείχη στον «ελεύθερο κόσμο»


 Το Τείχος έπεσε; 
Ζήτω τα τείχη

Ζούμε σε έναν περιφραγμένο με Τείχη  κόσμο.
 Από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Μεξικό, από την Ισπανία ως το Μαρόκο, από το Ισραήλ ως την Παλαιστίνη, από την Ινδία ως το Μπαγκλαντές, από τη Νότιο Αφρική ως την Ζιμπάμπουε, δεν υπήρξαν ποτέ τόσα πολλά Τείχη.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 9 - 10 Νοέμβρη:
  • Μπροστά στα επόμενα βήματα των εργατικών κινητοποιήσεων.
  • Νέα στοιχεία για τους επικίνδυνους σχεδιασμούς στη βάση του Αράξου.
  • Το 15ήμερο δισέλιδο για τους ένστολους.

«Νύχτα των Κρυστάλλων »


Τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου οι ναζί εξαπολύουν μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας («Νύχτα των Κρυστάλλων »).
Εκείνη τη νύχτα , γύρω στους εκατό Εβραίους έχασαν τη ζωή τους, 26.000 συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, 200 συναγωγές πυρπολήθηκαν και 7.000 εβραϊκά καταστήματα λεηλατήθηκαν.

«Το Τείχος του Βερολίνου... Κι όμως το σύστημα σου λέει ΞΑΝΑ ψέματα!»

9 Νοέμβρη 1989. Πέφτει το τείχος στο Βερολίνο. Οι υπερασπιστές του σημερινού άδικου συστήματος πανηγυρίζουν, παραχαράσσουν την ιστορική αλήθεια µε στόχο να υιοθετήσει και η νεολαία σαν "αλήθεια" τη δίκη τους επιδίωξη, το μεγάλο ψέμα: Ότι ο καπιταλισμός είναι το καλύτερο σύστημα για την ανθρωπότητα και ότι ο σοσιαλισμός, όπως λένε, "απέτυχε". Η επίθεση ενάντια στον σοσιαλισμό που γνώρισε η ανθρωπότητα τον 20ό αιώνα, ο

Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου 2019

Άντρας με μπλούζα ΕΣΣΔ και σφυροδρέπανο

Αν βρεθείς στο Βερολίνο αυτές τις μέρες, παραμονές της τριακοστής επετείου από την πτώση του τείχους, θα διαπιστώσεις ότι όλα δουλεύουν για να σε πείσουν πως το γεγονός ήταν ό,τι πιο ευχάριστο έχει συμβεί στο ανθρώπινο είδος από τότε που ο αυστραλοπίθηκος πρωτοστάθηκε στα δυο του πόδια.

Υπαίθριες και στεγασμένες εκθέσεις παντού, πολλές από αυτές μάλιστα δωρεάν, συναυλίες, αφίσες, ειδικός φωτισμός και προβολές video art

Οι ναζί καίνε το Καρπενήσι*


Ένα ιστορικό άρθρο του ΑΠΤ* για το blog "ΕυρυτάναςΙχνηλάτης"

Η καρδιά του απελευθερωτικού αγώνα χτυπά δυνατά  στα στήθη της ανταρτομάνας Ευρυτανίας. Εδώ στα ψηλά βουνίσια λημέρια αντιλαλεί το ελασίτικο ντουφέκι κι αχολογούν οι οπλές από τα άλογα του Άρη και των συντρόφων του, ενώ η λαϊκή αλληλεγγύη σκορπάει τη ζεστασιά της στα φτωχά ορεινά χωριά μας. 
Εδώ σε τούτα τα απροσκύνητα βουνά της Ευρυτανίας πρωτοξεκίνησε ο αγώνας, εδώ δόθηκαν οι πρώτες νικηφόρες μάχες κατά των φασιστών τυράννων, εδώ εδρεύουν και  τα ηγετικά κλιμάκια του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΚΚΕ και των οργανώσεων της λεβέντικης Αντίστασης του λαού μας!

Στις 18 Δεκέμβρη η πρόταση της εισαγγελέως


Στις 18 Δεκέμβρη θα αγορεύσει η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων κήρυξε σήμερα, το πέρας της αποδεικτικής διαδικασίας διευκρινίζοντας ότι αν δεν είναι έτοιμη για την πρόταση της επί της ενοχής των κατηγορουμένων μέχρι τότε η εισαγγελέας, θα της δοθεί και άλλος χρόνος.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αναθεώρηση του Συντάγματος


Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση πάνω στα κρίσιμα ζητήματα για:

- Την απαγόρευση εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, διεύρυνση των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων.

Ανατριχίλα


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
«Θα ξαναματώσουμε δίπλα στις ΗΠΑ και στο μέλλον»!

Ανατριχίλα προκαλούν όσα είπε εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, κηρύσσοντας χτες την έναρξη Συνεδρίου Χερσαίων Δυνάμεων στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, καλωσορίζοντας

Γυάρος: Κάστρο Αγώνα


 Γυάρος ή Γιούρα

Χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας στα ρωμαϊκά χρόνια αλλά και στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας από το 1947 μέχρι το 1952, από το 1955 έως το 1961 και από το 1967 έως το 1974.

Το 1947 κατασκευάστηκε και η φυλακή της Γυάρου.

Δεν τελειώνεις με τους φασίστες όταν τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής

Δεν τελειώνεις με τους φασίστες όταν τελειώσει η δίκη της Χρυσής Αυγής, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του «ΣΚΑΪ».

Πρόσθεσε ότι η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης καθυστέρησε πολύ και πως το κράτος συμπεριφέρθηκε με δικονομική επιείκεια στη Χρυσή Αυγή.

Αναφέρθηκε επίσης στις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και στον σχεδιασμό για περιορισμό των διαδηλώσεων.

Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν χωρούν στα Γιαννιτσά!


Ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν χωρούν στα Γιαννιτσά! Στην αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα η δύναμή μας!

Την Πέμπτη 7 Νοέμβρη οι πάνω από 500 μαθητές του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Γιαννιτσών ήρθαν αντιμέτωποι με μια μικρή μειοψηφία μαθητών -περίπου 20 άτομα- που έκαναν κατάληψη στα δύο σχολεία χωρίς καμία απόφαση 5μελούς, 15μελούς ή γενικής

Στο πλευρό των προσφύγων το Εργατικό Κέντρο και φορείς της περιοχής


Τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων στην περιοχή της Νάουσας επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου, του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας», της ΟΓΕ, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Λάκης Λακηνάνος δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Οι 12 Άθλοι της Σοβιετικής Ένωσης

Η Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν η έφοδος της εργατικής τάξης στον ουρανό. Η προσπάθεια να χτίσει στη γη, αυτό που οι θρησκείες της έταζαν στον ουρανό, σε μια άλλη ζωή.

Αυτό που κατάφεραν να φτιάξουν, είχε αδυναμίες -γι’ αυτό και ηττήθηκε στο τέλος. Είχε αντιφάσεις και ατέλειες, όπως κάθε ανθρώπινο έργο. Είχε όμως κατακτήσεις, που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πριν τις δει στην πράξη, και μας εντυπωσιάζουν ακόμα και σήμερα, στον 21ο αιώνα.
Άθλοι ανθρώπινοι, που μοιάζουν εξωπραγματικοί, σαν έργο ημίθεων…

Πεθαίνει, ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ


Πεθαίνει, 8/11/1986, ο Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ, στέλεχος του Κόμματος των Μπολσεβίκων, σοβιετικός διπλωμάτης και κρατικός αξιωματούχος.

Ήταν μέλος του Κόμματος από το 1906, ενώ παραμονές της επανάστασης εκλέχθηκε στο ρωσικό γραφείο της ΚΕ. Την περίοδο της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης ήταν μέλος της Στρατιωτικής Επαναστατικής Επιτροπής.

Το 1926-1952 ήταν μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της σοβιετικής κυβέρνησης το 1930-1941, πρώτος αντιπρόεδρος το 1941-1957 και υπουργός Εξωτερικών το 1939-1949 και 1953-1957.

Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου

Το νέο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» στη ΛΑΡΚΟ ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα, το οποίο επιβεβαιώνει με τραγικό τρόπο τις τεράστιες και διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Κανείς δεν δικαιούται να ισχυρίζεται ότι τάχα... «θα διερευνηθούν τα αίτια».
Μόνο στο διάστημα των τελευταίων 15 μηνών είναι αλλεπάλληλες οι καταγγελίες του Συνδικάτου Μετάλλου Φθιώτιδας για τα απανωτά εργατικά «ατυχήματα» και τις τεράστιες ελλείψεις

Τέρμα πια οι αυταπάτες, ή με τους Ρωμαίους ή με τους Γαλάτες

Ο πολιτικός Ρενέ Γκοσινί


Στις νέες εκδόσεις του μικρού Νικόλα, διαβάζουμε το εξής βιογραφικό στο τέλος του βιβλίου για τον Ρενέ Γκοσινί.

“Γεννήθηκα στις 14 Αυγούστου του 1926, στο Παρίσι, κι αμέσως μετά άρχισα να μεγαλώνω. Την επομένη ήταν Δεκαπενταύγουστος και δε βγήκα, από το σπίτι”. Η οικογένειά του μεταναστεύει στην Αργεντινή, και ο ίδιος φοιτά στο Γαλλικό Κολέγιο του Μπουένος Άιρες.

Στάλιν: «Μπορούμε και πρέπει να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον» –7 Νοέμβρη 1941 – Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία που κίνησε για το μέτωπο

Στις 6 Νοέμβρη 1941 και ενώ οι χιτλερικές ορδές έχουν φτάσει στα περίχωρα της Μόσχας, ο Στάλιν μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση για την επέτειο του Μεγάλου Οχτώβρη, μεταξύ άλλων θα πει: «Συνήθως, στις πανηγυρικές συνεδριάσεις των επετείων της επανάστασης του Οχτώβρη, κάνουμε απολογισμό των επιτυχιών μας στον τομέα της ειρηνικής ανοικοδόμησης για το χρόνο που πέρασε. (…) 

Αν ζούσα στη ΓΛΔ θα είχα πάρει σύνταξη και θα γύριζα τον κόσμο


Η Άνγκελα Μέρκελ, που μεγάλωσε στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, έσωσε συνέντευξη στο Spiegel με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την πτώση του τείχους σε λίγες μέρες.
Σε αυτήν υπάρχουν διάφορα αντιφατικά σημεία μαζί με τον αναμενόμενο αντικομμουνισμό -πχ όταν κάνει λόγο για δικτατορία και αποδίδει το

Νέα επίπεδα νοθείας και εκφυλισμού σε βάρος των εργαζομένων και των συνδικάτων


ΗΓΕΣΙΕΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΥ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ

«Τα ρέστα τους» δίνουν η συνδικαλιστική μαφία στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και οι άνθρωποί της, «κατακτώντας» νέα επίπεδα κατρακύλας στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν με κάθε μέσο τις καρέκλες τους για να συνεχίζουν να παίζουν τον άθλιο ρόλο τους υπέρ των αντεργατικών σχεδιασμών του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Γιούρα μέρος ζ΄


Νίκησε ο άνθρωπος, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής
Αιώνια καταισχύνη των αμερικανόδουλων - μεταβαρκιζιανών, εμφυλιοπολεμικών και μετεμφυλιοπολεμικών κυβερνήσεων «Κεντρώων, Φιλελεύθερων και Δεξιών»

ΜΕΡΟΣ ζ'

Δεκαοχτώ χιλιάδες κρατούμενοι αγωνιστές της Eθνικής Aντίστασης, της δημοκρατίας και της ανεξαρτησίας της χώρας πέρασαν από

Τίτος Βανδής


Ο Τίτος Βανδής, γεννήθηκε στις 7 Νοέμβρη 1917 στο Νέο Φάληρο. Γόνος ευκατάστατης οικογένειας της Καβάλας (ο πατέρας του ήταν καπνέμπορος), επέστρεψε σε μικρή ηλικία στον τόπο καταγωγής των γονέων του.
 Σε ηλικία πέντε ετών έπαθε ελονοσία και γι' αυτό το λόγο έφυγε με τη μητέρα και τα αδέλφια του για την Ελβετία.

Πήγε σχολείο στη Λοζάνη και τέσσερα χρόνια αργότερα επέστρεψε με την οικογένειά του στην Ελλάδα κι εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη φοίτησε στο Γαλλικό Λύκειο της πόλης, μυήθηκε στις

Θύμα φασιστικής - ρατσιστικής επίθεσης μαθητής πρόσφυγας


ΝΕΑΠΟΛΗ - ΣΥΚΙΕΣ

Θύμα φασιστικής - ρατσιστικής επίθεσης έπεσε χτες το πρωί ανήλικος πρόσφυγας από το Ιράν, μαθητής της 1ης Γυμνασίου, έξω από το σχολείο όπου φοιτά, στο δήμο Νεάπολης - Συκεών στη Θεσσαλονίκη.

Οι ευθύνες δεν κρύβονται

Τις τραγικές συνέπειες από την πολιτική του εγκλωβισμού και την υλοποίηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό επιβεβαιώνουν η νέα έξαρση του προβλήματος στα νησιά και τα κυβερνητικά μέτρα για τη διαχείρισή του.

7 Νοεμβρίου 1944

Ο ΕΛΑΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
του Ορέστη Μακρή (Γιάννη)
καπετάνιου του 2ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ

7 Νοεμβρίου 1944.

Είναι η μέρα που για πρώτη φορά οι Άγγλοι στρατιώτες προκαλέσανε τον 6ο λόχο του ΙΙΙου τάγματος. Ήταν 7 το βράδυ κι όλοι οι μαχητές του λόχου βρίσκονταν στη γιορτή που γινότανε στην πλατεία της Νέας Ελβετίας. Ξαφνικά μας ειδοποιούν πω ς δυο φορτηγά με Άγγλους στρατιώτες σταμάτησαν κοντά στην πλατεία. Δεν προφτάσαμε να ζυγώσουμε και τρεις Άγγλοι μας πρότειναν τα αυτόματα, όπως μας τα είχανε πολλές φορές

Κλίμα τρομοκρατίας για τον εορτασμός της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης


Κλίμα τρομοκρατίας επικρατεί στα κύρια εργατικά κέντρα της Ελλάδας, 7/11/1929,  με την κυβέρνηση Βενιζέλου να προσπαθεί να καταπνίξει κάθε εορτασμό της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.

Έχουν προηγηθεί δεκάδες «προληπτικές» συλλήψεις, ενώ ένοπλοι αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού περιπολούν τους δρόμους.

Εφοδος στα Χειμερινά Ανάκτορα


Στις 7 Νοέμβρη 1917, (25 Οκτώβρη με το παλιό ημερολόγιο) η εξέγερση, που είχε ξεσπάσει στην Πετρούπολη την προηγούμενη μέρα, αναπτύσσεται γοργά. Μόνο τα Χειμερινά Ανάκτορα (όπου βρίσκονταν τα μέλη της Προσωρινής Κυβέρνησης), το Γενικό Επιτελείο, το ανάκτορο Μαρίινσκι και ελάχιστα άλλα σημεία στο κέντρο της πόλης έμεναν ακόμη στα χέρια των αστικών δυνάμεων. Επαναστατικές εκδηλώσεις είχαν ξεσπάσει επίσης ταυτόχρονα στη Μόσχα, το Μινσκ, τη Κροστάνδη, κ.α.

Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2019

Απολογία Μιχαλολιάκου: Αρνήθηκε τα πάντα και «έδωσε» τους άλλους, για να «σώσει το τομάρι του»


Δίκη Χρυσής Αυγής

Αμετανόητος για τη δολοφονική δράση της εγκληματικής οργάνωσης της οποίας είναι ο απόλυτος ηγέτης, παρουσιάστηκε ο φυρερίσκος Νίκος Μιχαλολιάκος. Αρνήθηκε τα πάντα για να σώσει τον εαυτό του δεν δίστασε να αδειάσει πολλάκις πρώην βουλευτές και μέλη της οργάνωσης για να αποποιηθεί τις ευθύνες που του καταλογίζονται και την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης.

Η Παπαρήγα η καλή – Η Αλέκα της καρδιάς μας…


Τα Κομμουνιστικά Κόμματα δεν είναι ασφαλώς προσωποκεντρικά. Για αυτό ακριβώς βγάζουν μεγάλες φυσιογνωμίες μέσα από το κίνημα και τον αγώνα. Σε κάποια συνέντευξη τύπου είχαν ρωτήσει “προβοκατόρικα” την Αλέκα αν το ΚΚΕ είναι σταλινικό κόμμα, κι αυτή απάντησε πως το κόμμα είναι υπεράνω προσώπων, δεν είναι κόμμα του Λένιν ή του Στάλιν (στο οποίο είχε ασκήσει κριτική ο βετεράνος κομμουνιστής

Άλλο ένα εργοδοτικό έγκλημα
Εκφράζουμε  τα συλλυπητήρια μας  στην οικογένεια του συναδέλφου μας.

Εκφράζουμε την οργή μαςγια το νέο εργοδοτικόέγκλημα,  το θάνατο του 55 χρόνου συναδέλφου μας ,  στο βωμό τις κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Έχουμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ  , όπως και  σε άλλους χώρους το τελευταίο διάστημα έχει ξεφύγει, τα μέτρα για την ασφάλεια των εργαζομένων  είναι κόστος περιττό για την εργοδοσία , με αποτέλεσμα να μας οδηγούν καθημερινά σαν ζώα στα κρεματόρια τους.

«Η αλήθεια για το σοσιαλισμό και ο αντικομμουνισμός της ΕΕ»

Τριήμερο πολύμορφων εκδηλώσεων διοργανώνει η ΚΝΕ στις Βρυξέλλες στις 9 - 11 Νοέμβρη, κόντρα στα ψηφίσματα και τις φιέστες του αντικομμουνισμού της ΕΕ.

Το τριήμερο θα κορυφωθεί στις 11 Νοέμβρη, με εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με θέμα «Η αλήθεια για το σοσιαλισμό και ο αντικομμουνισμός της ΕΕ».

Γιούρα μερος στ΄


Εν ψυχρώ δολοφονία των κρατουμένων

ΜΕΡΟΣ στ`

Η μαρτυρική ζωή των κρατουμένων στη Γιούρα, οδήγησε δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους στον τάφο και σακάτεψε τόσο την υγεία των υπόλοιπων χιλιάδων κρατουμένων, ώστε με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό να οδηγούνται στην εξόντωση και το θάνατο.

Δεν μπαίνει σε γύψο η αγωνιστική διεκδίκηση ενός λαού


«Δεν γίνεται να βάλεις σε γύψο την αγωνιστική διεκδίκηση ενός λαού», τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σχολιάζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα περιορισμού των διαδηλώσεων.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο κανάλι «Open» σημείωσε ότι κι άλλες κυβερνήσεις επιχείρησαν να βάλουν «στο γύψο» τη λαϊκή διαμαρτυρία αλλά δεν το κατάφεραν και πως το ίδιο θα γίνει και τώρα, διότι λαϊκές διεκδικήσεις με διαδηλώσεις και απεργίες γίνονταν και σε ζοφερές μέρες στον τόπο μας.

Αταλάντευτα στη μάχη για συνδικάτα εργατών!


Τα συνέδρια μιας σειράς Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες, ήταν για άλλη μια φορά αποκαλυπτικά για τον χαρακτήρα της διαπάλης μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, για τη σημασία που έχει για κάθε εργαζόμενο να ενισχυθεί η μάχη που δίνουν τα ταξικά σωματεία και οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ απέναντι στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, για συνδικάτα στήριγμα των εργαζομένων και όχι των αντιλαϊκών στόχων του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του.

Μαρία Ιορδανίδου


Σαν σήμερα, 6 Νοεμβρίου 1989 πέθανε η συγγραφέας της «Λωξάντρας». Η Μαρία Ιορδανίδου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1897, κόρη του μηχανικού του εμπορικού ναυτικού της Αγγλίας Νικολάου Κριεζή και της Ευφροσύνης Μάγκου.
Η Μαρία Ιορδανίδου ήταν μια χειραφετημένη, πρωτοπόρα γυναίκα που έζησε μια εξαιρετικά ασυνήθιστη και πλούσια, όχι από υλική άποψη, ζωή. Ξεκινά από το Πολίτικο σπίτι στο Περάν όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, διέπλασε τη ζωή της λέει η ίδια.

Προκλητικές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΝΔ για περιορισμό - απαγόρευση διαδηλώσεων


 Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν θα μπει στο γύψο!

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τις προκλητικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου της ΝΔ για περιορισμό - απαγόρευση διαδηλώσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας την επίθεση στις συλλογικές διαδικασίες, στη δράση και στη λειτουργία των Συνδικάτων

Οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας: Δεύτερο υπόμνημα στην κυβέρνηση Μεταξά


Οι κρατούμενοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας υποβάλουν, 6,11/1940, και δεύτερο υπόμνημα στην κυβέρνηση Μεταξά, εκδηλώνοντας την υποστήριξή τους προς το Ανοιχτό Γράμμα του ΓΓ του ΚΚΕ Νίκου Ζαχαριάδη και ζητώντας για μια ακόμη φορά να σταλούν στο μέτωπο για να πολεμήσουν τους φασίστες εισβολείς. Και πάλι, η απάντηση που θα πάρουν θα είναι αρνητική. Οι κομμουνιστές κρατούμενοι της Ακροναυπλίας θα στείλουν ξανά σχετικό υπόμνημα στις 13 Νοεμβρίου, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

«Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ»


Παραμονές της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, ο Β. Ι. Λένιν απευθύνει, 6/11/1917,  «Γράμμα προς τα μέλη της ΚΕ», στο οποίο τονίζει μεταξύ άλλων:

«Σύντροφοι!
Γράφω αυτές τις γραμμές στις 24 [σ.σ. 24 Οκτωβρίου με το παλιό ημερολόγιο – 6 Νοεμβρίου με το νέο] το βράδυ.

Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2019

Όποιος δεν μπορεί να δείρει το γάιδαρο, δέρνει το σαμάρι


Δήμου Μυτιλήνης

Δεν μπορούμε να δείρουμε το γάιδαρο, γι’ αυτό θα δείρουμε το σαμάρι. Αυτή ήταν λίγο πολύ η παραδοχή των "διοργανωτών" της ιδιότυπης "σύσκεψης" που συγκλήθηκε στη Λουτρόπολη Θερμής στις 2 Νοεμβρίου 2019 με τη συναίνεση της δημοτικής και της τοπικής αρχής, παρακάμπτοντας παντελώς τους εκλεγμένους συμβούλους του Τοπικού Συμβουλίου και που ευτυχώς δεν αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία των κατοίκων του χωριού.

Οι πρόσφυγες είναι παιδιά του πολέμου


Και «8 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζετε για τους πρόσφυγες»

Με ανεξέλεγκτους ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών παγκοσμίως, με την Ελλάδα να αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα. Τα στοιχεία έρευνας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ (UNHCR) με τίτλο «Παγκόσμιες Τάσεις (Global Trends)», που είδαν το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιούνη, είναι αποκαλυπτικά. Μας πληροφορούν πωςο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων

ΠΑΜΕ: Σύσκεψη στις 12 Νοέμβρη


Ο στόχος όλων των κυβερνήσεων ως σήμερα και της ΕΕ είναι η απαλλαγή του κράτους και της εργοδοσίας από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη φθηνή εργατική δύναμη.

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι δεν πρέπει να δώσουν χώρο και χρόνο. Από τη στάση της αναμονής έχουν καεί στο χυλό όλα τα προηγούμενα χρόνια καθώς οι ανατροπές στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, δεν σταμάτησαν ποτέ. Κάθε νέος αντιασφαλιστικός νόμος όχι απλά δεν

Τα «διαβατήρια» του ξενιτεμού


 Οι βόμβες, οι πόλεμοι, οι στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η δια των όπλων επαναχάραξη των συνόρων, όπως υπαγορεύεται από τους δρόμους της ενέργειας. 

   Αλλά τα «διαβατήρια» του ξενιτεμού έχουν κι άλλες σφραγίδες. Μιλάμε για εκείνα τα άλλα αίτια της προσφυγιάς (όπως η πολιτική προσφυγιά) που η πατρίδα μας και ο λαός μας τα έχουν γνωρίσει όσο λίγες χώρες στον κόσμο, από τις αρχές του περασμένου αιώνα μέχρι σήμερα. 

Η συνδικαλιστική μαφία επιχειρεί ξανά να κάνει το άσπρο μαύρο


Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, που οι εργαζόμενοι ονόμασαν συνδικαλιστική μαφία, για άλλη μια φορά κάνει το άσπρο μαύρο.

Χρησιμοποιούν την τακτική του Γκέμπελς. Πες - πες κάτι θα μείνει.

Γιούρα μέρος ε΄


Οι κρατούμενοι ενώ πηγαίνουν
στην καταναγκαστική δουλιά
υπό τις απειλές των μαγκουροφόρων
 Επιχείρηση συγκάλυψης των εγκλημάτων

ΜΕΡΟΣ ε΄

Στις 12 Απρίλη 50 έρχεται στη Γιούρα ο Γενικός Επιθεωρητής Φυλακών Τριανταφυλλίδης σταλμένος από την κυβέρνηση, για να εξετάσει τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων της Γιούρας. 

Μαζί του κι ο Αγγλος οργανωτής (αντικαταστάτης του κουλοχέρη) ταξίαρχος Χίλτον. Αποβιβάζονται στον Α' όρμο, όπου τους υποδέχονται: 

Σφίγγουν τη θηλιά των εκβιασμών, κλιμακώνουν τις απειλές για μαζικό ξεσπίτωμα λαϊκών οικογενειών


Με γενίκευση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών των σπιτιών τους έρχονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, καθώς κυβέρνηση - τραπεζικοί όμιλοι και τα κοράκια των «funds» «σφίγγουν» κι άλλο τη θηλιά γύρω από το λαιμό τους, ανάγοντας την απαλλαγή από τα «βαρίδια» των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων σε «νούμερο 1» παράγοντα, για την τροφοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων με έναν νέο γύρο φτηνού δανεισμού.