Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

«Λογοτεχνικό έτος Αλκης Ζέη» το 2023


«Λογοτεχνικό Ετος Αλκης Ζέη» ανακήρυξε το 2023 το υπουργείο Πολιτισμού, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της αγαπημένης συγγραφέα, που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 97 ετών, στις 28 Φλεβάρη 2020.

Απαντούν στο «μείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας και φτηνής προπαγάνδας της κυβέρνησης» για τα ΤΕΠ


 Σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" γράφονται ένα μείγμα διαστρέβλωσης της αλήθειας και φτηνής προπαγάνδας της κυβέρνησης μέσω δηλώσεων της αναπληρώτριας Υπ. Υγείας Μ. Γκάγκα. Αν κάποιος το διαβάσει νομίζει πως πρόκειται για κάποια κοσμογονία. Η πραγματικότητα όμως απέχει παρασάγγας από τα γραφόμενα.

Αποτρόπαιο περιστατικό σε βάρος Ρομά - Να διερευνηθεί σε βάθος


Αποτρόπαιο περιστατικό σε βάρος Ρομά σημειώθηκε στην Πάτρα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ένας 35χρονος Ρομά με νοητικά προβλήματα πήγε σε επιχείρηση αυτοκινήτων της πόλης προκειμένου να πει τα κάλαντα. Εκεί ομάδα ατόμων που βρίσκονταν στο κατάστημα τον ανάγκασε να πει τα κάλαντα στα γόνατα και στη συνέχεια ένα άτομο του πέταξε σταγόνες εύφλεκτου υλικού στα ρούχα και του έβαλε φωτιά.

Η ισπανική εκδοχή τού «διάλεξε από ποια τσέπη θα χάσεις»

Τι είναι αυτό που κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να διαγκωνίζονται για το ποιος είναι «πιο κοντά» στον σοσιαλδημοκράτη Σάντσεθ, επ' αφορμή των πρόσφατων μέτρων για την ακρίβεια που ανακοίνωσε η συγκυβέρνηση «Σοσιαλιστών» - Ποδέμος; Και τι είναι αυτό που κάνει τη ΝΔ να ισχυρίζεται ότι τα δικά της μέτρα δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα των Ισπανών, ότι το «όφελος» για τα λαϊκά στρώματα είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι αν αντέγραφε τον Σάντσεθ και ότι το δικό της πακέτο για την ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο στην ΕΕ ως ποσοστό του ΑΕΠ;

Γιάροσλαβ Χάσεκ

 
Γιάροσλαβ Χάσεκ του «Καλού στρατιώτη Σβέικ»

Στις 3 Ιανουαρίου 1926 πεθαίνει ο Τσέχος συγγραφέας Γιάροσλαβ Χάσεκ. Γεννήθηκε το 1883 στην Πράγα σε μια «ένδοξη» εποχή, όταν η πόλη ήταν κέντρο λογοτεχνίας, με ηχηρά ονόματα όπως του Κάφκα και του Μπρον. Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος μαθηματικών.

Χιλιάδες στη «γύρα» για ένα σκεύασμα ενώ οι βιομήχανοι παζαρεύουν για την κερδοφορία τους


ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΕ ΦΑΡΜΑΚΑ

 «Εξορθολογισμό» τιμών ...προς τα πάνω προαναγγέλλει η κυβέρνηση

«Η θα πληρώνετε πανάκριβα τα φάρμακα ή δεν θα έχετε φάρμακα»: Αυτή είναι ουσιαστικά η απάντηση κυβέρνησης και φαρμακοβιομηχάνων στον λαό που αγωνιά και ξεροσταλιάζει στα φαρμακεία αναζητώντας το πολύτιμο σκεύασμα για μια σειρά από ασθένειες, από τις πιο απλές μέχρι άλλες που απαιτούν στοχευμένη και σύνθετη θεραπεία.

Το σκοτεινό παραμύθι


Κάθε που τελειώνει μια χρονιά κι ο Κρόνος τραβάει μια αισθητή μαχαιριά στην πλάτη των παιδιών του, η πλειονότητα των θνητών σ' αυτό τον κόσμο δεν μπορεί ν' αποφύγει απολογιστικές σκέψεις. Και φανερές και απόκρυφες. Ετσι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών του έτους μοιάζουν αναπόφευκτα με συμπυκνώσεις ή και συμβολικές περιλήψεις όσων προηγήθηκαν.

Σεούλ και Ουάσιγκτον σχεδιάζουν κοινά γυμνάσια με πυρηνικά όπλα


ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ Η ΕΝΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟ

Η ένταση ανεβαίνει για μία ακόμη φορά στην Κορεατική Χερσόνησο, καθώς η Σεούλ και η Ουάσιγκτον συζητούν το ενδεχόμενο διεξαγωγής κοινών στρατιωτικών γυμνασίων στα οποία θα χρησιμοποιήσουν στοιχεία του πυρηνικού οπλοστασίου των ΗΠΑ με στόχο να απαντήσουν στις αυξανόμενες απειλές της Βόρειας Κορέας, όπως δήλωσε ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Γιουν Σουκ-γελ.

Τσέπες και ... κουστούμι


Στους ...ράφτες πρέπει να τρέξουν οι εργαζόμενοι, αν πιστέψουν όσα προπαγανδίζει η κυβέρνηση, για να ράψουν κάμποσες ακόμα τσέπες, αφού θα «βρέχει» λεφτά τους επόμενους μήνες. Μπροστά στις εκλογές διαφημίζονται «φοροελαφρύνσεις» και «μέτρα στήριξης των νοικοκυριών», τα οποία ένα προς ένα αποτελούν ψίχουλα κοροϊδίας και την άλλη όψη της πολιτικής ενίσχυσης του κεφαλαίου, που όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις υπηρετούν.

Πρωτιές

*

Ξανά στην κορυφή της λίστας με το ακριβότερο ρεύμα βρέθηκε την Τρίτη 27 Δεκέμβρη η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Συγκεκριμένα, βάσει του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα φτάνει τα 239,10 ευρώ ανά MWh και είναι η υψηλότερη που καταγράφεται στην Ευρώπη. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 03/01/1850

Ο βρετανικός στόλος, με πρόσχημα τη διαφορά μεταξύ του βρετανικής υπηκοότητας προξένου της Πορτογαλίας Δ. Πατσίφικο και του ελληνικού κράτους, προχωρά στον ναυτικό αποκλεισμό της Ελλάδας και την κατάσχεση ελληνικών πλοίων στο Αιγαίο.