Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Aπό τη Γαλλία ως τη Νέα Ζηλανδία – Μεγάλες διαδηλώσεις για το Τζορτζ Φλόιντ σε όλο τον κόσμο

Παγκόσμιες διαστάσεις παίρνει η αλληλεγγύη στο κίνημα διαμαρτυρίας για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, με διαδηλώσεις και άλλες εκδηλώσεις να εξαπλώνονται από τη μια γωνιά του πλανήτη ως την άλλη.

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό ήταν η πορεία στο Παρίσι, όπου μεταξύ των άλλων οι διαδηλωτές ζητούν δικαιοσύνη και για την υπόθεση του Ανταμά Τραορέ, που δολοφονήθηκε από αστυνομικού σε προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας το 2016, επειδή δεν είχε μαζί του ταυτότητα σε αστυνομικό έλεγχο.

Μαχητική συγκέντρωση έξω από το ΥΜΑΘ


 Μαχητική συγκέντρωση έξω από τουπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν το πρωί μικροί αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμποροι της Θεσσαλονίκης διεκδικώντας από την κυβέρνηση την άμεση λήψη μέτρων ουσιαστικής στήριξης.

Δήλωση του Κλιφ Σμιθ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε έναν μεγάλο, αυθόρμητο ξεσηκωμό ενάντια στις αστυνομικές δολοφονίες και τις ρατσιστικές δολοφονίες μαύρων σε πολλές Πολιτείες: Του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεσότα, της Μπριάνα Τέιλορ στο Κεντάκι, του Αμάντ Άρμπερι στην Τζόρτζια.

Αυτά τα πρόσφατα κρούσματα τρομοκρατίας από πράκτορες της άρχουσας τάξης των ΗΠΑ, του μονοπωλιακού κεφαλαίου, ενάντια σε μαύρους κατοίκους, δείχνουν στον κόσμο τη σκληρή σχέση αυτής της χώρας με το καταπιεζόμενο έθνος των μαύρων των ΗΠΑ και άλλων καταπιεζόμενων ανθρώπων και εργαζομένων εδώ, όπως και διεθνώς.

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα μετά τη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκφράσαμε την ανησυχία μας και τους προβληματισμούς μας, αλλά και τις θέσεις του ΚΚΕ, γύρω από τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, την ένταση των ανταγωνισμών, των αντιθέσεων και την κλιμάκωσή τους, ιδιαίτερα με την τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα στο Αιγαίο, την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, του λαού μας και κυρίως με τα τελευταία γεγονότα, που είτε στον Έβρο θέτουν σε αμφισβήτηση το Πρωτόκολλο του 1926 και τη συνθήκη τη Λοζάνης είτε τώρα με τις νέες δηλώσεις, με την ενεργοποίηση του

Οι απαρχές του Καραγκιόζη

Είναι ιστορικά βέβαιο ότι ο Καραγκιόζης εμφανίζεται στην Ελλάδα το 19ο αιώνα. Λέγεται ότι στα Γιάννενα δίνονταν παραστάσεις στην αυλή του Αλή Πασά, χωρίς όμως να υπάρχουν σαφέστερα στοιχεία καταγραμμένα. Η πρώτη θεωρητική προσέγγιση στον Καραγκιόζη γίνεται από τον Τζούλιο Καΐμι το 1935.

«Ανοιχτές θύρες»

Η χτεσινή αποστροφή του κυβερνητικού εκπροσώπου, πως οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία «κρούουν ανοιχτές θύρες» αφού η κυβέρνηση τις εφαρμόζει ήδη, είναι αποκαλυπτική για το πώς και πού συγκλίνουν, σε όλη την ατζέντα διαχείρισης της νέας οικονομικής κρίσης.

Η αντιπαράθεσή τους είναι μια πλειοδοσία για το κεφάλαιο και η όποια «κριτική» του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική πολιτική αφορά το πότε και με ποιους όρους θα γίνει αποδοτικότερη η κρατική στήριξη στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Επανάληψη


Με στοχευμένα δημοσιεύματα ανοίγει ξανά θέμα συντάξεων, στη λογική τού «να μοιραστούμε όλοι τα βάρη της κρίσης», άρα και οι συνταξιούχοι, σημερινοί και μελλοντικοί.

Βέβαια, η επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα δεν σταμάτησε ποτέ, από καμιά κυβέρνηση. Αυτό που άλλαζε κάθε φορά ήταν τα προσχήματα και οι αφορμές: Μια η κρίση, μια τα δομημένα ομόλογα, μια το PSI και η ζημιά στα αποθεματικά...

Αμεση λήψη μέτρων προστασίας και αναβάθμισης στο περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την ίδια αντι-δασική πολιτική, πολιτική γης και περιβάλλοντος στο πλαίσιο της στρατηγικής ΕΕ - άρχουσας τάξης και προωθεί τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα.  

Αυτή η ενιαία στρατηγική αντιμετωπίζει τα δάση ως πεδία κερδοφορίας για επίδοξους επενδυτές, την προστασία του περιβάλλοντος ως κόστος και εμπόδιο για κερδοφόρες επενδύσεις.

Στους δρόμους σήμερα οι αυτοαπασχολούμενοι

Δεκάδες Ομοσπονδίες, Σωματεία, τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και Επιτροπές Αγώνα συμμετέχουν σήμεραΤετάρτη 3 Ιούνη στη μέρα αγωνιστικής δράσης, οργανώνοντας συντονισμένες κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, για μέτρα ουσιαστικής στήριξης των αυτοαπασχολούμενων, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ.

Την ώρα που χιλιάδες μικρομάγαζα σε όλη τη χώρα κινδυνεύουν με λουκέτο και οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ ούτε θέλουν ούτε μπορούν να οργανώσουν αγώνα για ουσιαστική στήριξη των

Πεθαίνει ο Ναζίμ Χικμέτ

Πεθαίνει, 3/6/1963, στην Μόσχα από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 61 ετών, ο Τούρκος κομμουνιστής ποιητής Ναζίμ Χικμέτ,  γεννήθηκε στις 15 Γενάρη 1902 στη Θεσσαλονίκη.

Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου

Το ολοκαύτωμα της Κανδάνου στις 3 Ιούνη 1941 ήταν απάντηση των Γερμανών εισβολέων στην ηρωική αντίσταση του λαού της Κρήτης, στο έπος που γράφτηκε στην Ιστορία ως «Μάχη της Κρήτης».

Η «Μάχη της Κρήτης» άρχισε στις 20 Μάη 1941, όταν οι Γερμανοί επιχείρησαν με μαζικές ρίψεις αλεξιπτωτιστών να καταλάβουν τα νευραλγικά σημεία του νησιού.