Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 28 Μαρτίου 2021

Δελτίο των 8

                                                                 Δελτίο των 8

Στίχοι: Οδυσσέας Ιωάννου

Μουσική: Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Οπτικοποιηση: Iocastis

Καμερες : Iocastis , Παναγιώτης Ζενίδης , Τίνα Ψαρρού

Μονταζ: Iocastis

Μέτρα για την υγεία και καταδίκασαν καταστολή και αυταρχισμό


Με συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα το πρωί στις γειτονιές της Τούμπας και της Καλαμαριάς, σωματεία και φορείς της Θεσσαλονίκης συνέχισαν τη δράση τους για την υπεράσπιση της υγείας, ενάντια στον αυταρχισμό και την καταστολή.

Προβάλλοντας κοινές διεκδικήσεις, σάλπισαν ξεσηκωμό και κάλεσαν τον λαό να μπει αποφασιστικά στη μάχη για την υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων του.

Τραγούδια της Κομμούνας

Οι 72 μέρες ζωής της Κομμούνας έμπνευση για τους ανθρώπους της Τέχνης

«Το Παρίσι των εργατών με την Κομμούνα του θα γιορτάζεται πάντα σαν δοξασμένος προάγγελος μιας νέας κοινωνίας. Τους μάρτυρές της τους έχει κλείσει μέσα στη μεγάλη της καρδιά η εργατική τάξη. Τους εξολοθρευτές της τους κάρφωσε κιόλας η Ιστορία στον πάσσαλο της ατίμωσης απ' όπου δεν μπορούν να τους λυτρώσουν μήτε όλες οι προσευχές των παπάδων τους» (Καρλ Μαρξ, «Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία»).

Μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και του περιβάλλοντος


Συγκέντρωση διοργάνωσε σήμερα η ΤΟ Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ στην πλατεία της Σίνδου ενάντια στην πολιτική διαχείρισης και επεξεργασίας των αποβλήτων με μοναδικό σκοπό το κέρδος, σε βάρος της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος. 

«Αυτοδιάγνωση» το νέο επεισόδιο της «ατομικής ευθύνης»


Την παντιέρα της «ατομικής ευθύνης» υψώνει η κυβέρνηση και στο θέμα των μαζικών τεστ στον πληθυσμό, δείχνοντας τώρα ως πανάκεια την αυτοδιάγνωση με τα ατομικά τεστ, για δύο μόνο μήνες ενόψει ανοίγματος του Τουρισμού.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, πετώντας το μπαλάκι στους εργαζόμενους τους καλεί να προμηθεύονται τα τεστ από τα φαρμακεία (από τις αρχές Απρίλη), καταβάλλοντας ένα αντίτιμο, να αυτοαξιολογούνται και να δηλώνουν, προφανώς εθελοντικά, τα αποτελέσματα στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Τα τεστ αυτοδιάγνωσης θα είναι υποχρεωτικά για μαθητές και εκπαιδευτικούς, όπως και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων που σχετίζονται «με το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας» (π.χ. Εστίαση).

Οι «Μάγισσες της Νύχτας» ή «Γεράκια του Στάλιν»

Οι «Μάγισσες της Νύχτας»: Οι γυναίκες του Κόκκινου Στρατού που έγιναν θρύλος, μέταλ κομμάτι και σειρά

Στη ναζιστική Γερμανία οι γυναίκες έπρεπε να μένουν σπίτι, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που οι πολεμικές ανάγκες του Γ’ Ράιχ, έκαναν αναγκαία την ένταξή τους στην παραγωγή. Ακόμα και η άθλησή τους ενθαρρύνονταν, μόνο όμως στον βαθμό που τους βοηθούσε να είναι υγιείς για να φέρουν στον κόσμο υγιείς Άρειους. 

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα


Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας και βλέπουμε ότι ακόμα δεν έχει επιτευχθεί η αναχαίτισή της. Αντίθετα έχουμε καθημερινά δεκάδες νεκρούς και φαινόμενα ασφυξίας στα νοσοκομεία. Εσείς ποια πρόταση έχετε για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης;

Οι ώρες, οι μέρες είναι κρίσιμες και άρα όσο κρίσιμο είναι να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, άλλο τόσο κρίσιμο είναι να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα Υγείας.

«Ουρές αρρώστων, απελπισία, συγγενείς στο προαύλιο ανάμεσα στα ασθενοφόρα...»


ΜΑΡΤΥΡΙΑ - ΓΡΟΘΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Η εικόνα μιας γενικής εφημερίας στον «Ευαγγελισμό»...

Η φωτογραφία με τα ασθενοφόρα να σχηματίζουν κομβόι στην αυλή του «Ευαγγελισμού» κατά την εφημερία του την περασμένη Κυριακή μάς συγκλόνισε. Ηταν μια εικόνα που αποτύπωσε το τι βιώνουν υγειονομικοί και ασθενείς, αλλά και τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, που επιμένει να μην επιτάσσει τον ιδιωτικό τομέα, την ίδια στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν. Ο «Ευαγγελισμός», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, είχε άλλη μια δύσκολη εφημερία την περασμένη Πέμπτη, ανήμερα της 25ης Μαρτίου...

Περί παρελάσεων και άλλων τινών


« – Πώς σε λένε;

– Ελληνίδα

– Τι έκανες;

– Υπηρετούσα το λαό».

(Στιχομυθία της Ηλέκτρας Αποστόλου με τους βασανιστές της. Από το βιβλίο «Οι δοσίλογοι της κατοχής»).

Κάτω τα χέρια από το Συνδικάτο Μεταλλωρύχων Β. Ελλάδας

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

 Το ΔΣ της ΟΜΕ με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του, καταγγέλλει απερίφραστα την προσπάθεια της εταιρείας “Edilmac”, που με τις πλάτες της Ελληνικός Χρυσός, επιχειρεί να χτυπήσει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας για τη δράση του στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας Χαλκιδικής, επιχειρώντας να απολύσει τον Πρόεδρο του ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ που είναι και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, καθώς και του Γραμματέα με γελοίες προφάσεις, για δήθεν «απαράδεκτη συμπεριφορά». 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


28/03/1868

Γεννιέται ο Μαξίμ Γκόρκι (πραγματικό όνομα Αλεξέι Μαξίμοβιτς Πεσκόφ). Ο Γκόρκι, προλετάριος κι ο ίδιος, πάλεψε για την επιβίωσή του και μετέτρεψε αυτή τη μάχη του σε πραγματικό «σχολείο» που τον δίδαξε: «Την "ηθική των αφεντικών" την αντιπάθησα όσο και την "ηθική των δούλων". Μια τρίτη ηθική έβλεπα να διαμορφώνεται μέσα μου: Δίνε το χέρι σου σε όποιον σηκώνεται».