Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

"76 χρόνια από τη Μάχη της Αθήνας - Δεκέμβρης 1944"


Μια σειρά από 4 άρθρα,  από την ένθετη έκδοση: "76 χρόνια από τη Μάχη της Αθήνας - Δεκέμβρης 1944", κάθε μέρα στις 3μμ.

Καταγγέλλει τις ΗΠΑ για συμμετοχή σε στημένες προβοκάτσιες στο νησί

 


ΚΟΥΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εντονο διάβημα διαμαρτυρίας έκανε η κυβέρνηση της Κούβας μέσω του Γενικού Διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, υπεύθυνου για τις ΗΠΑ, Κάρλος Φερνάντες ντε Κοσίο, στον Τίμοθι Ζούνιγκα Μπράουν, εμπορικό ακόλουθο της αμερικανικής πρεσβείας, για τη συνεχή και αποδεδειγμένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Κούβας, που, όπως του διαμήνυσε, «δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή».

Κόκκινο μεροκάματο για το ΚΚΕ


"Το σημερινό μεροκάματο ειναι κόκκινο και θα το δώσω στο ΚΚΕ"  

Εργαζόμενος συμβασιούχος στη ΜΕΘ COVID19 του νοσοκομείου Καρδίτσας

Εθελοντική παραμονή του δημάρχου Κ. Πελετίδη στο ΕΣΥ λόγω της πανδημίας


 Ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα για παραμονή για ένα ακόμη εξάμηνο στο ΕΣΥ, των γιατρών που συνταξιοδοτούνται στις 31 Δεκέμβρη 2020.

Αναδεικνύεται πιο ισχυρή η πρόταση των κομμουνιστών για κοινωνικοποίηση, για επιστημονικό κεντρικό σχέδιο, για εργατικό - λαϊκό έλεγχο


- Με την πανδημία ακόμη και οι πιο σκληροί νεοφιλελεύθεροι αναγνώρισαν το ρόλο του κράτους και του δημόσιου τομέα στη διαχείριση της κρίσης. Το αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού ότι το αόρατο χέρι της αγοράς μπορεί να λύνει όλα τα προβλήματα δέχτηκε σοβαρά πλήγματα. Θα αλλάξει κάτι την επόμενη μέρα στις κυρίαρχες πολιτικές;

Γνωστό έργο


Πριν από δυο βδομάδες και κάτι, κρυπτόμενη πίσω από την αυτοθυσία των υγειονομικών, η κυβέρνηση σήκωσε «ταρατατζούμ» για την εθελοντική μετακίνηση νοσηλευτριών από τα υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης και άλλων περιοχών, για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. 

Οι χίτες, τα αποβράσματα και “Τα παιδιά της γαλαρίας”


Ο,τι ακολουθεί είναι αποσπάσματα από το editorial του περιοδικού «Το Τέταρτο», τεύχος 3, Ιούλιος 1985 – Δια χειρός Μάνου Χατζιδάκι:

«Τα παιδιά της γαλαρίας» είναι μια φημισμένη ταινία του Καρνέ. Τα δικά μας παιδιά της γαλαρίας είναι κάπως διαφορετικά (…). Τα όνειρα σε τούτα τα παιδιά υπήρξαν κυρίαρχα, σημαντικά και διαψευσμένα.

Βήματα μπροστά με οργανωμένη απειθαρχία


Αυτές τις μέρες, με τα μάτια μας στη συνέχεια, μέσα στα συνδικάτα κρίνουμε τη δράση του προηγούμενου διαστήματος, το σχεδιασμό και το πλαίσιο αιτημάτων που αποφάσισαν 24 Εργατικά Κέντρα, 16 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες πρωτοβάθμια Σωματεία και περιλάμβανε μέρες δράσης για την προστασία της υγείας στους χώρους δουλειάς, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για τον συμβολικό εορτασμό και τη διατήρηση του επίκαιρου μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, μέρα δράσης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και φυσικά κορύφωση με απεργία ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στο νέο πακέτο σκληρών μέτρων που ανακοινώθηκε, την αλλαγή κυριολεκτικά του αιώνα, με την επιβολή της 10ωρης εργασίας και την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. Τα συνδικάτα αποφάσισαν το σχεδιασμό τους και απέναντι στη θλιβερή ηγεσία της ΓΣΕΕ, η οποία έχει εξελιχθεί σε ινστιτούτο του ΣΕΒ και παράρτημα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

Σε απαγόρευση των συγκεντρώσεων για τη δολοφονία Γρηγορόπουλου προχώρησε η κυβέρνηση

 


ΝΕΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ

Την απαγόρευση των συναθροίσεων σε όλη τη χώρα, από τις 5 π.μ. της Κυριακής 6 Δεκέμβρη έως και τις 12 τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, προβλέπει η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ Μ. Καραμαλάκη, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να επιτίθεται στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα του λαού, με πρόσχημα την πανδημία.

Υπάρχει διέξοδος και πρέπει να δυναμώσει μέσα στο λαό


Ο ένας μετά τον άλλον τα στελέχη της κυβέρνησης, οι «σοφοί» της και οι κάθε λογής αναλυτές - παπαγαλάκια της ξεκαθαρίζουν ότι όποιος θέλει την καπιταλιστική ανάπτυξη δεν έχει παρά να αποδεχτεί τα εργαλεία που αποδιαρθρώνουν πλήρως τις εργασιακές σχέσεις και κατεδαφίζουν ολοκληρωτικά την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως αυτά που περιλαμβάνει το «Πόρισμα Πισσαρίδη». Δεν έχει παρά να υπομένει το στράγγισμα του λαϊκού εισοδήματος για να χρηματοδοτούνται οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων, να αποδέχεται την παράδοση γης και θάλασσας «στα πόδια» των επενδυτών, ώστε να στηθούν τα «Ελντοράντο» της καπιταλιστικής ανάπτυξης και των «πράσινων» μπίζνες. Ξεκαθαρίζουν ότι η «ανάπτυξη» πάει μαζί με τη «γεωπολιτική αναβάθμιση», δηλαδή το βάδισμα της χώρας μέσα στο βούρκο του «παγκόσμιου ΝΑΤΟ», με συμμετοχή σε αποστολές από το Μάλι μέχρι τη Σαουδική Αραβία και βάζοντας στον «ντορβά» τα κυριαρχικά δικαιώματα.

Πήχης


Ολο και πιο χαμηλά κατεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών που καλλιεργεί η κυβέρνηση για τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει την ερχόμενη Πέμπτη.

Στελέχη της σπεύδουν τώρα να υπογραμμίσουν πως «οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός» και πως το ζήτημα είναι η Τουρκία «να σταματήσει τις προκλήσεις και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου».

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου  5 - 6 Δεκέμβρη:

Παρέμβαση του ΚΚΕ για τα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα

Ανυποχώρητος αγώνας μπροστά! Για την υγεία του λαού, για τις σύγχρονες ανάγκες

Η πανδημία στην Ελλάδα και τον κόσμο

Πεθαίνει ο Νέλσον Μαντέλα


Πεθαίνει, 5/12/2013, ο ηγέτης του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC) και πρώτος Πρόεδρος της Ν. Αφρικής μετά την κατάργηση του «απαρτχάιντ» Νέλσον Μαντέλα.

Αοκνος αγωνιστής απέναντι στο ρατσισμό, την αποικιοκρατία, τη φτώχεια, την πείνα, τις φυλετικές διακρίσεις.

«Μην διστάσετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση».


Ο Τσόρτσιλ διαμηνύει, 5/12/1944, στο Σκόμπι: «Είσθε υπεύθυνος για την τήρηση της τάξης στην Αθήνα και πρέπει να εξουδετερώσετε ή να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ που θα πλησιάσουν προς την πόλη...Μην διστάσετε πάντως να ενεργείτε σαν να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση».

Συλλαμβάνεται ο Τάκης Φίτσος


Ο αρχισυντάκτης του Ριζοσπάστη Τάκης Φίτσος συλλαμβάνεται, 5/12/1929, και προφυλακίζεται για τα άρθρα του υπέρ των απεργών φοιτητών και τροχιοδρομικών.