Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020

24 Αυγούστου 1945, τεράστια συγκέντρωση του ΕΑΜ στη Θεσσαλονίκη (Ντοκουμέντο)


Νίκος Ζαχαριάδης: « Η υπομονή μα έχει όρια, που είνε το εθνικό και λαϊκό συμφέρο»

Στις 24 Αυγούστου 1945, στη Θεσσαλονίκη – και παρά το μεταβαρκιζιανό κλίμα τρομοκρατίας και διώξεων των αγωνιστών της Αντίστασης, των ΕΑΜικών οργανώσεων και του ΚΚΕ- πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του ΕΑΜ η μεγαλύτερη συγκέντρωση της Αριστεράς (τότε του ΕΑΜ, αργότερα μετά το ’50 της ΕΔΑ και του ΚΚΕ μετά το ‘74) στην ιστορία της πόλης.

Στην “γειτονιά των αγγέλων”


«Έφυγε» το βράδυ της Κυριακής ο τραγουδιστής Γιάννης Πουλόπουλος σε ηλικία 79 ετών, ένας από τους μεγαλύτερους ερμηνευτές της ελληνικής μουσικής και απόλυτα ταυτισμένος με το Νέο Κύμα.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Κυριακής ο Πουλόπουλος, άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ ήδη νοσηλευόταν με χρόνια προβλήματα υγείας.

Τα κέρδη των εφοπλιστών πάνω από ζωή των εργατών της θάλασσας από την κυβέρνηση

Η έκρηξη στο λέβητα του μηχανοστασίου του πλοίου “Blue Horizon”, στο λιμάνι του Ηρακλείου, με έναν νεκρό ναυτεργάτη και τρεις τραυματίες αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα των εργατικών ατυχημάτων, σε συνθήκες έντασης της επιθετικότητας κυβέρνησης και εφοπλιστών. Η ζωή των εργατών της θάλασσας τίθεται σε αυξημένο κίνδυνο για τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Για το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε S/M στη Θεσσαλονίκη


Όπως έγινε γνωστό παρουσιάστηκε επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού σε κατάστημα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Το κατάστημα θα παραμείνει κλειστό τη Δευτέρα 24/08. Όλο το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας οι εργαζόμενοι στο Σκλαβενίτη, όπως και σε πολλούς κλάδους, εργάστηκαν με αυταπάρνηση κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Καταγγέλλει τον αντικομμουνισμό και την επιχείρηση πλαστογράφησης της Ιστορίας από την ΕΕ


Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει την συνεχιζόμενη επιχείρηση της ΕΕ και των επιτελείων της για μια ακόμη χρονιά να καθιερώσουν μια ακόμα επέτειο που βιάζει την ιστορική αλήθεια, εξισώνοντας προκλητικά τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού, την 23η Αυγούστου ως "Ευρωπαϊκή Μέρα μνήμης στα θύματα του ολοκληρωτισμού και των αυταρχικών καθεστώτων".

Πώς η Σοβιετική Ενωση συνέτριψε τον ιό της ευλογιάς

Η πανδημία του κορονοϊού έχει θέσει σε δοκιμασία τα συστήματα Υγείας των σύγχρονων καπιταλιστικών κρατών και έχει αποδείξει την αδυναμία αυτού του σάπιου συστήματος, που θεός του είναι το καπιταλιστικό κέρδος, να υπερασπιστεί και να διασώσει την υγεία και τη ζωή του λαού.
 Η υπεροχή του σοσιαλισμού και σε αυτόν τον τομέα αναδεικνύεται ασύγκριτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι 60 χρόνια πριν, η Σοβιετική Ενωση αναμετρήθηκε με έναν πολύ πιο βαρύ και

Σοσιαλδημοκρατία: Διαχρονικά επικίνδυνος εχθρός του εργατικού κινήματος (Β΄ μέρος)

ΠΛΕΥΡΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ 
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ» ΠΑΣΟΚ

Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες, η πορεία του ρεύματος της σοσιαλδημοκρατίας και των πολιτικών του φορέων δεν υπήρξε ταυτόσημη με τη γενική ιστορική διαδρομή που ήδη περιγράψαμε, η οποία κυρίως έχει ως επίκεντρο τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, που αποτέλεσαν και την «κοιτίδα» ανάπτυξης των καπιταλιστικών σχέσεων. 

«Γυμνό» και με σοβαρές ελλείψεις στο δεύτερο κύμα της πανδημίας

Από την αρχή της πανδημίας, η κυβέρνηση κλιμακώνει με θράσος την προσπάθειά της να δημιουργήσει μια πλαστή εικόνα για την κατάσταση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ηδη βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα της πανδημίας και το άμεσο μέλλον προμηνύεται πολύ δύσκολο για το λαό, μιας και όλους αυτούς τους μήνες η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο και πριν από την πανδημία αγκομαχούσε να τα βγάλει πέρα. Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι τώρα, που τα κρούσματα σε γιατρούς και νοσηλευτές αυξάνονται διαρκώς, η κυβέρνηση δεν τους παρέχει ούτε τα βασικά μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), ενώ τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο.

Αστυνομικοί πυροβόλησαν πισώπλατα αφροαμερικανό στο Ουισκόνσιν

Ένα νέο περιστατικό πυροβολισμού άοπλου αφοραμερικανού από αστυνομικούς σημειώθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.

Το περιστατικό σημειώθηκε περί τις 17:00 (τοπική ώρα) στην πόλη Κενόουσα, του Ουινσκόνσιν όταν αστυνομικοί κλήθηκαν για «ενδοοικογενειακό συμβάν».

Τεστ στους εργαζόμενους στο πολυκατάστημα «Attica»


 Υπόμνημά

Προς: Υπουργείο Εργασίας,  ΕΟΔΥ, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασία,  ΣΕΠΕ

Καταγγέλλουμε την απόπειρα απόκρυψης από την εργοδοσία του "ATTICA" στο Σύνταγμα, επιβεβαιωμένου κρούσματος κορονοϊού τουλάχιστον 10 ημέρες πριν.
Είναι τέτοια η εργασιακή σχέση της εργαζόμενης (καθαριότητα) που νοσεί, που σχετίζεται με όλους τους χώρους της επιχείρησης.

Τελειώνει η δίκη της Χούντας


Τελειώνει, 24/8/1975, η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967. 
Το Δικαστήριο επιβάλλει την ποινή του θανάτου στους τρεις αρχιπραξικοπηματίες Γ. Παπαδόπουλο, Γ. Μακαρέζο και Στ. Παττακό.

«Εις θάνατον» οι πρωταίτιοι της χούντας


Με την ανακοίνωση των ποινών τελειώνει στις 24 Αυγούστου 1975 η δίκη των πρωταιτίων του στρατιωτικοφασιστικού πραξικοπήματος της 21ης Απρίλη 1967.

Γεννιέται ο Γιάσερ Αραφάτ


Γεννιέται, 24/8/1929, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ, ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), καθώς και πρώτος Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής.

Ο ίδιος επιμένει ότι γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ, ενώ οι περισσότεροι βιογράφοι του υποστηρίζουν ότι γεννήθηκε στο Κάιρο. Η οικογένειά του κατάγεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Σε ηλικία μόλις 19 χρόνων, παίρνει μέρος στις πρώτες μάχες μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών, που ακολούθησαν την αποχώρηση των Βρετανών από την περιοχή της Μέσης Ανατολής.