Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

«Ιδεολόγος της Φακής»


Συνεχίζουμε την παρουσίαση των Videoart του ζωγράφου Τάκη Βαρελά με το έργο «Ιδεολόγος της Φακής», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το χρονογράφημα του «Ριζοσπάστη» 5/3/1933 στη στήλη «Κόκκινες Πινελιές».

Η πρωτότυπη εικονογράφηση του Τάκη Βαρελά και το άρθρο είναι μέρος του Ημερολογίου της ΚΕ του ΚΚΕ 2021.

«Θυμήθηκαν» τους εργάτες της Δυτ. Αττικής, «ξεχνούν» τις δικές τους τεράστιες ευθύνες για όσα αντιμετωπίζουν


 ΣΥΡΙΖΑ - ΚΙΝΑΛ

Με παρεμβάσεις τους μία βδομάδα μετά τη γνωστοποίηση της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού στη Δυτική Αττική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας όπως και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, «θυμήθηκαν» να επισημάνουν το αυτονόητο, το γεγονός δηλαδή ότι η έξαρση αυτή σχετίζεται άμεσα με τη μεγάλη διασπορά σε μεγάλους βιομηχανικούς χώρους και την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων, με την αναμφισβήτητη ευθύνη της εργοδοσίας και της κυβέρνησης της ΝΔ.

Στηρίζουμε ο ένας τον άλλον στα δύσκολα και συνεχίζουμε μαζί τον αγώνα!

 


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Γνωρίζεις ότι η ανεργία, η απληρωσιά, τα ζητήματα της υγείας, της παιδείας και όχι μόνο, έχουν πάρει μεγάλες διαστάσεις. Τα συνδικάτα έχουμε καθήκον να βρεθούν δίπλα στους εργαζόμενους και να βοηθήσουν όσο και όπως μπορούν.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο υπόγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ!


Σε μια περίοδο που είναι οξυμένοι οι επικίνδυνοι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή μας, η πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ πατάει όλο και περισσότερο το πόδι της στα ελληνικά πανεπιστήμια, με νέα πράξη σε αυτό την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Μονάδα Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Γ' Σώμα Στρατού, στη Θεσσαλονίκη και του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ).

Οδοιπορικό ...στην Αθήνα του Δεκέμβρη του '44


Σχεδόν σε κάθε γωνιά, κάθε τετράγωνο, κάθε δρόμο των συνοικιών της Αθήνας τον Δεκέμβρη του '44 δόθηκε μία μικρή ή μεγάλη μάχη, στήθηκε ένα οδόφραγμα, ένα πρόχειρο νοσοκομείο. Έπεσε νεκρός ένας μαχητής ή μια μαχήτρια του ΕΛΑΣ.

Εκθεση αναδρομής στον πλούτο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του Κόμματος

Το τυπογραφικό πιεστήριο της ΚΟ Χίου που επίσης εκτίθεται

Το Νοέμβρη του 2013 το ΚΚΕ γίνεται 95 χρόνων και ανακοινώνει την έναρξη μιας πενταετίας εορταστικών εκδηλώσεων - προπομπών της μεγάλης γιορτής για τη συμπλήρωση ενός αιώνα ζωής και δράσης, αδιάλειπτης παρουσίας στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, στο πλευρό του λαού πάνω και πρώτα απ' όλα. Το Νοέμβρη του 2018 οι γιορτασμοί ολοκληρώνονται έχοντας εμφυσήσει στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος νέα δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον και έχοντας αφήσει παρακαταθήκη ένα πολύτιμο υλικό και πλούσια συμπεράσματα απ' την Ιστορία του εργατικού, λαϊκού και κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα.

Κόμμα ικανό να δρα πρωτοπόρα, πρωτόβουλα και αποτελεσματικά, προωθώντας τους στόχους του σε όλες τις συνθήκες


Η συλλογική αποτίμηση και η κριτική και αυτοκριτική εξέταση της δουλειάς του Κόμματος σε τακτικά διαστήματα είναι όρος και προϋπόθεση για την ανάπτυξη της ικανότητας και της αποτελεσματικότητας κάθε καθοδηγητικού οργάνου και κάθε Οργάνωσης του Κόμματος. Mέσα από τη δράση του να υπηρετεί τους στόχους που θέτει, να υπηρετεί την ισχυροποίησή του, την προώθηση της ανασύνταξης, την οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό.

Η κυβέρνηση αντί να πάρει μέτρα προφύλαξης της δημόσιας υγείας, επιδίδεται σε απειλές, συκοφαντίες και αυταρχικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων


Τη στιγμή που η πανδημία στη Δυτική Αττική έχει χτυπήσει κόκκινο, εξαιτίας της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας σε χώρους δουλειάς, Μέσα Μεταφοράς και άλλους κρίσιμους χώρους, καθώς και των ελλείψεων στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση νομίζει ότι θα αντιμετωπίσει την κατάσταση με τον αυταρχισμό και την αστυνομοκρατία.

Το 2020 φεύγει με τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του καπιταλισμού να γίνονται πιο φανερά


Αποσπάσματα από το Αρθρο της Σύνταξης του τεύχους 6/2020 της ΚΟΜΕΠ που κυκλοφορεί

Το 2020, που οδεύει στο τέλος του, ήταν αποκαλυπτικό και διδακτικό για όσους διατηρούν ακόμα προσδοκίες για έναν πιο ανθρώπινο και κοινωνικά δίκαιο καπιταλισμό. Η στροφή προς τη μεγάλη κρατική παρέμβαση σε συνθήκες βαθιάς διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης στήριξε αποφασιστικά τους μονοπωλιακούς ομίλους και άμβλυνε προσωρινά και ελάχιστα τη διόγκωση των μεγάλων προβλημάτων για τα λαϊκά στρώματα. Η διαχείριση της κρίσης και της πανδημίας έχει διεθνώς το αντιλαϊκό πρόσημο του καπιταλισμού που σαπίζει.

Τέλεια «απομίμηση», με βάση το καλούπι του κεφαλαίου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΝΤΙ-ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ» ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ
 
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση για συγκρότηση «διακομματικής επιτροπής» για τη διαχείριση των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» της ΕΕ, καθώς και η απορία του πρωθυπουργού προς τους προέδρους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το «πού ακριβώς διαφωνούμε;» ως προς το σχέδιο Πισσαρίδη, αποκάλυψαν ξανά τις υποτιθέμενες «απύθμενες» διαφορές που χωρίζουν τα αστικά κόμματα. Αυτό αποτυπώνεται και στο λεγόμενο «σχέδιο αντι-Πισσαρίδη» του ΣΥΡΙΖΑ, το προσχέδιο του οποίου δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες και αποτελεί επί της ουσίας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου, 19 - 20 Δεκέμβρη 2020: 

  • Διεκδίκηση και αλληλεγγύη για την υγεία και τις ανάγκες του λαού - Κανένας μόνος: Να πάρουν απάντηση οι αντιλαϊκοί νόμοι που φέρνει ύπουλα και προσχηματικά η κυβέρνηση, μετατρέποντας την πανδημία σε ευκαιρία για το κεφάλαιο και τα κέρδη του 

Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το Αρχηγείο της βρετανικής Αεροπορίας στην Κηφισιά


 Ο ΕΛΑΣ πετυχαίνει, 19/12/1944, μεγάλη νίκη καταλαμβάνοντας το Αρχηγείο της βρετανικής Αεροπορίας στην Κηφισιά. 

Πάνω από 500 Βρετανοί οπλίτες και 50 αξιωματικοί έγιναν αιχμάλωτοι του ΕΛΑΣ, μεταξύ των οποίων και ένας στρατηγός.

Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης καταδικάζει κάθε μετάφραση του Ευαγγελίου


Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης καταδικάζει, 19/12/1901, κάθε μετάφραση του Ευαγγελίου, αν δεν προέρχεται από την Εκκλησία.

Ξεσπούν στην Αθήνα τα «Ευαγγελικά» 

Το Νοέμβρη του 1901 ξεσπούν στην Αθήνα βίαια επεισόδια με αφορμή τη μετάφραση των Ευαγγελίων. Αυτά τα επεισόδια πέρασαν στην Ιστορία ως «Ευαγγελικά».