Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Καϊλή Χρονιά!!!

Στο νέο επεισόδιο του ZaraleaksTV, ο Χριστόφορος Ζαραλίκος προτείνει εναλλακτική για τη μη λειτουργική ευχή «Καλή Χρονιά».

Η επιστροφή της σοσιαλδημοκρατίας στη Λατινική Αμερική: Φάρσα ή τραγωδία;


 «Ο Χέγκελ κάνει κάπου την παρατήρηση πως όλα τα μεγάλα κοσμοϊστορικά γεγονότα και πρόσωπα παρουσιάζονται, σαν να λέμε, δυο φορές. Ξέχασε να προσθέσει, τη μια φορά σαν τραγωδία, την άλλη σαν φάρσα». Με αυτά τα λόγια ξεκινά ο Κ. Μαρξ το σπουδαίο έργο του «Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη» στο οποίο καταπιάνεται με τα πολιτικά γεγονότα της περιόδου 1848–1851 στη Γαλλία.

Δωρεάν φάρμακο για το λαό σημαίνει σύγκρουση με την πολιτική που όλα τα υποτάσσει στις ανάγκες της αγοράς


Οι προτάσεις τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων, δεν αμφισβητούν στο ελάχιστο την προφανή και βασική αιτία του προβλήματος, που είναι το φάρμακο-εμπόρευμα και η “ελεύθερη” αγορά της ΕΕ, που όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν ως “ευαγγέλιο”. 

Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο...


Στην παγανιά βγήκε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας
και «μες στην καλή χαρά» καλεί τους νέους εργαζόμενους (κάτω των 35 ετών) να μπούνε στο ΤΕΚΑ, στο νέο επικουρικό ταμείο που άρχισε να λειτουργεί από πέρυσι στη βάση της ιδιωτικής ασφάλισης και του τζογαρίσματος των εισφορών των εργαζομένων. Ετσι, δίπλα στους 150.000 νέους που μπήκαν στην παραγωγή το 2022 και ασφαλίστηκαν υποχρεωτικά στο ΤΕΚΑ, τώρα το κράτος ψάχνει για «νέο αίμα» εισφορών, καλώντας όσους νέους θέλουν να εγκαταλείψουν «εθελοντικά» το κρατικό ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό του ΕΦΚΑ) και να ενταχθούν στο ΤΕΚΑ.

Ουμπέρτο Εκο

 
Ουμπέρτο Εκο, φιλόσοφος, συγγραφέας, κριτικός και πανεπιστημιακός  Γεννήθηκε στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε στις 5 Ιανουαρίου 1932. Ακολούθησε σπουδές Μεσαιωνικής ΦιΓεννήθηκε στην Αλεσσάντρια του Πιεμόντε στις 5 Ιανουαρίου 1932. Ακολούθησε σπουδές Μεσαιωνικής Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας, ενώ στη διάρκεια των σπουδών του εγκατέλειψε την καθολική εκκλησία και έγινε άθεος. Το 1954 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Φιλοσοφία, με τη διατριβή του για τον Θωμά τον Ακινάτη, που αποτέλεσε και το θέμα του πρώτου του βιβλίου.

Σε μόνιμη «πρέσα» μισθοί και συντάξεις


 Και ενώ η ακρίβεια συνεχίζει να φουντώνει και να κατατρώει τα λαϊκά εισοδήματα, οι κυβερνητικές πομφόλυγες για «αύξηση του κατώτατου μισθού», και μάλιστα έναν μήνα νωρίτερα απ' ό,τι αναμενόταν (Απρίλη αντί για Μάη), όπως και για «αυξήσεις στις συντάξεις», δεν μπορούν να συσκοτίσουν την πραγματικότητα.

Τα σκάνδαλα, η λήθη και η Πετροβασίλη


Στην ελληνική μυθολογία, κατά τον Ησίοδο, η Λήθη ήταν θυγατέρα της Έριδας και προσωποποίηση της λήθης, δηλαδή της λησμονιάς και της αγνωμοσύνης. Τη θεωρούσαν μία από τις Ναϊάδες Νύμφες. Στην χυδαία πολιτική η λήθη επιδιώκεται για να σκεπαστούν οι ανομίες, τα σκάνδαλα ή επικαλύπτεται από κατασκευασμένα γεγονότα. Ο Γιώργος Σεφέρης μας θυμίζει ότι σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις κι ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον. Ακόμα και  η γνωστή θεωρία της «μνήμης χρυσόψαρου», που κυμαίνεται στα 3 δευτερόλεπτα αμφισβητείται, ύστερα από τις τελευταίες ανακαλύψεις που έκαναν επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Καναδά.

Καλούν Ελλάδα και Τουρκία «να απέχουν από όλες τις ενέργειες» που αυξάνουν την ένταση


 ΝΕΟ «ΑΔΕΙΑΣΜΑ» ΑΠΟ ΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

Ένα ακόμα άδειασμα από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα συνιστά η δήλωση για το σχετικά με το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια της Κρήτης. Οι ΗΠΑ καλούν και την Ελλάδα όπως και την Τουρκία «να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις», δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς η Ουάσιγκτον ζητά από την Αθήνα να μην προχωρήσει σε καμία επέκταση των χωρικών υδάτων διότι διαφωνεί η Άγκυρα.

Βαθιά κατάψυξη


Τα επίσημα στοιχεία που δημοσίευσαν ο ΑΔΜΗΕ και ο ΔΕΣΦΑ για το πρώτο 11μηνο του 2022 είναι αποκαλυπτικά: Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε κατά 25,07% και αυτή του φυσικού αερίου κατά 17,8%, ενώ μείωση υπήρξε και στις μετακινήσεις. Είναι φανερό ότι ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της μείωσης προήλθε από τα λαϊκά νοικοκυριά, που περιόρισαν κι άλλο τις δαπάνες για στοιχειώδεις ανάγκες όπως είναι η θέρμανση. Και να σκεφτεί κανείς ότι το 2021 ελάχιστα νοικοκυριά ζεστάθηκαν πραγματικά, παρά τον πιο βαρύ χειμώνα.

Να ανοίξει το μουσείο των Κορυσχάδων


Από τον περασμένο Απρίλιο παραμένει κλειστό το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης στο ιστορικό κτίριο των Κορυσχάδων και παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις "δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα".

Το 2018 είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Βουλής με τον Δήμο Καρπενησίου, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Ίδρυμα "Πέτρος Κόκκαλης" με σκοπό την αναβάθμιση του Μουσείου και την αύξηση της επισκεψιμότητάς του.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
05/01/1809

Με τη Συνθήκη των Δαρδανελίων λήγει ο αγγλοτουρκικός πόλεμος του 1807-1809. Η συνθήκη διασφάλιζε ενισχυμένα οικονομικά προνόμια για τη Βρετανία με αντάλλαγμα την προάσπιση της ακεραιότητας της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Προέβλεπε τέλος την απαγόρευση διάπλου από τα Στενά οποιουδήποτε πολεμικού πλοίου.