Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

1960: Συγκλονίζει η «υπόθεση Μαξ Μέρτεν»


Στις 16 Οκτώβρη του 1960, κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στη Βουλή για τη διαβόητη «υπόθεση Μέρτεν», βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της ΕΡΕ επιτίθενται κατά βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΕΔΑ. Σημειώνονται συμπλοκές και η συνεδρίαση διακόπτεται. Το επεισόδιο υπογράμμιζε τη σημασία της υπόθεσης αυτής, η οποία είχε ως κεντρικό πρόσωπο τον πρώην ναζί αξιωματικό Μαξ Μέρτεν, ο οποίος ευθυνόταν για σειρά εγκλημάτων πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής στη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση μείωσε 2,5% τους υγειονομικούς και αύξησε 6% την αστυνομία

 
Τις ευθύνες της κυβέρνησης που με τη διαχείριση της πανδημίας βασανίζει το λαό μας εδώ και ένα χρόνο, επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας στο ραδιόφωνο του «Alpha» το πρωί της Πέμπτης 11 Φλεβάρη.

Ο εμβολιασμός δεν αναιρεί την ανάγκη για άμεσα μέτρα προστασίας


Την επείγουσα ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού και επίταξη των ιδιωτικών δομών χωρίς καμία αποζημίωση, κάτι που είναι όρος και για τη στήριξη του μαζικού εμβολισμού ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου σχετικά με την «πορεία στρατηγικής του εμβολιασμού».

Να αποσυρθεί ο αντιδραστικός «τρομονόμος» στον πολιτισμό


Χαιρετίζουμε το σημερινό μαχητικό και μαζικό συλλαλητήριο πλήθους σωματείων και φορέων στον χώρο του πολιτισμού, που και με τη συλλογή χιλιάδων υπογραφών διεκδικούν την απόσυρση των αντιδραστικών διατάξεων του εκπορευόμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση νόμου για τα ΜΜΕ, με τις οποίες συγκεκριμενοποιείται και εμπλουτίζεται η εφαρμογή του “τρομονόμου” στον πολιτισμό. 

Πέθανε ο Αντώνης Καλογιάννης!


Πέθανε ο σπουδαίος ερμηνευτής, Αντώνης Καλογιάννης, σε ηλικία 81 χρονών.

Τραγουδιστής που ερμήνευσε άψογα Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και ερωτικός τραγουδιστής ο Αντώνης Καλογιάννης, ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο το 1966. Την ίδια χρονιά τον ανακάλυψε ο Μίκης Θεοδωράκης και έδωσε τις πρώτες του συναυλίας στην τότε Σοβιετική Ένωση και κατόπιν στην Ελλάδα. Κατά τη δικτατορία των συνταγματαρχών του 1967 έφυγε στο εξωτερικό με την Μαρία Φαραντούρη και δημιούργησε λαϊκή ορχήστρα, με την οποία έδωσαν συναυλίες που είχαν καθαρά πολιτικό χαρακτήρα, συμβάλλοντας έτσι στον αγώνα κατά της Χούντας.

Για τον Νίκο Ζαχαριάδη

                                                                 Για τον Νίκο Ζαχαριάδη

Μουσική: Θοδωρής Καρέλλας

Στίχοι: Βάσω Μαυρίκου

Η μάχη της Φλώρινας: Έπεσαν με άφθαστη γενναιότητα σε άνιση μάχη

Έπεσαν με άφθαστη γενναιότητα σε άνιση μάχη

Στη Φλώρινα , από τις 11 μέχρι τις 13 Φλεβάρη του 1949, ο ΔΣΕ έδωσε μία από τις πιο σκληρές μάχες του. Η μάχη της Φλώρινας έχει καταγραφεί σαν η δυσκολότερη και μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ σε κατοικημένους χώρους. Απέναντί του είχε μια πολύ καλά οχυρωμένη πόλη, που την υπεράσπιζαν μεγάλες δυνάμεις του Αστικού Στρατού (ΑΣ) και είχαν στη διάθεσή τους άφθονο πολεμικό υλικό.

Το κριτήριο


«Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει; Πόσο νόημα έχει ένα ακόμα σκληρό lockdown;»... Τέτοια ερωτήματα εκφράζουν όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, ειδικά μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα. Και η αλήθεια είναι ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, αν η αντιμετώπιση της πανδημίας οργανωνόταν με κριτήριο την ουσιαστική και ολόπλευρη προστασία του λαού, αν είχε στο επίκεντρο τις πραγματικές του ανάγκες.

Η κοινή λογική των αναγκών της νεολαίας θα κάνει ανενεργό το απαράδεκτο νομοσχέδιο


Εμείς είμαστε με τους φοιτητές, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που και σήμερα παλεύουν ενάντια στο απαράδεκτο νομοσχέδιο, είμαστε η φωνή τους και εδώ μέσα και στους δρόμους, το δίκαιο ξέρει να βρίσκει το δρόμο για να εκφραστεί και λέει «σιγά μην φοβηθώ...» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των νέων φραγμών και της καταστολής στα Πανεπιστήμια.

Ερωτήματα...


Στη σκιά του νέου lockdown, επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά η αναγκαιότητα των αιτημάτων που προβάλλουν υγειονομικοί, άλλοι εργαζόμενοι, σωματεία και φορείς για την ουσιαστική προστασία του λαού από την πανδημία, με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία κ.τ.λ. Τα αιτήματα αυτά δεν είναι βέβαια καινούργια, αλλά η κυβέρνηση τα απορρίπτει προκλητικά, φορτώνοντας στο λαό την ευθύνη της αυτοπροστασίας, ενοχοποιώντας τον ταυτόχρονα για τη νέα έξαρση των κρουσμάτων. Αρα, όπως τον περασμένο Μάρτη, έτσι και τώρα, το ερώτημα δεν είναι «λοκντάουν ή μη λοκντάουν», αλλά γιατί το κράτος δεν παίρνει όλα τα μέτρα που είναι αναγκαία για να αποτραπεί η γενικευμένη διάδοση του ιού, να προστατευθεί ουσιαστικά ο λαός.

Party μωρή άρρωστη


Ξεμπρόστιασμα της ΔΑΠ από τον Θανάση Παφίλη

Μια και μιλάμε για αρχές και για αναβάθμιση του Πανεπιστημίου, έχω εδώ τη δική σας ''ιδεολογική σύγκρουση'' στα Πανεπιστήμια. Τα πάρτι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Τα καταθέτω στα πρακτικά να υπάρχουν στην ιστορία.

Στις 5.30 μ.μ. νέο συλλαλητήριο ενάντια στο νομοσχέδιο-έκτρωμα


Χαιρετίζουμε τις μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις των φοιτητών στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Φοιτητικοί Σύλλογοι, μαθητές, εκπαιδευτικοί, συλλογικοί φορείς και σωματεία έκαναν ξεκάθαρο πως η καταστολή και η τρομοκρατία δεν θα πετύχουν να "βάλουν στο γύψο" τον αγώνα και τη συλλογική διεκδίκηση, πως δεν θα καταφέρουν να παγώσουν τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού και της νεολαίας.

Όχι άλλες καθυστερήσεις στις εκκρεμείς συντάξεις


Αθήνα 10/2/2021

Δελτίο Τύπου για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων

Από χρόνια γινόμαστε μάρτυρες των υποσχέσεων των κυβερνήσεων για την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Ομολογία ότι η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ αντιμετωπίζουν την πανδημία ως μια χρυσή «ευκαιρία» για τους λίγους


Το βασικό πολιτικό στοιχείο της συνέντευξης Μητσοτάκη δεν ήταν ούτε το τράβηγμα στα αυτιά των υπουργών του, ούτε τα "φάουλ" της Ικαρίας, ούτε τα χιλιοειπωμένα κλισέ για τη διαχείριση της πανδημίας, που έχουν καταρρεύσει παταγωδώς. Ούτε φυσικά η εναπόθεση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στους "καλούς μας συμμάχους".

Μια μέρα σαν τη σημερινή


11/02/1650

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

11/02/1847

Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Έντισον. Σ' αυτόν οφείλονται πάνω από 300 εφευρέσεις, ανάμεσα στις οποίες ο φωνογράφος και η ηλεκτρική λάμπα. Τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ το 1915.