Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Ηχηρό δυναμικό μήνυμα έστειλε η πολιτική συγκέντρωση: Μένουμε δυνατοί, δεν φιμωνόμαστε, περνάμε στην αντεπίθεση

Φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε εδώ στο Στόμιο της Λάρισας. Σ’ αυτό το διαφορετικό, αλλά όπως πάντα μαχητικό, ζωντανό, κατακόκκινο Διήμερο, στο οποίο ανταμώνουν και φέτος χιλιάδες νέοι και νέες από όλη την Ελλάδα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που επιβάλλουν φέτος οι πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού.


Υλοποιώντας μέχρι κεραίας τις πολύτιμες οδηγίες της ιατρικής κοινότητας, των ειδικών επιστημόνων, ώστε να είμαστε όλοι ασφαλείς -οι κατασκηνωτές, οι επισκέπτες του Διημέρου, οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

Γιατί όταν εμείς, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, μιλάμε για την προστασία της δημόσιας υγείας το εννοούμε!

Δεν κοροϊδεύουμε τον κόσμο, όπως κάνει η κυβέρνηση, με τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα για το "άνοιγμα" του Τουρισμού, την απουσία καθολικών προληπτικών ελέγχων στα αεροδρόμια, την "οριακή" λειτουργία των δημόσιων μονάδων Υγείας, που αντιμετωπίζει ως "κόστος" κάθε ουσιαστικό μέτρο πρόληψης και υποτάσσει και την υγεία στα κέρδη των μεγάλων ξενοδόχων, των ιδιωτικών κλινικών, των μεταφορικών εταιρειών.

Για μας η ανθρώπινη ζωή, η υγεία του λαού δεν μπορεί να μπαίνει στο ζύγι των καπιταλιστικών κερδών. Γιατί εμείς παλεύουμε ώστε να νικήσει η ζωή! Να νικήσουν οι "αφανείς ήρωες", οι πραγματικοί πρωταγωνιστές της ζωής.

Οι "ήρωες" με τις μάσκες στα νοσοκομεία, που σώζουν ζωές, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τεχνικά και αναλώσιμα μέσα. Οι "ήρωες" με τα τεράστια αποθέματα δύναμης που κράτησαν σε λειτουργία τα super market, τις αποθήκες και τα logistics, παρά τους κινδύνους, λόγω της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την εντατικοποίηση και τις απειλές της εργοδοσίας.

Οι "ήρωες" με τα μηχανάκια, που δεν λογαριάζουν ήλιο και βροχή, τις περισσότερες φορές ανασφάλιστοι!

Οι "ήρωες" με τις ποδιές, που δουλεύουν στα επισιτιστικά ή στα “take away”, τις περισσότερες φορές με μισή ασφάλιση και μισθούς πείνας...

Οι "ήρωες" με τα laptop, που αναγκάστηκαν να βάλουν τον προϊστάμενο μέσα στο σπίτι τους!

Οι "ήρωες" σε αναστολή, που είναι "στο περίμενε", ζουν στην αγωνία και την ανασφάλεια.

Γιατί, τελικά, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι είναι απαραίτητοι, χρήσιμοι, είναι οι "πρωταγωνιστές" και όχι οι βιομήχανοι, οι κλινικάρχες, οι μεγαλέμποροι, οι εφοπλιστές. Χωρίς τους εργαζόμενους, τον λαό, "γρανάζι" δεν γυρνά.

Φίλες και φίλοι,

Νέοι και νέες,

Είμαστε εδώ, σε αυτό το μεγάλο νεανικό αντάμωμα που εδώ και τρεις δεκαετίες μάς έχει "ταξιδέψει" σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.

Στα Διήμερα της ΚΝΕ είναι που χιλιάδες νέες και νέοι έρχονται σε επαφή με τα ιδανικά του αγώνα, της συντροφικότητας, της αλληλεγγύης, της οργανωμένης πάλης, πολλοί από αυτούς για πρώτη φορά.

Το Διήμερο μας έχει "ταξιδέψει" σε περιοχές που βροντούσε το αντάρτικο ντουφέκι, που ο λαός μας με μπροστάρη το Κόμμα μας μεγαλούργησε, "περπάτησε το θάνατο δίχως να σκοντάψει", γράφοντας τις πιο ηρωικές σελίδες της ταξικής πάλης στη χώρα μας.

Αυτός ο θεσμός έχει τη δική του Ιστορία και συμβολή στο να δει και να μάθει η νεολαία της χώρας μας τα μέρη που "σώπαιναν οι λύκοι" για να ακουστούν τα βογγητά των ανθρώπων. Χώρους εξορίας, φυλακών και εκτελέσεων χιλιάδων ηρώων του λαού μας, που πότισαν με το αίμα τους κάθε σπιθαμή γης στη μάχη για έναν καλύτερο κόσμο. Έχουμε παραλάβει τη σκυτάλη στο δύσκολο δρόμο της ταξικής πάλης, εμπνεόμενοι από το παράδειγμα και τη θυσία τους.

Ορκιζόμαστε να τον φτάσουμε μέχρι τη νίκη.

Είκοσι εννιά χρόνια τώρα, με αυτά τα Διήμερα της ΚΝΕ χιλιάδες νέοι είδαν για πρώτη φορά από κοντά τις βουνοκορφές στο Γράμμο, στο Βίτσι, στη Ρούμελη, στην Πελοπόννησο, χαμηλωμένες από τη "φωτιά και το σίδερο" που με μανία έριχνε το αστικό κράτος και οι σύμμαχοί του, για να αντιμετωπίσουν τα παλικάρια του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τη δεκαετία του ΄40, κατά την οποία η κυριαρχία των αστών, ντόπιων και ξένων δυναστών του λαού, γνώρισε τη μεγαλύτερη απειλή.

Οι νέοι και νέες έμαθαν μικρές και μεγάλες ιστορίες για το πώς οι μαχητές του ΔΣΕ, συχνά ξυπόλητοι, άοπλοι και νηστικοί, ταπείνωναν έναν φαινομενικά πανίσχυρο αντίπαλο που δεν θα τα έβγαζε πέρα χωρίς τη στήριξη των ξένων συμμάχων του, χωρίς τις βόμβες ναπάλμ, τα αεροσκάφη και τα ματωμένα δολάρια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Έμαθαν τη δύναμη της επαναστατικής οργάνωσης και πειθαρχίας, τον ηρωισμό που μπορεί να κατακτήσει ο άνθρωπος όταν η καρδιά φλογίζεται από ανώτερα ιδανικά.

Στα Διήμερα της ΚΝΕ, χρόνια τώρα πολλοί νέοι έμαθαν πώς "πολεμάμε" τον πόλεμο των εκμεταλλευτών που με τις κυβερνήσεις και τα κόμματά τους έχουν κάνει τη χώρα μας "σουρωτήρι" στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, σπέρνοντας το θάνατο σε μια σειρά περιοχές του πλανήτη. Σε όλα αυτά τα μέρη έχει ταξιδέψει το Διήμερο.

Από τις Πρέσπες μέχρι τη Σούδα της Κρήτης. Από τη Χίο μέχρι τον Άραξο και το Άκτιο της Πρέβεζας. Με σημαία την ειρήνη και τη φιλία των λαών κόντρα στους ιμπεριαλιστές και στο σύστημά τους.

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Αυτό το Διήμερο βρισκόμαστε πολύ κοντά στην αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης της Λάρισας. Εκεί δηλαδή που τα μη επανδρωμένα αμερικανικά αεροσκάφη "ξεκουράζονται", πριν "θερίσουν" τα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, αξιοποιώντας τις πληροφορίες των κατασκοπευτικών "Global Hawk" που επίσης στρατοπεδεύουν στη βάση.

Βρισκόμαστε κοντά στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εδρεύει στη Λάρισα.

Από εκεί ήταν που συντόνιζαν το 2014 ακόμη μία ιμπεριαλιστική επέμβαση της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία με συνέπεια θανάτους, τραυματισμούς χιλιάδων ανθρώπων, πρόσφυγες.

Αυτή ήταν η "συμβολή" του Στρατηγείου. Με το αζημίωτο βέβαια, αφού στόχος ήταν να βάλουν χέρι τα μονοπώλια των χωρών της ΕΕ στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Αφρικής, αλλά και "να μπουν σφήνα" στη διευρυνόμενη επιρροή της Κίνας στην ήπειρο αυτή.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά, επίσης, στη στρατιωτική βάση στο Στεφανοβίκειο της Μαγνησίας, όπου εκπαιδεύονται τα πολεμικά ελικόπτερα των ΗΠΑ. Εκεί που ο πρέσβης των ΗΠΑ είπε ότι θα μεταφερθεί από τον Οκτώβρη η 101η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία των ΗΠΑ, γνωστή για το δολοφονικό της έργο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Βρισκόμαστε κοντά στο λιμάνι του Βόλου από το οποίο έχουν διαβεί στρατιώτες και πολεμικό των ΗΠΑ, ενώ έχει "φιλοξενηθεί" και το γαλλικό ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιας επίθεσης "Dixmude"” αφού πρώτα είχε συμμετάσχει σε κοινές ασκήσεις με δύο τουρκικές φρεγάτες στο πλαίσιο κοινής άσκησης στη Μεσόγειο.

Όλες αυτές οι υποδομές, μαζί με τη βάση της Σούδας, το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τα ιπτάμενα ραντάρ στο Άκτιο και άλλες εγκαταστάσεις, συνενώνονται με αντίστοιχες βάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής, συγκροτώντας μια δολοφονική πολεμική μηχανή.

Είναι το οπλισμένο χέρι του ευρωαμερικανικού ιμπεριαλισμού που συνεχίζει να διεξάγει επεμβάσεις στην περιοχή. Αυτό το χέρι είναι που έσφαξε τους λαούς στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, άλλες χώρες της Αφρικής.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ τσάκισαν τους λαούς που σήμερα γίνονται πρόσφυγες γιατί θέλανε να βάλουν στο χέρι ενεργειακές πηγές, να ελέγξουν στρατηγικούς δρόμους.

Και το χειρότερο είναι ότι αυτές οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και με τη συνδρομή των ελληνικών κυβερνήσεων:
  • Με τις βάσεις που έχουμε εδώ, με άλλες που φτιάχτηκαν.
  • Με τα 4 δισ. που δίνουμε το χρόνο για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, αλλά και
  • με την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών αποστολών σε αυτές τις χώρες.
Κι όλα αυτά γιατί τμήματα του ελληνικού μονοπωλιακού κεφαλαίου διεκδικούν μερίδιο από το πλιάτσικο που γίνεται σε βάρος χωρών και λαών της περιοχής.

Για τα κέρδη του κεφαλαίου η χώρα μας συμμετέχει με τα μπούνια στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Για τα κέρδη του κεφαλαίου μας παραμυθιάζουν, χρόνια τώρα, πως αν είμαστε τα πρωτοπαλίκαρα των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ στην περιοχή, τότε δήθεν θα εξασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Ότι, αν υλοποιούμε τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ, τις συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τότε κι αυτοί θα μας προστατέψουν από τον "Σουλτάνο Ερντογάν".

Αυτά λένε από το πρωί έως το βράδυ με μία φωνή η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ. Είναι όμως έτσι;

Αλήθεια, δεν είναι οι ΗΠΑ και η ΕΕ μήπως που ανέχονται -αν δεν ενθαρρύνουν- την τουρκική προκλητικότητα;

Εκτός εάν πιστέψουμε ότι "ιδρώνει το αυτί" του Ερντογάν, δηλαδή της τουρκικής αστικής τάξης από τις γλυκανάλατες ανακοινώσεις τους, για την απαράδεκτη και προκλητική απόφασή του να μετατρέψει την Αγια-Σοφιά, αυτό το Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μνημείο, σε τζαμί.

Η ουσία είναι ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται με την κάλυψη των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που επιπλέον παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα για να τραβήξουν την Τουρκία από την αγκαλιά της Ρωσίας και παίζουν το ρόλο του «προξενητή», για να προωθηθεί η λύση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο. Πάντα προς όφελος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή.

Μπροστά στον υπαρκτό κίνδυνο για ένα θερμό επεισόδιο, το οποίο με τη σειρά του θα στρώσει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης για τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, το ΚΚΕ επιμένει:
Συνεκμετάλλευση σημαίνει παραχώρηση δικαιωμάτων, σημαίνει παζάρι και μοιρασιά χωρίς αρχές.

Τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν λύνουν τα προβλήματα των τουρκικών αμφισβητήσεων για τα σύνορα ή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών.

Αντίθετα, περιπλέκουν τα προβλήματα, ενώ τα εμπλέκουν στους γενικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι αντιθέσεις ανάμεσα στις αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας θα εκδηλωθούν ξανά με μεγαλύτερη σφοδρότητα. Γιατί εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με δύο λαούς, δύο χώρες, έχουμε να κάνουμε με ενεργειακούς κολοσσούς που δεν παζαρεύουν εύκολα τα κέρδη τους.

Αν στις δύο χώρες έκαναν κουμάντο οι λαοί, η εξουσία ήταν στα δικά τους χέρια, να είστε σίγουροι πως θα έβρισκαν τρόπο να λύσουν τις διαφορές τους. Την ίδια στιγμή η επίκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ότι δήθεν μπορεί να εξασφαλίσει μια "δίκαιη" λύση, είναι παραπλανητική.

Γιατί μη γελιόμαστε στο έδαφος του καπιταλισμού και των μεγάλων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, τέτοιοι οργανισμοί λειτουργούν για να διασφαλίσουν τα μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα. Γιατί κρίνουν όχι με βάση το Δίκαιο, αλλά με βάση την οικονομική πολιτική και στρατιωτική ισχύ κάθε κράτους.

Το δίλημμα συνεκμετάλλευση - συμβιβασμός ή κλιμάκωση - πόλεμος είναι και χωρίς βάση και ψεύτικο! Ουσιαστικά, είναι μέσο εκβιασμού του λαού μας!

Η συνεκμετάλλευση θα γεννήσει νέες εντάσεις, νέα θερμά επεισόδια, σύγκρουση. Αλλά και ένα θερμό επεισόδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για αμερικανική διαμεσολάβηση και συνεκμετάλλευση. Τελικά, πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο στον οποίο οδηγεί η αστική πολιτική που είναι αδιέξοδη.

Βέβαια, λύση δεν είναι ούτε η πολεμική εμπλοκή ούτε τα παζάρια με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ, που θα πάρουν αμπάριζα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Παρά τα όσα υποστηρίζουν η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, εγγυητές της ειρήνης και της σταθερότητας δεν μπορούν να είναι αυτοί που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή μας, που καταπιέζουν και δολοφονούν τον ίδιο τους το λαό.

Άλλωστε, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι μέλη του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν μαζί στη λήψη των αποφάσεων της λυκοσυμμαχίας κατά των λαών.

Το ΚΚΕ -όπως έκανε πάντα- λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Πρωταγωνιστεί στον αγώνα κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων και καλεί τον λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει τον αγώνα για:

- Να μην υπάρξει καμία αλλαγή των συνόρων.

- Για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα επικίνδυνα σχέδια στην περιοχή και την επιστροφή από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

- Για τον απεγκλωβισμό της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, το κλείσιμο της βάσης της Σούδας και των άλλων αμερικανικών βάσεων.

- Για την ακύρωση της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά και τη μετάβαση στις χώρες προορισμού τους.

Το Κόμμα μας υποστηρίζει τη μη αλλαγή συνόρων, όπως και τη μη εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων ούτε στη μία ούτε στην άλλη άρχουσα τάξη.

Η θέση μας αυτή συνδέεται με τη σοσιαλιστική προοπτική. Μέσα σε αυτά τα σύνορα και αξιοποιώντας αυτές τις πλουτοπαραγωγικές πηγές θα χτιστεί η νέα σοσιαλιστική κοινωνία, που βέβαια θα έχει μοναδικό κριτήριο την ευημερία του λαού.

Άλλωστε οριστική, δίκαιη και συμφέρουσα για τους λαούς λύση τόσο στη χώρα μας, όσο και στην Τουρκία, μπορεί να φέρει μόνο η εργατική εξουσία, ο σοσιαλισμός.

Οι λαοί δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτε μεταξύ μας. Αντίθετα, έχουμε κοινό συμφέρον να αγωνιστούμε ενάντια στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και άλλους ιμπεριαλιστές. Να αγωνιστούμε ενάντια στις κυβερνήσεις των χωρών που χαράζουν την πολιτική τους σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των λαών.

Οι ανάγκες των λαών της περιοχής, η αμοιβαία επωφελής συνεργασία των χωρών μπορούν να διασφαλιστούν μόνο με την αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, όπως και από κάθε άλλη ιμπεριαλιστική ένωση, με τους λαούς νοικοκύρηδες στον τόπο τους, με την εξουσία στα χέρια τους.

Φίλες και φίλοι,

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Το φετινό Διήμερο γίνεται σε μια περίοδο που ο λαός και η νεολαία της χώρας μας περνάει νέες σκληρές δοκιμασίες, απόδειξη πως ο καπιταλισμός είναι ένα σύστημα που δεν παίρνει από "θεραπεία".

Οι αντιθέσεις που γεννάει αυτό το σύστημα είναι αγιάτρευτες. Οι χιλιάδες λαού που βγήκαν στους δρόμους των ΗΠΑ και σε άλλες χώρες του κόσμου αποδεικνύουν πως τα ξεσπάσματα λαϊκής οργής είναι μπροστά μας.

Τίποτα δεν μένει στατικό για πάντα. Αυτό που σήμερα μοιάζει ακλόνητο, αύριο θα τρανταχτεί από την τιτάνια πάλη του λαού.

Η δράση μας σήμερα μπορεί να δημιουργήσει ρωγμές στο σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, προετοιμάζοντας την εργατική τάξη για τη μεγάλη και αποφασιστική αναμέτρηση.

Οι μέρες που τα θύματα της εκμετάλλευσης θα σπάσουν τις αλυσίδες τους θα ‘ρθούν. Η νικηφόρα έκβαση αυτού του αγώνα κρίνεται και σήμερα, στην καθημερινή και σκληρή μάχη.

Συνεχίζουμε ακούραστα αυτή την προσπάθεια, να γίνουμε Κόμμα "παντός καιρού". Η ΚΝΕ να παίξει τον πρωτοπόρο ρόλο της στο πλάι του ΚΚΕ.

Αν κάτι επιβεβαιώνεται και από την πρωτόγνωρη περίοδο της πανδημίας είναι η δύναμη της οργανωμένης επαναστατικής δράσης. Ενοχλεί το σύστημα και τα παπαγαλάκια του η οργανωμένη απειθαρχία που σταθερά δείχνουμε απέναντι στην αδικία και την εκμετάλλευση. Τους ενοχλεί ότι κάτω από όλες τις συνθήκες το Κόμμα και η ΚΝΕ είναι μπροστάρηδες στην ταξική πάλη, στη λαϊκή διαμαρτυρία.

Ο νόμος που ψήφισαν στη Βουλή για τον περιορισμό και την απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν είναι ένδειξη της δύναμής τους, αλλά απόδειξη της αδυναμίας τους. Το σύστημά τους δεν είναι παντοδύναμο. Χρεοκοπεί καθημερινά. Δεν μπορεί να δώσει διέξοδο στις ανάγκες του λαού, όπως φάνηκε και με την πανδημία του κορονοϊού.

Φοβούνται την αμφισβήτηση απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, τον προβληματισμό, αλλά και τη δράση για την αναζήτηση εναλλακτικής που θα μεγαλώνει.

Θα βοηθήσουμε και μεις σ’ αυτό. Με την προβολή της πολιτικής μας πρότασης που δίνει διέξοδο στα αδιέξοδα του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Φοβούνται τη ριζοσπαστικοποίηση του λαού και νομοθετούν εναντίον της. Κούνια που τους κούναγε!

Κάποτε υπουργός της ΝΔ έλεγε ότι "θα καταργήσει την πάλη των τάξεων" και έμεινε στην ιστορία ως ανέκδοτο. Εκεί στις ίδιες σελίδες με τα ανέκδοτα θα γραφτεί και ο νόμος για τις διαδηλώσεις, γιατί αυτός ο νόμος θα μείνει στα χαρτιά.

Δεν μπορούν να χωνέψουν ότι στη χώρα μας, παρά τον αρνητικό συσχετισμό, η δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ είναι κόντρα στο δικό τους μαύρο. Συνεχίζουμε να συντηρούμε φωλιές νερού μέσα στις φλόγες και να βγαίνουμε πιο δυνατοί.

Το στοιχείο της "πειθαρχημένης απειθαρχίας" αναδεικνύει τον πρωτοπόρο ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίζει το Κομμουνιστικό Κόμμα ως ηγέτης του αγώνα για την επαναστατική αλλαγή. Είναι το Κόμμα που μπορεί να στηρίζεται στο επιστημονικό επαναστατικό του πρόγραμμα.

Η δράση του να εμπνέει, γιατί ακριβώς χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της οργάνωσης, της συλλογικότητας, της ετοιμότητας και της επαγρύπνησης. Της εθελοντικής πειθαρχημένης στράτευσης για τον κοινό μας σκοπό.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ βγαίνουν με ενισχυμένο κύρος μέσα από τις μάχες του προηγούμενου διαστήματος.

Οι απαιτήσεις το ξέρουμε πως μεγαλώνουν. Η μάχη για να κερδίσουμε τη συνείδηση της νεολαίας
δεν έχει κριθεί. Τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις ξεδιπλώνουν τη δική τους δηλητηριώδη επίθεση. Απευθύνονται στη νεολαία της χώρας, προσπαθώντας να τη στρατεύσουν στους στόχους και τις επιδιώξεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων που κλέβουν όλο τον πλούτο που παράγει ο λαός. Χρησιμοποιούν όμορφες λεξούλες για να κρύψουν το παμπάλαιο δοκιμασμένο και βάρβαρο δρόμο που μας φέρνει συνεχώς μπροστά σε νέες θυσίες.

Μιλούν για "εκσυγχρονισμό του κράτους" και για "ψηφιακό μετασχηματισμό του". Φυσικά, το αστικό κράτος όντως επιδιώκει να εκσυγχρονιστεί και να μετασχηματιστεί ψηφιακά. Όμως τα δείγματα γραφής επιβεβαιώνουν ότι αυτό που κάνει είναι να θωρακίζεται απέναντι στον "εχθρό λαό".

Να γίνεται πιο αποτελεσματικό στο να εξυπηρετεί τις ανάγκες της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Μήπως δεν βάφτισαν "εκσυγχρονιστικά" τα μέτρα που πήραν και παίρνουν, ώστε να μην υπάρχει καμία ευθύνη για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προβάλλοντας ως λύση την ευεργεσία διαφόρων μεγαλοκαπιταλιστών, οι οποίοι αφήνουν τον λαό απροστάτευτο μπροστά και σε ένα πιθανό νέο κύμα πανδημίας;

Μήπως η ψηφιακή καταγραφή των εργασιακών σχέσεων που επικρατούν σε κάθε εργασιακό χώρο, με τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα, απέτρεψε τη βλαπτική μεταβολή για χιλιάδες νέους εργαζόμενους;

Μήπως απέτρεψε τη μισή δουλειά, τη μισή ζωή; Με τη γενίκευση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης για τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας;

Μιλάνε για αξιολόγηση και μέτρα που θα ενισχύουν αυτόν που κοπιάζει για να πετύχει τους στόχους που βάζει στη ζωή του! Μα ποιον κοροϊδεύουν;

Μήπως τα ελληνικά πανεπιστήμια που -αξιολογημένα κάθε χρόνο- καταγράφονται σε υψηλές θέσεις
σε μια σειρά λίστες κατάταξης, διασφαλίζουν τη φοιτητική μέριμνα σε όλους τους φοιτητές;

Μήπως παρέχουν σύγχρονα προγράμματα σπουδών, υποδομές και εργαστήρια που να εξασφαλίζουν την σε βάθος αφομοίωση όλων των εξελίξεων σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο;

Γιατί δεν μας λένε ότι η πολυδιαφημισμένη αξιολόγηση των σχολείων, με βάση τα μαθησιακά αποτελέσματα - που ούτε ξέρει κανένας ποιος έχει την ευθύνη για αυτά- οδηγεί στην ταξική κατηγοριοποίηση, στην γκετοποίηση σχολείων, ολόκληρων περιοχών, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ και αλλού;

Γιατί δεν μας λένε, τι μέτρα πήραν για τους χιλιάδες εργαζόμενους στις μεγάλες αλυσίδες εμπορίου, στα σούπερ μάρκετ, που ενώ η κερδοφορία των επιχειρήσεων που δούλευαν γιγαντώνεται, τώρα αντιμετωπίζουν μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία και απολύσεις;

Τι μέτρα πήραν για τα παιδιά με τα μηχανάκια -που έφτιαξαν και διαφημιστικά σποτ- για να μην μετράνε τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από 30 νεκρούς την ώρα της δουλειάς;

Τα παραδείγματα, δυστυχώς, δεν έχουν τελειωμό. Ο λαός και η νεολαία μας πρέπει να αξιοποιήσουν την πείρα του προηγούμενου διαστήματος. Να δυναμώσει την πάλη για να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της μίζερης ζωής.

Μια μας λένε να κάνουμε υπομονή για να κρατήσουμε ψηλά τους δείκτες της οικονομίας, για να έρθουν κι άλλες επενδύσεις -όπως συνέβη στη φάση της αναιμικής ανάκαμψης...

Την άλλη μας λένε, όπως και τώρα, να κάνουμε υπομονή, γιατί η κρίση θα είναι βαθιά και όλοι κάτι πρέπει να χάσουμε.

Μόνο που ο λαός και η νεολαία χάνουν ζωή και δικαιώματα. Τώρα, λοιπόν, συσπειρωμένοι με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ πρέπει να πούμε: Φτάνει ως εδώ!

Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά! ΚΚΕ και ΚΝΕ μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα για τη στήριξη του εργατικού - λαϊκού εισοδήματος, για μέτρα προστασίας όλων των ανέργων. Για να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

Μπαίνουμε μπροστά στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στην επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων, στις νέες μορφές εκμετάλλευσης. Για να μην περάσουν τα νέα μέτρα καταστολής της λαϊκής δράσης, για να µη γίνουν πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών. Για την οργάνωση της αλληλεγγύης για να µη μείνει κανένας µόνος και αβοήθητος.

Μπαίνουμε μπροστά για μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας, για μαζικές προσλήψεις στο δηµόσιο σύστημα Υγείας, για αποκλειστικά δηµόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας, µε έμφαση στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Κι αυτό μπορεί να το κάνει μόνο το ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ βγαίνει μπροστά στη διεκδίκηση, στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο. Γιατί το ΚΚΕ παλεύει για μέτρα προστασίας της ζωής και των δικαιωμάτων του λαού σε όλους τους τομείς.

Αυτή είναι άλλωστε η αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός μας και όχι η "συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση" του ΣΥΡΙΖΑ που έστρωσε το δρόμο στη ΝΔ για να πάει παραπέρα την επίθεση στο λαό, στη νεολαία.

- Από τη συμφωνία για τις βάσεις που την ετοίμασε ο ΣΥΡΙΖΑ και την ψήφισε η ΝΔ ως κυβέρνηση.

- Από το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και κλιμάκωσε η ΝΔ με το συνδικαλιστικό νόμο, την ένταση της κρατικής τρομοκρατίας και καταστολής, των απαγορεύσεων στις διαδηλώσεις.

- Από όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο που ενίσχυσε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα το απογειώνει η ΝΔ
φτάσαμε στο "θα λογαριαστούμε μετά" που είπε ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στην καραντίνα που στην ουσία λέει στο λαό ότι σε έκτακτες συνθήκες, η διεκδίκηση, ο αγώνας πρέπει να κάνουν διάλειμμα.

Αλήθεια, αυτό το "μετά που θα λογαριαζόταν" ο ΣΥΡΙΖΑ, πότε και πόσο ακριβώς μετά είναι;

Γιατί μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ψηφίσει αρκετά αντιλαϊκά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Συναγωνίζεται με την ΝΔ ποιος θα δώσει πιο πολλά στο κεφάλαιο, ποιανού το πρόγραμμα είναι πιο ρεαλιστικό και κοστολογημένο και μαζί με τη ΝΔ προβάλλει πως εργαζόμενοι και επιχειρήσεις βρίσκονται στο ίδιο καράβι.

Αυτή η αντιπολίτευση δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα. Ρίχνει νερό στο μύλο για το εκάστοτε αφήγημα της κυβέρνησης.

Ο λαός, η νεολαία έχουν ανάγκη από μια αντιπολίτευση που να μπορεί να κερδίζει ανάσες ανακούφισης για τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους εργαζόμενους. Κι αυτό μπορεί να το κάνει μια τέτοια αντιπολίτευση, μόνο αν σηκώνει ψηλά τη σημαία της ρήξης με το μεγάλο κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Γιατί δεν δίνει καμία "ανάσα" στο καπιταλιστικό σύστημα, αντίθετα παλεύει για την ανατροπή του. Κι αυτή η δύναμη είναι μόνο το ΚΚΕ!

Νέοι και νέες,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Με το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" "Σοσιαλισμός για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή" δυναμώνουμε τη δική μας αντεπίθεση. Γιατί αυτό είναι το σύγχρονο και καινοτόμο. Μπορούμε να ζήσουμε μια ζωή που θα ανταποκρίνεται στις δυνατότητες του 21ου αιώνα.

Οι νέοι και οι νέες μπορούν να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με βάση το αντικείμενο που έχουν σπουδάσει. Να έχουν ελεύθερο χρόνο και τη δυνατότητα να τον αξιοποιούν δημιουργικά, με πρόσβαση σε σύγχρονες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές.

Μπορούν να έχουν σχολεία και πανεπιστήμια με σύγχρονες εγκαταστάσεις που θα παρέχουν ολοκληρωμένη μόρφωση. Να έχουν την έρευνα και την επιστήμη στην υπηρεσία του λαού.

Οι σκοποί μας είναι πραγματικά μεγάλοι. Συναντιούνται με τα όνειρα της νεολαίας για μια καλύτερη ζωή. Συναντιούνται στην πάλη για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, το σοσιαλισμό! Σε αυτή την υπόθεση θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό.

Ο αγώνας μας ανοίγει κάθε μέρα ένα παράθυρο στη λιακάδα του φωτεινού μέλλοντος της ανθρωπότητας.

Είμαστε βέβαιοι ότι οι μέρες που λαχταράμε θα 'ρθούν! Θα φροντίσουμε κι εμείς για αυτό.
Δεν συμμορφωνόμαστε "προς τας υποδείξεις" των αστικών κομμάτων και μηχανισμών. Ξέρουμε ότι η εποχή μας κυοφορεί τις μεγάλες και ριζικές ανατροπές.

Από εδώ από το Στόμιο, που φεγγοβολούν ακόμα μια φορά οι αρετές της συλλογικότητας, της συνειδητής πειθαρχίας, της αποφασιστικότητας και της δημιουργικής μαχητικότητας χιλιάδων Κνιτών που έδωσαν και φέτος τον καλύτερο τους εαυτό για αυτό το Διήμερο, το λέμε καθαρά:

Θα τα καταφέρουμε!

1 σχόλιο:

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου