Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022

Τα κοινωνικά δικαιώματα στην ΕΣΣΔ


*Τα κοινωνικά δικαιώματα ήταν εξασφαλισμένα

  Οι κοινωνικές κατακτήσεις που αναμφισβήτητα σημειώθηκαν στις σοσιαλιστικές χώρες, σε σύγκριση με το σημείο εκκίνησής τους, αλλά και σε σύγκριση με τη ζωή των εργαζομένων στον καπιταλιστικό κόσμο, αποδεικνύουν τις εγγενείς δυνατότητες του συστήματος για συνεχή βελτίωση της ζωής του ανθρώπου και ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Κάτι γίνεται…


Μέσα σε τρεις μέρες στο Πάρκο Τρίτση αποτυπώθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο και έγινε ζωντανή πραγματικότητα το σύνθημα του Φεστιβάλ: «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα».

Αντιλαϊκές συντεταγμένες


Την ώρα που η κυβέρνηση και τα αστικά επιτελεία κάνουν «υποδείξεις» στον λαό να προσαρμοστεί στον «δύσκολο χειμώνα» που του ετοιμάζουν, «κόβουν αζιμούθιο» για να βγάλουν το κεφάλαιο «άβρεχτο» από τη νέα καπιταλιστική κρίση που βρίσκεται προ των πυλών. Τις αντιλαϊκές «συντεταγμένες» μπορεί να τις βρει κανείς στη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα.

Αρθουρ Πεν


Αρθουρ Πεν, ανήσυχο, βαθιά προοδευτικό πνεύμα, ρηξικέλευθος κινηματογραφιστής

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2010 πέθανε σε ηλικία 88 ετών  ο Αρθουρ Πεν, δημιουργός της θρυλικής ταινίας «Μπόνι και Κλάιντ» (1967) με την οποία επηρέασε βαθύτατα την ιστορία του σινεμά. Η ταινία αυτή θεωρείται ότι άνοιξε το δρόμο για ένα νέο αμερικανικό σινεμά και επηρέασε πολλές ταινίες όπως τα Easy Rider, The Wild Bunch, The Graduate και άλλες.

Φοροληστεία 35 δισ. ευρώ το πρώτο 8μηνο του 2022


Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η φοροληστεία σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών, που το πρώτο 8μηνο του 2022 ξεπέρασε τα 35 δισ. ευρώ από τους άμεσους και έμμεσους φόρους! Το μέγεθος της οικονομικής αιμορραγίας φαίνεται από το γεγονός ότι οι έμμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 1,45 δισ. ευρώ έναντι του στόχου που είχε τεθεί στον προϋπολογισμού του 2022, λόγω της ακρίβειας και του υψηλού πληθωρισμού, και οι άμεσοι φόροι είναι αυξημένοι κατά 3 δισ. ευρώ (αφορούν τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ).

Ολοκληρώνονται σήμερα τα δημοψηφίσματα, ανοίγοντας τον δρόμο για κλιμάκωση του πολέμου

 
Εν μέσω σφοδρών μαχών σε όλο το μήκος του μετώπου, ολοκληρώνονται σήμερα τα δημοψηφίσματα σε Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια με ερώτημα την ένωση με τη Ρωσία. Το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμά τους, σε συνδυασμό με την δήλωση του Πούτιν ότι θα αποδεχθεί το αίτημα της προσάρτησης αναμένεται να οδηγήσει σε παραπέρα κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης.

Για δες ποιος μιλάει


Το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία ήδη έχει πυροδοτήσει άπειρες συζητήσεις στη χώρα μας, με προεκτάσεις πολύ πέρα από έναν γενικόλογο σχολιασμό ενός εκλογικού αποτελέσματος. Έτσι γίνεται πάντα.

Διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα στις 5 Οκτώβρη


Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε "αυξήσεις" τα ποσοστά που αναφέρθηκαν
 αλλά παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας, αφού αυτά δεν καλύπτουν ούτε την ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


27/09/1669

Οι Οθωμανικές δυνάμεις καταλαμβάνουν τον Χάνδακα (Ηράκλειο) και ολοκληρώνουν την κατάληψη της Κρήτης.