Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

«Η ληστής Κάτια»

 
«Η ληστής Κάτια». Το 1942-1943 η ναζιστική εντολή στη Λευκορωσία δημιούργησε έναν μύθο γύρω από εκείνη τη γυναίκα. Επικηρύχθηκε με 3000 Ράιχσμαρκ και 25 εκτάρια γεωργικής γης (το εικονιζόμενο φυλλάδιο των Ναζί).

Στους δρόμους ενάντια στον ταξικό αντιλαϊκό προϋπολογισμό


Σ
ε συγκέντρωση ενάντια στον αντιλαϊκό κρατικό προϋπολογισμό για το 2022, που «για άλλη μια χρονιά είναι βαθιά ταξικός, όπως γινόταν και με τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ», καλούν σωματεία της Αττικής την Πέμπτη 16 Δεκέμβρη. Το αγωνιστικό ραντεβού δίνεται για τις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα και ήδη το κάλεσμα περνάει από σωματείο σε σωματείο, με στόχο να πολλαπλασιαστούν οι δυνάμεις που οργανώνουν την κινητοποίηση, να βρεθούν στον δρόμο χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι.

Αγωνιστικό κάλεσμα για συντονισμένες πολύμορφες δράσεις, με δίκαια αιτήματα επιβίωσης


Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Νοέμβρη στη Λάρισα η συνεδρίαση της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων,
με θέματα τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα και την ανάγκη οργάνωσης αγωνιστικών κινητοποιήσεων με δίκαια αιτήματα επιβίωσης που διεκδικούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Ρίχνουν κι άλλο λάδι στη φωτιά της «ανησυχητικής κατάστασης»


Η «ανησυχητική» κατάσταση στη Μαύρη Θάλασσα και στα Δυτικά Βαλκάνια, όπου φουντώνουν οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις με Ρωσία και Κίνα, όπως και τα «συμπεράσματα» από την ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Αφγανιστάν, απασχόλησαν τη χτεσινή δεύτερη και τελευταία μέρα τη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε στη Ρίγα της Λετονίας.

Πολυτέλειες ... και διλήμματα


Πολυτέλειες...
 

Μη μας μείνουν και ...αμανάτι: Ετσι σκέφτεται η κυβέρνηση, αν πάρει κανείς τοις μετρητοίς όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος για το δημόσιο σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει, λέει, λόγος ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων, αφού αν δημιουργηθεί ένα «πολυτελές» σύστημα Υγείας, μετά την πανδημία θα είναι αχρείαστο!

Πώς και γιατί φτάσαμε στον Δεκέμβρη του 1944


Μια προαποφασισμένη εξέλιξη,

Η ένοπλη σύγκρουση του ΕΑΜικού κινήματος με την ντόπια ολιγαρχία και τους Εγγλέζους ασφαλώς δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν μια εξέλιξη, που οι Εγγλέζοι και οι εγχώριοι συνεργάτες τους προετοίμασαν με μεθοδικότητα από πολύ καιρό πριν. Τα ιστορικά στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών περί αυτού.

Από την ίδια «εργαλειοθήκη»


Αφού πρώτα η κυβέρνηση καλλιέργησε συστηματικά τη χρεοκοπημένη λογική της «ατομικής ευθύνης» για τη διαχείριση της πανδημίας, τώρα, με το πρόστιμο που επιβάλλει στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, επιχειρεί να τη συνδυάσει και με ποινές, αντί για ουσιαστική προστασία και ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Λύσσαξαν...


Γαργάρες θα χρειαστούν από σήμερα τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης και της εργοδοσίας μπας και γλυκάνουν τον λαιμό τους, αφού χτες λύσσαξαν να ουρλιάζουν ενάντια στην απεργία των λιμενεργατών. Σαν καρμπόν κυκλοφορούσαν δημοσιεύματα σε διάφορες ιστοσελίδες όλη μέρα, τα οποία μάλιστα το βράδυ έγιναν και τηλεοπτικά ρεπορτάζ (π.χ. στον «ΣΚΑΪ»), κατασυκοφαντώντας με τόνους λάσπης τον αγώνα των λιμενεργατών για ΣΣΕ.

Στις 14 Δεκέμβρη θα στείλουμε αγωνιστικό πρόστιμο στην κυβέρνηση


Η κυβέρνηση όχι μόνο επιμένει στην πολιτική της "ατομικής ευθύνης" προς τους εργαζόμενους και τον λαό, προσπαθώντας να απαλλαγεί από τις τεράστιες δικές της ευθύνες για την εγκληματικά ανεπαρκή αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά τώρα έρχεται να επιβάλει και χρηματική τιμωρία στο λαό.

Τις απέρριψαν ξανά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ


Οι δύο τροπολογίες του ΚΚΕ απορρίφθηκαν «πανηγυρικά» από την κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, επιβεβαιώνοντας ότι οι κάλπικες αντιπαραθέσεις τους είναι ο φερετζές για να καλύπτουν ότι μοιράζονται την ίδια στρατηγική, που είναι με ποιο διαχειριστικό μοντέλο από τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» θα συνεχίζεται η σφαγή του λαού για να ανακάμπτουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου.

Με τον αγώνα ανάγκασαν την εργοδοσία να κάνει διαπραγματεύσεις με την ΕΝΕΔΕΠ για ΣΣΕ


Ένα ακόμη θετικό αποτέλεσμα έρχεται να καταγραφεί στον νικηφόρο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο ΣΕΜΠΟ της COSCO στον Πειραιά, από τις 25 Οκτώβρη όταν έχασαν από την έλλειψη ακόμη και στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας, τον συνάδελφό τους, Δημήτρη Δαγκλή.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


02/12/1823

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζέιμς Μονρόε διατυπώνει το ομώνυμο δόγμα («Δόγμα Μονρόε»). Με το δόγμα αυτό, οι ΗΠΑ διακήρυσσαν πως «η Αμερικανική ήπειρος δε θα έπρεπε στο μέλλον να θεωρείται πεδίον αποικισμού απ' τις ευρωπαϊκές δυνάμεις… Θα θεωρούσαμε οποιαδήποτε απόπειρα εκ μέρους τους, να επεκτείνουν το σύστημά τους, σ' οποιοδήποτε τμήμα αυτού του ημισφαιρίου ως επιθετική πράξη για την ασφάλειά μας».

Η ιμπεριαλιστική διείσδυση και εν τέλει κυριαρχία των ΗΠΑ στις χώρες της κεντρικής και νοτίου Αμερικής ξεκινούσε.