Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020

Διαμαρτυρία έξω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων

 
Δυναμική διαμαρτυρία της Επιτροπής Αγώνα σχολικών καθαριστριών πραγματοποιήσαμε σήμερα έξω από το Δημαρχείο Ιωαννίνων.

Οι σχολικές καθαρίστριες με τη στήριξη εκπροσώπων της Ένωσης Γονέων, του Συλλόγου Εργαζομένων  ΟΤΑ και της Διοίκησης του ΕΚΙ καταγγείλαμε τη στάση της Δημοτικής αρχής να αναιρέσει τη δέσμευση της, να φέρει στην Οικονομική Επιτροπή της επόμενης Τετάρτης τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας 3ωρης απασχόλησης σε πλήρους ωραρίου (6μιση ώρες), την παράταση  των τετράμηνων συμβάσεων μέχρι των Ιούνιο και την απόδοση των ατομικών μέσων προστασίας που δεν έχουν αποδοθεί ούτε φέτος ούτε τα προηγούμενα χρόνια. Υπενθυμίζουμε ότι υπήρξε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου  για την ικανοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

«Πρέπει να καταλάβεις ότι κανένας δε βάζει τα παιδιά του σε μια βάρκα, εκτός αν το νερό είναι πιο ασφαλές από την ξηρά…»


“…γυρίστε στην πατρίδα σας μαύροι
πρόσφυγες
βρωμομετανάστες
ζητιάνοι ασύλου
που ρουφάτε τη χώρα μας
αράπηδες με τα χέρια απλωμένα
μυρίζετε περίεργα, απολίτιστοι
κάνατε λίμπα τη χώρα σας και τώρα θέλετε
να κάνετε και τη δική μας…”

Κοινός αγώνας για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης Αργίας


Η κατάθεση απ’ την κυβέρνηση της ΝΔ ενός κατεπείγοντος νομοσχεδίου, με πλήθος αντιλαϊκών ρυθμίσεων, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί ύπουλα και προσχηματικά την πανδημία, προκειμένου να ικανοποιήσει τις πάγιες αξιώσεις του κεφαλαίου εις βάρος των εργαζομένων, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο την Κυριακάτικη Αργία.

Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για επιστροφή του δώρου Χριστουγέννων!


Είναι δεκάδες οι καταγγελίες νέων εργαζομένων, ιδιαίτερα από τον κλάδο του επισιτισμού, τα
delivery κ.λπ., που με απειλές και εκβιασμούς καλούνται να επιστρέψουν στον εργοδότη το δώρο Χριστουγέννων.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες. Αφήνει χιλιάδες εργαζομένους και ανέργους απροστάτευτους, τη στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω του δεύτερου, φονικότερου κύματος της πανδημίας, με αρκετούς να βρίσκονται με μειωμένο ή και μηδενικό εισόδημα και με την πλειοψηφία των ανέργων να αφήνονται στην τύχη τους, να κάνουν δηλαδή Χριστούγεννα με άδεια τσέπη.

Αναγκαίος ο εμβολιασμός, επείγει η θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας


Η αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω του αναγκαίου εμβολιασμού, όπως όλα δείχνουν, είναι ζήτημα των επόμενων μηνών, όμως η αντιμετώπιση της πανδημίας, μέσω της θωράκισης του δημόσιου συστήματος, είναι ζήτημα του ΤΩΡΑ, που έπρεπε να είχε λυθεί ΧΘΕΣ.

Οδοιπορικό ...στην Αθήνα του Δεκέμβρη του '44


Οδοιπορικό ...στην Αθήνα του Δεκέμβρη του '44 - Σάββατο 19 Δεκέμβρη 

Σχεδόν σε κάθε γωνιά, κάθε τετράγωνο, κάθε δρόμο των συνοικιών της Αθήνας τον Δεκέμβρη του '44 δόθηκε μία μικρή ή μεγάλη μάχη. Έπεσε νεκρός ένας μαχητής ή μια μαχήτρια του ΕΛΑΣ.

Σονέτο για τον Στάλιν



Ρώμος Φιλύρας

«Ο Φιλύρας είναι ο πιο πηγαίος απ’ όλους, παλιούς και νεότερους, λυρικός ποιητής της γενιάς του. Φυσικό στοιχείο, αυθόρμητος, ασύνδετος, υπέρλογος, έξαλλος», γράφει ο Κώστας Βάρναλης για τον σημαντικό ποιητή που, ακόμα κι όταν κλείστηκε στο ψυχιατρείο δεν σταμάτησε να γράφει ποιήματα και να τα χαρίζει.

Ούτε τρίχα!


Την ώρα που η Δυτική Αττική «βράζει» από τον κορονοϊό και οι καταγγελίες για ελλείψεις μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς δείχνουν τον πραγματικό ένοχο γι' αυτήν την επικίνδυνη εξέλιξη, η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της πίσω από την «ατομική ευθύνη» και κουνάει το δάχτυλο στο λαό και τους εργαζόμενους «να μην κάνουν του κεφαλιού τους», να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα που ανακοίνωσε χτες για Μάνδρα, Ελευσίνα και Ασπρόπυργο, αλλιώς «θα σφραγίσει την περιοχή σπίτι σπίτι»!

«Εναλλακτική» εγκλωβισμού των εργαζομένων στην ίδια αντεργατική στρατηγική


ΗΓΕΣΙΑ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΚΘΕΣΗ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ»

Την προσπάθεια της κυβέρνησης να ντύσει με ένα μανδύα... «κοινωνικού διαλόγου» την αντιλαϊκή στρατηγική του κεφαλαίου και την εντεινόμενη αντεργατική επίθεση στις συνθήκες της νέας οικονομικής κρίσης, σπεύδει για άλλη μια φορά να στηρίξει η πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Αυξάνονται τα κρούσματα σε υγειονομικούς, ενώ δίνονται... «μη ιατρικές» μάσκες σε ΜΕΘ!

Μάσκες με ένδειξη... «μη ιατρικές» μοιράστηκαν στο προσωπικό της ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «Αττικόν»!

Δύο ειδήσεις μέσα σε μια μέρα - τα δεκάδες κρούσματα σε εργαζόμενους του Νοσοκομείου Διδυμότειχου και οι... «μη ιατρικές» μάσκες που δόθηκαν σε εργαζόμενους στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Αττικόν» - έρχονται να επιβεβαιώσουν τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μεγάλη διασπορά του κορονοϊού μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, με τα ελλιπή μέτρα προστασίας, την υποστελέχωση, την εντατικοποίηση, τις απαράδεκτες εκπτώσεις στα σχετικά πρωτόκολλα κ.ο.κ.

Ανάγκη ο κοινός αγώνας Ελλήνων και ξένων εργατών κόντρα στην καπιταλιστική βαρβαρότητα


Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη
η σημερινή, 18η Δεκέμβρη, και για το πρόβλημα της μετανάστευσης πρέπει να προσδιοριστούν οι αιτίες που το προκαλούν. Δύο είναι οι κύριοι λόγοι που κάποιος φεύγει από τη χώρα του. Φεύγει ή για να γλιτώσει από τον πόλεμο και το θάνατο, οπότε και αποκαλείται πρόσφυγας, είτε για να γλιτώσει από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, οπότε και αποκαλείται μετανάστης. Ο διαχωρισμός μεταξύ του πρόσφυγα που ζητά άσυλο από ανάγκη, και του μετανάστη που ψάχνει για καλύτερη ζωή από «επιλογή» δεν υπάρχει, αφού και οι δύο ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους. Στην πράξη και οι δύο δεν έχουν δυνατότητα επιλογής.

Ορίζονται οι πρώτοι 18 πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ

Η υπ' αριθμόν 3 βασική διαταγή του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ,

με την οποία καθορίζεται ο θεσμός του Πολιτικού Επιτρόπου


Ορίζονται, 18/12/1947, οι πρώτοι 18 πολιτικοί επίτροποι του ΔΣΕ. Κύρια αποστολή του πολιτικού επιτρόπου ήταν η οργάνωση της πολιτικής δουλειάς μέσα στις μονάδες του ΔΣΕ, η καλλιέργεια και διαμόρφωση συνειδητών ταξικών μαχητών, με γνώση και πίστη γιατί πολεμά. Οι πολιτικοί επίτροποι ήταν πρωτοπόροι και υπόδειγμα αγώνα, συνεκτικός κρίκος και έμπνευση της μονάδας. Εξ ου και το άκρατο μίσος του ταξικού εχθρού απέναντί τους, που συστηματικά τους έβαζε στο στόχαστρο.

Ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ


Τις πρώτες πρωινές ώρες, 18/12/1944, ισχυρές βρετανικές δυνάμεις εξαπολύουν επιθέσεις κατά του ΕΛΑΣ σε Ζάππειο, Μακρυγιάννη, Βεΐκου-Φιλοπάππου και στο μέτωπο Νέας Σμύρνης-Καλλιθέας. Ο Αρδηττός μετατράπηκε σε «νεκρή ζώνη». Η Λ. Συγγρού πέρασε εξολοκλήρου στον έλεγχο του εχθρού. Παρόλα αυτά, πέρα από μια σειρά καίριες οδικές αρτηρίες και υψώματα-κλειδιά, λίγη «πρόοδος» είχε γίνει μέσα στους συνοικισμούς. 

Στάλιν

Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι , Στάλιν, γεννήθηκε στις 18/12/1879, πέθανε στις 5 Μαρτίου 1953.

Ο Στάλιν, επικεφαλής της ΚΕ του ΚΚ,(μπολσεβίκων) της ΕΣΣΔ και του σοβιετικού κράτους, συνεχιστής του Λένιν στο τεράστιο ιστορικό έργο της σοσιαλιστικής πορείας των σοβιετικών ανθρώπων, ήταν ένας από τους πιο