Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Το παράδειγμα της Κούβας στον τομέα της υγείας

Ο αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και στην Κούβα.

Πηγή: Παγκόσμια Τράπεζα

«Η πανδημία μας κόστισε, είχε μεγάλο αντίκτυπο στον κρατικό προϋπολογισμό, όμως εργαστήκαμε με βάση μια αρχή που είναι αδιαπραγμάτευτη: ότι το κυριότερο περιουσιακό στοιχείο της Κούβας είναι η ζωή των Κουβανών», 

 Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ  πρόεδρος της Κούβας 

Στην Κούβα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταγραφεί συνολικά 2.191 κρούσματα του νέου κορωνοϊού και 83 θάνατοι. Καθώς οι 1.862 ασθενείς ανάρρωσαν και δύο αλλοδαποί μεταφέρθηκαν στις χώρες του, τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 244.

Στον «αέρα» με αφορμή την Παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών


Στο Podcast της ΚΝΕ με αφορμή την Παγκόσμια μέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Καλεσμένες είναι οι Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος της ΚΕ για την Ισοτιμία και τη Χειραφέτηση της Γυναίκας, και η Ζωή Χαχάμη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Έφυγε» ο «Θεός» ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα


Ένας από τους σπουδαιότερους (αν όχι ο καλύτερος) ποδοσφαιριστής στον κόσμο όλων των εποχών, ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα, «έφυγε» από τη ζωή στα 60 του χρόνια, σύμφωνα με ΜΜΕ της Αργεντινής. 

Ηχηρό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής που θυσιάζει την υγεία και τα δικαιώματα του λαού στο βωμό των κερδών του κεφαλαίου


Να στείλουν ηχηρό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής, που όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα προστασίας για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων -εν μέσω πανδημίας- αλλά περνά μία σειρά από αντεργατικά μέτρα, χτυπώντας τα δικαιώματά τους, καλούν Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, Σωματεία τους εργαζόμενους σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία την Πέμπτη 26 Νοέμβρη. 

«Καυγαδίζουν» για ψίχουλα και συμφωνούν με τα νέα «δώρα» προς το κεφάλαιο


ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ευκαιρία για να ...φρεσκάρει το δήθεν «κοινωνικό» πρόσωπο της κυβέρνησης βρήκε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας το οποίο συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής, αναμασώντας επί της ουσίας τα διάφορα «δώρα» που δίνονται προς το κεφάλαιο.

Οι γυναίκες έχουν τη δύναμη να σπάσουν το «σιωπητήριο» που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση δυναμώνοντας τους αγώνες


Την περίοδο των περιοριστικών μέτρων, που κλονίζουν κάθε πλευρά της κοινωνικής ζωής, αυξάνονται και τα περιστατικά σωματικής, λεκτικής, ψυχολογικής, σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών, της ενδοοικογενειακής βίας, που φτάνουν μέχρι τις δολοφονίες γυναικών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανισότιμης θέσης των γυναικών στη σύγχρονη εκμεταλλευτική κοινωνία, οι οποίες βιώνουν επίσης την εργοδοτική, κρατική βία.

Επιστολή για τις συντάξεις στον Υπουργό Εργασίας


Προς τον Υπουργό Εργασίας

Κοινωνικής Ασφάλισης 

κ. Ιωάννη Βρούτση

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Μετά τη συγκέντρωση των συνταξιούχων στις 8/10/2020, με όλα τα μέτρα προστασίας, συναντήθηκε μαζί σας η αντιπροσωπεία της ΣΕΑ, καθώς και με τον Υφυπουργό κ. Παναγιώτη Τσακλόγλου, όπου συζητήσατε το σύνολο των προβλημάτων που έχετε στην ευθύνη σας και αφορούν τους συνταξιούχους.

«Δεν αποδεχόμαστε τη βία των εκμεταλλευτών»


Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια σε κάθε μορφής βία κατά των γυναικών που εντείνει την ανισοτιμία τους και βάζει φραγμό στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Προβάλουμε τις διεκδικήσεις μας αναδεικνύοντας τη ρίζα της βίας κατά των γυναικών. Γι' αυτό βρισκόμαστε στον αντίποδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κυβερνήσεων, των κομμάτων, των ΜΚΟ που βαδίζουν στις ράγες της, οι οποίες προβάλλουν επιλεκτικά κάποιες μορφές βίας, φωτίζοντας το "δέντρο" για να κρύψουν το δάσος της πολύμορφης βίας σε βάρος των γυναικών του μόχθου.   

Στάση ευθύνης!


Πιάσαν πάλι στασίδι. Τους καλεί βλέπετε το ...καθήκον, αφού βλέπουν ότι οι εργαζόμενοι φοράνε μάσκες για να προστατευτούν και όχι για να φιμωθούν, και αντιλαμβάνονται ότι αυτές ακριβώς οι ειδικές συνθήκες απαιτούν αγωνιστικές παρεμβάσεις και διεκδικήσεις, παίρνοντας βέβαια όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Ο λόγος για το νέο γαϊτανάκι επίθεσης στους αγώνες με αφορμή την αυριανή απεργία.

Επίταξη όλων των ιδιωτικών μέσων


ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΝΟΕΜΒΡΗ
 

  Συνάδελφοι-σσες, με τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα στην πόλη μας ήρθε και η σειρά μας να θρηνήσουμε και εμείς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ συνάδελφο μας θύμα της πανδημίας.

(Θερμά συλλυπητήρια από όλους τους συναδέλφους στους οικείους του)

Και όμως σε αυτές τις συνθήκες όπου οι ΜΕΘ των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης βρίσκονται στο «κόκκινο» και δεν μπορούν να περιθάλψουν όλους τους ασθενείς, η κυβέρνηση μέσω του προϋπολογισμού  που κατέθεσε για το 2021 κόβει 570 εκ. ευρώ από τις δαπάνες υγείας !!

Εφιάλτης «διά χειρός κεφαλαίου» για να φορτώσουν την κρίση στο λαό


ΕΚΘΕΣΗ «ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΙΣΣΑΡΙΔΗ»

Ενας πραγματικός εφιάλτης για το λαό, με στόχο να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του, είναι η έκθεση της λεγόμενης Επιτροπής Πισσαρίδη που δημοσιοποιήθηκε χτες στην επίσημη κυβερνητική ιστοσελίδα.

Ως εδώ και μη παρέκει

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΩΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΗ ΠΑΡΕΚΕΙ

Αγανάκτηση προκαλεί στους εργαζόμενους η απόφαση της Κυβέρνησης να αποσπάσει προσωπικό από τα Νοσοκομεία της πόλης σε ιδιωτική κλινική.

Είναι φανερό ότι με αυτή την απόφαση αποδεικνύεται η πλήρης αποτυχία του συστήματος να λειτουργήσει με ασφάλεια για τους ασθενείς και τους εργαζόμενους.

Πεθαίνει ο Φιντέλ Κάστρο Ρους


Πεθαίνει, 25/11/2016, ο ηγέτης της Κουβανικής επανάστασης Φιντέλ Κάστρο Ρους, Α’ Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας (1961-2011) και Πρωθυπουργός της χώρας του (1959-2008).

Τόσο ο κουβανικός λαός όσο και οι λαοί όλου του κόσμου τον τίμησαν για το παράδειγμά του στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την απελευθέρωση από τα καπιταλιστικά δεσμά, για το σοσιαλισμό.

Συλλαμβάνετε ο Νίκος Πλουμπίδης


Ο Νίκος Πλουμπίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, συλλαμβάνεται, 25/11/1952, από τις αρχές.

Παράδειγμα κομμουνιστή λαϊκού αγωνιστή

Στις 14 Αυγούστου 1954 και ώρα 5.25' το πρωί, στη θέση Αγία Μαρίνα στο Δαφνί, εκτελέστηκε ο κομμουνιστής ηγέτης Ν. Πλουμπίδης.

Ο ΔΣΕ ξεκινά μεγάλη σύνθετη επιχείρηση με τελικό σκοπό τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας


Το Αρχηγείο Ηπείρου του ΔΣΕ ξεκινά, 25/11/1947, μεγάλη σύνθετη επιχείρηση με τελικό σκοπό τον ορεινό όγκο της Μουργκάνας. Περπατώντας έως και 18 ώρες συνεχόμενα, υπό καταρρακτώδη βροχή, οι μονάδες του ΔΣΕ πέτυχαν τον πλήρη αιφνιδιασμό του εχθρού, καταφέρνοντας μια σειρά νίκες.

Στις 27 του μήνα ο ΔΣΕ κατέλαβε και την κωμόπολη του Δελβινακίου, προκαλώντας ενθουσιασμό στις γραμμές του και ανησυχία στο αστικό στρατόπεδο.

Γοργοπόταμος


Τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη 1942, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Αρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα, και 12 Βρετανοί σαμποτέρ επιτίθενται αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου κοντά στη Λαμία, εξουδετερώνουν την εχθρική δύναμη και ανατινάζουν τη γέφυρα.