Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Για κάθε δημιουργό είναι τιμητικό να συνδέει το έργο του με έναν λαό που στάθηκε όρθιος


«Παρών» με το έργο του αλλά και τη φυσική του παρουσία, ο Μίκης Θεοδωράκης σε σημαντικές στιγμές της δράσης του λαϊκού κινήματος αλλά και της ιστορίας του ΚΚΕ. 

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 90 χρόνια από την ίδρυσή του, στις 19 Μάη του 2008, διοργανώθηκε μεγάλη συναυλία σ' έναν ιερό τόπο... Στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, «έναν τόπο ποτισμένο με αίμα ηρώων και δάκρυα μανάδων», όπως είπε στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Μίκης Θεοδωράκης. 

Μπορούμε να επιβάλουμε μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων


«Όλοι στα Συνδικάτα! Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στην πολιτική που βάζει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή μας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη διαδήλωση των συνδικάτων που θα γίνει στη ΔΕΘ το Σάββατο 11 Σεπτέμβρη στις 18.00 στην πλατεία ΧΑΝΘ.

Δυσβάσταχτο το κόστος της στέγασης για τους φοιτητές

  • Πολύ μεγάλες αυξήσεις στα ήδη τσουχτερά νοίκια δείχνουν τα φετινά στοιχεία
  • Σχέδια παραπέρα εμπορευματοποίησης της υποτυπώδους φοιτητικής μέριμνας αντί για ικανοποίηση του αιτήματος για δωρεάν στέγαση
Ο «Γολγοθάς» της αναζήτησης φοιτητικής στέγης, μέσα σε ένα τοπίο αύξησης τιμών, τεράστιας οικονομικής πίεσης για τη λαϊκή οικογένεια, φοιτητικής μέριμνας σταθερά πίσω από τις τεράστιες ανάγκες, ξεκίνησε για χιλιάδες νέους που εισάγονται σε σχολές μακριά από την πόλη τους με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελλαδικών εξετάσεων.

Κομμουνιστής Αρχάγγελος. Κι όμως υπήρξε...


Η Ζάτουνα, η Ικαρία, οι φυλακές Αβέρωφ, το στρατόπεδο Ωρωπού, η ταράτσα της Μπουμπουλίνας, το κολαστήριο της Μακρονήσου και όλοι εμείς αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, τον τελευταίο αθάνατο Ελληνα.

Την Πέμπτη μάζεψε τα μεγάλα φτερά του και ανελήφθη.

«Η συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου»


Στη «Συνταγματική έκφραση της δικτατορίας του κεφαλαίου», έκδοση που επιμελήθηκαν η Ιδεολογική Επιτροπή και το Τμήμα Δικαιοσύνης της ΚΕ του ΚΚΕ, αποκαλύπτεται το ταξικό περιεχόμενο του αστικού Συντάγματος, ο αντιδραστικός ρόλος του στην ενίσχυση και διαιώνιση της αστικής εξουσίας. Τα ζητήματα που πραγματεύεται η έκδοση αφορούν βέβαια τους νομικούς, όσους ασχολούνται με το Δίκαιο, τις πολιτικές και κοινωνικές επιστήμες. Αφορούν όμως εξίσου κάθε κομμουνιστή, μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, κάθε πρωτοπόρο αγωνιστή που δίνει καθημερινά τη μάχη ενάντια στο σύστημα.

«Για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι»


Το συναπάντημα της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη με την ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, που ξεκίνησε με τον «Επιτάφιο» και τη «Ρωμιοσύνη», προσέφερε ακόμα τους δίσκους «18 Λιανοτράγουδα της πικρής πατρίδας», καθώς και τις «Γειτονιές του κόσμου» και την «7η Συμφωνία». 

Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς... Για την κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, ΤΟΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ!

 

Αν το μουσικό χαλί της ζωής γενιών και γενιών της χώρας μας γράφτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη, τη μουσική αυτή ιδιοφυΐα, που άφησε την τελευταία του πνοή στις 2 του Σεπτέμβρη, βάζοντας ανεξίτηλη σφραγίδα στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, δε θα μπορούσε να μην παραδεχτεί κάποιος ότι το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του “Οδηγητή” συνετέλεσε -σε όλη την ιστορική του διαδρομή, από το 1975 μέχρι σήμερα- το μεγαλειώδες αυτό έργο να παίρνει σάρκα και οστά, να γίνεται φως, να εμψυχώνει και να εμπνέει, ώστε να περνάει η αγωνιστική σκυτάλη από γενιά σε γενιά, για "να γυρίσει ο ήλιος"...

Το κεφάλαιο «πάει ταμείο»...


ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ - ΠΑΚΕΤΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ

Σειρά από επιθετικές «προσφορές» προς τους επιχειρηματικούς ομίλους και τους επενδυτές περιέχουν οι διατάξεις του νομοσχεδίου «στρατηγικές επενδύσεις και βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος μέσω της επιτάχυνσης διαδικασιών στις ιδιωτικές και στρατηγικές επενδύσεις», που δόθηκε την περασμένη βδομάδα σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ πλήθος φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων από την ζωή του


Πληθώρα ντοκουμέντων και υλικών από την ζωή, την δράση και τις δημιουργίες του Μίκη Θεοδωράκη, βρίσκονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ. 

20 χρόνια στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών - Συμπεράσματα και διδάγματα για τους λαούς


Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Ελισαίου Βαγενά σε εκδήλωση της ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ

 Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Ελισαίου Βαγενά, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνου του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ, σε εκδήλωση που οργάνωσε την Πέμπτη 2/9 η Κομματική Οργάνωση Λάρισας του ΚΚΕ, με θέμα «Αφγανιστάν: 20 χρόνια στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Συμπεράσματα και διδάγματα για τους λαούς».

Νέος γύρος μπαλωμάτων, μετακινήσεων, συγχωνεύσεων και επέλασης των ιδιωτών


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Οχημα η τροπολογία της κυβέρνησης για τις αναστολές εργασίας
 
Με κινητοποιήσεις στις πύλες των νοσοκομείων, παρεμβάσεις στις Διοικήσεις και τα Γραφεία Προσωπικού και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας απάντησαν τις προηγούμενες μέρες οι εργαζόμενοι και τα Σωματεία στις δημόσιες δομές Υγείας, στην εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης που αφορά την αναστολή καθηκόντων των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


05/09/1857

Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Ογκίστ Κοντ, «πατέρας» της κοινωνιολογίας και του θετικισμού.

05/09/1905

Υπογράφεται η Συνθήκη του Πόρτσμουθ με την οποία λήγει ο Ρωσοϊαπωνικός πόλεμος.

Η ηττημένη Ρωσία παραχωρεί στη νικήτρια Ιαπωνία τη νήσο Σαχαλίνη και τα λιμενικά - σιδηροδρομικά προνόμια που διατηρούσε στην κινεζική επαρχία της Μαντζουρίας.