Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 3 Αυγούστου 2021

Ο Κολόμβος ξεκινάει για την ανακάλυψη της Αμερικής


 Ο Χριστόφορος Κολόμβος ξεκινά για το ταξίδι, που θα τον οδηγήσει στην ανακάλυψη της Αμερικής. Εφτασε εκεί στις 12 του Οκτώβρη, αλλά έμεινε με την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.

Για πολλά χρόνια ο Χριστόφορος Κολόμβος προσπαθούσε να πείσει τους ηγεμόνες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας να τον βοηθήσουν, να υλοποιήσει το σχέδιό του για την προσέγγιση των Ανατολικών Ινδιών από τους θαλάσσιους δρόμους προς δυσμάς.

«Ιστορία του Μεσαίωνα»


Το βιβλίο «Ιστορία του Μεσαίωνα» του Ε. Α. Κοσμίνσκι, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», αγκαλιάζει το πέρασμα από τις δουλοκτητικές κοινωνίες του Αρχαίου Κόσμου στη συγκρότηση φεουδαρχικών κρατών, στην ανάπτυξη και στην παρακμή τους.

Μόνο η ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, μπορεί να αναχαιτίσει τα περιστατικά βίας


Η ένταση των περιστατικών βίας και δολοφονιών γυναικών, που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, επιβάλλει, μαζί με την αυστηρή τιμωρία των δραστών, την αποκάλυψη των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που "γεννούν" δολοφόνους, βιαστές, κακοποιητές και διευκολύνουν τη δράση τους.

Όταν η Τούνη έζησε ένα δράμα στους Παξούς…

 
Το κύμα καύσωνα που σαρώνει όλη τη χώρα επηρεάζει, μεταξύ άλλων, χιλιάδες εργαζόμενους σε αρκετούς κλάδους που είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν σε ακραίες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες. Γι’ αυτό, άλλωστε, σωματεία και Εργατικά Κέντρα πήραν πρωτοβουλίες όλο το προηγούμενο διάστημα ώστε να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την υγεία των εργαζόμενων, αλλά και τη διακοπή οποιασδήποτε υπαίθριας δραστηριότητας όταν η θερμοκρασία ξεπερνάει τους 38 βαθμούς κελσίου.

Οι στρατιώτες έχουν δικαιώματα

 


ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΑΠΟ ΕΛΔΥΚ

Υπηρετώ ως οπλίτης - στρατιώτης σε στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ. Οι συνθήκες που βιώνουμε εδώ απέχουν αρκετά από αυτές που μας παρουσίαζαν στελέχη στα Κέντρα όπου παρουσιαστήκαμε. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις με κλιματισμό στα δωμάτια, χώρους αθλητισμού και γυμναστήρια, με κέντρα ψυχαγωγίας εξοπλισμένα για τους στρατιώτες, βιβλιοθήκες, καινούργια λουτρά - τουαλέτες και πολλά άλλα, φαινόντουσαν τόσο ρεαλιστικά στις φωτογραφίες των φυλλαδίων που μας μοίρασαν τη στιγμή που μας ανακοίνωναν στην Ελλάδα ότι ανήκουμε πλέον στο κλιμάκιο της ΕΛΔΥΚ.

Δήλωσις της Συντακτικής Επιτροπής


Η Συντακτική επιτροπή αναλαμβάνουσα κατ' εντολήν της Κ. Ε. το έργον της θεωρεί αναγκαίον να προβή στην ακόλουθη ανακοίνωση για να κάμη γνωστό από τώρα πως εννοεί την αποστολή της ως όργανο διευθύνον την καθημερινή προπαγάνδα του Κόμματος.

«Πράσινες» μπίζνες


Δεν πρόλαβε το θερμόμετρο να σκαρφαλώσει στους 40 βαθμούς, με τις φλόγες να κατακαίνε ό,τι άφησαν πίσω τους οι περσινές πυρκαγιές, και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής επανήλθε στην αιχμή της αστικής προπαγάνδας.

Οχι βέβαια ως επιβεβαίωση της ανάγκης να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας του λαού και του περιβάλλοντος από τις συνέπειες των έντονων καιρικών φαινομένων και τις πραγματικές αιτίες που κάθε χρόνο μετατρέπουν σε κάρβουνο χιλιάδες στρέμματα δάσους...

Μεγαλύτερα κέρδη από τις μεταλλάξεις για τους φαρμακευτικούς ομίλους


Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Εκκληση για «δράση» από τον ΠΟΥ πριν εμφανιστούν οι επικίνδυνες παραλλαγές

Με φόντο την παγκόσμια ανισομετρία στους εμβολιασμούς και τη διαχείριση της πανδημίας από τα καπιταλιστικά κράτη χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και χωρίς ενίσχυση των δημόσιων συστημάτων Υγείας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προειδοποιεί ότι «τα κέρδη που αποκτήθηκαν δύσκολα στον αγώνα κατά της COVID-19 χάνονται, καθώς εξαπλώνεται η μεταδοτικότερη παραλλαγή "Δέλτα"».

Τα νοικοκυριά θα πληρώσουν τις «απογειωμένες» τιμές λόγω «απελευθέρωσης» και ΑΠΕ


ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Ενα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ο λαός πληρώνει από την τσέπη του τα κέρδη των «πράσινων» ομίλων της Ενέργειας είναι ο διπλανός χάρτης, με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά για κράτη - μέλη της ΕΕ και για γειτονικές της Ελλάδας χώρες.

Όχι στην εντατικοποίηση, είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές


Όχι στην εντατικοποίηση, είμαστε άνθρωποι και όχι μηχανές», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων «Forthnet» - «Netmed», για την υποστελέχωση της εταιρείας και την περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας στο τηλεφωνικό κέντρο. 

Συγκέντρωση στο Λεωνίδιο ενάντια στα σχέδια για εγκατάσταση των ανεμογεννητριών


Με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτοκτηνοτρόφων και αυτοαπασχολούμενων πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 29 Ιούλη, στο Λεωνίδιο συγκέντρωση ενάντια στην καταστροφή του Πάρνωνα από τα σχέδια για εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


03/08/1492

Ο Χριστόφορος Κολόμβος, αναζητώντας δυτική θαλάσσια οδό προς την ανατολική Ασία, ξεκινά για το ταξίδι, που θα τον οδηγήσει στις ακτές της Καραϊβικής. Έφτασε στις Μπαχάμες στις 12 του Οκτώβρη, έχοντας ωστόσο την εντύπωση ότι βρισκόταν στις Ανατολικές Ινδίες.