Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2019

Η γυναίκα με το κόκκινο πόντσο


Στις 5 του Αυγούστου 2012, σαν σήμερα, σίγησε για πάντα η φωνή της μεγάλης τραγουδίστριας Τσαβέλα Βάργκας. 

Η «γυναίκα με το κόκκινο πόντσο», όπως την αποκαλούσαν, γεννήθηκε στις 17 του Απρίλη 1919 στην Κόστα Ρίκα, και σύντομα μετακόμισε με την οικογένειά της στο Μεξικό, όπου ξεκίνησε την πορεία της ως  τραγουδίστρια για να κατακτήσει την κορυφή της αναγνώρισης.

Μεσαιωνικά βασανιστήρια


Εργαζόμενος καταγγέλλει το βασανισμό του από τους προϊστάμενους του σε επιχείρηση εστίασης

Την καταγγελία πρακτικά ασκούμενου μάγειρα σε γνωστή πολυτελή επιχείρηση εστίασης της Κέρκυρας για βασανισμό που υπέστη από τους προϊσταμένους του δημοσιεύει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εργαζόμενο, δέχθηκε κλωτσιές στα πόδια, μπουνιές στο στήθος, ύβρεις, χυδαιολογίες, απειλές, κάψιμο στο σώμα με καυτό λάδι και πυρακτωμένα στην πλάκα της κουζίνας μεταλλικά αντικείμενα. (Διαβάστε την καταγγελία του εργαζόμενου ΕΔΩ)

«Η θεωρία της αξίας» και «Απλή και σύνθετη εργασία»


 ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ: «ΑΝΤΙ-ΝΤΙΡΙΝΓΚ»

«Η θεωρία της αξίας» και «Απλή και σύνθετη εργασία»


Στις 28 Νοέμβρη του 1820 γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ενγκελς. Ο άνθρωπος που από κοινού με τον Καρλ Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Σήμερα στο ένθετο του «Ριζοσπάστη» Ιστορία δημοσιεύουμε από το έργο του Ενγκελς «Αντι-Ντίρινγκ» δύο κεφάλαια, τα: «Η θεωρία της αξίας» και «Απλή και σύνθετη εργασία».

Τι σημαίνει για τις μάζες η νίκη του φασισμού;


Με αφορμή την επέτειο της επιβολής της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936, ένα κεφάλαιο από το βιβλίο του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ «Ο φασισμός» (εκδ. Πορεία, Αθήνα 1975) – μετάφραση απ’ τα γερμανικά Δ. Χ.

Το βιβλίο περιλαμβάνει την κεντρική εισήγηση του Γκ. Ντιμιτρόφ 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Μόσχα, 26 Ιούλη – 20 Αυγούστου 1935).

ΗΠΑ: Mε το δάχτυλο στη σκανδάλη


Στις ΗΠΑ πενθούν πάλι εξαιτίας επιθέσεων ενόπλων, όπως αυτή που διέπραξε ο νεαρός λευκός, χθες Σάββατο, σε πολυκατάστημα της αλυσίδας Walmart στο Ελ Πάσο, στην Πολιτεία Τέξας.  

Στη συγκεκριμένη επίθεση υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο όπως καταγράφεται και στο «μανιφέστο» του δράστη.

Αντιδραστικές αλλαγές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου


Σήμερα, το μεσημέρι ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», του οποίου η συζήτηση στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές ήδη ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Πρόκειται για τη συνέχεια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων

Φρίντριχ Ενγκελς


Πεθαίνει, 5/8/1895, ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος.


Ο θάνατός του, αν και αναμενόμενος μιας και ο Ένγκελς ήταν άρρωστος από καιρό, έπεσε σαν κεραυνός στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα.

 Ο Βίλχελμ Λίμπκνεχτ, ένας από τους ηγέτες τότε του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τον Μαρξ και τον Ενγκελς, έγραψε: «Ο Στρατηγός (σ.σ. έτσι χαρακτήριζαν τον Ένγκελς) πέθανε χθες τη νύχτα 10.30…