Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022

«Για τις ανατιμήσεις φταίει ο πόλεμος»


«Για τις ανατιμήσεις φταίει ο πόλεμος»   Κυβερνητικό αφήγημα

Το νεανικό πρώτο του θεατρικό έργο, «Χορός πάνω στα στάχυα» (1950)


 
ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ - ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022 (2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1921 - 29 ΜΑΡΤΗ 2011)

Ανεβαίνει από τον «Θίασο Λεμού» στο θεατράκι «Διονύσια» της Καλλιθέας

Το καλάθι της φτώχειας και οι μέρες της φωτιάς

 
Ως πότε τέλος πάντων,

θα λέγωμεν «ως πότε;»

Γεώργιος Σουρής.

Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι


1893 — Πεθαίνει ο Πιοτρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι. Ρώσος συνθέτης, ο μεγαλύτερος δημιουργός του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στην πόλη Βοτκίνσκ στα δυτικά Ουράλια. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης. Παράλληλα με τις σπουδές του στη Νομική, ολοκλήρωσε τις μουσικές του σπουδές στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Ενας από τους δασκάλους του ήταν ο φημισμένος συνθέτης και πιανίστας Αντον Ρουμπινστάιν. Εκτός από το πτυχίο της σύνθεσης, πήρε και το πτυχίο της ενορχήστρωσης. 

Μέρες μάχης, μέρες κλιμάκωσης για τη μεγάλη απεργιακή αναμέτρηση!

 
Α
πομένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι τη γενική απεργία της 9ης Νοέμβρη. Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα να μεταφέρουμε το απεργιακό μήνυμα παντού. Απαιτούνται γενικός ξεσηκωμός και οργάνωση. Να σηκώσουμε στο πόδι κάθε τόπο δουλειάς. Να δουλέψουμε παλικαρίσια, μέρα και νύχτα, με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη. Με υπομονή και επιμονή. Υπάρχουν δυνατότητες και προϋποθέσεις η απεργία να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για την κλιμάκωση του αγώνα μας γενικότερα αλλά και στους κλάδους.

«Η Κίνα υποστηρίζει την Ευρώπη για ειρηνευτικές συνομιλίες στην Ουκρανία»


Να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Μόσχα, προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, ζήτησε από την Κίνα ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, στην επίσκεψή του στο Πεκίνο. Όπως είπε, συμφωνούν με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, «ότι οι ρωσικές απειλές με πυρηνικά όπλα είναι ανεύθυνες και εξαιρετικά επικίνδυνες».

Μαζική η αποχή από τις ηλεκτρονικές «εκλογές - παρωδία» για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια στην Εκπαίδευσης


 Για μια ακόμα φορά οι εκπαιδευτικοί έδωσαν μαζική, αποφασιστική και περήφανη απάντηση στην κυβέρνηση, το υπουργείο Παιδείας και την κ. Κεραμέως, στην προσπάθεια επιβολής του τρόπου που θα εκλέγουν τους εκπροσώπους τους, στην απόπειρα να επιβάλλουν με απαράδεκτες πρακτικές και μεθόδους μια ηλεκτρονική ψηφοφορία - παρωδία.

Οι εργαζόμενοι στην αναμέτρηση για τη ζωή και τα δικαιώματά τους


Μ
ε τη μεγάλη μέρα της απεργιακής μάχης να πλησιάζει, η αναμέτρηση δυναμώνει. Μια αναμέτρηση που διεξάγεται κάθε μέρα, κάθε ώρα, για τον εργατόκοσμο και τη νεολαία, για τη φτωχολογιά, τους μικρούς επαγγελματίες, τους αγρότες.

«Πεδίο» αυτής της αναμέτρησης είναι οι χώροι δουλειάς, εκεί που ο εργαζόμενος βγάζει το ψωμί του, που ζει την εκμετάλλευση και την καταπίεση, τους κινδύνους στον πάγκο εργασίας και στη σκαλωσιά, στο κλαρκ... Εκεί που βλέπει ότι ο δικός του ιδρώτας, ο «παγωμένος» του μισθός μετατρέπεται σε ιστορικά ρεκόρ για μια σειρά από κλάδους, όπου οι κυρίαρχοι όμιλοι δεν προλαβαίνουν να καταγράψουν τα κέρδη τους.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 06/11/1835

Γεννιέται ο Ιταλός ιατρός Τσέζαρε Λομπρόζο, ένας από τους θεμελιωτές της εγκληματολογίας.

06/11/1860

Ο Αβραάμ Λίνκολν εκλέγεται πρόεδρος των ΗΠΑ.