Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

Η ένοπλη πάλη και η εξέγερση ενάντια στο φασισμό

Ο Φλεβάρης του 1934 στην Αυστρία: 

Η ένοπλη πάλη και η εξέγερση ενάντια στο φασισμό*

του Τίμπορ Τσένκερ

Από τις 12 Φλεβάρη 1934 έως τις 16 Φλεβάρη 1934 έλαβε χώρα ο σύντομος εμφύλιος πόλεμος της Αυστρίας. Ήταν μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των αντιφασιστικών κι επαναστατικών

Εργαζόμενοι και νεολαία δεν μένουν με σταυρωμένα χέρια στα αντιλαϊκά μέτρα


Η κυβέρνηση «βλέπει» την πανδημία ως ευκαιρία για σωρεία αντιλαϊκών μέτρων, τόνισε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκευής στο ραδιόφωνο «Prisma» της Πρέβεζας.

«Τα τραγούδια που δεν θα άκουγες ποτέ...»


Η ΚΝΕ διοργανώνει διαδικτυακή συναυλία ενάντια στον «τρομονόμο» στην τέχνη, την ενσωμάτωση δηλαδή της αντιδραστικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία με τα γνωστά προσχήματα, με έννοιες - λάστιχο για «υποκίνηση της βίας και του μίσους» και με την επικίνδυνη αντίληψη για καταπολέμηση της «ριζοσπαστικοποίησης» οδηγεί στη φίμωση κάθε ριζοσπαστικού και προοδευτικού έργου!

Εκλογές για δημιουργία συνδικάτου σε αποθήκη της «Αmazon»


Στις κάλπες για την ίδρυση σωματείου καλούνται από την Τρίτη και για τις επόμενες επτά βδομάδες οι περίπου 5.800 εργάτες μιας τεράστιας αποθήκης της πολυεθνικής εταιρείας ηλεκτρονικού εμπορίου «Αmazon» στην Αλαμπάμα. Οι εργάτες κατάφεραν να ξεκινήσουν τις εκλογές παρά τα εμπόδια της πολιτειακής κυβέρνησης στην Αλαμπάμα και τη δαπανηρή αντισυνδικαλιστική εκστρατεία της εργοδοσίας που είναι εχθρική σε κάθε προσπάθεια συνδικαλισμού.

«Γέφυρα» για την υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών


Mε τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Φόρουμ Φιλία», η ελληνική κυβέρνηση διοργάνωσε στην Αθήνα άλλη μια συνάντηση που είναι κομμένη και ραμμένη στις επιδιώξεις και τα επικίνδυνα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Συμμετείχαν οι ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Κύπρου, Μπαχρέιν και Σαουδικής Αραβίας, η υπουργός Επικρατείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης πήρε μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας.

Ενας απαράδεκτος συμβιβασμός


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΚΙΖΑΣ

Η Συμφωνία της Βάρκιζας αποτελεί "απαράδεκτο συμβιβασμό και ουσιαστική συνθηκολόγηση απέναντι στους Αγγλους και την ντόπια αντίδραση..."

(Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ, σ. 500)

Το «νήμα»


Το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τα πανεπιστήμια που ψηφίστηκε χτες, εκτός από αντιδραστική «τομή» στην Ανώτατη Εκπαίδευση αποτελεί και συνέχεια, κλιμάκωση μιας πορείας δεκαετιών. Με παρακαταθήκη τις μαζικές κινητοποιήσεις και τις αγωνιστικές διεργασίες του τελευταίου διαστήματος, το φοιτητικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στα ΑΕΙ και οι πανεπιστημιακοί, οι δάσκαλοι και οι μαθητές, οι εργαζόμενοι που πάλεψαν τις τελευταίες βδομάδες ενάντια στην ψήφιση του νομοσχεδίου, σήμερα μπορούν από καλύτερες θέσεις να αντιπαρατεθούν με τη στρατηγική που αυτό υπηρετεί, να αγωνιστούν για να βάλουν εμπόδια στην εφαρμογή του.

Δίνουμε και αυτό το Σαββατοκύριακο τη μάχη με τον «Ριζοσπάστη»


ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 21o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Σε «θέσεις μάχης» είναι οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, αναμένοντας το τρίτο κείμενο των Θέσεων της ΚΕ του Κόμματος για το 21ο Συνέδριο, που θα κυκλοφορήσει με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», με θέμα «Η ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας. Η κατάσταση της εργατικής τάξης. Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η κοινωνική συμμαχία και η παρέμβαση του ΚΚΕ».

Για γέλια και για κλάματα...


Κακοστημένη σκηνοθεσία και αμηχανία; Δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αλλιώς το νέο «επίτευγμα» της ΕΡΤ. Στο απογευματινό της δελτίο η συζήτηση αφορούσε το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που συζητιόταν στη Βουλή, με ταυτόχρονη προβολή πλάνων από την κινητοποίηση των φοιτητών στη Βουλή. Προαναγγέλλεται λοιπόν ότι ένας φοιτητής, αφού είχε τοποθετηθεί στο κανάλι πρύτανης Πανεπιστημίου, θα μιλήσει για τις κινητοποιήσεις και τις αντιδράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Βγαίνει λοιπόν ο ...φοιτητής και αρχίζει να υπερασπίζεται το νομοσχέδιο, λέγοντας ότι όσοι είναι στον δρόμο είναι αυτοί που «ασκούν βία και ανομία» στα Πανεπιστήμια!

Έχει καταδικαστεί από τους φοιτητές, δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη ο νόμος για τα ΑΕΙ


Έχει καταδικαστεί πλατιά στη συνείδηση των φοιτητών και για αυτό δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη, τόνισε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Νίκος Αμπατιέλος μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην ΕΡΤ 1 για το νομοσχέδιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση που ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Να αποσυρθεί το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα»


Να αποσυρθεί
το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» και να μην ενταχθεί στη διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία, ζητά από την κυβέρνηση η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


12/02/1809

Γεννιέται ο Κάρολος Δαρβίνος, ο Άγγλος γεωλόγος ο οποίος έμεινε στην ιστορία ως ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, καθώς και ως εισηγητής του μηχανισμού της φυσικής επιλογής, μέσω του οποίου πρότεινε ότι συντελείται η εξέλιξη.

Η θεωρία της εξέλιξης έμπαινε καρφί στην άποψη περί δημιουργίας του κόσμου από το Θεό και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα από την Εκκλησία.