Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 1 Μαΐου 2020

Διαδικτυακή συναυλία την Πρωτομαγιά

Διαδικτυακή συναυλία διοργανώνουν την Πρωτομαγιά, στις 9 το βράδυ, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος (ΠΜΣ), το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα - Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ).

Στο κάλεσμα των σωματείων έχουν ανταποκριθεί γνωστοί και αγαπημένοι καλλιτέχνες: Alcedo folk band και Κώστας Θωμαΐδης, Μανόλης Ανδρουλιδάκης, Ρίτα Αντωνοπούλου, Παντελής Θαλασσινός, Γιώργος Κιμούλης, Στέλιος Μάινας,

1η Μάη 1949 - Έτσι γιόρτασαν την πρωτομαγιά σε κάποια ρεματιά του Γράμμου


ΦΑΝΤΑΡΟΙ - ΕΡΓΑΤΕΣ
ΕΤΣΙ ΓΙΟΡΤΑΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
                      Του σ. Κ. ΠΟΥΡΝΑΡΑ (Μπόση)

  ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ 30 Απρίλη με 1 Μάη. Πάμε να μιλήσουμε στους φαντάρους. Δυο φύγαν πιο μπροστά. Θα πήγαιναν σε μια βρυσούλα πολύ κοντά στον εχθρό να ακούσουν τι θα λένε όταν θα μιλάει ο τηλεβόας. Εμείς οι άλλοι πιάσαμε το τσουγκάρι και το χωνί άρχισε.
 ―Εγώ που σας μιλάω είμαι ο Κυριάκος ο Παργηνός  απ’ τα Καμίνια  του Πειραιά, εργάτης.

1 Μαή στην ΕΣΣΔ Α΄

Αφίσες και βίντεο από την ΕΣΣΔ

Η 1η Μαΐου είναι μέρα ορόσημο για τους αγώνες των εργατών, που από το 1886 έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται με πορείες και εκδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο. 

Στην Μόσχα, πρωτεύουσα της Ρωσίας, επί ΕΣΣΔ, για την Πρωτομαγιά θεσπίστηκε η πραγματοποίηση μιας μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, τιμώντας την Εργατική Τάξη. 

Μέρα Μαγιού σε χάνω


Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις που λέει και ο λαός μας.

Μια συμβολική φωτογραφία-στιγμιότυπο από τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη, με ημερομηνία 9 Μαΐου 1936, που καταγράφει την αγριότητα του καθεστώτος, την τρομοκρατία και τον αυταρχισμό της περιόδου εκείνης.

Ο αγώνας τώρα ξεκινάει!

«Μένουμε δυνατοί! Ο αγώνας τώρα ξεκινάει!» είναι το μήνυμα που στέλνει η ΚΝΕ με ένα βίντεο που ετοίμασε με πλάνα από τη σημερινή εντυπωσιακή συμβολική συγκέντρωση στο Σύνταγμα για την Εργατική Πρωτομαγιά.

 Το βίντεο καταλήγει με το κάλεσμα: Workers of the world unite - Εργάτες όλου του κόσμου ενωθείτε!

Στο ερώτημα «Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα;» εμείς απαντάμε Σοσιαλισμός


Στη συμβολική συγκέντρωση των σωματείων εργαζόμενων στο Σύνταγμα για τον γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Σε δήλωσή του ανέφερε:

«Αυτή την Εργατική Πρωτομαγιά του 2020 τη γιορτάζουμε μέσα στις ειδικές, δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά με το βλέμμα όλων μας στραμμένο στην επόμενη μέρα κατά την οποία θα έρχεται στην επικαιρότητα όλο και πιο

1η Μάη 2020: Στους ακριτικούς Φούρνους υψώθηκαν οι κόκκινες σημαίες

1η Μάη 2020. Στους ακριτικούς Φούρνους Kορσεών από τα ξημερώματα οι κόκκινες σημαίες υψώνονται στα σπίτια, στα καταστήματα, στα ψαροκάικα.

Από τις ταράτσες ακούγονται συνθήματα για την εργατική Πρωτομαγιά.

Νέοι και παλιοί αγωνιστές στις ταράτσες, στα μπαλκόνια, και στους δρόμους κρατούν την κόκκινη σημαία, το τιμημένο κόκκινο λάβαρο του ΚΚΕ.

«Ήταν μακρύς ο δρόμος ως εδώ... τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος»

Η αιματηρή Πρωτομαγιά στο Σικάγο το 1886 φτερούγισε και έφερε το μήνυμά της σε όλο τον κόσμο.

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για το δίκιο της εργατικής τάξης, για την οριστική της απελευθέρωση από τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς.

Οι ματωμένοι Μάηδες

«Από το Σικάγο στην Καισαριανή - Ζήτω η 1η Μάη κι η πάλη η ταξική». Μέρα της εργατικής τάξης, σύμβολο του αγώνα της για κοινωνική απελευθέρωση, η Πρωτομαγιά είναι βαμμένη με το αίμα των εργαζομένων στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Από τις ιστορικές Πρωτομαγιές ξεχωρίζουμε την «αφετηρία» της 1ης Μάη το 1886 στο Σικάγο, το «ματωμένο Μάη» του 1936 στη Θεσσαλονίκη και τη θυσία 200 κομμουνιστών στην Καισαριανή την 1η Μάη του 1944.
***

Συμβολική συγκέντρωση με μέτρα προστασίας


«Ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός, να μην πληρώσει ξανά ο λαός» το πανό του ΠΑΜΕ που στήθηκε μπροστά στη συμβολική συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς στη Θεσσαλονίκη.

Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, αποστάσεις και μάσκες, οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο άγαλμα Βενιζέλου για να απαιτήσουν μέτρα προστασίας της Υγείας στους χώρους δουλειάς

Μία εικόνα χίλιες λέξεις


Η δύναμη της οργάνωσης 
της εργατικής τάξης

Η πανοραμική εικόνα από τη συμβολική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, με σωματεία και εργαζόμενους από όλους τους κλάδους, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας της υγείας, να τιμούν την εργατική πρωτομαγιά, είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Οι 200 εκτελεσμένοι κομμουνιστές στην Καισαριανή

«...Δεν ήρθαν μελλοθάνατοι με κλάμα και λαχτάρα, / μόν' ήρθαν μελλόγαμπροι με χορό και τραγούδι. Και πρώτος άρχος του χορού, δυο μπόγια πάνου απ' όλους / κι από το Χάρο τρεις φορές πιο πάνου ο Ναπολέος...»1

Οι 200 της Καισαριανής ζουν. Η Πρωτομαγιά του 1944 ήταν κόκκινη, κόκκινη σαν το αίμα τους που πότισε το Σκοπευτήριο, κόκκινη σαν τα υψηλά ιδανικά των κομμουνιστών.

Πρωτομαγιά του 1924

Η αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά

Η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του 1924 δέχτηκε την άγρια καταστολή της κυβέρνησης Παπαναστασίου, με αποτέλεσμα ένας νέος εργάτης, ο Σωτήρης Παρασκευαΐδης, μέλος της ΟΚΝΕ, να πέσει νεκρός.
Ηταν η πρώτη φορά στη χώρα μας που η Πρωτομαγιά βάφτηκε στο αίμα. 
Δώδεκα ακόμα εργάτες τραυματίστηκαν.

Προετοιμασία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς

      Ολα τα μέτρα προστασίας στην προετοιμασία του εορτασμού της Πρωτομαγιάς       
Μέλη σωματείων προετοιμάζουν τους χώρους που θα πραγματοποιηθούν οι συμβολικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις

Συγκεκριμένα, τοποθετούν αυτοκόλλητα που θα διευκολύνουν τους εργαζόμενους ούτως ώστε να

Γεννιέται ο Γιάννης Ρίτσος.

Γεννιέται, 1 /5/1909, ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος.

Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1934 με τον τίτλο «Τρακτέρ.» Την ίδια χρονιά εντάχθηκε στο ΚΚΕ, ενώ συνεργάστηκε και με τον Ριζοσπάστη, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Γ. Σοστίρ, από αναγραμματισμό του ονόματός του.
 Τα γεγονότα του Μάη του 1936 στη Θεσσαλονίκη συγκλονίζουν την εργατική τάξη της χώρας μας και τον ίδιο: στις 11 Μάη στέλνει τρία από τα δεκατέσσερα θρηνητικά ποιήματά του στον Ριζοσπάστη και την επόμενη μέρα η εφημερίδα τα δημοσιεύει, με γενικό τίτλο «Μοιρολόι».

Εργατική Πρωτομαγιά

Στις 20 Ιουλίου 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της Δεύτερης Διεθνούς πήρε την εξής απόφαση: «Θα οργανωθεί μια μεγάλη διεθνής εκδήλωση για μια καθορισμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργάτες σε όλες τις χώρες και σε όλες τις πόλεις ν' απευθύνουν ταυτόχρονα μια συγκεκριμένη μέρα, προς τις δημόσιες αρχές, ένα αίτημα για να καθοριστεί η εργάσιμη μέρα σε οκτώ ώρες και να τεθούν σε ισχύ οι άλλες αποφάσεις του Διεθνούς Συνεδρίου του Παρισιού.

Ενόψει του ότι μια τέτοια εκδήλωση έχει ήδη αποφασιστεί από την Αμερικανική Ομοσπονδία