Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2020

Οι δρόμοι

Οι δρόμοι

Στίχοι: Αργύρης Νικολάου
Μουσική: Θανάσης Νικολάου

Πολύμορφη δραστηριότητα Φοιτητικών Συλλόγων ενόψει της ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής


Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Θεσσαλονίκης προχωρούν σε πλούσια δράση μπροστά στην ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής, με τη δημοσίευση της απόφασης στις 7 του Οκτώβρη. «Ο αγώνας απομόνωσης της Χρυσής Αυγής και του φασισμού χρειάζεται να συνδέεται με την πάλη για συνολική βελτίωση των όρων σπουδών, δουλειάς και ζωής κάθε νέου ανθρώπου», σημειώνουν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι και πραγματοποιούν την Τετάρτη 7 Οκτώβρη, συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου και στις 7 μ.μ. συμμετέχουν στο συλλαλητήριο από κοινού με Εργατικά Σωματεία και φορείς στο Μνημείο του Λαμπράκη (συμβολή οδών Ερμού με Βενιζέλου).

Άμεση υλοποίηση των διεκδικήσεων των υγειονομικών


Δεν μπορεί ο «Ευαγγελισμός» να είναι νοσοκομείο μιας νόσου, καθώς μεγαλώνει η λίστα ασθενών που δεν έχουν σχέση με την Covid σημείωσε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου και ΓΓ της ΕΙΝΑΠ, μιλώντας το πρωί της Κυριακής στον ρ/σ «Real FM».

Οι μάχες επεκτείνονται και εκτός του Ναγκόρνο - Καραμπάχ


Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, η Γκάντζα, «δέχεται πυρά» από δυνάμεις της Αρμενίας, ανακοίνωσε σήμερα το αζερικό υπουργείο Άμυνας, σε μια ακόμη ένδειξη γενίκευσης των συγκρούσεων και σε περιοχές εκτός του Ναγκόρνο - Καραμπάχ με τον άμαχο πληθυσμό της ευρύτερης περιοχής να βρίσκεται ανάμεσα στις σφοδρές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων με στόχο τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και της μεταφοράς της.

Οι διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο


 Αποσπάσματα από άρθρο της Μαρίνας Λαβράνου, μέλους του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ. Το άρθρο με τίτλο «Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων» περιέχεται στο διπλό τεύχος 4 - 5 της ΚΟΜΕΠ.

* * *

Κυβερνητικά πανηγύρια για τα νέα «χάδια» της ΕΕ στην Αγκυρα


Αλλο ένα «χάδι» για την Τουρκία επιφύλαξε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που - υποτίθεται - θα αποφάσιζε κυρώσεις κατά της Αγκυρας για το γεγονός ότι αλώνιζε μέχρι πρότινος με το «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ με τα γεωτρύπανα και τα σεισμογραφικά της ακόμα και τώρα επιχειρεί στην ΑΟΖ της Κύπρου, αναδεικνύοντας τους πολυπλόκαμους δεσμούς της ιμπεριαλιστικής ένωσης με τον «στρατηγικό εταίρο» της, την Τουρκία.

Η κατάσταση για υγειονομικούς και ασθενείς ξεπέρασε το «σημείο βρασμού»

Ενδεικτική η εικόνα από τον «Ευαγγελισμό», που μεταφέρει στον «Ριζοσπάστη» η Νάγια Ρενδούμη, ειδικευόμενη Παθολογίας στο νοσοκομείο και μέλος της Σωματειακής Επιτροπής ειδικευόμενων γιατρών

Στον Καύκασο τη γη ξαναμοιράζουν, με των λαών το αίμα τα σύνορα χαράζουν


ΕΝΟΠΛΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ - ΑΡΜΕΝΙΑΣ ΣΤΟ ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Συνέντευξη με τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ

Για τις πολύ επικίνδυνες εξελίξεις στη σύγκρουση του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μιλάει στον «Ριζοσπάστη» ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Συντριπτικά τα αποδεικτικά στοιχεία για τη δράση της ναζιστικής εγκληματικής «Χρυσής Αυγής»


Η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με 68 κατηγορούμενους (την ηγεσία και μέλη της) άρχισε στις 20/4/2015 και -ύστερα από σημαντική καθυστέρηση, για την οποία υπάρχουν πολιτικές ευθύνες- οδεύει προς την ολοκλήρωσή της, καθώς την Τρίτη 7 Οκτώβρη αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου.

Η απελευθέρωση της Πάτρας


Το ξημέρωμα της 4ης Οκτώβρη 1944, οι καμπάνες αναγγέλλουν τη λευτεριά, τη λύτρωση από το ναζιστικό ζυγό κατοχής.

Το 12ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ, παρελαύνει στην ελεύθερη Πάτρα και οι κάτοικοι γεμίζουν τους δρόμους, υποδέχονται με λουλούδια τους απελευθερωτές τους.

Την επόμενη μέρα επισκέπτεται την Πάτρα ο Άρης Βελουχιώτης.

Γεννιέται η Βιολέτα Πάρα


Γεννιέται, 4/10/1917, η Χιλιανή κομμουνίστρια μουσικός Βιολέτα Πάρα.

Η Βιολέτα Πάρα γεννήθηκε σε ένα φτωχό χιλιανό χωριό.

Η ζωή της ποτέ δεν υπήρξε εύκολη, αντίθετα όλη της η ύπαρξη ήταν ένας συνεχής και σκληρός αγώνας. Κορμός της ταινίας μια τηλεοπτική συνέντευξη η οποία «βγάζει» σε διάφορες χρονικές στιγμές του παρελθόντος, μέσα από τις οποίες ακολουθούμε την αναζήτηση της Πάρα για μια μουσική ταυτότητα και τη διεθνή της καριέρα.