Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Πού οδηγείται η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών; Έργα και ημέρες μιας ανυπόληπτης ηγεσίας


Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα την τελευταία διετία, έχουν επέλθει μεγάλες αλλαγές στον οπτικοακουστικό τομέα στη χώρα μας. Ανάμεσα στα άλλα οι αλλαγές αυτές αφορούν και την κρατική επιχορήγηση των κινηματογραφικών παραγωγών μέσω των ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ και ΕΡΤ αποκλείοντας από την κρατική χρηματοδότηση όλο και περισσότερο νέους, αλλά και παλιότερους σκηνοθέτες και σκηνοθέτες–παραγωγούς, ενώ διαμορφώνουν ταυτόχρονα ένα περιβάλλον εντατικοποίησης στους μισθωτούς του χώρου.

Το πογκρόμ ενάντια στους ανάπηρους πολέμου της Αλβανίας



Τα Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν, 30/11/1943, τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο στρατιωτικό νοσοκομείο, απ’ όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ’ αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Απαράδεκτη πρόκληση στα Ρηχά Νερά Λήμνου


Τιμούμε την επέτειο της εθνικής αντίστασης με τους αγώνες του σήμερα, ενάντια στον καπιταλισμό, το σύστημα που γεννά το φασισμό, την προσφυγιά, τις κρίσεις, τους πολέμους

Έρευνα για τη σφαγή αμάχων από αμερικανικό βομβαρδισμό στη Συρία


Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν διέταξε την έναρξη έρευνας για τις συνθήκες ενός βομβαρδισμού στη Συρία το 2019, ο οποίος προκάλεσε απώλειες μεταξύ αμάχων, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, το Πεντάγωνο.

Η κυβέρνηση θεσπίζει την «ατομική ευθύνη» με ποινή


Απ’ την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην “ατομική ευθύνη”, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας.

Οσκαρ Ουάιλντ


Στα πενήντα χρόνια από το θάνατο του Ουάιλντ τ’ όνομα του και το έργο του ξαναμνημονεύτηκαν στα παγκόσμια γράμματα. Ηταν πνεύμα λεπτό και λαμπερό, ένας ποιητής που αγαπούσε την κομψότητα, τα ηδονικά χρώματα και την πολυτέλεια στην έκφραση, εξαιρετικός στυλίστας των αγγλικών γραμμάτων.

Το άλλο μισό...


Και στο θέμα της ανεργίας η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει «μαγική εικόνα», ανακατεύοντας στατιστικά μεγέθη, μισές αλήθειες και ολόκληρα ψέματα για να εξωραΐσει την αδυσώπητη πραγματικότητα που ζουν χιλιάδες εργαζόμενοι και άνεργοι, να «δικαιώσει» την αντεργατική πολιτική της, να καλλιεργήσει στάση αναμονής και φρούδες προσδοκίες στα λαϊκά στρώματα, ότι η κρατική στήριξη στις επενδύσεις και η καπιταλιστική ανάκαμψη θα βελτιώσουν τάχα και τη δική τους ζωή.

Η λαϊκή κατοικία στην ΕΕ και η αλήθεια πίσω από την εκτόξευση των ενοικίων


Διανύουμε μια περίοδο όπου οι λαϊκές οικογένειες
βρίσκονται αντιμέτωπες με την ακρίβεια, κομμάτι της οποίας είναι η δραματική αύξηση των ενοικίων. Η κυβέρνηση της ΝΔ προκλητικά «νίπτει τας χείρας της», ενώ έχει την πρώτη ευθύνη. Τα άλλα κόμματα που έχουν κυβερνήσει, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, «κλαψουρίζουν» για την ακρίβεια στα ενοίκια, στο ρεύμα και σε άλλα είδη, ενώ όλοι μαζί επέβαλαν μνημόνια, σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, φόρτωσαν αβάσταχτα φορολογικά βάρη στον λαό. Στην πραγματικότητα, σήμερα οι δαπάνες για τη στέγαση μπορεί να φτάνουν ακόμα και στο 50% του εισοδήματος μιας λαϊκής οικογένειας στην Ελλάδα.

Τα αποτελέσματα του 38ου συνεδρίου της ΟΙΥΕ


Η ΔΑΣ-ΟΙΥΕ χαιρετίζει τους αντιπροσώπους του 38ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας και ιδιαίτερα αυτούς που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ. Ύστερα από 3 χρόνια και 4 αναβολές συνεδρίων προσπαθήσαμε μέχρι τέλους να είμαστε η εγγυήτρια δύναμη ώστε να πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο με πραγματικούς εργαζομένους, χωρίς εμπλοκή της εργοδοσίας στις γραμμές μας, χωρίς νοθεία.

Σχέδια ενίσχυσης συνεργασίας στην Ανατολική Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία


Την παραπέρα ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ και ΝΑΤΟ στον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό απέναντι στη Ρωσία, με ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση των δυνάμεών τους στην Ανατολική Ευρώπη, στην Ουκρανία και την ευρύτερη περιοχή, ανήγγειλαν την Κυριακή ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη διάρκεια επίσκεψής τους στη Λιθουανία.

Μεγάλη συγκέντρωση στήριξης της Επανάστασης


Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της Αβάνας πραγματοποίησαν το Σάββατο 27 Νοέμβρη, χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, απλός λαός αλλά και αγήματα των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κούβας με αφορμή την συμπλήρωση 150 χρόνων από την εκτέλεση 8 φοιτητών από τους Ισπανούς αποικιοκράτες, την περίοδο του εθνικοανεξαρτησιακού αγώνα της Κούβας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 30/11/1823

Οι ελληνικές επαναστατικές δυνάμεις απελευθερώνουν το Ναύπλιο.

30/11/1835

Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν (πραγματικό όνομα Σάμιουελ Λάνγκχορν Κλέμενς).