Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022

«...θα 'σαι για πάντα μέσα σ' όλο τον κόσμο»


Ο ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος, ο «παρηγορητής του κόσμου», που από την «πληγή» του «κοίταξε του κόσμου την πληγή» και από τα 25 κιόλας χρόνια του έγινε μέλος του ΚΚΕ, ιδιότητα που τίμησε μέχρι τέλους, έφυγε σαν σήμερα από κοντά μας πριν από 32 χρόνια.

Θράσος οι πανηγυρισμοί του πρωθυπουργού για την εκκαθάριση των εκκρεμών συντάξεων


 Την ίδια ώρα που οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, κύριες, επικουρικές, χηρείας, αλλά και στο εφάπαξ, που οι “αυξήσεις” που υπόσχονται είναι στην ουσία μειώσεις λόγω του πληθωρισμού και του συμψηφισμού με την προσωπική διαφορά, που τα αναδρομικά δεν έχουν ακόμα αποδοθεί και καμία αύξηση δεν θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις ενώ η επικουρική ασφάλιση είναι παραδομένη στα “γεράκια” της αγοράς, ο πρωθυπουργός έχει το θράσος να πανηγυρίζει για τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων που εκκαθαρίζονται.

Κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση


Η Ρωσία χτίζει «αξιόπιστη γραμμή άμυνας» στη Χερσώνα, λένε οι φιλορωσικές αρχές

 Στο φόντο της ανακοίνωσης της Ρωσίας περί αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τη δυτική όχθη του Δνείπερου στη Χερσώνα και την επιφυλακτικότητα Κιέβου και ΝΑΤΟ για την εξέλιξη αυτή, συνεχίζονται σφοδρές συγκρούσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία, με επίκεντρο τις περιοχές που προσάρτησε η Μόσχα.

Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός - Ανίκητος δεν είναι ο ιμπεριαλισμός!


 49 χρόνια µετά, τα συνθήµατα του ξεσηκωµού του Πολυτεχνείου και της αντιδικτατορικής πάλης του λαού παραµένουν επίκαιρα και δείχνουν τον δρόµο για ακόµα πιο αποφασιστικούς, µαζικούς και ανυποχώρητους για αξιοπρεπή ζωή µε σύγχρονα δικαιώµατα.

Α΄ Π.Π: Μύθοι και πραγματικότητα στο σήμερα...


Το 1914 ο κόσμος και ιδίως η Ευρώπη έβγαινε από την εποχή της λεγόμενης «Μπελ Επόκ». Τότε επικρατούσαν διάφορες αστικές θεωρίες που εξηγούσαν γιατί ένας πόλεμος ανάμεσα στα αναπτυγμένα κράτη της Ευρώπης είναι αδύνατος, γιατί είναι τέτοια η σύμπλεξη των οικονομικών τους συμφερόντων που δεν θα συμφέρει κανέναν.

Η συγκλονιστική συμμετοχή δίνει ανάταση, προμηνύει την αποφασιστική κλιμάκωση


 «Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Όλοι στα συνδικάτα - όλοι στον αγώνα» το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για τη συνέχεια

 Μια νέα αφετηρία για κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, κλάδο και γειτονιά διαμορφώνει η μεγάλη επιτυχία της προχτεσινής πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας.

Ψήφισαν από κοινού ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ που προωθεί τον χαφιεδισμό


Την ίδια στιγμή που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, κοκορομαχούν για τις υποθέσεις των υποκλοπών και παρακολουθήσεων και διαγκωνίζονται ποιος είναι τάχα περισσότερο ευαίσθητος στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, συνεχίζουν να ψηφίζουν από κοινού τις οδηγίες της ΕΕ που περιστέλλουν τις λαϊκές ελευθερίες, που προωθούν το χαφιεδισμό και το γενικευμένο φακέλωμα.

Καινοτομίες

Στην Πορτογαλία, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Κόστα θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνη ένα πιλοτικό πρόγραμμα τετραήμερης βδομάδας εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, όπως αυτά που «τρέχουν» και σε άλλες χώρες, από κυβερνήσεις όλων των αποχρώσεων (σοσιαλδημοκρατικές, δεξιές, νεοφιλελεύθερες κ.τ.λ.).

Part time γιατροί σημαίνει μισές υπηρεσίες περίθαλψης για τους ασθενείς


Το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη βάζει βαριά ταφόπλακα στα λίγα που έχουν απομείνει όρθια από αυτήν και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Γεννά νέα δεινά για το λαό που ήδη αγκομαχά για να βρει την υγεία του σε ένα σμπαραλιασμένο από την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση δημόσιο σύστημα υγείας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


11/11/1821

Γεννήθηκε ο Ρώσος συγγραφέας, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι 

Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι