Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023

Ταινίες που αγαπήσαμε και ξεχωρίσαμε τη χρονιά που μας πέρασε


 Το 2022 ήταν η χρονιά που η κινηματογραφική διανομή «έβγαλε τα σπασμένα» της πανδημίας και των κλειστών κινηματογράφων των προηγουμένων δύσκολων ετών, με την ελπίδα ότι η κινηματογραφική αίθουσα θα ανακάμψει. Αυτή η προσδοκία όμως δυστυχώς, τουλάχιστον στη χώρα μας, δεν επιβεβαιώθηκε, εκτός λιγοστών εξαιρέσεων.

Γνωστό το αντιλαϊκό σενάριο με οποιαδήποτε κυβέρνηση και το 2023


ΑΚΡΙΒΕΙΑ - ΦΟΡΟΙ - ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ

Ακόμα μια δύσκολη χρονιά ξεκινάει για τα λαϊκά νοικοκυριά. Πριν καλά καλά συνέλθουν από την προηγούμενη οικονομική κρίση και την πανδημία, βρέθηκαν αντιμέτωπα το 2022 με ένα σαρωτικό κύμα ακρίβειας και ενεργειακής φτώχειας, συνέπεια του ανταγωνισμού στο κυνήγι του κέρδους, της στήριξης στους ομίλους από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη την περασμένη διετία, αλλά και ως συνέπεια της εμπλοκής στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται εδώ και δέκα μήνες στο έδαφος της Ουκρανίας, ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία.

Βυθίσατε την τέχνη, λοιπόν;

 
Η εκδικητική μανία που έχει καταλάβει - χρόνια τώρα - τους κυβερνώντες για την εξόντωση των καλλιτεχνών, η κήρυξη ενός πολέμου και μάλιστα χωρίς προσχήματα, εναντίον των εργαζομένων στον πολιτισμό, η επιμονή για ιδρυματοποίηση της τέχνης, η απαξίωση των δημιουργών και όλων των μορφών έμπνευσης και δημιουργίας, που μέσα στους αιώνες βοήθησαν τον άνθρωπο να είναι λιγότερο υποδουλωμένος, είναι όσα δεν χωράει ανθρώπου νους (και) αυτήν την εποχή.

«Χάθηκε το μέτρημα»


Δεκάδες «εμβληματικούς» αντιλαϊκούς νόμους ψήφισαν από κοινού και τη χρονιά που πέρασε οι ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά ότι όλοι οι κυβερνητικοί «σωτήρες» έχουν κοινό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως προϋπόθεση το τσάκισμα εργασιακών δικαιωμάτων, την ένταση της εκμετάλλευσης, το φόρτωμα και νέων βαρών και χαρατσιών στα λαϊκά στρώματα, για να βρίσκεται παραπέρα «δημοσιονομικός χώρος», να εξασφαλίζονται δηλαδή νέα προνόμια, «ζεστό» χρήμα, δύναμη και κέρδη στο κεφάλαιο.

Υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, 44 ....χρόνια πεθαμένος


Ο… Ζαν Μονέ, ο γνωστός Γάλλος οικονομολόγος που θεωρείται εκ των αρχιτεκτόνων της ΕΟΚ, θα είναι υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ!

Ισαάκ Ασίμοφ


Το ιερό τέρας της επιστημονικής φαντασίας που βρέθηκε στο στόχαστρο του FBI

Mε 500 βιβλία στο ενεργητικό του, πολλά από αυτά μεταφρασμένα σε δεκάδες γλώσσες, ο Ισαάκ Ασίμοφ δίκαια θεωρείται μια από τις κορυφαίες πένες επιστημονικής φαντασίας τον 20ο αιώνα, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι περίπου τα μισά έργα του είναι μελέτες και επιστημονικές πραγματείες.

Σταθερότητα για τον λαό σημαίνει δυνατό εργατικό - λαϊκό κίνημα, δυνατό ΚΚΕ


Ας ξεκινήσουμε κάπως ανορθόδοξα. Είχε ενδιαφέρον και έγινε viral το βίντεο για την επέτειο των 10 ετών για το luben.tv που παρουσιάσατε. Ήταν ομολογουμένως κάτι που δεν μας έχετε συνηθίσει. Θεωρείτε πως το Κόμμα χρειάζεται και τέτοιες πιο λοξές οδούς για την έκφρασή του;

Δεν έχεις ούτε το μαχαίρι ούτε την πίτα. Μην δεχτείς το κομμάτι που σου επιφυλάσσουν!


Αυτό το μαχαίρι είναι το περιώνυμο μαχαίρι της κάθαρσης, πού διατυμπανίζουν πώς θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο. Όπως κατάλαβες, αυτό το μαχαίρι είναι αποκλειστικά μόνο για το κόψιμο της πίτας.

Προθάλαμοι (lobbies) και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ, NGO)


Σε κάθε εκμεταλλευτική κοινωνία, από τη δουλοκτητική μέχρι τις σημερινές (καπιταλιστικές, φιλελεύθερες {sic}) «δημοκρατίες» υπήρχε, και υπάρχει μια μικρή αριθμητικά ομάδα ανθρώπων που ασκεί την εξουσία πάνω στην τεράστια πλειοψηφία του κάθε λαού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


02/01/1897

Γεννιέται ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πάλης βαρέων βαρών Χριστόφορος Θεοφίλου (Τζιμ Λόντος).

02/01/1910

Καθιερώνεται με νόμο η Κυριακή αργία στην Ελλάδα. 

Καθιερώνεται η Κυριακή Αργία στην Ελλάδα