Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 26 Ιουνίου 2021

Τα κοινωνικά συστήματα Α΄


Εισαγωγή στην Πολιτική Οικονομία 

Τοξικοεξάρτηση - Δεμένη με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής


Από τα πανάρχαια χρόνια καταγράφεται χρήση ουσιών στο πλαίσιο θρησκευτικών τελετών.

Το όπιο αναφέρεται σε Σουμεριακά κείμενα που χρονολογούνται από το 5000 π.χ.
Στην αρχαία Ελλάδα ο Μορφέας, ο θεός του ύπνου είχε ως σύμβολό του την παπαρούνα, ενώ ο Όμηρος αναφέρεται στο ποτό νηπενθές που αποδίδεται σε κάποιο σκεύασμα οπίου.

Κατεπείγουσα αγωγή κατά της στάσης εργασίας της ΟΛΜΕ


Κατεπείγουσα αγωγή κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως κατά της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ζητώντας από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών να αναγνωρίσει ως παράνομη και καταχρηστική την τρίωρη στάση εργασίας που εξήγγειλε η ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου και ώρες 11 πμ - 2 μ.μ., κατά τις οποίες είναι προγραμματισμένες οι εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία, και να απαγορευθεί η πραγματοποίησή της. Η αγωγή θα εκδικαστεί σήμερα, Σάββατο, το μεσημέρι, λόγω του κατεπείγοντος.

Σε 22 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη καταδικάστηκε ο λευκός αστυνομικός


ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ

Ο λευκός αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν καταδικάσθηκε χθες, Παρασκευή, σε κάθειρξη 22 ετών και έξι μηνών για το φόνο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

Ο συνήγορος της οικογένειας Φλόιντ, Μπεν Κραμπ, χαιρέτισε αμέσως μια «ιστορική» απόφαση που, σύμφωνα με τον ίδιο, επιτρέπει στους οικείους του 40χρονου Αφρομαερικανού και στις Ηνωμένες Πολιτείες «να κάνουν ένα βήμα παραπάνω προς τη συμφιλίωση», έπειτα από 13 μήνες.

Δράσεις για την Παγκόσμια Μέρα ενάντια στα Ναρκωτικά

 


Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών, η ΚΝΕ αναπτύσσει αυτές τις μέρες μια πλούσια δράση από άκρη σε άκρη της χώρας.

Στην Αθήνα η κεντρική παρέμβαση θα πραγματοποιηθεί στο Θησείο στις 7 μ.μ. ενώ αντίστοιχα στην Θεσσαλονίκη, στον Λευκό Πύργο.

Όχι άλλα αιολικά πάρκα


«Την κινητοποίηση των κατοίκων του Νημποριού και των Στύρων που απέτρεψε την εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών στην περιοχή ως πρώτο βήμα για την προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων της εταιρείας "Ελλάκτωρ"», χαιρετίζει η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ.

Πραξικόπημα και δικτατορία του Θ. Πάγκαλου

 


Το 1925, παρά τα μέτρα που είχε πάρει η κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου ενάντια στο λαϊκό κίνημα, δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα για την άρχουσα τάξη, και καθώς οξύνθηκαν οι κοινωνικές αντιθέσεις και οι αντιθέσεις στο ίδιο το στρατόπεδο της άρχουσας τάξης, ορισμένες πολιτικές και στρατιωτικές ομάδες προσανατολίστηκαν στην οργάνωση στρατιωτικού πραξικοπήματος για την επιβολή δικτατορίας.

Προχωράμε με αισιοδοξία στον 21ο αιώνα


ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ 21ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ


Το 21ο Συνέδριό μας διεξάγεται μέσα σε χρονιά κατά την οποία βρισκόμαστε 200 χρόνια μετά τη νικηφόρα αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821, όπου η αστική τάξη συγκρότησε το έθνος - κράτος της στον ελλαδικό χώρο, ως προοδευτική τάξη τότε. Διακόσια χρόνια μετά, έχει περάσει πλέον, εδώ και πολλά χρόνια, σε όλη τη γραμμή της στην πλήρη αντίδραση. Είναι αντιδραστική, φρένο και στην κοινωνική ανάπτυξη, το σύστημα στο οποίο ηγείται είναι εμπόδιο στις νέες δυνατότητες των παραγωγικών δυνάμεων, αντικειμενικά γίνεται όλο και πιο επιτακτική η αντικατάστασή του, η επαναστατική ανατροπή του.

Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή! Τα ναρκωτικά είναι στο μυαλό καταστολή!


Η ΚΝΕ καλεί όλους τους νέους και τις νέες, να παλέψουμε ενάντια στο σύστημα που µας θέλει σκλάβους στον 21οαιώνα, με «θολωμένο» μυαλό, χωρίς ζωή!

Πανελλαδική συγκέντρωση στις 8 Οκτώβρη


Δελτίο Τύπου

Οι αποφάσεις της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα (ΣΕΑ) για την συνέχιση των αγώνων των συνταξιούχων

Συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) μετά από τις πανελλαδικές συσκέψεις των Δ.Σ των σωματείων που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη.

Θεωρεί τη συζήτηση, όλη τη διαδικασία και τη συμμετοχή των σωματείων, πολύ θετική. Θετικές είναι οι προτάσεις για τον εμπλουτισμό του διεκδικητικού πλαισίου των αιτημάτων της ΣΕΑ σε τοπικό, περιφερειακό και πανελλαδικό επίπεδο.

Μετάλλαξη Δέλτα

Οι απαντήσεις στις 9 πιο συχνές ερωτήσεις

 Πόσο πιο επικίνδυνη και μεταδοτική είναι η ινδική μετάλλαξη, ποιες περιοχές της χώρας κινδυνεύουν με σκληρό lockdown, ποια εμβόλια είναι πιο αποτελεσματικά, τι συνέβη στη Βρετανία και άλλες ερωτήσεις και απαντήσεις που αφορούν τη νέα απειλή του κορωνοϊού που ήρθε από την Ινδία.

Συνεχίζονται σήμερα


Συνεχίζονται σήμερα, Σαββάτο 26 Ιούνη,  στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό,  με την λήψη όλων των μέτρων ασφαλείας, οι εργασίες του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

Οι εργασίες ολοκληρώνονται την Κυριακή 27 Ιούνη με την εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής και νέας Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 26 - 27 Ιούνη:

  • 21ο Συνέδριο ΚΚΕ: Συνεχίζονται οι εργασίες στον Περισσό.
  • Πιο ικανοί, έμπειροι αποφασισμένοι, πρωταγωνιστές στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης για τον σοσιαλισμό.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


26/06/1824

Γεννιέται ο Βρετανός φυσικός Λόρδος Ουίλιαμ Κέλβιν, ο οποίος εφηύρε την κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας που πήρε και το όνομά του.

26/06/1858

ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία υπογράφουν ιμπεριαλιστικές συμφωνίες με την Κίνα στην πόλη του Τιεντσίν. Με τη συμφωνία αυτή, η Κίνα υποχρεώθηκε να «ανοίξει» ακόμα περισσότερα λιμάνια και εμπορικές προσβάσεις στους ιμπεριαλιστές, να αποδεχθεί τις χριστιανικές ιερατικές αποστολές και να νομιμοποιήσει την εισαγωγή του οπίου.