Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

Το πατριαρχείο τησ Κωνσταντινούπολης αφόρισε την αστικοδημοκρατική επανάσταση του 1821

Ολόκληρο το κείμενο του αφορισμού, μαζί με τα ονόματα όσων το προσυπέγραψαν...
Γρηγόριος ελέω Θεού αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, νέας Ρώμης και Oικουμενικός Πατριάρχης.

«Μας 'θέλαν σιωπηλούς, υψώσαμε φωνή. Κερδίζει ο αγώνας για σπουδές, δουλειά, ζωή»

 
Με σύνθημα «Μας 'θέλαν σιωπηλούς, υψώσαμε φωνή. Κερδίζει ο αγώνας για σπουδές, δουλειά, ζωή» οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του ΑΠΘ και του ΔΙΠΑΕ διαδήλωσαν σήμερα, Πέμπτη 23 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους για να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη, για φθηνές και ασφαλείς μαζικές μεταφορές για τον λαό και δωρεάν για όλους τους φοιτητές.

«Ο λαός θα νικήσει» - Πλημμύρισε το κέντρο του Παρισιού


 Ο Δ. Κουτσούμπας στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση στο Παρίσι

Κοινός ο αγώνας των εργαζόμενων σε Γαλλία και Ελλάδα τόνισε σε δήλωσή του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από τη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση των γαλλικών συνδικάτων στην πλατεία Βαστίλης, στο Παρίσι.

«Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες και τ’ αλισβερίσια για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο “μπαλαντέρ”»


 Επιβεβαιώνονται οι διεργασίες και τ’ αλισβερίσια που συντελούνται για την επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο “μπαλαντέρ”. Άλλωστε, ανάμεσα σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπάρχει αντικειμενικά η κοινή προγραμματική βάση για μία τέτοια κυβέρνηση, ακόμη και με αλλαγή κάποιων προσώπων αν χρειαστεί.

Το γαρ πολύ της θλίψεως...


Μαθήματα ...«τετράγωνης λογικής» παραδίδουν τα γνωστά παπαγαλάκια της ευρωατλαντικής προπαγάνδας, που προσπαθούν μάταια να συκοφαντήσουν και να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή αποκαλύπτει και προειδοποιεί τον λαό για τους κινδύνους από την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτούς.

Αθλιότητες στη σκιά ενός εγκλήματος...


Χαρτοπόλεμος συμβάσεων στη Βουλή. Πινγκ-πονγκ ευθυνών ανάμεσα στους ενόχους, εντός κι εκτός βουλής. (παρ)Ερμηνείες για να έρθουν στα μέτρα των ενόχων οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας και... κερασάκι στην τούρτα η "χορηγία επικοινωνίας" στην ακροδεξιά...

Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη τηλεγράφημα του Αλβέρτου Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου


Δημοσιεύεται στον Ριζοσπάστη τηλεγράφημα του Αλβέρτου Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας, που ήταν και μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής (αστικής) Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτύρονταν για την αποβολή φοιτητών από το Πανεπιστήμιο για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών.

Θλιβερή και επικίνδυνη πρωτιά


Ενας από τους πιο αντιπροσωπευτικούς δείκτες, που αποτυπώνει την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και την πολεμική προπαρασκευή, χτύπησε για άλλη μια χρονιά «ταβάνι»: Τα 30 κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ δαπάνησαν πάνω από 1,2 τρισ. δολάρια το 2022 για την ενίσχυση των στρατών τους, ποσό αυξημένο κατά 2,2% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΝΑΤΟ.

Τούμπανο


Μυστικές συνεννοήσεις περίπου τριών εβδομάδων βρίσκονταν πίσω από τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με όσα διαρρέει το υπουργείο.

Δεν θέλουμε βέβαια να πιστέψουμε ότι τόσες μέρες έψαχναν τα προγράμματά τους για να βρουν κενό στην ατζέντα. Πόσο μάλλον που δεν πρόκειται για την πρώτη τέτοια συνάντηση που γίνεται «εν κρυπτώ», ειδικά μετά τον Δεκέμβρη που πύκνωσαν τέτοιες επαφές, με τις «ευλογίες» των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Ακολούθησε η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στις δύο χώρες, όπου μίλησε για τις «μεγάλες ευκαιρίες» συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου.

Ελπιδοφόροι οι αγώνες στη Γαλλία


Στο «πόδι» οι εργαζόμενοι για την απεργία

Κόντρα στην επιχείρηση τρομοκράτησης, στις επιτάξεις απεργών αλλά και στην ωμή βία από τις δυνάμεις καταστολής, οι εργαζόμενοι της Γαλλίας συνεχίζουν και εντείνουν τις μαζικές κινητοποιήσεις που συγκλονίζουν εδώ και μήνες τη χώρα, ενάντια στον αντιασφαλιστικό νόμο που πέρασε με προεδρικό διάταγμα η κυβέρνηση Μακρόν.

Αέρας και Νερό


Αρχες του 1970, φεύγοντας από το Πουέρτο Ρίκο για Νέα Υόρκη, στο αεροδρόμιο του Σαν Χουάν πουλούσαν μικρές τενεκεδένιες κονσέρβες με την ετικέτα να γράφει «καθαρός αέρας Πόρτο Ρίκο». Το ανοίγετε και εισπνέετε καθαρό αέρα. Καινοτομία της εποχής! Περιμένουμε τη σειρά μας.

«Φίλος»... των δουλεμπορικών


«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με το μέρος των ανθρώπων που δουλεύουν και υποφέρουν... Ομως η ΝΔ θέλει να σας διώξει και να φέρνει με αεροπλάνα εργάτες γης και μετά να γυρίζουν στην πατρίδα τους»... Τα παραπάνω έλεγε πριν από λίγες μέρες ο Μ. Μπαλαούρας του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας σε Πακιστανούς εργάτες γης στην Ηλεία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 23/03/1749

Γεννιέται ο Γάλλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος Πιερ Σιμόν Λαπλάς, του οποίου οι μελέτες πάνω στη μηχανική του αστρονομικού συστήματος έδωσαν τεράστια ώθηση στην έρευνα του διαστήματος.