Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

2 ποιήματα του Πάμπλο Νερούδα

 Ο  Πάμπλο Νερούδα γεννήθηκε στο Παράλ, στις 12/7/1904 και έφυγε από την ζωή στις 23/9/1973.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Νεφτάλι Ρικάρντο Ρέγιες.

Ο Πάμπλο Νερούδα, χιλιανός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ού αιώνα.

Ο Νερούδα κάνει στα ποιήματά του μια καταγγελία των κοινωνικών αδικιών.

Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης


«Οι νέες γενιές συνεχίζουν, εμπνευσμένες από τους αλύγιστους της ταξικής πάλης που κράτησαν αναμμένη τη φλόγα του αγώνα και τραβούν μπροστά, για την κοινωνία της απελευθέρωσης από τα δεσμά της σκλαβιάς». 
Αυτό το μήνυμα αναδείχθηκε μέσα από την πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που πραγματοποίησε η Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ, το Σάββατο 11 Ιούλη, στο θέατρο

Ικανοποιεί τις απαιτήσεις των σχολαρχών τσακίζοντας τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

«Αιτία πολέμου» είναι για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς το νομοσχέδιο για την ιδιωτική Εκπαίδευση, το οποίο δόθηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Παιδείας σε διαδικασία διαβούλευσης.

Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση συνεχίζει και κλιμακώνει την επίθεση στην Παιδεία, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή τη φορά τα

Καθιερωμένο και αγαπημένο ραντεβού για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ

29ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ 
ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ

Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ θα συμμετάσχουν στο 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στις 17, 18 και 19 Ιούλη, στο Στόμιο της Λάρισας, με το δικό τους ξεχωριστό πρόγραμμα, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια, για να βρεθούν ξανά με τους φίλους τους, να εξερευνήσουν μία

Για την ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κρήτης

Παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη, υπογράφτηκαν στις 10 Ιούνη οι συμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, ανάμεσα στη θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ «Αριάδνη Interconnection», που υλοποιεί το έργο, και των εταιρειών - αναδόχων. Η επένδυση αυτή αξιοποιείται ποικιλοτρόπως από την αστική τάξη, αφού αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ενεργειακά έργα, αξίας 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023.

Κουνάει ξανά το δάχτυλο στον λαό ενώ τζογάρει την υγεία του για τα κέρδη του κεφαλαίου

Στο φόντο της δικαιολογημένης ανησυχίας που προκαλεί η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού, με την πλειοψηφία τους να είναι «εισαγόμενα», καθώς και η ολοένα μεγαλύτερη διασπορά τους σε περιοχές της χώρας, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει τις τεράστιες ευθύνες της, για τα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα με τα οποία προχώρησε στο «άνοιγμα» του Τουρισμού και των Μεταφορών, με μόνο κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Αλώβητοι και ενισχυμένοι οι καπιταλιστές από την καπιταλιστική κρίση


ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΛΟΥΤΟ

Η πανδημία και η καπιταλιστική οικονομική κρίση που επισπεύστηκε βύθισε τους λαούς στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ανασφάλεια. Αλώβητοι ή και ενισχυμένοι βγαίνουν όμως οι καπιταλιστές, όπως δείχνει η Εκθεση Παγκόσμιου Πλούτου (World Wealth Report) της συμβουλευτικής εταιρείας «Capgemini», καθώς ο παραγόμενος πλούτος αυξάνεται και συγκεντρώνεται σε «λίγους».

Λιμάνι και παραλία στο λαό και όχι στους ιδιώτες

Την κυβέρνηση που παραδίδει το παραλιακό μέτωπο της Ηγουμενίτσας στο ιδιωτικό κεφάλαιο καταγγέλλει η ΚΟ Ηγουμενίτσας του ΚΚΕ. Την Παρασκευή 10 Ιούλη οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προχώρησαν σε μία πρωτότυπη κινητοποίηση στο λιμάνι ενημερώνοντας τους κατοίκους και τον λαό της περιοχής για τις αρνητικές επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής.

Η Αγιά Σοφιά δεν ανήκει στα φασισταριά

Από το Facebook του Νίκου Μπογιόπουλου:

Οποιος δεν καταλαβαίνει την “μαυρίλα” της ντόπιας μουσουλμανοφαγίας που εκδηλώνεται με αφορμή το μεταναστευτικό παριστάνοντας τον “πατριωτισμό”, ας δει το δίδυμο αδερφάκι του: Την “μαυρίλα” του Ερντογαν όπως εκδηλώθηκε μέσα από την ιταμή πρόκληση για την Αγια Σοφια.

Φτάνουν στο μέτωπο της Β. Πίνδου ο βασιλιάς Παύλος και ο αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ


Καταφθάνουν, 12/7/1948, στο μέτωπο της Β. Πίνδου ο βασιλιάς Παύλος και ο αμερικανός στρατηγός Βαν Φλιτ, με σκοπό να εξυψώσουν το πεσμένο ηθικό του κυβερνητικού στρατού. 

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με προκήρυξή του προς του μαχητές και της μαχήτριες του Δημοκρατικού Στρατού, τους καλεί να εντείνουν την πολεμική τους δράση σ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας.

Ανακοίνωσή του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική ενάντια στο μέλος της ΚΕ Μ. Πορφυρογένη

Με ανακοίνωσή του, 12/7/1946, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ καταδικάζει τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδες ενάντια στο μέλος της ΚΕ Μ. Πορφυρογένη στο σπίτι του. 

Από τύχη γλύτωσαν, τόσο ο Μ. Πορφυρογένης όσο και η οικογένειά του.
 
Ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης γεννήθηκε στην Αγριά Βόλου στις 25/2/1903 και φοίτησε στην Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
ιορίστηκε δικηγόρος στο Πρωτοδικείο Βόλου το 1925 και το 1929 μετατέθηκε στην Αθήνα. 

Γεννιέται ο Πάμπλο Νερούδα

Γεννήθηκε στο Παράλ, στις 12/7/1904, ο Πάμπλο Νερούδα

Δίχρονος, με το σιδηροδρομικό πατέρα του, εγκαθίσταται στο χωριό Τεμούκο. Από μικρός διαβάζει φημισμένους Λατινοαμερικανούς και Ευρωπαίους συγγραφείς. 

Στο Γυμνάσιο, η καθηγήτριά του Γκαμπριέλα Μιστράλ, η πρώτη Λατινοαμερικάνα που πήρε Νόμπελ Λογοτεχνίας, τον μυεί στην κλασική ρωσική λογοτεχνία. Γυμνασιόπαιδο, ακόμα, δημοσιεύει ποιήματά του σε εφημερίδες και περιοδικά, με διάφορα ψευδώνυμα, αφού δεν του επιτρέπει ο πατέρας του.