Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Άλμπερτ Αϊνστάιν: Γιατί σοσιαλισμός;


Είναι ορθό για κάποιον που δεν είναι ειδικός σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα να εκφράζει τις απόψεις του για το σοσιαλισμό; Πιστεύω για μια σειρά από λόγους πως είναι.

Και τώρα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο "Πάρκο Τρίτση"!


Με το πολύ πετυχημένο "πέρασμά" του από τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο, τα Γιάννενα, το Ηράκλειο, τα Χανιά, την Αλεξανδρούπολη και άλλες πόλεις τη βδομάδα και το Σαββατοκύριακο που πέρασε, το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-"Οδηγητή" ολοκλήρωσε το μεγάλο "ταξίδι" του σε όλη τη χώρα, ένα ταξίδι που ξεκίνησε στις αρχές του Αυγούστου με σύνθημα «Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για "το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό" - Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»!

Κλιμάκωση με ΝΑΤΟικά όπλα και ρωσικές προειδοποιήσεις για «σοβαρή απάντηση»

 
Οι φιλορωσικές αρχές του Ντονμπάς καλούν σε δημοψηφίσματα για ένταξη στη Ρωσία

 Με ένταση των συγκρούσεων στα νότια και ανατολικά, με νέες αποστολές όπλων από ΝΑΤΟ - ΕΕ, με το Κίεβο να απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, και με τη Μόσχα να απειλεί για «σοβαρή απάντηση» με χτυπήματα σε «ευαίσθητες» υποδομές, ενώ εξελίσσονται προσπάθειες στρατολόγησης Ρώσων «εθελοντών μισθοφόρων» για το μέτωπο και αφήνονται «υπονοούμενα» για γενικότερη κινητοποίηση, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κρίση στην Ταϊβάν Α' Μέρος


 Η γεωπολιτική διάσταση

Ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, οι ΗΠΑ ανέβασαν την ένταση στην αντίθετη πλευρά της Ευρασίας. Κάποιοι ερμηνεύουν την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι ως πραγματική πρόκληση, ενώ κάποιοι την θεωρούν απάντηση στην κινεζική υποστήριξη στη Μόσχα. Κάποιοι άλλοι θεώρησαν ότι εμπίπτει στα κανονικά πλαίσια της πολιτικής των ΗΠΑ για την Ταϊβάν. Σε κάθε περίπτωση, η κίνηση αυτή έχει δρομολογήσει εξελίξεις σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, οι οποίες θα μορφοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Γιορτή αδελφοσύνης το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»


 Σε γιορτή αδελφοσύνης εξελίχθηκε από την πρώτη μέρα το Φεστιβάλ του «Οδηγητή». Την εκδήλωση παρακολούθησαν δεκάδες χιλιάδες θεατές οι οποίοι και συμμετείχαν ενεργητικά (...) Το μουσικό πρόγραμμα ξεσήκωσε ρίγη ενθουσιασμού. Το τραγούδι ζωντανεύει εποχές και αγγίζει τις μνήμες.

Η σφαγή της ιταλικής Μεραρχίας Aqui, από τους ναζί


Αρχίζουν οι σφαγές των ανδρών της ιταλικής Μεραρχίας Άκουι, που παραδόθηκαν στις Γερμανικές Αρχές της Κεφαλλονιάς μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας. Συνολικά, θα χάσουν τη ζωή τους 5.000 στρατιωτικοί.

Επιπτώσεις

 Πριν από έναν χρόνο, ο πρωθυπουργός δήλωνε από την Κοζάνη πως η απολιγνιτοποίηση αποτελεί «ιστορική ευκαιρία για τη Δυτική Μακεδονία» και πως «ουδέποτε στην ιστορία οποιασδήποτε Περιφέρειας έχουν κινητοποιηθεί τόσο γρήγορα τόσοι πόροι» για τη λεγόμενη «δίκαιη μετάβαση». Μάλιστα, σε συνέντευξή του εκείνες τις μέρες είχε πει ότι «ο λιγνίτης θα αντικατασταθεί από μια σειρά επενδύσεων που θα δημιουργήσουν τελικά περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας. 

Οι προσπάθειες όσων θέλουν να βάλουν στον γύψο κάθε αγωνιστική διεκδίκηση πέφτουν στο κενό


 Τρεις ακόμα προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων συμπληρώνουν το παζλ που ετοίμασε από κοινού κυβέρνηση και εργοδοσία για να αντιμετωπίσει την οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Διαβεβαιώσεις


 Καβγά για το «δημοσιονομικό κόστος» των μέτρων έστησαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μετά τις ομιλίες Τσίπρα και Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Η κοροϊδία πάει σύννεφο και ο λαός πρέπει να τους την επιστρέψει...

Η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόστος του προγράμματός του ξεπερνάει τα 10 δισ. ευρώ και οδηγεί τη χώρα σε νέα μνημόνια, ο δε ΣΥΡΙΖΑ απαντάει ότι τα μέτρα του κοστολογούνται όσο περίπου και της ΝΔ και ότι δεν απειλούν τη «δημοσιονομική σταθερότητα».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 21/09/1860

Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ.

21/09/1925 

Εξουδετερώνεται η συμμορία των θρυλικών Φώτη Γιαγκούλα και Λεωνίδα Μπαμπάνη. Στην Κλεφτόβρυση Ολύμπου απόσπασμα Χωροφυλακής εξοντώνει τους λήσταρχους Γιαγκούλα, Μπαμπάνη και Τσαμήτρα. Τα κεφάλια τους τίθενται σε κοινή θέα στην Κατερίνη. 

Φώτης Γιαγκούλας και Λεωνίδα Μπαμπάνη