Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 28 Απριλίου 2020

«Μουσική συνάντηση» με την Μαριλίζα Λούντζη


Οι διαδικτυακές πρωτοβουλίες της ΚΝΕ στο κανάλι της στο youtube συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα 27 Απρίλη στις 21:00.

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ υποδέχεται την Μαριλίζα Λούντζη και τους μουσικούς Δημήτρη Ανδρονιάδη (πιάνο) και Παύλο Παπαναστασάτο (κιθάρα, βιολί) σε μια ξεχωριστή «μουσική συνάντηση», που θα μας «ταξιδέψει» σε μουσικές και στίχους αγαπημένων συνθετών.

Μείνετε συντονισμένοι!

Αφιερωμένο στην Εργατική Πρωτομαγιά το διαδικτυακό πρόγραμμα


Η ΚΝΕ τιμάει την Εργατική Πρωτομαγιά προσαρμόζοντας το διαδικτυακό πρόγραμμα της εβδομάδας 27 Απρίλη - 3 Μάη στον εορτασμό αυτό. Μέσα από το κανάλι της ΚΝΕ στο youtube θα παρακολουθήσουμε αφιερώματα και ταινίες για την Πρωτομαγιά και τους αγώνες της εργατικής τάξης στην Ελλάδα και τον κόσμο, αλλά και μουσικά αφιερώματα σε ποιητές που με τους διαχρονικούς στίχους τους συντροφεύουν τους αγώνες μας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:

Περιβαλλοντικό έγκλημα για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων


Για περιβαλλοντικό έγκλημα για τη διευκόλυνση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων έκανε λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου στην τοποθέτηση της στην επιτροπή της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που όπως είπε περιέχει «δηλητηριώδη άρθρα» πολλά από τα οποία εντάχθηκαν χωρίς καν διαβούλευση διότι η κυβέρνηση φοβήθηκε την κατακραυγή για τα δώρα και τα ρουσφέτια στους επιχειρηματίες.

Ξεκαθάρισε πως το ΚΚΕ καταψηφίζει νομοσχέδιο σημειώνοντας ότι πυροβολεί το όποιο πλέγμα προστασίας υπήρχε στο

Τα καταστροφικά τους σχέδια προχωρούν ακάθεκτα


Ο ιστορικός του μέλλοντος, έτσι γενικά, θα αναφέρεται και στην τρέχουσα πανδημία, πιθανώς να τη συγκρίνει και με άλλες πανδημίες του παρελθόντος, με μιαν απορία: Πώς πιάστηκε στον «ύπνο» η ανθρωπότητα σε μια εποχή που η επιστημονική και τεχνολογική γνώση μπορούσε όχι μόνο να προβλέψει, αλλά και να προλάβει τέτοιας έκτασης αναστάτωση.

Η «Μαύρη Βίβλος» της εργοδοσίας, τόμος Β΄


Συνεχίζουμε ανακοινώνοντας τον δεύτερο τόμο της Μαύρης Βίβλου με καταγγελίες που παίρνουν διαστάσεις «επιδημίας» μεγαλύτερης κι από αυτής του κορονοϊού.

Χιλιάδες είναι οι περιπτώσεις που εργαζόμενοι, επώνυμα και ανώνυμα, καταγγέλλουν στο ΠΑΜΕ και στα Συνδικάτα εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία, ή που έχουν μείνει έξω από τα ελάχιστα μέτρα στήριξης.

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση των Συνδικάτων, ότι με πρόσχημα την πανδημία κυβέρνηση και επιχειρηματικά συμφέροντα επιδιώκουν να

Συλλογή κειμένων του Λένιν σε δωρεάν e-book από τη «Σύγχρονη Εποχή»

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 150 χρόνων από τη γέννηση του B. Ι. Λένιν, οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» παρουσιάζουν αυτήν τη μικρή συλλογή κειμένων του μεγάλου κομμουνιστή ηγέτη επαναστάτη, την οποία προσφέρουν δωρεάν σε e-book.

Όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα των εκδόσεων: Η ιστορική πείρα μας διδάσκει ότι η μεγάλη θεωρητική και πολιτική εργασία του Λένιν αποτέλεσε θεμέλιο για τη συγκρότηση και την ανάπτυξη του κομμουνιστικού κινήματος και δεν ήταν έργο μιας πράξης, αλλά καρπός σύνθετης και απαιτητικής προσπάθειας, συνδυασμός της πρωτοπόρας θεωρητικής δουλειάς με την πρωτοπόρα μαχητική επαναστατική δράση.

Σιντό Καλή


Η ιστορία του Σιντό Καλή, του ΟΚΝίτη - εξόριστου στον Αι Στράτη

               «Ο Σιντό  πέθανε από την πείνα, μα δεν πρόδωσε»

Η ιστορία του ΟΚΝίτη Σιντό Καλή που δημοσιεύουμε παρακάτω προέρχεται από την έκδοση «Μορφές Ηρώων», αντίτυπο της οποίας φυλάσσεται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ. Η έκδοση αυτή είναι αφιερωμένη σε νεολαίους κομμουνιστές αγωνιστές που κάτω από αφάνταστες δυσκολίες, σε εξορίες και φυλακές έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους για τα δίκια της εργατικής τάξης, στον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Το εμπόρευμα...


Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών, με τη μετάδοση του κορονοϊού σε εργαζόμενους και ασθενείς ιδιωτικών κλινικών, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Οι καταγγελίες και οι προειδοποιήσεις από σωματεία της ιδιωτικής Υγείας και υγειονομικούς, που αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την κυβέρνηση και τους επιστημονικούς της συνεργάτες, ήταν γνωστές από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της πανδημίας.

Τις αλήθειες των καπιταλιστών είπε ο Β. Σόιμπλε


Τα μάτια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι τα μάτια του καπιταλισμού. Έτσι βλέπει την ανθρώπινη ζωή και έτσι την αντιμετωπίζει. Όχι σαν κάτι πάνω απ’ όλα διότι πάνω απ' όλα μπαίνουν οι κανόνες του καπιταλισμού και ο υπέρτατος είναι το κέρδος από την εκμετάλλευση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σχετικά με τις εξελίξεις στο Porto Carras


Παρακολουθούμε τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, τα οποία αναφέρονται στην αγοροπωλησία του γνωστού σε όλους Porto Carras. Από ότι διαβάζουμε  το εμβληματικό για τον κλάδο ξενοδοχειακό συγκρότημα περνάει στα χέρια του γνωστού επιχειρηματία (και ξενοδόχος πέρα από όλα τα άλλα) Ιβάν Σαββίδη, μέσα από μια συμφωνία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

Μέρα Δράσης


Μέρα Δράσης την Τρίτη 28 Απρίλη, με πρωτοβουλίες μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς, οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις από διαφορετικούς κλάδους σε όλη τη χώρα.
Στάσεις εργασίας, συνελεύσεις και συγκεντρώσεις σε κλάδους και χώρους που βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά και αγωνιστικές παρεμβάσεις για τους εργαζόμενους που έχουν βρεθεί μαζικά στην ανεργία, που αντιμετωπίζουν

1η Μάη 2020


Έχει περάσει ήδη πάνω από ένας μήνας από τότε που η κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη τα περιοριστικά μέτρα που η ίδια επέβαλλε και την αντικειμενική ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στα αποτελέσματα της πανδημίας, προχώρησε σε ισχυρό χτύπημα των εργασιακών μας δικαιωμάτων, έδωσε το πράσινο φως στην εργοδοσία να ξεσαλώσει, με ένα μπαράζ αντεργατικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Σε όλες τις χώρες που πλήττονται από την πανδημία επιβάλλονται άγρια αντεργατικά μέτρα. Αυξάνονται οι απολύσεις, κυριαρχεί η αναστολή συλλογικών και ατομικών συμβάσεων εργασίας, μεγαλώνει η εκ περιτροπής εργασία.

Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος


Πεθαίνει, 28/4/1961, ο Γιάννης Κορδάτος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες μαρξιστές ιστορικούς, με πλούσια βιβλιοπαραγωγή γύρω από το εργατικό και αγροτικό κίνημα, αλλά και την γενική ιστορία της Ελλάδας (από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ου αιώνα).

Γεννήθηκε το 1891 στη Ζαγορά Πηλίου. Υπήρξε στέλεχος του ΣΕΚΕ-ΚΚΕ, μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής (1920-1927), καθώς και Γραμματέας της ΚΕ (1922-1924). 

Στο διάστημα 1921-1924 διετέλεσε ακόμη διευθυντής του Ριζοσπάστη.

Συλλαμβάνεται και εκτοπίζεται ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας

Συλλαμβάνεται, 28/4/1947, και εκτοπίζεται στα Αντικύθηρα ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Εμμανουήλ Μάντακας. Εκτός από στρατηγός του ΕΛΑΣ, ο Ε. Μάντακας υπήρξε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Μετείχε στο Εθνικό Συμβούλιο των Κορυσχάδων ως εθνοσύμβουλος Πειραιά (14-27 Μαΐου 1944), ενώ στις 28 Αυγούστου 1944 αναδείχθηκε Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ.

"Κάστρο του Υμηττού "


Σύμβολο λευτεριάς 

Στις 28 Απρίλη 1944, οι τρεις νέοι αγωνιστές πολέμησαν μια ολόκληρη μέρα, κυκλωμένοι από ένα φουσάτο γκεσταπίτες, τσολιάδες και Γερμανούς. Το μικρό ισόγειο σπιτάκι, το χρησιμοποιούσε ο εφεδρικός ΕΛΑΣ, για αποθήκη οπλισμού.
Κι οι τρεις ήρωες, όλο το βράδυ 28 του Απρίλη, το φρουρούν.