Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 12 Ιουλίου 2022

Λιουντμίλα Μιχαήλοβνα Παβλιτσένκο


Στις 12 Ιουλίου 1916 γεννήθηκε η Lyudmila Pavlichenko - ελεύθερος σκοπευτής, ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης:

«Αφιερωμένο» στα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ


«Αφιερωμένο»  σε κάτι κλακαδόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που έχουν βγει στο κουρμπέτι το τελευταίο καιρό, και μιλούν για «ΚΚΕ δεκανίκι της δεξιάς».

Δεν είδαν, δεν άκουσαν... γιατί μετρούσαν τα αυγά


Δεν είδαν, δεν άκουσαν...

Για τέσσερις μέρες στις Νηές Μαγνησίας και στον Βόλο η 31η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ έγραψε ιστορία στέλνοντας ηχηρό το μήνυμα «Με την κοινή πάλη των λαών ενάντια στα σχέδια των ιμπεριαλιστών - Ετσι γράφεται η Ιστορία»!

Το τραύμα του κλεμμένου αρχείου


Ο κ. Καραμανωλάκης, στο κείμενό του «Διαδρομές αρχείων, διαδρομές ανθρώπων» στην εφημερίδα «Η Εποχή» (5.6.2022), παρουσίασε ένα μυθιστόρημα του Αντώνη Γιανακού με κεντρικό θέμα το Αρχείο του ΚΚΕ και τη ζωή μιας γυναίκας, φύλακα του Αρχείου.

Ο Τσε επέστρεψε για πάντα στην Σάντα Κλάρα


ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
"Αντίο, για πάντα, μέχρι την τελική νίκη"

...Με τα λόγια αυτά, τα τελευταία λόγια του Τσε, πριν φύγει από την Κούβα για τη Βολιβία το 1966, υποδέχτηκε η κόρη του, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, τη σορό του πατέρα της, που κατέφτασε το απόγευμα της Κυριακής στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Αβάνας.

Η Μάχη της Αμφιλοχίας

Μια ιστορική φωτογραφία του Σπύρου Ξυθάλη στο λιμάνι της Αμφιλοχίας. Διακρίνονται οι Παπάζογλου, Ζαχαριάς, ο Στρατηγός Γ. Αυγερόπουλος , ο Αντισ/ρχης Στ. Αρέθας και ο Γερ. Πρίφτης

12-13/7/1944: Η Μάχη της Αμφιλοχίας η μεγαλύτερη τακτική επιχείρηση του ΕΛΑΣ

 Η μάχη της Αμφιλοχίας έλαβε χώρα από την 12η μέχρι την 13η Ιουλίου του 1944 στην πόλη της Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας στο Ξηρόμερο.

Κουρελόχαρτο ξανά τα ευρωατλαντικά παραμύθια...

Κουρελόχαρτο έγιναν ξανά τα παραμύθια για «αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας» που διακινούσαν τα αστικά επιτελεία και μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (δήθεν επειδή έκαναν «παρέμβαση» οι ...σύμμαχοι), καθώς η τουρκική αστική τάξη κλιμακώνει τις προκλήσεις, με χάρτες που εμφανίζουν ως τουρκική ...μέχρι και την Κρήτη, αλλά και μια σειρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου - Λέσβο, Χίο κ.ά.!

Στη «μαύρη αγορά» καταλήγει μέρος των όπλων που στέλνονται στην Ουκρανία


Την ώρα που ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ συνεχίζουν αμείωτα την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης, έρχεται στην επιφάνεια μία σημαντική παράπλευρη συνέπεια αυτής της πρακτικής, που έχει να κάνει με το λαθρεμπόριο σημαντικής μερίδας των όπλων που παραδίδονται στην εμπόλεμη χώρα.

Όλοι στο συλλαλητήριο στις 14/7 στα Προπύλαια ενάντια στο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ

 
Ο νέος νόμος-πλαίσιο να αποσυρθεί, να μην κατατεθεί. Όχι στη μετατροπή των πτυχίων σε χαρτιά χωρίς αντίκρισμα, σε διαβατήρια για την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια και τη δουλειά χωρίς δικαιώματα. Όχι στο Πανεπιστήμιο-επιχείρηση με τους φοιτητές-πελάτες.

Η προπαγάνδα της εμπλοκής και οι... κότες της Αλεξανδρούπολης


Ηταν τέλη Μάη όταν το αμερικανικό «USS Arlington» έδεσε στην Αλεξανδρούπολη.
Οπως συνηθίζεται, μετά από το «δελτίο εφησυχασμού» που συνοδεύει κάθε «απόβαση» ΑμερικανοΝΑΤΟικών στο ακριτικό λιμάνι ακολουθεί και το κλασικό ρεπορτάζ με τους Αμερικανούς ναύτες που τρώνε σουβλάκια, πίνουν καφέδες και ρίχνουν τα δολάρια της πολεμικής μηχανής των ΗΠΑ στην τοπική αγορά.

Να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους όλα τα αναδρομικά

 


Αγαπητοί Συνάδελφοι – Συναδέλφισσες

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) με την απόφασή του αυτή απορρίπτει την προσφυγή των Σωματείων, που ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματικό το άρθρο 114 του ν.4714/2020 (νόμος Βρούτση) στη παράγραφο 3, όπου απαγορεύονταν να δοθούν τα αναδρομικά του 11μηνου, για τα Δώρα και την Επικουρική, τα οποία είχαν περικοπεί με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012, παρά το γεγονός ότι οι νόμοι αυτοί είχαν κριθεί αντισυνταγματικοί,  με τις αποφάσεις του ΣτΕ 2287 και 2288 του 2015, για το χρονικό διάστημα από 11/6/2015 έως τη δημοσίευση του Νόμου  Κατρούγκαλου ( Ν. 4387/16).

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 12/07/1904

Γεννιέται ο μεγάλος Χιλιανός κομμουνιστής ποιητής Πάμπλο Νερούντα (τιμημένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1971). 

Γεννιέται ο Πάμπλο Νερούδα