Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Μετράνε όλες οι ζωές το ίδιο;

Καταγγέλλει τη σύσταση Μονάδας «Ασφάλειας και Προστασίας» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας


 Με την έναρξη του νέου εξαμήνου, οι φοιτητές βρέθηκαν πίσω στα αμφιθέατρα και στα εργαστήριά τους έπειτα από 1,5 χρόνο τηλεκπαίδευσης. Ωστόσο η πραγματικότητα που αντίκρισαν και αντιμετωπίζουν καθημερινά οι χιλιάδες φοιτητές και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτήν που άφησαν πίσω τους τον Μάρτη του 2020.

Στην λιτανεία "δεν κολλάει"


Παρουσία πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε, χθες, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης η λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Δημητρίου και της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας

Η πλειοψηφία του κόσμου δεν φορά μάσκες.

Ο σφαγέας των εργατικών δικαιωμάτων Χατζηδάκης συνεχίζει την προσπάθεια για την ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης


Με προσφιλή τακτική τις συνεντεύξεις, ο σφαγέας των εργατικών δικαιωμάτων Χατζηδάκης επιχειρεί μετά τον "εκσυγχρονισμό" του ημερήσιου χρόνου δουλειάς να "εκσυγχρονίσει" και τον ΕΦΚΑ, συνεχίζοντας την προσπάθεια να ολοκληρωθεί το συντομότερο η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στα καλύτερά τους


Ούτε... μία στους 32. Τόση είναι η αναλογία των γυναικών στο υπουργικό συμβούλιο της Σαουδικής Αραβίας, που παρεμπιπτόντως έχει βασιλιά - μονάρχη, κληρονομικώ δικαίω - ενώ για πρώτη φορά επιτράπηκε στις γυναίκες να ψηφίσουν για Δημοτικά Συμβούλια το... 2015. 

Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών


Ακόμα ένας εργάτης νεκρός. Ακόμα ένα θύμα της εργατικής τάξης που θυσιάστηκε στον βωμό του κέρδους για τα αφεντικά. Στη μαύρη λίστα των νεκρών που χάνουν τη ζωή τους στη μάχη για το μεροκάματο προστέθηκε ακόμα ένα όνομα. Δεν πρόλαβε να "στεγνώσει" το αίμα του 18χρονου ντελιβερά Ανέες Μιρ από την άσφαλτο της Καλλιθέας και χθες ένας 45χρονος εργάτης άφησε την τελευταία του πνοή, αυτή τη φορά σε μία "εμβληματική" και "μεγαλειώδη" επένδυση.

Λέων Τρότσκι

 

Ο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ που κατέληξε αντεπαναστάτης

Ο Λέων Τρότσκι (1879-1940) καταγόταν από εύπορη οικογένεια. Από νεαρός επηρεάστηκε από τις θέσεις των ναρόντνικων. Οι ναρόντνικοι ήταν ένα ισχυρό μικροαστικό κίνημα Ρώσων διανοουμένων με επιρροές από την τάξη των ιδιοκτητών αγροτών. Εθεωρούντο «υπερεπαναστάτες» και αγαπημένη τους μέθοδος ήταν οι δολοφονίες και η τρομοκρατία. Από τους ναρόντνικους επηρεάστηκε αρχικά και ο Λένιν, ο οποίος όμως γρήγορα αποστασιοποιήθηκε από αυτούς και άρχισε να τους κατακεραυνώνει για τις αντιλήψεις και τις μεθόδους τους.

Για τα μάτια των νέων


Μια παράσταση, με «ειδικό προσκεκλημένο» τη νέα γενιά, δίνουν σε «κόντρα ρόλους» η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, επιδιδόμενοι σε μια πλειοδοσία υποσχέσεων για δήθεν «μέτρα στήριξης», «ευκαιρίες» και επιδόματα. Αντιμετωπίζουν τη νεολαία σαν εκλογική λεία στο σαφάρι της κυβερνητικής εναλλαγής, προσπαθούν να εγκλωβίσουν και να ενσωματώσουν τη δίκαιη αγανάκτηση των νέων για το αδιέξοδο στο οποίο τους καταδικάζει η αντιλαϊκή πολιτική όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.

Νέο πραξικόπημα στο φόντο σφοδρών ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων


ΣΟΥΔΑΝ

Αιματηρή καταστολή σε διαδηλώσεις στο Χαρτούμ με τουλάχιστον 3 νεκρούς

 Νέο στρατιωτικό πραξικόπημα εκδηλώθηκε στο Σουδάν από τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τον Σουδανό στρατηγό και «μεταβατικό Πρόεδρο» Αμπντέλ Φατάχ Μπασίρ να ανατρέπει τη «μεταβατική» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντάλα Χαμντόκ.

Σε σύγχυση η «Αυγή»...


Εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρίσκονται σε σύγχυση. Πως αλλιώς να εξηγήσεις ότι η  εφημερίδα τους, η «Αυγή», συνεχίζει να αναπαράγει το ραβασάκι της εργοδοσίας ότι ο εργάτης σκοτώθηκε στις προβλήτες της COSCO αφού είχε τελειώσει τη βάρδια του, παρά το γεγονός πως κάτι τέτοιο διαψεύστηκε από το σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. 

Αδύνατη... συγκατοίκηση


Αδύνατη... 

Να «στεγάσουν» το παραμύθι ότι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών περνάει μέσα από την καπιταλιστική ανάπτυξη, ψάχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τις κατά τα άλλα «δακρύβρεχτες» τοποθετήσεις τους για την πανάκριβη στέγη, τα ενοίκια που καίνε κυρίως τους νέους, οι οποίοι δεν μπορούν ούτε να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους.

Στον Αδύναμο κρίκο έδωσαν Νόμπελ Ειρήνης στον Στάλιν


Όταν ρωτάει «Σοβιετικός ηγέτης που πείρε το Νόμπελ Ειρήνης» λογικό να απαντήσει Στάλιν.

Απεργιακή συγκέντρωση για το νέο εργοδοτικό έγκλημα


Στις 11 π.μ. της Τρίτης 26 Οκτώβρη στην πύλη του ΣΕΜΠΟ στον Πειραιά στο χώρο του εργατικού δυστυχήματος, η απεργιακή συγκέντρωση των εργαζομένων στην COSCO όπως αποφάσισε το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης.

Η «Αξιολόγηση»: Έργα και ημέρες της κυρίας Κεραμέως

 
Βασικές παράμετροι μιας αξιολόγησης είναι ποιος αξιολογεί, ποιον αξιολογεί και γιατί τον αξιολογεί. Η κάθε αξιολόγηση, επομένως, πέραν από τις σχετικές αναφορές στις συμπάθειες ή αντιπάθειες, στις συναλλαγές, στις ίντριγκες και στη συμμόρφωση των κατευθυντήριων γραμμών, δεν στερείται ιδεολογικού και κοινωνικού πρόσημου. Τι εννοώ; Ας θεωρήσουμε για παράδειγμα ότι αξιολογώ (ποιος) την Υπουργό Παιδείας (ποιον) με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της δημόσιας δωρεάν Παιδείας(γιατί). Παραθέτω ως αξιολογικά κριτήρια τις πολιτικές αποφάσεις της συγκεκριμένης Υπουργού:

Μια μέρα σαν τη σημερινή


26/10/1795

Γεννιέται ο μουσουργός Νικόλαος Μάντζαρος, συνθέτης του Εθνικού Ύμνου της χώρας μας.

26/10/1879 

Γεννήθηκε ο Λέων Τρότσκι,  από τις ηγετικές μορφές της Οκτωβριανής Επανάστασης, που κατέληξε αντεπαναστάτης.

Τρότσκι Επαναστάτης ήΑντεπαναστάτης;

26/10/1905

Συγκροτείται το Σοβιέτ των αντιπροσώπων των εργατών της Πετρούπολης.