Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020

Πεθαίνει ο άνθρωπος που συγκλόνισε τον κόσμο ο Τζον Ριντ


 Πέθανε, 17/10/1920, από τύφο, ο Τζον Ριντ, στέλεχος του αμερικανικού εργατι­κού κινήματος, συγγραφέας και δημοσιολόγος. Ενταφιάστηκε στήν Κόκκινη Πλατεία, στον τοίχο του Κρεμλίνου.

Κινητά τηλέφωνα στην Σοβιετική Ένωση απο την 10ετια του ΄50

Ο Leonid Kupriyanovich με δύο από τα μοντέλα

κινητών τηλεφώνων του - 1950


1950 κινητά τηλέφωνα στην Σοβιετική Ένωση

Την αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Σάμη την επέβαλε η κινητοποίηση του λαού


Την αποχώρηση των ΜΑΤ από τη Σάμη την επέβαλε η κινητοποίηση του λαού, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Φορέων του Ν. Κεφαλονιάς, και όπως τονίζει «αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στον αγώνα του ενάντια στην εκφόρτωση και στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, αλλά και παρακαταθήκη για τους αγώνες που έρχονται για τη δικαίωση όλων των διεκδικήσεών του».

Ακροδεξιός εν δράσει


Άγριος ξυλοδαρμός που επιβεβαιώθηκε και με σχετική ιατροδικαστική εξέταση, νεαρής γυναίκας χθες στις 8 το βράδυ, στην είσοδο της οδού Ερμού.Δράστης γνωστός επαγγελματίας της αγοράς αλλά και «νταής» της ακροδεξιάς στη Μυτιλήνη, εκλεγμένος στο Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης με την παράταξη «Ελεύθεροι Πολίτες», υπόδικος για σειρά επιθέσεων και συκοφαντιών κατά πολιτών.

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ


Με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της Λάρυμνας απάντησαν τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ενάντια στα σχέδια που διαλύουν τη ΛΑΡΚΟ και την περιοχή.

Με τον απεργιακό τους αγώνα έδωσαν μία ακόμα απάντηση στο διαλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης, που τεμαχίζει τη ΛΑΡΚΟ και δίνει βορά στα δόντια μονοπωλιακών ομίλων τα φιλέτα της, πετώντας στο δρόμο 1.200 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, διαλύοντας τις τοπικές κοινωνίες.

Δυναμική συγκέντρωση και μαχητική πορεία ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών


Δυναμική συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου και μαχητική πορεία «αναπνοής» στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι η Πρωτοβουλία Συλλόγων Σωματείων και Φορέων ενάντια στην καύση απορριμμάτων στην «ΤΙΤΑΝ» στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, γονείς, συνταξιούχοι και σύλλογοι γυναικών της πόλης.  

Οικονομική Εξόρμηση Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2020


 Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ καλεί τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, τους οπαδούς, τους φίλους και όσους συμπορεύονται μαζί μας να συμβάλουν στην επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης για τους μήνες Νοέμβρη - Δεκέμβρη 2020.

Να δώσουμε με δύναμη, αποφασιστικότητα, πίστη στα ιδανικά μας και αυταπάρνηση αυτήν τη μάχη για την υπερκάλυψη των στόχων μας.

Ο μύθος της «αντισυστημικής» Χρυσής Αυγής


Την τελευταία περίοδο, με αφορμή την ολοκλήρωση της δίκης του ναζιστικού εγκληματικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, έχει ενταθεί η συζήτηση για το τι προκάλεσε την άνοδό της την τελευταία δεκαετία.

Τέλος η όποια δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας


ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητιέται από χτες, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Οκτώβρη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», πίσω από τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι βγάζει από τη μέση ό,τι είχε απομείνει από τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 17 - 18 Οκτώβρη:

  • Σε αγωνιστική επιφυλακή εργαζόμενοι και Σωματεία! Με «ραβασάκι» του ΣΕΒ η κυβέρνηση φέρνει νέα αντεργατικά μέτρα. Μπαράζ αντιλαϊκών μέτρων ετοιμάζει η κυβέρνηση, κλιμακώνοντας την επίθεση σε όλα τα μέτωπα. Προμετωπίδα των απαιτήσεων της μεγαλοεργοδοσίας είναι η ψήφιση νέου συνδικαλιστικού νόμου, για την κατακρεούργηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Αλβανός Ακίνδυνος

Στις 17 Οκτώβρη 1947, στις 6:40 το πρωί, εκτελέστηκαν πίσω από το Γεντί Κουλέ οι πρώτοι δέκα, ανάμεσά τους ο  Αλβανός Ακίνδυνος, ψυχή και νους  της  ΟΠΛΑ στη Θεσ­σαλονίκη, που εμψύχωνε τους  συντρόφους του με αντάρτικα τραγούδια.

Στον τόπο της εκτέλεσης αρνήθηκαν όλοι να κοινωνήσουν, μέσω του Αλβανού, ο οποίος έδιωξε περήφανα τον παπά, λέγοντάς του ότι άφεση αμαρτιών έχουν ανάγκη οι πραγματικοί εγκληματίες του λαού, που μάλιστα τυχαίνει να είναι πολύ «καλοί χριστιανοί», οι τότε συνεργάτες των Γερμανών, οι σημερινοί συνεργάτες των Άγγλων και σίγουρα αυτοί

Η σφαγή των Κερδυλλίων


 Οι Γερμανοί κατακτητές παίρνουν σκληρά μέτρα για να χτυπήσουν στη γέννησή τους τις πρώτες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες. Κύκλωσαν, 17/10/1941, τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια της Επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών, συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άρρενες από 15 έως 60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Στη συνέχεια, έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών.

«Οκτωβριανά» στην Κύπρο


Στην Κύπρο ξεσπούν μαζικές και μαχητικές εκδηλώσεις, 17/10/1931, κατά της Βρετανικής κυριαρχίας. Στη Λευκωσία ο λαός βάζει φωτιά στο Κυβερνείο όπου διέμενε ο Βρετανός αρμοστής και συγκρούεται με το βρετανικό στρατό.