Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Πώς είδαν τα αφεντικά την εισαγγελική πρόταση για τη ΧΑ με ένα σκίτσο


Η πραγματική σημασία της εισαγγελικής πρότασης – χάδι στη δίκη του ναζιστικού μορφώματος, όπως την αντιλαμβάνονται τα αφεντικά, δηλαδή ως καλόπιστη επίπληξη στα πιστά τους μαντρόσκυλα, μέσα από σκίτσο του Ιάκωβου Βάη που αλιεύσαμε στο facebook:

Χρόνια πολλά και τσακίστε τους φασίστες σε κάθε γειτονιά.

«Αλληλεγγύη στους Πρόσφυγες και Μετανάστες»


«Να καταργηθεί η συμφωνία ΕΕ -Τουρκίας και ο κανονισμός του Δουβλίνου!»

 Οι λαοί και τα παιδιά όλου του κόσμου δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους! Εκφράζουμε ακόμα πιο μαζικά την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και μετανάστες, σε όλα τα προσφυγόπουλα. Έχουμε ευθύνη να τα υποδεχτούμε, να τα αγκαλιάσουμε, να διεκδικήσουμε όρους πραγματικής ένταξης στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Δυναμώνουμε τη συζήτηση, τη διεκδίκηση μέσα από τα μαθητικά συμβούλια, τους Φοιτητικούς Συλλόγους, τα εργατικά Σωματεία,

«Οι νόμοι τους και οι αποφάσεις τους δεν μπορούν να σταματήσουν τον αγώνα για τη ζωή και για το αύριο της εργατικής τάξης»


Η κυβέρνηση της ΝΔ και με το μέτρο ουσιαστικά της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, κάνει πράξη τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών ενώσεων. Επιδιώκει να παρεμποδίσει να μην εκφραστεί η οργανωμένη αντίθεση της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική.

Αναγορεύει το Δόγμα Νόμος και Τάξη σε κορωνίδα της πολιτικής της.

«Τα Χριστούγεννα του Παπαδιαμάντη»

  Ο ουρανός έβρεχε διαρκώς λεπτόν νερόχιονον, ο γραίος αδιάκοπος εφύσα και ήτο ψύχος και χειμών τας παραμονάς των Χριστουγέννων του έτους…

    Ο κυρ Αλέξανδρος είχε νηστεύσει ανελλιπώς ολόκληρον το Σαρανταήμερον και είχεν εξομολογηθεί τα κρίματά του (Παπά-Δημήτρη το χέρι σου φιλώ!). Και αφού εγκαίρως παρέδωσε το χριστουγεννιάτικον διήγημά του εις την “Ακρόπολιν” και διέθεσεν ολόκληρον την γλίσχρον αντιμισθίαν του προς πληρωμήν του
ενοικίου και των ολίγων χρεών του, γέρων ήδη

«Θέλουμε να πεθάνουμε μαζί, δε ζητάμε χάρη»


Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την εκτέλεση-δολοφονία του Νικολάε και της Έλενας Τσαουσέσκου.
 
Ήταν 25 Δεκέμβρη 1989 όταν έπειτα από μια δίκη-παρωδία, με διαδικασίες εξπρές, το ζεύγος Τσαουσέσκου εκτελέστηκαν από ένα απόσπασμα στο στρατώνα του Ταργκοβίστε, βόρεια του Βουκουρεστίου.

«Τι θα γινόταν εάν αυτή η οικογένεια κατέφευγε σήμερα στη χώρα μας;»


«Λίγο μετά τη γέννηση του Ιησού, ο Ιωσήφ και η Μαρία αναγκάστηκαν να φύγουν με τον μικρό τους γιο από τη Ναζαρέτ στην Αίγυπτον για να ξεφύγουν από τον βασιλιά Ηρώδη, έναν τύραννο. Φοβόντουσαν τη δίωξη και το θάνατο. Τι θα γινόταν εάν αυτή η οικογένεια κατέφευγε σήμερα στη χώρα μας;».

Με αυτό το κείμενο συνόδευσε τη φωτογραφία από το σκηνικό που έχει στηθεί έξω από την εκκλησία Κλέρμοντ της νότιας Καλιφόρνιας αντί φάτνης, η εργαζόμενη στην εκκλησία, Κάρεν

Το τελευταίο γράμμα...

... εκείνα «τα ματωμένα Χριστούγεννα» του 1942 
Σας παρουσιάζουμε, μέσα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης", ένα σπάνιο όσο και ιδιαίτερα συγκινητικό ιστορικό ντοκουμέντο. Αφορά το τελευταίο γράμμα του ηρωικού ευρυτάνα δάσκαλου Γιάννη Καρυοφύλλη, ενός από τους εκτελεσθέντες συμπατριώτες μας, από τους ιταλούς φασίστες κατακτητές, μετά τη νικηφόρα και

Νέο εργοδοτικό έγκλημα


Ένας εργαζόμενος 59 χρονών, πατέρας δύο παιδιών, σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας στην εταιρεία ''Torre - Cooperlat ABEE'' στην Ν. Σάντα Κιλκίς. Εργαζόταν στην εταιρία φύλαξης ''Μegasecurity'' όταν κατά την διάρκεια της εργασίας του κατέρρευσε μεταλλική γκαραζόπορτα και τον καταπλάκωσε.

Ίμια


Η προσάραξη ενός τουρκικού φορτηγού πλοίου στα Ίμια, 25/12/1995, πυροδοτεί αλυσιδωτές εξελίξεις με επίκεντρο την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας επί της βραχονησίδας από την Τουρκία. Η κρίση στα Ίμια θα κορυφωθεί τον Ιανουάριο του 1996 φέροντας Ελλάδα και Τουρκία στα πρόθυρα της πολεμικής σύγκρουσης. Η «εκτόνωση» της κρίσης θα επέλθει τελικά έπειτα από παρέμβαση του αμερικανικού παράγοντα, με τον τότε

Τσάρλι Τσάπλιν


Πεθαίνει, 25/12/1977, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Τσάρλι Τσάπλιν, ο γνωστός Σαρλό. 
Ο Τσάπλιν πρωταγωνίστησε σε πολλές ταινίες. Εκείνη όμως που σίγουρα ξεχώρισε -και στην οποία σκηνοθέτης υπήρξε ο ίδιος- ήταν «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» (1940), η οποία σατίριζε το ναζισμό. Η ταινία γνώρισε μεγάλη επιτυχία, παρά την κριτική που δέχτηκε πως ήταν «πέραν του δέοντος» πολιτική.

Ο Τσάρλι Τσάπλιν, με εμφυτευμένη ανέκαθεν στο έργο του κοινωνική και πολιτική συνείδηση, πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, σειρά πολιτικών ομιλιών στις οποίες, ανοιχτά, στήριζε τη Σοβιετική Ένωση.

Χριστούγεννα 1944 στην Λέσβο

 Το χρονικό των γεγονότων του θρυλικού 
«Go Back»

Χριστούγεννα του 1944, σύσσωμος ο λεσβιακός λαός, κάτω από την καθοδήγηση του ΚΚΕ και με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, κατέβηκε στα «Μπλόκια» της Μυτιλήνης για να αποτρέψει την απόβαση των «μαύρων» του Τόρνμπουλ (Turnbull), βροντοφωνάζοντας στους Εγγλέζους αποικιοκράτες το θρυλικό «Go Back»

Εκρηκτικά στα θεμέλια του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία»


Στη διάρκεια της νύχτας της 24ης προς 25η Δεκέμβρη, ειδικό απόσπασμα του ΕΛΑΣ μετέφερε υπογείως ένα περίπου τόνο δυναμίτη, τον οποίο και τοποθέτησε κατάλληλα στα θεμέλια του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» στο Σύνταγμα, που λειτουργούσε ως Στρατηγείο των Βρετανών και εγχώριων αστικών δυνάμεων. Όταν όμως έγινε γνωστό ότι κατέφθασε στην Αθήνα ο Ου. Τσόρτσιλ (25 Δεκέμβρη) και ενδεχομένως να διέμενε στο «Μεγάλη Βρετανία» η επιχείρηση ακυρώθηκε.

Στον Πειραιά, οι Βρετανοί κατέλαβαν τον Ηλεκτρικό Σταθμό του Φαλήρου και άρχισαν να προωθούνται προς Μοσχάτο και Ρέντη.