Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Ιουλίου 2021

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

 


Στις 4 Ιούλη 1776 το Κογκρέσο ψήφισε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που την είχε συντάξει ο Τζέφερσον. Ετσι το καινούριο κράτος- Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής – άρχιζε την ανεξάρτητη ζωή του. Το κείμενο της Διακήρυξης διαβάστηκε στο λαό με κανονιοβολισμούς και κωδωνοκρουσίες. Ο Ουάσιγκτον έδωσε διαταγή να ανακοινωθεί η Διακήρυξη και στους στρατιώτες που πήγαιναν να πολεμήσουν. Εκείνες τις μέρες το μολυβένιο άγαλμα του βασιλιά Γεωργίου του Γ`, που ήταν στημένο στη Νέα Υόρκη, χύθηκε και έγινε σφαίρες.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το διήμερο στο Νεστόριο Καστοριάς

 
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε νωρίτερα σήμερα το διήμερο των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Νεστόριο Καστοριάς.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε σήμερα με πεζοπορία προς το Νοσοκομείο του ΔΣΕ στη θέση «Σκάλα» στο Λιανοτόπι,  σε υψόμετρο περίπου 1.800 μέτρων.

Η Μαύρη Βίβλος της εργοδοσίας την περίοδο της πανδημίας Γ΄ τόμος


Κάθε μέρα συγκεντρώνονται εκατοντάδες καταγγελίες για κρούσματα σε χώρους δουλειάς, που ξεπερνούν ακόμη και τα στοιχεία που ανακοινώνει επίσημα η κυβέρνηση. Ήδη μετράμε νεκρούς σε χώρους δουλειάς.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι κρίσιμη και το ενδεχόμενο να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο είναι βέβαιο, αφού κανένα από τα συνεχόμενα lockdown δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας στις επιχειρήσεις που λειτουργούν, ή στα μέσα μεταφοράς, ούτε δημιουργούν επιπλέον κλίνες ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό. Αλλά ούτε και το περίφημο μαζικό «πρόγραμμα μαζικού εμβολιασμού» δεν είναι πραγματικά μαζικό.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν συμμορφώνονται «προς τα υποδείξεις», τολμάνε, προχωράνε για την κοινωνική απελευθέρωση, τον σοσιαλισμό


Για δεύτερη ημέρα σήμερα πλήθος κόσμου από όλες τις εργατικές - λαϊικές συνοικίες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά κατέκλυσαν το πάρκο Κράκαρη του πολυχώρου «Λιπασμάτων» στη Δραπετσώνα.

Με τη νεολαία να έχει τον πρώτο λόγο, εργαζόμενοι, με έντονη την παρουσία των εργατικών οικογενειών από Ζώνη, το λιμάνι του Πειραιά (Cosco, ΟΛΘ), από τα εργοστάσια του Πειραιά, των γύρω δήμων, με παρακαταθήκη της χθεσινές εκδηλώσεις, έδωσαν μαζικά το «παρών» τους, επιβεβαιώνοντας του ισχυρούς ακατάλυτους δεσμούς που συνδέουν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ με όλη την περιφέρεια του Πειραιά.

Η κυβέρνηση επιταχύνει το σχέδιο για την κερδοφορία των ομίλων στον τομέα της υγείας, εν μέσω πανδημίας


Εν μέσω πανδημίας και μεγάλης ανασφάλειας για το τι "μέλλει γενέσθαι" με τις μεταλλάξεις, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να προβάλει την πολιτική των συγχωνεύσεων, της μείωσης των περιφερειακών νοσοκομείων και της παραπέρα εμπορευματοποίησης του δημοσίου συστήματος Υγείας, πολιτική που έχει κοστίσει πανάκριβα στους λαούς όλου του κόσμου. 

Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται, στο γήπεδο της ΑΕΚ


Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται, 4 Ιούλη 1966, στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».

3 δημοσιεύματα της προδικτατορικής «Αυγής», για την σημαντική αυτή στιγμή.

Μαρία Κιουρί


“Το φόρεμά της είναι σκούρο με ελάχιστο ντεκολτέ, τα χέρια της φαγωμένα από τα οξέα, είναι γυμνά. Δεν τα στολίζει ούτε μια βέρα. Ολόγυρά της στραφτοκοπούν στα πλατιά ντεκολτέ τα ωραιότερα διαμάντια της αυτοκρατορίας. Περιεργάζεται με αληθινή ευχαρίστηση τα βαρύτιμα κοσμήματα και παρατηρεί με έκπληξη ότι και οι άντρας της που είναι συνήθως τόσο αφηρημένος, έχει κι αυτός τα μάτια καρφωμένα στα κολιέ και στα αδαμαντοκόλλητα περιδέραια.

Αντιδραστική τομή στην Εκπαίδευση, στο στόχαστρο τα μορφωτικά δικαιώματα


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ «ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ» ΣΧΟΛΕΙΩΝ - «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ»

Ταξική διαφοροποίηση, κατηγοριοποίηση, ασφυκτικός έλεγχος των εκπαιδευτικών οι δρόμοι που ανοίγει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Αποφασιστικό χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα, στην ανάγκη για ενιαία, υψηλού επιπέδου - στα μέτρα των αναγκών και των δυνατοτήτων της εποχής - μόρφωση για όλα τα παιδιά, στον ρόλο και την αποστολή του σχολείου και του εκπαιδευτικού δίνει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα σχολεία, το οποίο εστιάζει στα ζητήματα της λεγόμενης «αυτονομίας» της σχολικής μονάδας και της «αξιολόγησης» των εκπαιδευτικών.

Νέα προσπάθεια στοχοποίησης των ανεμβολίαστων για να κρύψει τις ευθύνες της κυβέρνησης

 

Νέα προσπάθεια στοχοποίησης των ανεμβολίαστων από την κυβέρνηση για να κρύψει τις ευθύνες της που δεν ενισχύει το δημόσιο σύστημα Υγείας και δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» αναφέρει χαρακτηριστικά πως «η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν οι λίγοι ανεμβολίαστοι» εντείνοντας τους διαχωρισμούς και εξελίσσοντας την απαράδεκτη λογική της «ατομικής ευθύνης» που κυριαρχεί από την έναρξη κιόλας της πανδημίας το Μάρτη του 2020.

«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο» ενσωμάτωσης στη στρατηγική του κεφαλαίου

 


«Νέο κοινωνικό συμβόλαιο», «ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή», επιδοτήσεις στην εργοδοσία για «διατήρηση θέσεων εργασίας», ανακύκλωση ανεργίας μέσα από τα γνωστά «κοινωφελή προγράμματα», είναι μερικά από όσα εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά.

Ξεπουλάνε και το νερό! Θα τους αφήσεις;


Τα πράγματα είναι απλά: Αποφάσισαν, μεθοδεύουν και προωθούν ακόμα και το ξεπούλημα του νερού! Για την ακρίβεια, επιστρέφουν στην ολοκλήρωση του ιταμού σχεδίου που ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια όταν επί Σημίτη μετοχοποίησαν την ΕΥΔΑΠ. Ενα σχέδιο που επί τρόικας και Μνημονίων επιταχύνθηκε και που πλέον το προωθούν και το υπηρετούν από κοινού, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, όλες οι κυβερνήσεις και τα κόμματα των καπιταληστών. 

Οι επικουρικές συντάξεις θα μπουν στο χρηματιστηριακό τζόγο


Στο επικείμενο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης αναφέρθηκε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1» (ακούστε πάνω ένα απόσπασμα από τη συνέντευξή του).

Μια μέρα σαν τη σημερινή


04/07/1776

Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής από τη Βρετανία (Αμερικανική αστική Επανάσταση).

04/07/1804

Γεννιέται ο Αμερικανός συγγραφέας Ναθάνιελ Χόθορν.