Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022

Ο οπορτουνισμός ως πολιτικό ρεύμα στο έδαφος του καπιταλισμού


H συνεπής και αδιάλλακτη πάλη απέναντι στον οπορτουνισμό απoτελεί πλευρά του επαναστατικού χαρακτήρα του κομμουνιστικού κόμματος. Με τον όρο οπορτουνισμό εννοούμε την τάση άρνησης των επαναστατικών αρχών του κομμουνιστικού κινήματος. Είναι αποτέλεσμα της επίδρασης και διείσδυσης της αστικής και μικροαστικής ιδεολογίας. Εχει συγκεκριμένη υλική βάση. Στην ανάπτυξή του εκδηλώνεται ανοιχτά ως προδοσία των επαναστατικών αρχών ή ως αποστασία από το επαναστατικό κίνημα.

Κυκλοφορεί το τεύχος Γενάρη της «Πανεργατικής»


Δημοσιεύουμε το νέο τεύχος της εφημερίδας του ΠΑΜΕ, «ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ», τεύχος Γενάρη 2022, με θέματα το μήνυμα του ΠΑΜΕ για τη νέα χρονιά. Από τη δράση των Συνδικάτων:

Επικίνδυνη όξυνση ανάμεσα στις δυνάμεις του ευρωατλαντισμού και τη Ρωσία


Η ατελέσφορη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Γενεύη, η αδυναμία τους να συνεννοηθούν ακόμη και για το αντικείμενο των συνομιλιών, συνοδεύεται τα τελευταία 24ωρα με την ένταση στην επιθετική ρητορική και τις στρατιωτικές κινήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με την καπιταλιστική Ρωσία. Για άλλη μια φορά αναζωπυρώνεται η αντιπαράθεση στην Ουκρανία, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σταθερά στο επίκεντρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ερώτηση για τα οξυμένα προβλήματα των ανέργων

«Πρωταθλήτρια» με 39,1% στην ανεργία των νέων σε όλη την ΕΕ αναδείχθηκε η Ελλάδα τον Νοέμβρη και μάλιστα 10 μονάδες μπροστά από τη δεύτερη Ισπανία, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Εξαντλημένοι υγειονομικοί κοιμούνται στο πάτωμα του «Ευαγγελισμού»!


Εξαντλημένοι και υπό κατάρρευση είναι υγειονομικοί που εφημερεύουν σε κλινικές Covid-19 στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός»!

Εργοδοτικά εγκλήματα


ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
 
Πέντε τραυματίες εργαζόμενοι μέσα σε δύο μέρες σε χώρους δουλειάς

Ακρωτηριάστηκε εργάτης στην Κοζάνη ο οποίος δούλευε σε πυλώνες υψηλής τάσης

Ο θάνατος του ΛΕΝΙΝ

                                                             Ζει και θα ζει στους αιώνες

«Ωρα, βροντά τα συνθήματά του κεραυνούς -

μήπως θα το ρίξουμε στα κλάματα;

Λένιν ζωντανότερος κι απ' τους ζωντανούς

Είναι η γνώση μας, η δύναμη και τ' άρματα»

Ανοσία των κερδών


Το μήνυμα προς τους εργαζόμενους είναι σαφές: «Θα δουλεύετε ακόμα κι αν είστε άρρωστοι». Αυτό είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της κατάπτυστης τροπολογίας που ψηφίστηκε χτες από την κυβέρνηση, με την οποία δίνεται το «δικαίωμα» στους νοσούντες με κορονοϊό να τηλεργάζονται μέχρι και πέντε μέρες.

Αυξάνονται συνεχώς οι άνεργοι - Σταθερά πάνω από ένα εκατομμύριο


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ

Συνεχώς αυξάνονται οι άνεργοι, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία ανεργίας του ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι τον Δεκέμβρη ανήλθαν σε 1.109.366, αυξημένοι κατά 17.748 από τον Νοέμβρη.

Καταγγελία για την Κατάπτυστη Αντεργατική Τροπολογία


Αθήνα, 20.1.2022

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καταγγέλλει τη νέα αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης, που αφορά ιδιαίτερα τις μητέρες εργαζόμενες, και έρχεται με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Εκσυγχρονισμός του δικαίου ανταγωνισμού για τη ψηφιακή εποχή…».      

Να ξηλωθούν οι φασιστικές ομάδες από τα σχολεία


Για τρίτη μέρα η γνωστή ολιγομελής ομάδα της «Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης» συνέχισε τους τραμπουκισμούς σε βάρος μαθητών και εκπαιδευτικών στο 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου, εμποδίζοντας την είσοδό τους στο σχολικό συγκρότημα.

«Πάρε "Ντεπόν" κι έλα στη δουλειά»


Τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για τη δημιουργία φιλικότερου περιβάλλοντος και την αυξημένη ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία εξυπηρετεί το νομοσχέδιο του υπουργείου  Ανάπτυξης για τον ανταγωνισμό, αλλά και οι τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επιβολή τηλεργασίας σε νοσούντες και μείωση μισθών σε γονείς που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού. Αυτό επισήμανε ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής όπου γίνεται η σχετική συζήτηση ζητώντας την απόσυρσή της.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


21/01/1793

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ο 16ος της Γαλλίας αποκεφαλίζεται (Γαλλική αστική επανάσταση).

21/01/1898

Η εξαμελής επιτροπή, που συγκροτήθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις στον απόηχο της ήττας του Ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897, συντάσσει το σχετικό νόμο που κατόπιν θα ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή θέτοντας την Ελλάδα υπό Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο.