Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Γαλλία - Ελλάδα όλοι στους δρόμους - Απεργιακή απάντηση τώρα

«Σε Γαλλία και Ελλάδα όλοι στους δρόμους, απαντάμε στην αντεργατική επίθεση.

Απεργιακή απάντηση τώρα», αναφέρει το ΠΑΜΕ σε video που ετοίμασε και μας μεταφέρει στην καρδιά των κινητοποιήσεων στη Γαλλία ενάντια στις αντιασφαλιστικές αλλαγές που προωθεί ο Εμμ. Μακρόν.

Είσαι κτηνώδης …ανθρωπάκο


«Είσαι κτηνώδης κάτω από τη μάσκα της κοινωνικότητας και της οικειότητας ανθρωπάκο»… Η συγκεκριμένη φράση από το βιβλίο «Άκου Ανθρωπάκο» του Βίλχελμ Ράιχ, περιγράφει ακριβώς εκείνο το άτομο που πίσω από την φαινομενική «κανονικότητα» του κρύβει ένα κτήνος…

Οι «μάσκες» και οι «παραλλαγές» που μπορεί να χρησιμοποιήσει είναι πολλές.

Στείλαμε τα νιάτα μας και επέστρεψαν φέρετρα!


Κρίκος στην αλυσίδα της ένταξης της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, στα πολεμικά μέτωπα, όπου επιχειρούν τα μονοπωλιακά συμφέροντα.

Γνώριμη πολιτική από τότε που Ελευθέριος Βενιζέλος, με προτροπή των Γάλλων, αποστέλλει εκστρατευτικό σώμα, με 23.551 στρατιώτες στη μεσημβρινή Ρωσία (σημερινή

“Σε δέρνουμε γιατί δεν πνίγηκες”

Ήταν Κυριακή 19 του Γενάρη 1947, όταν συντάραζε το πανελλήνιο η είδηση μιας από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες του 20ου αιώνα.

Το επιβατηγό πλοίο «Χειμάρρα», που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκης – Πειραιά, μετά από πρόσκρουση σε νάρκη ή βραχονησίδα, βυθίστηκε στα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού Κόλπου παίρνοντας μαζί του 374 ψυχές (κατά άλλη εκδοχή 383).

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Νομικών της ΠΣΟ στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Διεθνής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Νομικών της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), που απαρτίζεται από δικηγόρους από την Ιταλία, την Τουρκία και την Κύπρο, βρίσκεται στην Αθήνα και παρακολούθησε σήμερα τη δίκη της εγκληματικής - ναζιστικής Χρυσής Αυγής, ενώ συναντήθηκε με δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής.

Χαρίλαος Φλωράκης


Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται, 20/1/1972, στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη (17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).

Ολόκληρη η ζωή του σ. Χαρίλαου Φλωράκη ταυτίζεται με την πορεία του ΚΚΕ, το οποίο υπηρέτησε επί 76 ολόκληρα χρόνια. Από 15χρονος ΟΚΝίτης μέχρι και Α' Γραμματέας και Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του. Ταυτίζεται με τις μεγαλύτερες στιγμές του λαϊκού μας κινήματος:

Υπόθεση Profumo – Σεξ, ψέματα και κατασκοπία

Λίγο-πολύ όλοι έχουμε ακούσει για το σκάνδαλο Profumo στην Βρετανία το 1962.

Ο Profumo ήταν Υπουργός Πολέμου στην Συντηρητική Κυβέρνηση της εποχής, με πρωθυπουργό τον Harold Macmillan.

Στην έπαυλη του Cliveden, στις όχθες του ποταμού Τάμεση, που ανήκε σε κάποιο Λόρδο

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων


ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΕ ΚΑΛΕΙ ΝΑ ΠΑΡΕΥΡΕΘΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΟΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 24/1 ΣΤΙΣ 5ΜΜ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η συνέλευση πραγματοποιείται ενόψει των εκλογών που θα πραγματοποιηθούν στις 4−5−6−7 του Φλεβάρη . Στην συνέλευση, θα πραγματοποιηθεί απολογισμός της διετή θητείας του σωματείου , καθώς και του Διοικητικού Συμβουλίου όπως και οικονομικός απολογισμός. Ακόμα θα εκλεγεί εφορευτική επιτροπή για τις εκλογές του σωματείου.

«Τελική Λύση»


Στις 20 Γενάρη του 1942, στο προάστιο Βάνζεε του Βερολίνου οι Ναζί αποφασίζουν τη λεγόμενη «Τελική Λύση στο Ζήτημα των Εβραίων», δηλαδή την εξολόθρευση όλων των Εβραίων της Ευρώπης.
Επρόκειτο για την υλοποίηση απόφασης που είχε παρθεί σε ανώτερο επίπεδο. Από τον ίδιο τον Χίτλερ.

Τη συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση απαιτεί ο λαός


Στις 20 Γενάρη 1946 με πρόσκληση των Δημοκρατικών Συλλόγων πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα τεράστιες συγκεντρώσεις με σύνθημα: «Συμμετοχή του ΕΑΜ στην κυβέρνηση - Πανδημοκρατικό Μέτωπο». Ξεχώρισαν και πάλι οι συγκεντρώσεις στο γήπεδο του «Παναθηναϊκού» και στη Θεσσαλονίκη.

Γενάρης του 1946. Οι λαϊκές κινητοποιήσεις, επικεφαλής των οποίων στάθηκαν το ΚΚΕ και το ΕΑΜ, δεν μπόρεσαν να ανακόψουν το τρομοκρατικό - δολοφονικό όργιο της αντίδρασης που εντεινόταν σ' όλη τη χώρα. Στις 15 του μήνα στη Νάουσα, δυνάμεις της Χωροφυλακής και της Εθνοφυλακής κύκλωσαν την πόλη και συνέλαβαν 400 πολίτες.

Αζίζ Νεσίν


Ο Αζίζ Νεσίν (Νουσμέτ Νεσίν το πραγματικό του όνομα) γεννήθηκε στην Πόλη στις 20 Δεκεμβρίου 1915 από φτωχή μικροαστική οικογένεια. «Οι δύσκολες μες στην παιδική μου ηλικία ήταν πολλές. Ούτε μια στιγμή στα παιδικά μου χρόνια δεν ήμουν παιδί».

Οι γονείς του ήθελαν να μορφωθεί ο γιος τους, να γίνει σπουδαίος. Η μόρφωση συνδυάστηκε με ένα θρησκευτικό σχολείο όπου οι μαθητές μαθαίναν να διαβάζουν το Κοράνι και στη συνέχεια να το αποστηθίζουν. Έτσι ο Ισλαμισμός κάλυψε τη βασική του εκπαίδευση.

Α΄ Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου)


Συνέρχεται, 20/1/1821, σε κλίμα έντονων αντιπαραθέσεων η Α΄ Εθνοσυνέλευση (της Επιδαύρου). Στη διάρκεια των εργασιών της συντάχθηκε ενιαίος πολιτικός οργανισμός, με την καταλυτική συνδρομή του V. Gallina (Ιταλού δημοκράτη επαναστάτη και πολιτικού εξόριστου), αλλά και των Μαυροκορδάτου και Νέγρη. Το Προσωρινόν Πολίτευμα (Σύνταγμα) της Επιδαύρου, που ψηφίστηκε την 1η Γενάρη, αποτελούσε μια σύνθεση ιδεών και αρχών, επηρεασμένων από τα αντίστοιχα επαναστατικά Συντάγματα της Αμερικής (1787) και της Γαλλίας (1793 και 1795 – 5ης Φρουκτιδόρ).