Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019

Φρειδερίκη…..με υπογραφή Κολούμπια

Φρειδερίκη της Ελλάδος, γνωστή στους κακοήθεις και ως “Φρίκη”.

 Η Πριγκίπισσα του Αννόβερου, που μας έκανε την τιμή να “υπηρετήσει” το Έθνος ως Πριγκίπισσα Διαδόχου, Βασίλισσα αλλά και ως Βασιλομήτωρ.

Η “σπουδαία” πορεία της κυριαρχείται από υψηλές Aρχές, πάντα για το καλό του Έθνους και τη διασφάλιση των Ιδανικών της Πατρίδας.
 Αρχικά, όταν ήταν ακόμα στη Γερμανία, υπηρέτησε τα συμφέροντα του Λαού ως αρχηγός των κοριτσιών της περιοχής της, στην Χιτλερική Νεολαία Κορασίδων. Συνέχισε την συνεπή επαφή της με τον φασισμό και μετά τον ερχομό της στην Ελλάδα, ως σύζυγος του διαδόχου Παύλου, αφού της απονεμήθηκε ο τίτλος της Γενικής Διοικήτριας των Κοριτσιών της Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας (ΕΟΝ) του Μεταξά. Η ατυχία της να γεννηθεί “γαλαζοαίματη” και επομένως να πρέπει να ενταχθεί αναγκαστικά και χωρίς τη θέλησή της σε αυτές τις οργανώσεις, όπως έλεγε η ίδια, βρίσκει την συμπάθεια σύσσωμης της ελληνικής κοινωνίας. Μετά τον πόλεμο και κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου, που η Βασιλική Οικογένεια ουδέποτε επεδίωξε, η Φρειδερίκη ως αφοσιωμένη σύζυγος θα ακολουθήσει τον άνδρα της από την αντίσταση της μαύρης εξορίας στην Αίγυπτο και τη Νότιο Αφρική, πίσω στην πατρίδα. Λίγο μετά θα γίνει και Βασίλισσα, μετά τον αιφνίδιο θάνατο του πεθερού της. Η δυστυχία που αντίκρυσε στην Ελλάδα του Εμφυλίου την οδήγησε όπως δήλωνε:

“….να αναζητήσω παρηγοριάν εις την αρχαίαν φιλοσοφίαν και πέρα αυτής εις την πυρηνικήν φυσικήν…”.

Συγκλονισμένη από τα ενασχόλησή της με την πυρηνική φυσική, μπόρεσε πέραν της παρηγοριάς να καταλάβει καλύτερα τον υλικό κόσμο, ιδιαίτερα από την κατανόηση της Αρχής της Αβεβαιότητας του Χάιζενμπεργκ, καταλήγοντας να ερμηνεύσει τον υλικό κόσμο ως μία αόρατη δύναμη, συμβάλλοντας στην απάντηση προαιώνιων φιλοσοφικών ερωτημάτων.
Εκεί όμως που η Φρειδερίκη άφησε σπουδαία κληρονομιά, ήταν με το θεάρεστο έργο της δημιουργίας των Παιδουπόλεων, φροντίζοντας ώστε τα ελληνόπουλα να γλυτώσουν από την κομμουνιστική απειλή, αν και βρέθηκαν κάποιοι να την κατηγορήσουν για δήθεν αρπαγή παιδιών από τις οικογένειές τους ή για παράνομες υιοθεσίες, με ιστορίες που φτάνουν ως και τις μέρες μας. Συκοφαντίες από “Κομμουνιστικό Δάκτυλο” για άλλη μια φορά.

Ευτυχώς όμως… Η προσφορά της θα αναγνωριστεί από ανεξάρτητους, αμερόληπτους  φορείς αποκαθιστώντας την τιμή και την υπόληψή της, τον Ιανουάριο του 1964. Η Αριστεία της Άνασσας που ήταν αποτέλεσμα της έφεσής της στα γράμματα και το γαλάζιου αίματος που κύλαγε στις φλέβες της, θα οδηγήσουν το Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης να την ανακηρύξει Επίτιμη Διδάκτωρ των Νομικών Επιστημών. Το Πανεπιστήμιο του Κολούμπια είχε τιμήσει μεγάλες προσωπικότητες έως τότε. Ανάμεσά τους ο αντιφασίστας Ιταλός πολιτικός Κάρλο Σφόρτσα το 1935, ο Τόμας Μαν το 1938 και ο περίφημος φυσικός Νιλς Μπορ το 1954. Η απονομή όμως του τίτλου αυτού στην Φρειδερίκη συνέβη την ίδια περίοδο με την ανακήρυξη ως επίτιμων διδακτόρων και κάποιων σημαινόντων προσωπικοτήτων όπως ο Στρατηγός Πιμπουλσογκραμ, φασίστας δικτάτορας της Ταϋλάνδης και συνεργάτης των Ιαπώνων κατά τη διάρκεια του Β’Παγκοσμίου Πολέμου, ο Κάρλος Καστίγιο Άρμας, ακροδεξιός συνεργάτης της CIA και δικτάτορας της Γουατεμάλας, ο Μοχάμεντ Ρεζά Σαχ Παχλαβι, σάχης του Ιράν που εφάρμοσε μεταξύ άλλων σφοδρή αντικομουνιστική πολιτική, ο Γκάλο Λάσο Πλάζα, άνθρωπος των ΗΠΑ που διατέλεσε πρόεδρος του Εκουαδόρ και που επί των ημερών του πολλαπλασιάστηκαν οι φυτείες μπανάνας στη χώρα του. Ο ρόλος του αναβαθμίστηκε ως μεσολαβητής του ΟΗΕ για τις κρίσεις στο Λίβανο (1958), το Κονγκό (1960) και αργότερα στο Κυπριακό. Ο Ρόμπερτ Μακναμάρα, υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ και στενός σύμβουλος του Κένεντυ, φανατικός υποστηρικτής του πολέμου στο Βιετνάμ και από τους εισηγητές της επιβολής καραντίνας στην Κούβα, μετά την Κρίση των πυραύλων. Αργότερα διατέλεσε και πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Ο Λουίς Μαρίν, πρόεδρος του Πουέρτο Ρίκο, που εισήγαγε το σύνταγμα καθιστώντας τους συμπατριώτες του πολίτες των ΗΠΑ με ένα ιδιότυπο καθεστώς, με νόμισμα το δολάριο των ΗΠΑ, χωρίς κατά τα άλλα δικαίωμα ψήφου, φορολογική επιβάρυνση, αλλά με την υποχρέωση να υπηρετούν στο στρατό των ΗΠΑ.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Κολούμπια είχε από το φθινόπωρο του ‘64 αποφασίσει και ανακοινώσει ότι σκόπευε να ανακηρύξει τη Φρειδερίκη ως legibus doctor, στα πλαίσια της επίσκεψής της στις ΗΠΑ, χωρίς να υπολογίζει στην αντίδραση της φοιτητικής κοινότητας στο ξέπλυμα. Η εμπλοκή “ Κομμουνιστικού Δάκτυλου” έδινε για ακόμα μια φορά την βολική εξήγηση στις αντιδράσεις φοιτητών και διδασκόντων του Πανεπιστημίου, κατά την επίσκεψή της. Την ημέρα που η Φρειδερίκη πήγε στο Κολούμπια, οι πρυτανικές αρχές, δίνοντας από τότε το παράδειγμα στις ελληνικές κυβερνήσεις του 21ου αιώνα για τον τρόπο διαχείρισης των κινητοποιήσεων, είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις και τις πικετοφορίες στους χώρους του ιδρύματος. Έγραφε τότε η φοιτητική εφημερίδα The Spectator:

“Η σκοπιμότης πρυτάνευσε δυστυχώς και η βασίλισσα των Ελλήνων, γνωστή για το ναζιστικό παρελθόν της και το ότι σήμερα εκπροσωπεί ένα κράτος που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, με δεκάδες χιλιάδες εξόριστους σε ξερονήσια εξαιτίας της ιδεολογίας τους, βραβεύτηκε από τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Κirk, τον ίδιο που απαγόρευσε, φιμώνοντας την ελευθερία λόγου των φοιτητών, τις διαμαρτυρίες κατά της επιλογής να τιμηθεί η Φρειδερίκη από το Columbia με πρόσχημα τη διασύνδεση του ελληνικού πνεύματος με το Κολλέγιο Βarnard. Αποδείχθηκε ωστόσο, ότι δεν ήταν η ελευθερία η αρχή που κληροδότησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα στο Columbia αλλά ο σκοταδισμός και η έλλειψη ανοχής”

Η πικετοφορία απαγορεύτηκε. Το προαύλιο μπροστά από την Βιβλιοθήκη όμως γέμισε από φυλλάδια που περιείχαν φωτογραφίες της Φρειδερίκης και των αδελφών της, με στολή της Ναζιστικής Νεολαίας. Οι σεσημασμένοι κομμουνιστές που προκάλεσαν τις αντιδράσεις ακόμα αναζητούνται.

Στο περίφημο ανεπίσημο ταξίδι της στις ΗΠΑ, που ξεκίνησε από τη Χάβρη με πλοίο, έπειτα από μερικές ημέρες ξεκούρασης στο Παρίσι, όπου βρισκόταν ήδη ο αυτοεξόριστος Τριανταφυλλίδης, η Φρειδερίκη θα διέμενε σε πολυτελή σουίτα στη Νέα Υόρκη, θα συναντούσε τη χήρα του προσφάτως δολοφονημένου Κένεντυ και θα δεξιωνόταν μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Αρχικό κονδύλι 18.000 δολάρια, που όμως καθώς ο προγραμματισμός δεν ήταν πολύ ακριβής, χρειάστηκαν και άλλες 250.000 δραχμές για τα συνολικά έξοδα. Μικρό τίμημα μπροστά στην Τιμή για το “ελληνικό πνεύμα”. Η επιδείνωση της υγείας του Παύλου θα την αναγκάσει να επιστρέψει εσπευσμένα στην Αθήνα, έχοντας έστω τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Κολούμπια στις αποσκευές της. Η Φρειδερίκη είναι ως σήμερα η μοναδική “Ελληνίδα” που τιμήθηκε αναλόγως από το Κολούμπια, σαν σήμερα στις 22 Ιανουαρίου 1964.

Σημείωση: 22/1/1964 τιμήθηκε από το Κολούμπια – Εξώφυλλο στο TIME είχε γίνει νωρίτερα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου