Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

100 χρόνια από την ίδρυση της Κ.Δ συνεχίζεται η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό


21η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ



Το Κάλεσμα της Συνάντησης που συνδιοργανώθηκε στη Σμύρνη από το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ στις 18 - 20 Οκτώβρη


Με την ολοκλήρωση της τριήμερης Διεθνούς Συνάντησης, εγκρίθηκε το Κάλεσμα που δημοσιεύουμε σήμερα. Το θέμα της Συνάντησης ήταν: «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό συνεχίζεται!» και συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του Κόμματος, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, που μαζί με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας, Κεμάλ Οκουγιάν, ήταν οι εισηγητές στη Συνάντηση (υλικά, ομιλίες και δραστηριότητα έχουν δημοσιευτεί στον «Ριζοσπάστη» και στο πόρταλ «902.gr»).

Το Κάλεσμα έχει ως εξής (οι υπότιτλοι δικοί μας):

«Η 21η Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) διοργανώθηκε για ακόμα μια φορά μετά από 4 χρόνια στην Τουρκία, αυτήν τη φορά στη Σμύρνη, με την αμοιβαία ευθύνη του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας. Οι 137 συμμετέχοντες, εκπροσωπώντας 74 κόμματα από 58 χώρες, εκφράζουν τη συντροφική ευγνωμοσύνη τους και προς τα δύο κόμματα για την ανάληψη αυτής της ευθύνης.

Αυτήν τη χρονιά είναι η 100ή επέτειος από την ίδρυση της Κομιντέρν. Γίναμε μάρτυρες πολλών καταστάσεων οι οποίες μας αποδεικνύουν ξανά και ξανά τη σημασία της αλληλεγγύης και της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Κομμάτων καθώς και τη σημασία της ενότητας των επαναστατικών προσπαθειών για την υπέρβαση του καπιταλισμού ως καταστροφικού παγκόσμιου συστήματος χωρίς μέλλον.

Εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο βιώνουν την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους, την όξυνση των προβλημάτων, τη φτώχεια, την ανεργία, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, αποτέλεσμα ενός κοινωνικού συστήματος που έχει ιστορικά ξεπεραστεί. Η όξυνση των ταξικών αντιθέσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι το αποτέλεσμα της ανάπτυξης με κριτήριο το κέρδος των μονοπωλίων και την εκμετάλλευση.

Η αντίθεση εργασίας - κεφαλαίου βαθαίνει μαζί με τον εκμεταλλευτικό, καταπιεστικό και επιθετικό χαρακτήρα του καπιταλισμού και είναι η εργατική τάξη, όπως πάντα, που επωμίζεται το βάρος.
Οι εκπρόσωποι των κομμάτων από όλο τον κόσμο
που συμμετείχαν στη Συνάντηση

Ο σοσιαλισμός ζωτική ανάγκη για την ανθρωπότητα

Οξύνονται οι ανταγωνισμοί, οι πολεμικές εστίες και οι εντάσεις ως συνέπεια της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Οι αυξανόμενες στρατιωτικές ενέργειες, επιθέσεις, επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης, κυρώσεις, αποκλεισμοί που προωθούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με πρωταγωνιστές τις ΗΠΑ και άλλες ισχυρές καπιταλιστικές δυνάμεις της ΕΕ. Η πίεση του ΝΑΤΟ στα κράτη - μέλη για αύξηση των στρατιωτικών τους δαπανών, η αύξηση των δαπανών για πυρηνικά όπλα και διαστημικές έρευνες για στρατιωτικούς σκοπούς, τα σχέδια για την ίδρυση ενός "Ευρωπαϊκού Στρατού", οι στρατιωτικές ασκήσεις και οι εκπαιδεύσεις δεν αποσκοπούν στην ασφάλεια και την ειρήνη στον κόσμο, αλλά στην προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων και την επιβολή της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας στους λαούς, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η φύση λεηλατείται για την απληστία του κέρδους των μονοπωλίων, όπως με την πρόσφατη καταστροφή του Αμαζονίου για τα συμφέροντα του καπιταλισμού. Εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, το ένα τρίτο των ανθρώπων στερείται βασικών εγκαταστάσεων υγιεινής, φυσικές καταστροφές όπως σεισμοί, πλημμύρες, τυφώνες μετατρέπονται σε μάστιγες με σοβαρές κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνέπειες.

Η ιδιοποίηση των επιστημονικών και τεχνολογικών προόδων από το κεφάλαιο εμπεριέχει μια καταστροφική προοπτική, αντί να εξυπηρετεί την πρόοδο της ανθρωπότητας. Οι τεράστιες δυνατότητες που δημιουργούνται από την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της ανθρωπότητας θα αξιοποιηθούν μόνο κάτω από την εξουσία της εργατικής τάξης. Ο σοσιαλισμός είναι μια ζωτική ανάγκη αλλά και η μοναδική λύση απέναντι σε αυτήν την επιδρομή ενάντια στο περιβάλλον.

Παρά τις δυσκολίες οι εργατικές - λαϊκές δυνάμεις αντιδρούν στην επίθεση του κεφαλαίου. 

Αναπτύσσονται οι απεργίες και άλλοι εργατικοί αγώνες, οι λαϊκές αντιστάσεις στην κατοχή και τις ιμπεριαλιστικές απειλές και επεμβάσεις, οι αγώνες για την υπεράσπιση δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού είναι ανησυχητικές. Αξιοποιώντας τις υπάρχουσες διαμάχες και αντιπαραθέσεις μεταξύ των χωρών για διάφορα θέματα, οι ΗΠΑ και άλλες χώρες προσπαθούν να υπονομεύσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα αυτής της περιοχής. Η κατάσταση απαιτεί τις ενωμένες προσπάθειες των λαών, την κοινή δράση για να ξεπεραστεί η σημερινή κατάσταση με ειρηνικά μέσα, με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των χωρών και του Διεθνούς Δικαίου.

Η ΔΣΚΕΚ σημειώνει ιδιαίτερα την επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και των συμμάχων του στον Περσικό Κόλπο, όπου δημιουργούν μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση για τους λαούς της περιοχής και του κόσμου, και καταδικάζουμε πλήρως τις απειλές ενάντια στο Ιράν.

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να δυναμώσει η διεθνιστική αλληλεγγύη μεταξύ των Κομμουνιστικών Κομμάτων και των ταξικών εργατικών οργανώσεων, των κοινωνικών, λαϊκών και προοδευτικών κινημάτων, των κινημάτων των φτωχών αγροτών και αγροτών γης, που έχουν την ευθύνη να ηγηθούν της αντίστασης και των αγώνων των εργαζόμενων λαών.

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους λαούς

Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν ιδιαίτερα την αλληλεγγύη τους με τους λαούς της Τουρκίας και της Ελλάδας και τους κομμουνιστές των δύο χωρών που αγωνίζονται σε σύνθετες συνθήκες, καθώς η κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου απειλεί την ειρήνη. Η κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Τουρκίας και αρκετών άλλων χωρών της περιοχής, ιδιαίτερα η επέμβαση στην ΑΟΖ της Κύπρου παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά το δικαίωμα αναζήτησης ενεργειακών πηγών στη Μεσόγειο, μπορεί να μετατραπεί σε στρατιωτική σύγκρουση - η οποία μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο τους λαούς της περιοχής αλλά και πολύ ευρύτερα. Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα θα αγωνιστούν για να εκπληρώσουν το καθήκον τους για την προστασία της ειρήνης στην περιοχή, για να δυναμώνει η κοινή δράση και φιλία των λαών σε αντιπαράθεση με την καπιταλιστική εκμετάλλευση σε κάθε χώρα και τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Η 21η ΔΣΚΕΚ απευθύνει ΚΑΛΕΣΜΑ για συγκλίνουσες και κοινές δράσεις και αλληλεγγύη:
  • Με τις απεργίες και τους άλλους αγώνες για τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.
  • Με τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που αντιμετωπίζουν διώξεις και απαγορεύσεις και επιθέσεις ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες, ενάντια στον αντικομμουνισμό και τη διαστρέβλωση της Ιστορίας του σοσιαλισμού και του επαναστατικού κινήματος, τιμώντας τα 75 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης και ιδιαίτερα καταδικάζοντας το αντικομμουνιστικό ψήφισμα που πρόσφατα υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
  • Να γιορταστούν πλατιά η σημαντική επέτειος των 150 χρόνων από τη γέννηση του Β.Ι. Λένιν καθώς και η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Ενγκελς.
  • Τιμώντας τους συντρόφους μας Ρόζα Λούξεμπουργκ και Καρλ Λίμπκνεχτ στα 100 χρόνια από τη δολοφονία τους.
  • Με τη σοσιαλιστική Κούβα που αντιμετωπίζει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική περικύκλωση του ιμπεριαλισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ. Να απαιτήσουμε να τερματιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός της Κούβας.
  • Με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης της τουρκικής κυβέρνησης στη Συρία, που οδηγεί στην αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής, υπερασπιζόμενοι την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Καταδικάζουμε την ισραηλινή επιθετικότητα κατά του Λιβάνου, της Συρίας και του Ιράκ καθώς και τις επιθέσεις στη Λιβύη, στο Ντομπάς, κατά των Ουκρανών κομμουνιστών και εναντιωνόμαστε στο αντιδραστικό εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου, και για τα δικαιώματα του κουρδικού λαού που υποφέρει από τον ιμπεριαλισμό και τα αντιδραστικά καθεστώτα, υπέρ του δικαιώματός του να αποφασίζει για το ίδιο του το μέλλον.
  • Με τον λαό της Υεμένης που υποφέρει τις συνέπειες του παρατεταμένου πολέμου από τη Σαουδική Αραβία και τους συμμάχους της, που έχει προκαλέσει χιλιάδες ανθρώπινες απώλειες, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του λαού της Υεμένης να αποφασίζει για το ίδιο του το μέλλον χωρίς ξένες επεμβάσεις.
  • Με τον λαό της Παλαιστίνης, για το τέλος της κατοχής και υπέρ της αυτοδιάθεσης, την ίδρυση ενός εθνικού, ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού, καταδικάζοντας την εγκληματική πολιτική του Ισραήλ και την ιμπεριαλιστική πρόταση της λεγόμενης "συμφωνίας του αιώνα".
  • Με τον λαό της Κύπρου και άλλους λαούς που αγωνίζονται ενάντια στην ξένη κατοχή.
  • Με τον λαό της Δυτικής Σαχάρας που αγωνίζεται ενάντια στην ξένη κατοχή.
  • Με τους λαούς της Κορέας, της Βενεζουέλας, της Νικαράγουας, της Βολιβίας και του Ιράν, που αγωνίζονται ενάντια στον αμερικανικό αποκλεισμό, τα μονομερή και εκβιαστικά μέτρα, την αποσταθεροποίηση, τις οικονομικές και τραπεζικές κυρώσεις και την απειλή στρατιωτικής επίθεσης.
  • Με τον λαό του Εκουαδόρ που αγωνίζεται ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση της χώρας.
  • Με τον λαό της Κολομβίας που υποφέρει τις συνέπειες από τη μη συμμόρφωση της αστικής κυβέρνησης με τη Συμφωνία Ειρήνης και την κλιμάκωση των διώξεων και των δολοφονιών επαναστατών και άλλων κοινωνικών και πολιτικών αγωνιστών.
  • Με τους λαούς που αγωνίζονται ενάντια σε αντιδραστικά καθεστώτα, τους λαούς του Σουδάν, του Πακιστάν, του Λιβάνου, καθώς και άλλους λαούς στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
  • Με τον ιρακινό λαό, υποστηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά του.
  • Με τους πολιτικούς κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί άδικα, στο πλαίσιο της πολιτικής της ποινικοποίησης των λαϊκών, αντιιμπεριαλιστικών και αντισιωνιστικών αγώνων, με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους αυτόχθονες λαούς σε πολλές χώρες, ενάντια σε ρατσιστικές και φασιστικές επιθέσεις και την υπέρμετρη εκμετάλλευσή τους.
  • Για τα δικαιώματα και τη χειραφέτηση των γυναικών ενάντια στην καταπίεση, στις διακρίσεις και την εκμετάλλευση.
  • Στους αγώνες της νεολαίας για το δικαίωμα στη δωρεάν μόρφωση, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση.
  • Ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών συμφερόντων.
  • Για την ειρήνη και την ανεξαρτησία, ενάντια στον μιλιταρισμό και τον πόλεμο, ενάντια στις ξένες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, ενάντια στο ΝΑΤΟ, για την κατάργηση των όπλων μαζικής καταστροφής, για την καταγγελία της αύξησης των πυρηνικών εξοπλισμών και τις απόπειρες των ΗΠΑ να ανατρέψουν τις διεθνείς συμφωνίες για τον έλεγχο των όπλων.
  • Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της 75ης επετείου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταγγέλλουμε τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που καταστρατηγούν ή ακυρώνουν στην πράξη ακόμα και διεθνείς συμφωνίες ή αποφάσεις του ΟΗΕ που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες δεκαετίες με την παρέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης, των σοσιαλιστικών κρατών, σε συνθήκες διαφορετικού συσχετισμού δυνάμεων.
  • Με τον λαό της Συρίας, μέσω της Συνάντησης αλληλεγγύης, στις 28-30 Νοέμβρη 2019 στη Δαμασκό, και άλλων δράσεων και αποστολών αλληλεγγύης την ερχόμενη χρονιά.
Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που συμμετείχαν στην 21η Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, εκφράζουμε ειλικρινά την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους συντρόφους μας που βοήθησαν στη διεξαγωγή αυτής της εκδήλωσης. Τέλος, χαιρετίζουμε όλα τα κόμματα που πρόκειται να γιορτάσουν την 100ή επέτειο από την ίδρυσή τους.

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω η επανάσταση και ο σοσιαλισμός!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου