Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Υπόθεση «ΑΣΠΙΔΑ»


Εκδίδεται η απόφαση του Στρατοδικείου, 16/3/1967, για την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» («Αξιωματικοί Σώσατε Πατρίδα - Ιδέας - Δημοκρατία - Αξιοκρατία»). Η οργάνωση αυτή είχε τις ρίζες της στην περίοδο 1958-1960. 

Η ύπαρξη και δράση της χρησιμοποιήθηκε στις πολιτικές και στρατιωτικές ίντριγκες των αστικών κομμάτων της περιόδου 1963-1967, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.
Η δίκη του «ΑΣΠΙΔΑ» άρχισε το Νοέμβρη του 1966. Το σκέλος της με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, δεν έγινε ποτέ. Από τους κατηγορούμενους οι 15 καταδικάστηκαν σε φυλάκιση, ενώ 13 απαλλάχθηκαν. Την υπόθεση της οργάνωσης «ΑΣΠΙΔΑ» καλύπτει ακόμη σκοτάδι σε στοιχεία και πηγές, ενώ συχνά συνοδεύεται από μυθιστορίες.

Τι λένε οι Αγγλοι για τον "ΑΣΠΙΔΑ"

Για την περίφημη υπόθεση "ΑΣΠΙΔΑ" κάνουν αναφορά τα εμπιστευτικά αρχεία του Φόρεϊν Οφις για την περίοδο του 1996, τα οποία άνοιξαν προχτές όπως συνηθίζεται με τη συμπλήρωση 30 χρόνων.
Στα αρχεία υπάρχει και έκθεση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα Σερ Ραλφ Μάρεϊ προς το Φόρεϊν Οφις και στην οποία φαίνεται ότι ούτε οι Βρετανοί πίστευαν στην αλήθεια αυτής της υπόθεσης.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ από το Λονδίνο, ο πρέσβης, αφού αναφέρεται λεπτομερώς στο εσωτερικό της υπόθεσης, σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή της κυβέρνησης σχολιάζει ότι "οι 650 καταθέσεις κατηγορίας, καθώς και τα συμπεράσματα του ανακριτή είναι τόσο ισχνά από νομικής πλευράς, που δε θα μπορούσαν να σταθούν σε κανένα δικαστήριο της Δύσης".

Παρ' όλα αυτά, αφού αναφέρει ότι ο "ογκώδης φάκελος δε συγκροτεί μία νομική κατηγορία", στη συνέχεια υπογραμμίζει ότι "πρέπει να υπάρχει κάποια φωτιά πίσω από τον καπνό". Ωστόσο, ο πρέσβης ισχυρίζεται ότι "ΑΣΠΙΔΑ υπήρξε ως συνωμοτική οργάνωση, οι στόχοι του ήταν πολιτικοί και προσωπικοί (να υποστηρίξουν τον Γ. Παπανδρέου και το γιο του) και για την επιδίωξη αυτών των στόχων η οργάνωση απέβλεπε να επιβάλει δικτατορικό καθεστώς και να καταργήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα". Μάλιστα φτάνει στο σημείο να πει ότι ο τότε βασιλιάς "τη νύχτα της 15 Ιουλίου 1966 απέτρεψε καταστροφή, παίρνοντας αυστηρά πολιτικά και στρατιωτικά μέτρα".

Σε άλλο σημείο της έκθεσης ο πρέσβης αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα ήθελε να αποκομίσει πολιτικά κέρδη από την υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ, αλλά της είναι δύσκολο κάτι τέτοιο, γιατί ορισμένα μέλη της "έχουν αναφερθεί ως ενεχόμενα στην υπόθεση". 

Ο πρέσβης αναφέρει ότι ήδη υπάρχει σχετική φημολογία για συμμετοχή στην υπόθεση "των κυρίων Μητσοτάκη και Στεφανάκη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου