Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2021

Μαζί στους επικίνδυνους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

 


ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Αναβαθμισμένο ρόλο αναλαμβάνει από φέτος και για τρία ολόκληρα χρόνια, εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, το Γ' Σώμα Στρατού, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στον καταμερισμό αποστολών της λυκοσυμμαχίας.

Συγκεκριμένα, από την περασμένη Παρασκευή 01/01/2021 και έως το 2023, το Γ΄ ΣΣ, χαρακτηρισμένο ως NATO Rapid Deployable Corps - Greece (NRDC-GR, Σώμα Ταχείας Ανάπτυξης του ΝΑΤΟ), αναλαμβάνει εντός της Συμμαχίας το ρόλο της Χερσαίας Διοικήσεως Πολλαπλών Σωμάτων Στρατού (Multi-Corps Land Component Command/MC LCC).

Στην πραγματικότητα θα λειτουργεί σε ΝΑΤΟικό επίπεδο ως μία Στρατιά, που θα έχει υπό τη διοίκησή της έναν αριθμό συμμαχικών Σωμάτων Στρατού. Σημειωτέον, για να φτάσει σε αυτό το σημείο, η διοίκηση του Γ' ΣΣ/NRDC-GR πέρασε μέσα από μία μακρά περίοδο «προετοιμασίας» και εκτέλεσης σχετικών «δραστηριοτήτων», με τη διεξαγωγή, τελικά, της πολυεθνικής άσκησης «Gordian Knot 20».

«Η εκπαίδευση του NRDC-GR συνεχίζεται, ώστε στο τέλος του 2021 και έπειτα από τη διεξαγωγή της άσκησης "STEADFAST LEDA 21" να έχει επιτευχθεί και η Πλήρης Επιχειρησιακή Ετοιμότητα (Full Operational Capability / FOC) για το συγκεκριμένο ρόλο», αναφέρεται αρμοδίως από το ΓΕΕΘΑ.

Την ηγεσία της «Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης» του ΝΑΤΟ αναλαμβάνει η Τουρκία

Δεν περνά απαρατήρητο ότι στο ΝΑΤΟικό σχεδιασμό - και καθώς οι Ευρωατλαντικοί αντιμετωπίζουν την περιοχή ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο, στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην Τουρκία, από 1/1/2021 έχουμε την ενεργοποίηση (για ένα χρόνο) του αντίστοιχου Γ' Σώματος Στρατού του Τουρκικού Στρατού.

Ενεργοποιείται ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης (Rapid Reaction Force/RRF) του ΝΑΤΟ, με πυρήνα της την 66η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία, δύναμης 4.200 ατόμων.

Η RRF αποτελεί στην πράξη την Very High Readiness Joint Task Force (Κοινή Ομάδα Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας), μια υψηλής ετοιμότητας διακλαδική δύναμη του ΝΑΤΟ, «η αιχμή του δόρατος» («Spearhead Force») των δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας, όπως την διαφήμιζε ο ίδιος ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ. Δύναμη που στήθηκε το 2014 ως απάντηση - υποτίθεται - στη Ρωσία για τα γεγονότα στην Κριμαία και την «αναταραχή» στη Μέση Ανατολή.

Η Τουρκία ανέλαβε την ηγεσία της αποστολής από την Πολωνία (είχαν προηγηθεί Γερμανία και Ιταλία).

Σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία συνεισφέρει τον πυρήνα μιας πολυεθνικής δύναμης, με σύνολο προσωπικού 6.400 άτομα, με στελέχη και από άλλες 11 χώρες της λυκοσυμμαχίας (Αλβανία, Ουγγαρία, Ιταλία, Λετονία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Ισπανία, Βρετανία και ΗΠΑ).

Το θέμα αναδεικνύει το ίδιο το ΝΑΤΟ, χαιρετίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι «η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντικές επενδύσεις στη μονάδα - μια από τις πιο ευέλικτες στο ΝΑΤΟ - ιδιαίτερα στον προγραμματισμό των απαιτήσεων σε logistics και πυρομαχικά. Τα τελευταία μοντέλα τουρκικών τεθωρακισμένων οχημάτων, αντιαρματικών πυραύλων και όλμων διατέθηκαν στη δύναμη», τονίζει.

Να σημειωθεί ότι το θέμα αναδεικνύει και η επίσημη εφημερίδα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, «Stars & Stripes», που επισημαίνει ότι η εν λόγω πολυεθνική δύναμη «θα αναπτυχθεί ταχέως οπουδήποτε χρειαστεί για να υπερασπιστεί τη Συμμαχία σε μια κρίση».

Προσθέτει δε ότι ο τουρκικός σχηματισμός αναλαμβάνει αυτήν την αποστολή «παρά τα προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με άλλους συμμάχους στο ΝΑΤΟ αλλά και με τις ΗΠΑ λόγω της αγοράς από τη Ρωσία των "S-400"»...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου