Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

«Απασφαλίζει» ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός... με καλέσματα για «αλληλεγγύη»


ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ενώ τα θύματα και τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία

Με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να ξεπερνούν πλέον τα 2,8 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 128,3 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας, με νέα σημαντική έξαρση σε πολλά κράτη.

Πάνω από έναν χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και στην Ευρώπη, χαρακτηριστική για την παντελή έλλειψη ουσιαστικών μέτρων πρόληψης και ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας είναι η κατάσταση στη Γαλλία. Χτες στις ΜΕΘ της χώρας βρίσκονταν 4.974 άνθρωποι, περισσότεροι απ' ό,τι την περίοδο κορύφωσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας τον περασμένο Νοέμβρη. Μαζί με τους ασθενείς με άλλα νοσήματα, το 90% των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες. Την περασμένη βδομάδα καταγράφονταν καθημερινά 40.000 - 50.000 νέα κρούσματα, ενώ περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι πέθαναν από Covid-19 σε νοσοκομεία ή οίκους ευγηρίας.

Στο μεταξύ, στη Γερμανία, οι αρχές του Βερολίνου και του Μονάχου (Βαυαρία) αποφάσισαν την αναστολή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της «AstraZeneca» για άτομα κάτω των 60 ετών, ενώ αναμένονταν σχετικές ανακοινώσεις για το τι θα ισχύσει στο σύνολο της χώρας. Στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 31 περιπτώσεις σπάνιας θρόμβωσης σε εμβολιασμένους, εκ των οποίων 9 άνθρωποι κατέληξαν, ενώ με εξαίρεση δύο, όλες οι περιπτώσεις αφορούν γυναίκες μεταξύ 20 και 63 ετών. Aντίστοιχη απόφαση (αναστολής χορήγησης του εμβολίου σε γυναίκες κάτω των 55 ετών) έχουν λάβει οι ρυθμιστικές αρχές σε Καναδά και Γαλλία, ενώ σε Δανία και Νορβηγία αποφασίστηκε συνολική αναστολή για το συγκεκριμένο εμβόλιο προκειμένου να ερευνηθεί παραπέρα το θέμα. Σε νέα χτεσινή ανακοίνωσή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) επαναλαμβάνει ότι τα οφέλη από το εμβόλιο της «AstraZeneca» υπερτερούν κατά πολύ των κινδύνων, ωστόσο επισημαίνει ότι στο εγχειρίδιο οδηγιών συμπεριλήφθηκαν πλέον προειδοποιήσεις για «πολύ σπάνια ειδικά περιστατικά θρομβώσεων», καθώς και για «σοβαρή αλλεργική αντίδραση».

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο της «Johnson&Johnson», από τις 19/4 θα αρχίσει να παραδίδεται στις χώρες της ΕΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία, η οποία δεν έχει δημοσιοποιήσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα των παραδόσεών της. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 η ΕΕ αναμένεται να λάβει περίπου 55 εκατ. δόσεις από τις 200 εκατ. που έχει παραγγείλει (με επιλογή για 200 εκατ. επιπλέον).

Η δε Αυστρία διεξάγει απευθείας συνομιλίες με τη Ρωσία για να παραλάβει από τον Απρίλη έως τον Ιούνη 1 εκατ. δόσεις του εμβολίου «Sputnik V», το οποίο εξετάζεται αυτήν τη στιγμή από τον ΕΜΑ.

Τα «μαχαίρια» της ...«αλληλεγγύης»

Στο μεταξύ, την ώρα που τα ισχυρότερα ιμπεριαλιστικά κράτη στο έδαφος της ανεπαρκούς παραγωγής εμβολίων κονταροχτυπιούνται ανελέητα με όπλο τα εμβόλια για οικονομικό και γεωπολιτικό προβάδισμα στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, με κοινό άρθρο τους δεκάδες ηγέτες χωρών (Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας κ.ά.), μεταξύ των οποίων και ο Κυρ. Μητσοτάκης, καλούν σε ...«παγκόσμια αλληλεγγύη» και «συνεργασία» για τις πανδημίες και άλλες σοβαρές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης στην Υγεία, προτείνοντας στο πλαίσιο αυτό τη δημιουργία μιας σχετικής διεθνούς Συνθήκης για την αντιμετώπισή τους.

Στην πρόταση αναφέρθηκαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, οι οποίοι συνυπογράφουν το κείμενο.

Επισημαίνοντας ότι «η επόμενη πανδημία δεν είναι ζήτημα του "εάν", αλλά του "πότε"», ο Σ. Μισέλ ανέφερε πως το «βάναυσο μάθημα» της σημερινής πανδημίας είναι ότι «καμία χώρα, καμία ήπειρος δεν μπορεί να νικήσει μόνη. Απαιτείται παγκόσμια προσέγγιση».

Στο πλαίσιο αυτό, το κείμενο μιλάει για «σημαντική ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας, για τη βελτίωση π.χ. συστημάτων "συναγερμού", ανταλλαγής δεδομένων, έρευνας και τοπικής, περιφερειακής και παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ιατρικών και δημόσιων υγειονομικών μέτρων, όπως τα εμβόλια, τα φάρμακα, οι διαγνωστικές διαδικασίες και οι εξοπλισμοί ατομικής προστασίας», με «ισότιμη πρόσβαση».

Αντίστοιχες «εκκλήσεις» και ευχολόγια βέβαια έχουν διατυπωθεί από διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και πολύ πριν ξεσπάσει η σημερινή πανδημία, αφού η ολοένα και πιο συχνή εμφάνιση πανδημιών στον σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο κάθε άλλο παρά απρόβλεπτη είναι.

Η πραγματικότητα ωστόσο, που επιβεβαιώνεται με τραγικό τρόπο για τους λαούς και σήμερα, είναι ότι καμία «διεθνής συνεργασία» και προστασία της ανθρωπότητας δεν μπορεί να υπάρξει στο έδαφος της παραγωγής με σκοπό το κέρδος, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης των φαρμάκων, των εμβολίων, των μέσων προστασίας κ.ο.κ., στο έδαφος των εντεινόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Ο ίδιος ο Σ. Μισέλ επανέλαβε τα περί «περισσότερης διαφάνειας στην αλυσίδα εφοδιασμού», σε μια χρονική περίοδο που με αυτό ακριβώς το επιχείρημα η ΕΕ αυστηροποιεί τους ελέγχους και τους περιορισμούς στις εξαγωγές εμβολίων, επιχειρώντας να ενισχύσει τη θέση της στον διεθνή ανταγωνισμό.

Αντίστοιχα, λίγες ώρες αφότου ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπ. Τζόνσον έβαζε την υπογραφή του στο «κάλεσμα», η βρετανική κυβέρνηση ξεκαθάριζε πως θα επικεντρωθεί στον εμβολιασμό του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού της και δεν θα στείλει εμβόλια ούτε καν στη γειτονική Ιρλανδία, «μέχρι να υπάρχει πλεόνασμα δόσεων».

Εντείνεται ο «πόλεμος» γύρω από τα εμβόλια

«Κάποιοι χρησιμοποιούν τα εμβόλια για διπλωματία, κάποιοι θέτουν προτεραιότητες. Κάποιοι αγοράζουν τρεις με πέντε φορές περισσότερα εμβόλια από τον πληθυσμό τους», παρατήρησε ο Ιάπωνας υπουργός αρμόδιος για την εμβολιαστική εκστρατεία. Στην Ιαπωνία δεν έχει εμβολιαστεί ούτε το 1% του πληθυσμού, εξαιτίας κυρίως του μικρού αριθμού εμβολίων των «Pfizer» - «BioNTech» που εξάγονται από την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ - που δεν υπογράφουν καν το παραπάνω κείμενο, αν και δηλώνουν ότι συμφωνούν με το ...πνεύμα του - αφού έχουν ήδη δεσμευμένες δεκάδες εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της «AstraZeneca», που ακόμα δεν έχει εγκριθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, και αφού έχουν εξασφαλίσει πως δεν θα βγαίνει τίποτα εκτός της χώρας (με την εξαίρεση ορισμένων «διπλωματικών» κινήσεων «δανεισμού» εμβολίων προς Μεξικό και Καναδά), φιλοδοξούν να γίνουν τους επόμενους μήνες η «ηγέτιδα δύναμη που εγγυάται την πρόσβαση σε εμβόλια σε όλο τον κόσμο», όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν.

Παράλληλα, ως μια «χειροπιαστή κίνηση» για να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας, ΗΠΑ και Ιαπωνία θα χρηματοδοτήσουν την ινδική φαρμακοβιομηχανία και η Αυστραλία θα υποστηρίξει εφοδιαστικά, ώστε να παραχθούν 1 δισ. δόσεις εμβολίων για να διανεμηθούν κυρίως στη Νοτιοανατολική Ασία, υπενθύμισε ο Μπλίνκεν, αναφερόμενος στη συμμαχία «Quad» των τεσσάρων κρατών.

Στο μεταξύ η απόφαση της Ινδίας - ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς εμβολίων του κόσμου - να περιορίσει τις εξαγωγές του εμβολίου της «AstraZeneca», κρατώντας περισσότερα εμβόλια για τον εγχώριο πληθυσμό, θα έχει άμεσες συνέπειες για πολλές χώρες. Το Ινστιτούτο «Σέρουμ» της Ινδίας επρόκειτο να παραδώσει 90 εκατ. δόσεις στον μηχανισμό COVAX μεταξύ Μάρτη - Απρίλη. Αρκετές ασιατικές χώρες που περίμεναν εμβόλια μέσω του COVAX (Νότια Κορέα, Ινδονησία, Βιετνάμ, Φιλιππίνες κ.ά.) επηρεάζονται ήδη από τον περιορισμό στις εξαγωγές, οι οποίες ενδέχεται να ξεκινήσουν και πάλι από Μάη.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου