Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Ιουνίου 2021

Η απόβαση στη Νορμανδία και η αλήθεια για την αντιφασιστική νίκη


Τρίτη, 6 Ιούνη 1944, Βρετανοί και Αμερικανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώνονται ανάμεσα στους ποταμούς Ορν και Ντιβ και στη χερσόνησο Καταντέν της Γαλλίας.

Στις 6:30 το πρωί κύματα από συμμαχικούς στρατιώτες αρχίζουν να καταφθάνουν στις ακτές της Νορμανδίας. Η «μεγαλύτερη ημέρα του πολέμου» έχει αρχίσει.

Η απόβαση έγινε στη Νορμανδία. Μια επέμβαση «στην καρδιά της Γερμανίας», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ, κρινόταν αναγκαία. Ετσι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί απόβαση στη Δυτική Ευρώπη την 1η Μάη του 1944, με την κωδική ονομασία «Επιχείρηση Επικυρίαρχος». Επελέγη η Νορμανδία ως τοποθεσία της απόβασης.

Παράλληλα ξεκίνησε μια -γιγαντιαία προσπάθεια παραπληροφόρησης των Γερμανών, η «Επιχείρηση Αντοχή», με σκοπό να πειστούν οι Γερμανοί ότι η απόβαση θα γινόταν στο Καλέ.

Η «Επιχείρηση Αντοχή» στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Οι γερμανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών και όλοι οι ανώτατοι αξιωματικοί των ναζιστών, με εξαίρεση τον στρατάρχη Ερβιν Ρόμελ, πείστηκαν ότι η απόβαση θα γινόταν στο Καλέ.

Πέρα από τις όποιες δυσκολίες, η Απόβαση στέφθηκε με επιτυχία κυρίως λόγω της ανδρείας των στρατιωτών που έχυσαν το αίμα τους στις ακτές της Νορμανδίας. Με απώλειες που έφτασαν τις 10.000, οι Σύμμαχοι είχαν πια διεισδύσει στο «Οχυρό Ευρώπη».

Στις αρχές του Απρίλη του 1945 άρχισαν οι επιχειρήσεις του Σοβιετικού Στρατού, για την απελευθέρωση της Αυστρίας. Στις επιχειρήσεις αυτές η προέλασή τους ήταν ορμητική και στις 6 του Απρίλη άρχισαν οι μάχες για την κατάληψη της πρωτεύουσας της Αυστρίας, της Βιέννης. Εκεί συνάντησαν σθεναρή αντίσταση από τα ναζιστικά στρατεύματα.

Αμέσως μόλις διώχτηκαν οι γερμανοφασίστες κατακτητές σχηματίστηκαν στις πόλεις και τα χωριά της Ανατολικής Αυστρίας τοπικά όργανα εξουσίας, ξανάρχισαν τη δράση τους τα πολιτικά κόμματα και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στις 27 Απρίλη σχηματίστηκε η προσωρινή κυβέρνηση με πρωθυπουργό το σοσιαλιστή Κ. Ρένερ. Στην κυβέρνηση πήραν μέρος εκπρόσωποι του Κομμουνιστικού Κόμματος, του Σοσιαλιστικού και του Λαϊκού Κόμματος. Την ίδια μέρα δημοσιεύτηκε δήλωση για την εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος.

Χάρη στις νίκες των Σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων, η Αυστρία απέκτησε την κρατική της ανεξαρτησία.

Το κίνημα Αντίστασης στην Αυστρία δεν εξελίχτηκε σε κίνημα μαζικό. Ωστόσο, τα θύματα από το λαό ήταν πολλά. Από το 1938 έως τον Απρίλη του 1945, σύμφωνα με στοιχεία, ελλιπή βεβαίως, καταδικάστηκαν σε θάνατο από δικαστήρια για συμμετοχή στην Αντίσταση 2.700 Αυστριακοί, πάνω από 32.000 θανατώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και στις φυλακές της Γερμανίας και των γερμανοκρατούμενων χωρών.

Οι Δυτικοί ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια

Στα τέλη του 1944 - αρχές του 1945, ο γερμανικός στρατός παρέμεινε αρκετά ισχυρός, παρά τις βαριές του ήττες στο ανατολικό μέτωπο. Είχε στις τάξεις του 5.400.000 άνδρες, 28.500 πυροβόλα και όλμους, 3.950 άρματα και 1.960 αεροπλάνα. Οι εφεδρείες του, που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν, κατά κύριο λόγο, εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων, αριθμούσαν 2.433.000 άνδρες, 2.700 πυροβόλα, 5.300 άρματα και άλλα επιθετικά όπλα και 3.270 αεροπλάνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν περίμενε πως η στρατιωτική μηχανή του Χίτλερ θα εκμηδενιζόταν μέσα σε λίγους μήνες. Αντίθετα, ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις τοποθετούσαν μια πιθανή συνθηκολόγηση της Γερμανίας στο τέλος του '45. Περισσότερο απ' όλους είχαν κάθε λόγο να είναι απαισιόδοξοι οι Δυτικοί, οι Εγγλέζοι και οι Αμερικανοί, οι οποίοι στα τέλη Δεκέμβρη 1944 δέχτηκαν μια ισχυρότατη επίθεση από τις γερμανικές δυνάμεις στις Αρδένες, με αποτέλεσμα να είναι προ των πυλών μια δεύτερη Δουγκέρκη. Ηταν τότε - στις 6/1/1945 - που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έστειλε ένα αγωνιώδες μήνυμα προς τον Στάλιν, εκλιπαρώντας ουσιαστικά για βοήθεια. «Θα Σας είμαι υπόχρεος - έγραφε μεταξύ άλλων ο Τσόρτσιλ - αν με πληροφορήσετε κατά πόσον ημπορούμε να υπολογίζομεν επί μεγάλης ρωσικής επιθέσεως εις το μέτωπον του Βίσλα ή εις κάθε άλλον τόπον κατά τη διάρκειαν του Ιανουαρίου ή εις κάθε άλλην στιγμήν που Σεις θα δεχθείτε ενδεχομένως να ανακοινώσετε... Το ζήτημα τούτο το θεωρώ κατεπείγον».

Στις 7/1/1945 ο Σοβιετικός ηγέτης απαντούσε στο αγωνιώδες μήνυμα του Βρετανού πρωθυπουργού, ως εξής: «... Ετοιμαζόμεθα δι' επίθεσιν αλλά ο καιρός τώρα δεν ευνοεί την επίθεσίν μας. Εν τούτοις το Επιτελείον της Ανωτάτης Διοικήσεως, υπολογίζον την θέσιν των συμμάχων μας, απεφάσισε να τελειώσει με σύντομον ρυθμόν τας προετοιμασίας και αδιαφορούν διά τον καιρόν, θα αρχίσει ευρείας κλίμακας επιθετικάς επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών εις όλον το κεντρικόν μέτωπον, το βραδύτερον εντός του δευτέρου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου. Να μην αμφιβάλλετε ότι θα πράξομεν παν το δυνατόν, διά να συνδράμομεν τα ένδοξα συμμαχικά μας στρατεύματα».

Ετσι, στις 12/1/1945 τα σοβιετικά στρατεύματα εξαπέλυσαν μια επίθεση τεραστίας εκτάσεως, που διέλυσε τη ναζιστική στρατιωτική μηχανή και κατέληξε στη μεγάλη αντιφασιστική νίκη των λαών, της 9ης Μάη του ίδιου έτους. Ηταν τόσο μεγάλη αυτή η στρατιωτική ενέργεια του Κόκκινου Στρατού, που στην κυριολεξία άφησε ολόκληρο τον κόσμο άναυδο. «Είναι ίσως η πιο μεγάλη επίδειξη στρατιωτικής δύναμης που έχει δει ποτέ ο κόσμος», έγραφαν οι αγγλικές εφημερίδες και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων υποχρεωνόταν να αναγνωρίσει ότι «ποτέ δεν έγινε στην πολεμική ιστορία μια τέτοια επίθεση».

Οι πονηρές διαπραγματεύσεις των Δυτικών με τους χιτλερικούς

Μάης του 1945. Η φασιστική Γερμανία πνέει τα λοίσθια. Ενα μεγάλο μέρος της χώρας έχει καταληφθεί από τα σοβιετικά και τα άλλα συμμαχικά στρατεύματα, ο χιτλερικός στρατός καταρρέει. Ομως ακόμα και την ύστατη στιγμή οι διάδοχοι του Χίτλερ προσπαθούν να έρθουν σε επαφή με τους Αγγλους και τους Αμερικανούς να διαπραγματευτούν, ώστε να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις στο Ανατολικό Μέτωπο, κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Στις 30 του Απρίλη 1945, ο Κόκκινος Στρατός, κάτω από τη λενινιστική καθοδήγηση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης (ΚΚΣΕ), ύψωνε την κόκκινη σημαία, το λάβαρο «της μεγάλης σοσιαλιστικής πατρίδας και της παγκόσμιας εργατιάς» στο Ράιχσταγκ, το σύμβολο του βάρβαρου γερμανικού φασισμού και ιμπεριαλισμού. Η Ενωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών, ΕΣΣΔ, το αποκούμπι των κολασμένων της Γης, των «προλετάριων και των καταπιεσμένων λαών και εθνών», απέδειξε στην πράξη ότι, ιστορικά, ήταν ο πιο συνεπής υπερασπιστής του παγκόσμιου πολιτισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, που σήμερα βιάζεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη μας από τους απάνθρωπους ιμπεριαλιστές και τους υπηρέτες τους.

Η αντιφασιστική νίκη δεν ήταν εύκολη, ούτε ήρθε τυχαία. Ηταν αποτέλεσμα τεραστίων θυσιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων επωμίστηκε η ΕΣΣΔ.

Ο Σοβιετικός στρατός είχε δρόμο μακρύ και δύσκολο προς το Βερολίνο. Σ' ένα μέτωπο, το μήκος του οποίου κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα - αλλά και πίσω από τις γραμμές του μετώπου σε περιοχές κατεχόμενες από τον εχθρό.

Από τα μέσα του 1944 ακόμη, όταν άρχισε να γέρνει η πλάστιγγα σε βάρος των δυνάμεων του άξονα και μια σειρά χώρες απελευθερώνονταν, οι Αγγλοαμερικάνοι δε δίστασαν να έρθουν σε ανοικτές συμφωνίες με τους χιτλερικούς, έχοντας ως κύριο σκοπό τους να εμποδίσουν την προέλαση των σοβιετικών στρατευμάτων προς τη Δύση. Ετσι, για παράδειγμα, η Αγγλία συμφώνησε με τη Γερμανία να μην ενοχλήσει τα στρατεύματα της τελευταίας κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα, ούτως ώστε ο Κόκκινος Στρατός στην προέλασή του να έχει να αντιμετωπίσει πολύ ισχυρή αντίσταση. Η γραμμή αυτή, των συμφωνιών με τη Γερμανία, συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση, από τη στιγμή που ξεκίνησε η μεγάλη σοβιετική επίθεση ως την οριστική συνθηκολόγηση των ναζιστών. Ετσι, στις αρχές Μάρτη του 1945 ξεκίνησαν στην Ελβετία διαπραγματεύσεις μεταξύ του απεσταλμένου της Γερμανίας στρατηγού Βολφ και εκπροσώπων των ΗΠΑ και της Βρετανίας, που αποσκοπούσαν στη διευκόλυνση της προέλασης των αγγλοαμερικανικών δυνάμεων προς Ανατολάς, με τη μεταφορά των γερμανικών δυνάμεων από το δυτικό μέτωπο, στο μέτωπο με τον Κόκκινο Στρατό. Οι διαπραγματεύσεις - στις οποίες οι Αγγλοαμερικάνοι δε δέχτηκαν να συμμετέχουν Σοβιετικοί - κράτησαν δύο εβδομάδες και απ' ό,τι φαίνεται, κατέληξαν σε αποτέλεσμα. Μάλιστα, ο Στάλιν σε μήνυμά του προς τον Ρούζβελτ, στις 3/4/1945, ήταν απολύτως κατηγορηματικός: «οι διαπραγματεύσεις - έγραφε - διεξήχθησαν και ετερματίσθηκαν διά συμφωνίας με τους Γερμανούς, συμφώνως προς την οποίαν ο Γερμανός διοικητής στο δυτικό μέτωπο στρατάρχης Κέσελριγκ εδέχθη να ανοίξει το μέτωπο και να αφήσει να διέλθουν προς ανατολάς τα αγγλοαμερικανικά στρατεύματα και οι Αγγλοαμερικανοί υποσχέθηκαν αντ' αυτού να ελαφρύνουν διά τους Γερμανούς τους όρους της ανακωχής».

Η πραγματικότητα στο πεδίο των μαχών ήταν αυτή που περιγράφει ο Στάλιν στο μήνυμά του προς το Ρούζβελτ. Από τα τέλη Μάρτη του '45 τα γερμανικά στρατεύματα στο δυτικό μέτωπο πέρασαν ουσιαστικά στο «συμβολικό» πόλεμο. Οι λίγες δυνάμεις που έμειναν εκεί παραδίδονταν, χωρίς σοβαρή αντίσταση, ενώ ο κύριος στρατιωτικός όγκος μεταφέρθηκε στο ανατολικό μέτωπο, όπου ως το τέλος έδωσε σκληρότατες μάχες με τον σοβιετικό στρατό. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια. Μια αλήθεια που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο τη φύση του ιμπεριαλισμού και την αξία που είχε για τους λαούς η ύπαρξη της Σοβιετικής Ενωσης.

Οι Γερμανοί διευκολύνουν τους Δυτικούς

Την 1η Μάη 1945 ο διάδοχος του Χίτλερ, ναύαρχος Ντένιτς, με μήνυμά του από το ραδιόφωνο δηλώνει, ότι είναι ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της ΕΣΣΔ, προαναγγέλλοντας τον τερματισμό των επιχειρήσεων στο δυτικό μέτωπο. Τα ξημερώματα της 3ης Μάη οι διοικητές των γερμανικών δυνάμεων στο βορειοδυτικό μέτωπο υπέγραψαν συμφωνία με τον διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων στρατάρχη Μοντγκόμερι. Η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στα ναζιστικά στρατεύματα να συνεχίσουν τις πολεμικές επιχειρήσεις κατά των σοβιετικών δυνάμεων. Στις 4 Μάη παραδόθηκαν στους συμμάχους τα λείψανα των γερμανικών στρατιών στον Ελβα. Ο διοικητής των ναυτικών δυνάμεων της Γερμανίας, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ, σε συνεννόηση με τον Ντένιτς επιχείρησε να κλείσει συμφωνία με τον Αϊζενχάουερ (αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρωπαϊκή Ηπειρο), με ανάλογο περιεχόμενο. Ο Αϊζενχάουερ καταλαβαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε ανοιχτή ρήξη με την ΕΣΣΔ, αξίωσε από τους Γερμανούς να υπογράψουν συνθηκολόγηση σε όλα τα μέτωπα.

Στις 9 Μάη 1945, ώρα 0:45 π.μ., στην αίθουσα της στρατιωτικής σχολής Μηχανικού, στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου, οι πληρεξούσιοι της ανώτατης Γερμανικής Στρατιωτικής Διοίκησης, στρατάρχης Κάιτελ, ναύαρχος Φρίντεμπουργκ και στρατηγός της Αεροπορίας Στρούμπφ, υπέγραψαν την Πράξη για τη χωρίς όρους συνθηκολόγηση της Γερμανίας ενώπιον των αντιπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων των χωρών της αντιχιτλερικής συμμαχίας: Από μέρους της ΕΣΣΔ παραβρέθηκε ο στρατάρχης Γ.Κ. Ζούκοφ, της Αγγλίας, ο στρατάρχης της Αεροπορίας Α. Τέντερ, των ΗΠΑ ο στρατηγός Κ. Σπάατς και της Γαλλίας ο στρατηγός Ντε Λατρ ντε Τασινί.

Ο πραγματικός απολογισμός και ο ρόλος της ΕΣΣΔ

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, ουσιαστικά, τελείωσε πριν από την έκρηξη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα στις 6.8.1945, που έγινε, παρά την προηγηθείσα πρόταση της Ιαπωνίας για συνθηκολόγηση στις 22.7.1945. Οι Αμερικάνοι με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Τρούμαν, δεν την έκαναν δεκτή, παρά μόνο στις 10.8.1945, ύστερα μάλιστα και από τη δεύτερη βόμβα στις 9.8.1945 στο Ναγκασάκι.

Περισσότεροι από 210.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πολλές χιλιάδες πέθαιναν κάθε χρόνο εξαιτίας της ραδιενέργειας των εκρήξεων αυτών.

Στόχος των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών δεν ήταν η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας, που ήταν δεδομένη, αλλά ο εκφοβισμός της Σοβιετικής Ενωσης.

Στις 9.5.45 έληξε νικηφόρα ο αιματηρός πόλεμος, κατά του χιτλεροφασισμού και στις 2.9.45 συνθηκολόγησε και ο γιαπωνέζικος μιλιταρισμός.

Η Σοβιετική Ενωση, χάρη στον αποφασιστικό ρόλο της στη συντριβή του φασισμού και την απελευθέρωση των λαών της Ευρώπης, βγήκε από τον πόλεμο με ενισχυμένο το κύρος της και διευρυμένη την επιρροή της. Απέδειξε την υλική και ηθική δύναμη του σοσιαλισμού.

Στις 9 Μάη 1945 ώρα 0:43 η υπογραφή της Πράξης για την άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας, είχε τελειώσει («Αναμνήσεις Στρατάρχη Ζούκοφ»).

Στις μάχες που έγιναν στο σοβιετογερμανικό μέτωπο, η χιτλερική Γερμανία έχασε το 80% της δύναμης που είχε στις 22/6/1941, όταν τα στρατεύματα των Ναζί εισέβαλαν στην ΕΣΣΔ. Στο Ανατολικό Μέτωπο καταστράφηκαν ή αιχμαλωτίστηκαν 607 γερμανικές Μεραρχίες. Πρόκειται για τριπλάσιες ή και τετραπλάσιες απώλειες σε σχέση μ' αυτές των Ναζί, σ' όλα τ' άλλα μέτωπα - Αφρική - Ιταλία - Δυτική και Ανατολική Ευρώπη.

Οι απώλειες του Σοβιετικού Στρατού ξεπέρασαν τα 20.000.000 νεκρούς, που ήταν το βαρύ τίμημα που πλήρωσε η ΕΣΣΔ σε ανθρώπινο δυναμικό. Ενώ η Αγγλία και οι ΗΠΑ είχαν αντίστοιχα 375.000 και 405.000 συνολικά νεκρούς.

Το δε συνολικό ύψος των υλικών ζημιών στοίχισε στην ΕΣΣΔ το κολοσσιαίο ποσό των 485 δισ. δολαρίων, δηλαδή ένα ποσό αρκετά μεγαλύτερο απ' αυτό που δαπάνησαν οι ΗΠΑ, η Αγγλία και η Γαλλία μαζί.

Οι νεκροί στις πιο κάτω χώρες:

Πολωνία: 6.000.000

Γιουγκοσλαβία: 1.700.000

Γαλλία: 600.000

Καναδάς: 38.000

Ελλάδα: 410.000

Απώλειες του Αξονα:

Γερμανία νεκροί 13.000.000

Ιταλία νεκροί 500.000

Ιαπωνία νεκροί 2.500.000

Οι πάνω από 35.000.000 νεκροί θα θυμίζουν, για πάντα, στις νεότερες γενιές, ότι τέτοιο έγκλημα δεν πρέπει να ξαναγίνει. Δεν πρέπει να γνωρίσει ξανά η ανθρωπότητα τέτοια καταστροφή.

Δείχνει μια ακόμα φορά, πως μπορούσε ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος να είχε τελειώσει πολύ πριν από το 1945, αν οι δυτικές δυνάμεις Αγγλίας, Αμερικής δέχονταν τις προτάσεις της Σοβιετικής Ενωσης άνοιγαν το δεύτερο μέτωπο πολύ πριν από το 1944. Φυσικά οι ιμπεριαλιστικές αυτές δυνάμεις απέβλεπαν στην άργητα του ανοίγματος του δεύτερου μετώπου με στόχο να αδυνατίσουν τη Μεγάλη Σοβιετική Ενωση.

Η μεγάλη αλήθεια για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι πως η Σοβιετική Ενωση έγινε ο κύριος αιμοδότης αυτού του αιματηρού πολέμου και φυσικά ο απελευθερωτής των λαών από το γερμανικό φασισμό.

Του
Νίκου ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ*
*Ο Νίκος Κυριακίδης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου του ΚΚΕ

 ....

 Η απόβαση στη Νορμανδία και οι παραχαράκτες

Με εντυπωσιακή λαμπρότητα γιορτάστηκε η φετινή επέτειος από την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων (6 Ιούνη 1944) στη Νορμανδία. Το γεγονός ότι ήταν η 60ή επέτειος θα μπορούσε να είναι ένας λόγος για την ιδιαίτερη προβολή των εκδηλώσεων, με τιμώμενο πρόσωπο τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους. Ομως, οι ομιλίες των επισήμων, αλλά και η κατευθυνόμενη ιστοριολογία του τελευταίου διαστήματος, απέδειξαν ότι οι προθέσεις των διοργανωτών δεν ήταν καθόλου αθώες.

Οι εκδηλώσεις για την «D-day» (κωδική ονομασία της επιχείρησης) αποδεικνύεται ότι ήταν μέρος μιας μεγάλης προσπάθειας των ιθυνόντων της Νέας Τάξης να ξαναγράψουν την Ιστορία, σβήνοντας την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης στη νίκη κατά του ναζισμού.

Στην ίδια προσπάθεια εντάσσονται παλιότερες κινήσεις, όπως η καθιέρωση της «Μέρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης» στις 9 Μάη, τη μέρα που είχε οριστεί ως «Μέρα της Νίκης κατά του φασισμού», αφού στις 9 Μάη του 1944 ο Κόκκινος Στρατός έστησε τη σημαία του στο Ράιχσταγκ του Βερολίνου, προκαλώντας τον παγκόσμιο ενθουσιασμό για το τέλος του Β` Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην επιχείρηση πλαστογράφησης της Ιστορίας συμβάλλουν, βεβαίως, και οι κάθε είδους απολογητές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, όπως οι συντάκτες της «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού», που έφθασαν στο σημείο να εξομοιώνουν το σοσιαλισμό με το ναζισμό, προκαλώντας βάναυσα την ιστορική μνήμη, βρίζοντας και φτύνοντας στους τάφους των 20 εκατομμυρίων νεκρών της Σοβιετικής Ενωσης στον αγώνα για τη συντριβή του ναζισμού.

«Στις 6 Ιούνη 1944, στις ακτές της Νορμανδίας παίχτηκε το μέλλον της Γαλλίας, της Ευρώπης και του κόσμου», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στις ΗΠΑ για την αποφασιστική συμβολή τους. Λίγο πριν, ο Πρόεδρος Μπους είχε τονίσει: «Η μεγάλη συμμαχία μας είναι ισχυρή και χρειάζεται ακόμη σήμερα». Ούτε κουβέντα για το ότι η απόβαση στη Νορμανδία, μια από τις μεγαλύτερες μάχες του Β` Παγκοσμίου Πολέμου, πέτυχε γιατί η επέλαση του Κόκκινου Στρατού δέσμευε ένα μεγάλο μέρος των γερμανικών δυνάμεων στο Ανατολικό Μέτωπο.

«

Ξέχασαν» οι διοργανωτές των εκδηλώσεων ότι ο στρατηγός Αϊζενχάουερ, αρχηγός των συμμαχικών δυνάμεων της απόβασης στη Νορμανδία, έγραφε στην ημερήσια διαταγή του, στις 6 Ιούνη 1944: «Λαοί της Δυτικής Ευρώπης. Η απόβαση αυτή αποτελεί μέρος ενός σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για την απελευθέρωση της Ευρώπης με τη βοήθεια των ισχυρών Ρώσων συμμάχων μας. Εχω το εξής μήνυμα για όλους εσάς: Η ώρα της απελευθέρωσης πλησιάζει».

Δεν είναι η πρώτη φορά, που οι «νικητές» επιχειρούν να φέρουν την Ιστορία στα μέτρα τους, όμως, όπως και οι προηγούμενοι, έτσι και οι σημερινοί, θα πάρουν, μαζί με τα έργα τους, τη θέση που τους επιφυλάσσει η εξέλιξη της ανθρωπότητας, στο καλάθι των αχρήστων.


Άρθρο του Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ στο «Ρ» την Τρίτη 8 Ιούνη 2004

4 σχόλια:

  1. Οι Δυτικοί ζητούν απεγνωσμένα βοήθεια

    Στα τέλη του 1944 - αρχές του 1945, ο γερμανικός στρατός παρέμεινε αρκετά ισχυρός, παρά τις βαριές του ήττες στο ανατολικό μέτωπο. Είχε στις τάξεις του 5.400.000 άνδρες, 28.500 πυροβόλα και όλμους, 3.950 άρματα και 1.960 αεροπλάνα. Οι εφεδρείες του, που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν, κατά κύριο λόγο, εναντίον των σοβιετικών στρατευμάτων, αριθμούσαν 2.433.000 άνδρες, 2.700 πυροβόλα, 5.300 άρματα και άλλα επιθετικά όπλα και 3.270 αεροπλάνα. Υπό αυτές τις συνθήκες, κανείς δεν περίμενε πως η στρατιωτική μηχανή του Χίτλερ θα εκμηδενιζόταν μέσα σε λίγους μήνες. Αντίθετα, ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις τοποθετούσαν μια πιθανή συνθηκολόγηση της Γερμανίας στο τέλος του '45. Περισσότερο απ' όλους είχαν κάθε λόγο να είναι απαισιόδοξοι οι Δυτικοί, οι Εγγλέζοι και οι Αμερικανοί, οι οποίοι στα τέλη Δεκέμβρη 1944 δέχτηκαν μια ισχυρότατη επίθεση από τις γερμανικές δυνάμεις στις Αρδένες, με αποτέλεσμα να είναι προ των πυλών μια δεύτερη Δουγκέρκη. Ηταν τότε - στις 6/1/1945 - που ο Ουίνστον Τσόρτσιλ έστειλε ένα αγωνιώδες μήνυμα προς τον Στάλιν, εκλιπαρώντας ουσιαστικά για βοήθεια. «Θα Σας είμαι υπόχρεος - έγραφε μεταξύ άλλων ο Τσόρτσιλ - αν με πληροφορήσετε κατά πόσον ημπορούμε να υπολογίζομεν επί μεγάλης ρωσικής επιθέσεως εις το μέτωπον του Βίσλα ή εις κάθε άλλον τόπον κατά τη διάρκειαν του Ιανουαρίου ή εις κάθε άλλην στιγμήν που Σεις θα δεχθείτε ενδεχομένως να ανακοινώσετε... Το ζήτημα τούτο το θεωρώ κατεπείγον».....Το συμπέρασμα βγαίνει μόνο του. ΚΚΕ με στρατηγικό στόχο τον Σοσιαλισμό και εργαλείο το ΕΑΜ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ θα είχε διεκδικήσει την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944 σε επαναστατικές συνθήκες και με τον συσχετισμό στα Βαλκάνια συντριπτικό με σίγουρο αποτέλεσμα να μην είχαμε ηττηθεί σε όλη την χώρα και θα οικοδομούσαμε Σοσιαλισμό. Τα ίδια ισχύουν και σε άλλες χώρες παγκόσμια. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Πόλεμος ήταν Ιμπεριαλιστικός απο την αρχή μέχρι το τέλος και απο τις δύο μεριές των Καπιταλιστικών χωρών. Η ΕΣΣΔ με τους Μπολσεβίκους και τον ΣΤΑΛΙΝ έκανε δύο Ελιγμούς ένα με κάθε καπιταλιστικό μπλοκ τους διέσπασε και νίκησε. Ο Ελιγμός των Λαικών Μετώπων έπρεπε να γίνει με γραμμή Σοσιαλφασισμός και κοινωνική συμμαχία για των απεγκλωβισμό των λαών απο τον καπιταλισμό και όχι το αντίστροφο. Με αυτή την γραμμή το κάθε Κ.Κ θα μπορούσε να διεκδικήσει την εξουσία στο τελείωμα του πολέμου με αποτέλεσμα να αποσπαστούν περισσότερες χώρες απο τον καπιταλισμό που θα ήταν η καλύτερη βοήθεια στο ευατό τους και στην ΕΣΣΔ και θα μπαίναμε στην νέα αντικομουνιστική περίοδο μετά το 1945 με πολύ καλύτερο συσχετισμό. Δυστυχώς η Κ.Δ μετά το 1935 κατέστρεψε τα πάντα. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  3. Νίκος από το Βόλο
    6 Ιουνίου 2021 - 8:09 π.μ.

    Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, αγαπητοί φίλοι του Περισσού που δυσαρεστηθήκστε από μερικές αλήθειες, οι οποίες βέβαια μας πονούν όλους μας, αλλά δεν μπορούμε και να κλείνουμε τα μάτια μας σ' αυτές.Η ηγεσία του Περισσού καταχράται έναν βαρύ ιστορικό επαναστατικό τίτλο, που δεν τον δικαιούται με βάση την πολιτική της και τα πεπραγμένα της. Η ηγεσία αυτή έδωσε αβάντα και αέρα στα πανιά του συστήματος κάθε φορά που εκείνο βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Μετρήστε: 1. Οι θέσεις της που διαστρεβλώνουν την ιστορία του παλιού επαναστατικού ΚΚΕ και της Διεθνούς,πχ το ιστορικό 7ο Συνέδριο και την πολιτική των λαϊκών μετώπων, οι θέσεις που απορρίπτουν την επιστημονική- επαναστατική πολιτική ανάλυση για το επίπεδο και για το ρόλο του εξαρτημένου και υποτελούς ελληνικού καπιταλισμού -και συνεπώς για την ανάγκη του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα με στόχο την ανεξαρτησία του τόπου. 2.Η στάση που κράτησε το Δεκέμβρη του 2008, αλλά και στην αυθόρμητη αντίδραση του λαού μας ενάντια στο ξεπούλημα, στα 2011-2012. Μακριά κι αλάργα από το καζάνι που βράζει! Κύριο μέλημά της ήταν να συμμαζέψει τη λαϊκή και νεολαιίστικη οργή, πριν παραγίνει επικίνδυνη και αποσταθεροποιητική για την εξουσία. 3. Η διακήρυξη της κυρίας Παπαρήγα, την ώρα που ανέβαινε η διάθεση του λαού να αντιπαλέψει την εξάρτηση, για το ..."ασύμφορο" μιας Ελλάδας έξω από την ΕΕ και από το ευρώ, (προτού ο ...Περισσός πάρει στις... κοινοβουλευτικές εκλογές το 50 +1 τοις εκατό των ψήφων και των εδρών,μόνος του, εννοείται, και άνευ μολυσματικών συμμαχιών, δηλ. το μήνα που δεν έχει Σάββατο). "Θα ... πεινάσουμε χωρίς ευρώ", αντιλάλησε τότε η φωνή του Περισσού τις "προειδοποιήσεις" του ντόπιου καθεστώτος και των ξένων αφεντικών του... 4. Ο διαρκής ρόλος της ηγεσίας του Περισσού μέσα στο εργατικό, στο αγροτικό και γενικά το λαϊκό κίνημα, η συστηματική υπονόμευση των αγώνων. Άλλοτε μέσα από την καταγγελία των "αριστεριστών", σημερα,μέσα απο τη σεχταριστική, πραγματικά αριστερίστικη - φωνακλάδικη και αδιέξοδη, ανθενωτική πολιτική της αφενός, αλλά και την υποτίμηση στην πράξη κάθε επιμέρους διεκδίκησης, κάθε ενδιάμεσου πολιτικού στόχου για κατάκτηση, και μέσα από την πυροσβεστική της επέμβαση, κάθε φορά που το πράγμα σε έναν τομέα μοιάζει να γίνεται επικίνδυνο για την ομαλή πορεία του εκμεταλλευτικού συστήματος... Κατά τα λοιπά οι ενδιάμεσοι στόχοι γίνηκαν πια "ξένη σημαία". Από ποιους;Μα, από κείνους που είχαν παράδοση μετά τη μεταπολίτευση σε... τόσα και τόσα "ενδιάμεσα στάδια", εντελώς άσχετα με αυτά τα στάδια που βλέπει κι εννοεί ο μαρξισμός-λενινισμός σε μια αληθινή επαναστατική πορεία !
    Όλα αυτά κι άλλα τόσα μας απέδειξαν πλέον τον πραγματικό ρόλο του Περισσού, πέρα από τις "επαναστατικές" του φλυαρίες. Η Ελλάδα έχει επειγόντως ανάγκη από ένα νέο πραγματικό ΚΚΕ κι από ένα νέο "ΕΑΜ των καιρών μας". Και πραγματικό ΚΚΕ σημαίνει πραγματικά επαναστατικό και αποτελεσματικό στην πράξη, γνήσιο πολιτικό επιτελείο της εργατικής τάξης και του λαού....... Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο απο τους οπορτουνιστές. Γιατί το ΕΑΜ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ δεν διεκδίκησε την εξουσία τον ΟΚΤΩΒΡΗ ΤΟΥ 1944. Οι Κομμουνιστές το απαντήσαμε.https://www.rizospastis.gr/story.do?id=11036664 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. https://tsak-giorgis.blogspot.com/2020/06/blog-post_71.html Ο Νίκος απο τον Βόλο έχει πάρει εργολαβία τον Αντικομουνισμό με αποτέλεσμα συνέχεια να προκαλεί άφθονο γέλιο. Του αφιερώνω το γράμμα του Τροτσκιστή Σακκάτου στον προσυνεδριακό διάλογο που μας εξηγεί τι έλεγε ο Τρότσκι και ο Πουλιόπουλος. Και λένε ακριβώς τις ίδιες οπορτουνιστικές παπάτζες με αυτόν. Συνέχισε.....https://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=14/5/2021&columnId=8991 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου