Με κοινή υπερψήφιση σε περισσότερα από τα μισά άρθρα του αντεργατικού νομοσχεδίου διευθετήθηκε η «μητέρα των μαχών» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ
Η μετατροπή όλης της χώρας σε μία απέραντη ειδική οικονομική ζώνη φτηνής εργασίας, χωρίς κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα και με τη συνδικαλιστική δράση υπό διωγμό: Αυτό είναι που προωθείται με το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, όχι τυχαία μία μέρα πριν επικυρωθεί με τις σχετικές φιέστες η ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, προϋπόθεση για το οποίο είναι η ένταση της επίθεσης στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα.
Αυτό άλλωστε παρουσίασε ως «εθνικό στόχο» η κυβέρνηση, διαβεβαιώνοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να απορροφήσουμε τα κονδύλια», για τα οποία ήδη τρίβουν τα χέρια τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Μάλιστα σειρά παίρνουν οι επόμενες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις - πρώτη στη λίστα η νέα επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση, με την κυβέρνηση, στο γνωστό μοτίβο, να προμηνύει ότι «θα ακολουθήσει το μοντέλο όλων των ευρωπαϊκών κρατών».
* * *
Και εδώ είναι το πρώτο σημείο όπου στη Βουλή αποτυπώθηκε η «ομοψυχία» ανάμεσα στα αστικά κόμματα, με την υπεράσπιση των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ ότι το νομοσχέδιό της ...τις παραβιάζει. Η όποια «παραβίαση» βέβαια έγκειται στο γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα μερικές «βέλτιστες» πρακτικές της ΕΕ που δεν έχουν νομοθετηθεί στην Ελλάδα, όπως η βαρβαρότητα της διάκρισης «ενεργού και ανενεργού χρόνου» που περιλαμβάνεται στις Οδηγίες - «Φρανκενστάιν» της ΕΕ, τις οποίες όχι μόνο υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά έχει συμβάλει στην ενσωμάτωσή τους στο ελληνικό Εργατικό Δίκαιο, όπως με τη «διευθέτηση» του ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών. Μάλιστα, ανάμεσα στα 56 άρθρα (από τα 128 άρθρα του νομοσχεδίου!) που υπερψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κι αυτό της ψηφιακής κάρτας εργασίας, που παρουσιάζεται από κυβέρνηση και ΓΣΕΕ ως η «λυδία λίθος» για την «προστασία των εργαζομένων», τάχα για την αντιμετώπιση της μαύρης - υποδηλωμένης εργασίας. Η ψηφιακή κάρτα, στην οποία ...τα μεγάλα πνεύματα συναντήθηκαν, στην πραγματικότητα θα αποτελέσει μια έτοιμη υποδομή για κυβερνήσεις και επιχειρηματικούς ομίλους, που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη διευκόλυνση της εφαρμογής των παραπάνω αρρωστημένων διατάξεων, όπως του «ενεργού και ανενεργού» εργάσιμου χρόνου. Θα αφαιρέσει κάθε εμπόδιο από την εργοδοσία για να ελαστικοποιεί πλήρως το ωράριο, με τη δικαιολογία ότι «πλέον δηλώνεται αυτόματα» η όποια «διευθέτηση». Υπενθυμίζεται ότι στο νομοσχέδιο προβλέπεται η υπερωριακή απασχόληση σε σπαστό ωράριο και για μερικά απασχολούμενους κατ' απαίτηση του εργοδότη. Δηλαδή ένας 4ωρίτης θα καλείται να εργάζεται επιπλέον ώρες διάχυτες μέσα στη μέρα, με μερικά ψίχουλα παραπάνω, κάτι που με την ψηφιακή κάρτα θα μπορεί να υλοποιείται στον «αυτόματο», αφού ο εργοδότης θα είναι «καλυμμένος». Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε την απογείωση της «ευελιξίας», αλλά υπερψήφισε το εργαλείο με το οποίο αυτή θα «καταμετράται»...
* * *
Στην αιχμή της προπαγάνδας της κυβέρνησης, ειδικά τις τελευταίες μέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου, βρέθηκαν οι λεγόμενες «διεθνείς συμβάσεις» τις οποίες ενσωμάτωσε στο εθνικό Δίκαιο. Αφού είχαν εξαντληθεί όλα τα επιχειρήματά της γύρω από το νομοσχέδιο, αφού δεν κατάφερε να πείσει τους εργαζόμενους για το «φιλεργατικό» του περιεχόμενο, επιστράτευσε τις διακηρύξεις για την αντιμετώπιση «της βίας και της παρενόχλησης», για την «ασφάλεια στην εργασία» και για την «ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής». Και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολόγησε τη θετική του ψήφο επικαλούμενος «διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας», κατηγορώντας μάλιστα τη ΝΔ ότι ...καθυστέρησε να τις εφαρμόσει!
Οποιο κενό αφήνουν δηλαδή οι «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές», στην υπεράσπιση των οποίων ανταγωνίζονται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, έρχονται να το «μπαλώσουν» οι «διεθνείς συμβάσεις», οι οποίες αναπαράγουν διακηρύξεις και ευχολόγια που είτε δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα που επικρατεί στην αγορά εργασίας, είτε ακυρώνονται στην πράξη από το σύνολο του αντεργατικού νόμου, είτε αξιοποιούνται ως εργαλείο αποπροσανατολισμού από το βασικό περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Για παράδειγμα, από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν τις «άδειες πατρότητας ή φροντιστή». Ετσι, σε ένα νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλονται η 10ωρη δουλειά και η δουλειά τις Κυριακές, αναγνωρίζονται και ...14 μέρες άδεια στον πατέρα ή 5 μέρες σε όποιον φροντίζει υπερήλικο ή ανήμπορο, επιβεβαιώνοντας την κοροϊδία απέναντι στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους...
* * *
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες από την ψήφιση του νομοσχεδίου και κατέρρευσε με πάταγο ακόμα και ένα από τα πιο πολυφορεμένα επιχειρήματα της κυβέρνησης και των διαφόρων «προθύμων», που χειροκροτούσαν ή υπερψήφιζαν τις «θετικές διατάξεις του νομοσχεδίου». Πρόκειται για το άρθρο με το οποίο εξομοιώνεται η αποζημίωση απόλυσης των εργατοτεχνιτών με αυτή των υπαλλήλων. Ακόμα κι αυτό η κυβέρνηση το έφερε στα μέτρα της εργοδοσίας, αφού με διάταξη που πέρασε στα μουλωχτά το μετατρέπει σε κερκόπορτα για μαζικές απολύσεις εργατοτεχνιτών, προβλέποντας ότι η διάταξη αυτή θα εφαρμοστεί από 1/1/2022! Δίνει έτσι ένα 6μηνο περιθώριο στην εργοδοσία να ξεφορτωθεί προσωπικό με τις μειωμένες αποζημιώσεις, ώστε να αποφύγει την εφαρμογή του νόμου του χρόνου. Την ίδια στιγμή, στο νομοσχέδιο προβλέπονται μια σειρά διατάξεις για την απελευθέρωση των απολύσεων, που ισχύουν αμέσως... Επιβεβαιώνεται και μ' αυτόν τον τρόπο ότι τίποτα θετικό δεν υπάρχει στον νόμο, άρθρα του οποίου ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και άλλοι. Στο επίμαχο άρθρο, μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών»! Αλλο ένα χαρακτηριστικό άρθρο που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτό για τα είδη συνδικαλιστικών οργανώσεων, όπου προβλέπεται το φακέλωμά τους από το κράτος, με κατάθεση της ιδρυτικής τους πράξης όχι στο δικαστήριο, όπως μέχρι σήμερα, αλλά στο «Γενικό Μητρώο», δηλαδή απευθείας στην κυβέρνηση. Με το ίδιο άρθρο, μάλιστα, διευκολύνεται η ίδρυση Ενώσεων Προσώπων, του εργαλείου εκείνου της εργοδοσίας σε χώρους δουλειάς που αξιοποιήθηκε κατά κόρον τα τελευταία χρόνια για την κατάργηση ΣΣΕ, για μειώσεις μισθών, αφού αυτές μπορούν να ιδρύονται από το διευθυντικό προσωπικό (10 άτομα) και να «εκπροσωπούν» όλους τους εργαζόμενους, κ.ο.κ. Στο τελευταίο πρέπει να προστεθεί η απαλλαγή από την υποχρέωση παροχής εργασίας μετά την προμήνυση απόλυσης, που διευκολύνει την εργοδοσία να ξεφορτώνεται εργαζόμενους που είναι υπό απόλυση, για να γλιτώνει από διαμαρτυρίες. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε τη ρύθμιση για το χρονικό όριο εξάντλησης ετήσιας άδειας αναψυχής, με το οποίο «διαστέλλεται» ο χρόνος που η εργοδοσία υποχρεούται να δώσει το υπόλοιπο άδειας σε εργαζόμενο. Δηλαδή δεν θα είναι υποχρεωμένος ο εργοδότης να δίνει το υπόλοιπο αδείας εντός του αντίστοιχου ημερολογιακού έτους (με ρήτρα διπλάσιο ημερομίσθιο όταν δεν το έκανε), όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.
* * *
Αθλιότητες και συκοφαντία για το εργατικό κίνημα, ψεύδη για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση, αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση από τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, μαζί με στήριξη επίμαχων φιλοεργοδοτικών διατάξεων του νομοσχεδίου που έχουν απορριφθεί μαζικά από την εργατική τάξη. Αυτή ήταν η εικόνα στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, με τους βουλευτές του ΚΚΕ να σφυροκοπούν κάθε άρθρο του νομοσχεδίου, κάθε επιχείρημα της κυβέρνησης, και να μεταφέρουν το δίκαιο πανεργατικό αίτημα για την απόσυρση αυτού του εκτρώματος.
Τόσο η μάχη που δόθηκε μέσα στη Βουλή από τους κομμουνιστές βουλευτές, για την αποκάλυψη της στρατηγικής που υπηρετεί το νομοσχέδιο, όσο και η σκληρή ταξική αναμέτρηση της εργατικής τάξης έξω από τη Βουλή, στην απεργία και στις άλλες κινητοποιήσεις, έδωσαν τον τόνο της πάλης που θα συνεχιστεί για να μείνει το τερατούργημα στα χαρτιά, για να μπουν εμπόδια στην εφαρμογή του στους χώρους δουλειάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου