Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021

Συνεχίζουν οι λιμενεργάτες τον αγώνα για να επιστρέφουν σώοι από το μεροκάματο


Τ
η δική του ιστορία γράφει ο μεγαλειώδης απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) του λιμανιού του Πειραιά, που ήδη έρχεται να προστεθεί στις μεγάλες παρακαταθήκες για ολόκληρη την εργατική τάξη.

Την Κυριακή το βράδυ, λίγη ώρα πριν ολοκληρωθεί και η 7η κατά σειρά 24ωρη απεργία, οι εργαζόμενοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες και Γενική Συνέλευση, όπως κάνουν όλες αυτές τις μέρες του 7ήμερου αγώνα τους, αποφάσισαν να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Νοέμβρη.

Οπως έκαναν από την πρώτη μέρα, που από τα μεγάφωνα ακούστηκε η φράση «όλοι "κράτει" τώρα!», για να μαζέψουν θρηνώντας τα κομμάτια του νεκρού συναδέλφου τους, του 45χρονου Δημήτρη Δαγκλή, που τον διαμέλισε η ασυντήρητη γερανογέφυρα, έτσι και την Κυριακή το βράδυ διαμήνυσαν σε κυβέρνηση και εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω αν δεν δικαιωθούν τα δίκαια αιτήματά τους, που αφορούν την ίδια την υγεία και τη ζωή τους.

Γιατί αυτό που διεκδικούν είναι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας στον χώρο δουλειάς, για να είναι ο συνάδελφός τους Δημήτρης Δαγκλής ο τελευταίος που θρηνούν, για να σταματήσουν να αγωνιούν όταν περνάνε τις πύλες του εργασιακού κάτεργου της «εμβληματικής επένδυσης» στο λιμάνι του Πειραιά, αν θα καταφέρουν να επιστρέψουν σώοι στις οικογένειές τους.

Τη δύναμη για να συνεχίσουν, όπως οι ίδιοι εκτίμησαν στη Γενική τους Συνέλευση, παίρνουν από τα όσα πρωτόγνωρα έχει καταγράψει μέχρι τώρα αυτός ο αγώνας «που ούτε το φανταζόμασταν», όπως αναφέρθηκε από τους ίδιους, ενώ ήδη η εταιρεία έχει αποδεχτεί το αίτημα για τη σύσταση Επιτροπής Υγείας και Ασφάλειας. Ομως, «έχουμε άλλα τρία αιτήματα: 6άρες ομάδες εργασίας (πόστες) από 4 που είναι σήμερα. Να σταματήσουν οι κόντρα βάρδιες και τα 12ωρα, μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ», ανέφερε στη Γενική Συνέλευση ο πρόεδρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής.

Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε τεράστιο κύμα αλληλεγγύης από όλη την εργατική τάξη και τα σωματεία της, που φουντώνει όλο και περισσότερο μέρα με τη μέρα εντός και εκτός συνόρων. Το έδειξε το συγκλονιστικό συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Πέμπτη μέσα στον χώρο του ΣΕΜΠΟ.

Η ουρά των καραβιών που περιμένουν να ξεφορτώσουν στον Πειραιά όπως φαίνεται πριν από λίγο στο MarineTraffic.

Με τη δύναμη του πανίσχυρου όπλου της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης οι εργαζόμενοι έχουν καταφέρει να στραπατσάρουν τη μεγάλη επιχείρηση τρομοκρατίας, ποινικοποίησης (4 φορές οι εργοδότες πήγαν στα δικαστήρια για να χαρακτηριστεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική), εκβιασμών και απειλών που στήθηκε όχι μόνο από την COSCO αλλά συνολικά από το κεφάλαιο, με την κυβέρνηση να παίζει τον ρόλο συντονιστή. Εσπασαν την ομερτά που προσπάθησαν να επιβάλουν εργοδότες, κυβέρνηση, αστικά ΜΜΕ για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, για να μη θιχτούν η κερδοφορία και το πρεστίζ των «μεγάλων επενδυτών» όπως η COSCO και να αναδειχτεί ότι τα κέρδη για να υπάρχουν και να αυγαταίνουν θέλουν την εκμετάλλευση των εργατών, τον ιδρώτα τους, ακόμα και το αίμα τους.

Οι λιμενεργάτες κάνουν για μια ακόμα φορά χειροπιαστό σε όλη την εργατική τάξη το σύνθημα «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά». Εδειξαν μέσα σε λίγα 24ωρα πόση δύναμη έχουν στα χέρια τους. Με το που έκαναν «κράτει» μπλόκαρε το λιμάνι, με τα πλοία να «φρακάρουν» τη ράδα του Πειραιά, με διάφορους αστούς αναλυτές να εκφράζουν φόβους συνολικά για την εφοδιαστική αλυσίδα και τη διαμετακόμιση, για το μπλοκάρισμα σε μια σειρά από υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Ομως, από τα πιο σημαντικά και πιο σπουδαία που καταγράφει αυτός ο αγώνας είναι ότι κανείς από τους πάνω από 2.100 εργαζόμενους, επί 7 μέρες, δεν δέχτηκε να γίνει απεργοσπάστης. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι δεν άφησαν το περιθώριο στην εργοδοσία και το σινάφι της να στήσουν απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι, παράλληλα με τη μάχη της απεργίας, συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη των αρχαιρεσιών στο ταξικό τους σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, τη μάχη για τη μαζικοποίησή του, ανοίγοντας τον δρόμο για να ξεφορτωθούν από τον σβέρκο τους τα τσιράκια της εργοδοσίας, το «σωματείο» δηλαδή που έχει φτιάξει η ίδια η εργοδοσία.

Δίκαια λοιπόν και οι εργαζόμενοι στη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν: «ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!».

Να ικανοποιηθούν εδώ και τώρα τα δίκαια αιτήματα των λιμενεργατών

Τεράστια μηχανοκίνητη πορεία έζωσε το λιμάνι του Πειραιά

Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τα αμέτρητα συγκλονιστικά στιγμιότυπα που έχει καταγράψει ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων της COSCO και το μοναδικό κύμα αλληλεγγύης που προκάλεσε ήταν η τεράστια μηχανοκίνητη διαδήλωση που έζωσε το πρωί της Κυριακής 31 Οκτώβρη από τη μία άκρη στην άλλη το επιβατηγό λιμάνι του Πειραιά, την οποία διοργάνωσαν σωματεία του Πειραιά και της Αθήνας με αίτημα την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων.

Η μηχανοκίνητη πορεία σωματείων και Ομοσπονδιών ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από το Μεταξουργείο. Αφού πέρασαν από όλο το κέντρο της Αθήνας, με τις ντουντούκες που είχαν μαζί τους να ενημερώνουν τον λαό της Αθήνας για το εργοδοτικό έγκλημα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, και με τη φράση «Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας» να κυριαρχεί, στη συνέχεια έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά.

Στη πλατεία Καραϊσκάκη, τους υποδέχθηκαν οι συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι της COSCO, οι οποίοι πριν με τη σειρά τους είχαν περάσει από τις γειτονιές ολόκληρης της πειραιώτικης περιφέρειας (Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια) πετώντας τρικάκια και με τα σφυρίγματα, τα συνθήματα ζητούσαν από τον λαό του Πειραιά να σταθεί στο πλευρό τους.

Οταν ενώθηκαν οι δύο μηχανοκίνητες πορείες, όπως ήταν αναμενόμενο, περικύκλωσαν ολόκληρο το επιβατηγό λιμάνι, ηλεκτρίζοντας το κλίμα και ξεσηκώνοντας τους πάντες με τη μαζικότητα, τα σφυρίγματα, τα συνθήματά τους. Αλλά και τα σφυρίγματα, τα χειροκροτήματα, που συνοδεύονταν από υψωμένες γροθιές, οδηγών διερχόμενων οχημάτων, αλλά και πεζών.

Από τη μηχανοκίνητη πορεία της Κυριακής
Από τη μηχανοκίνητη πορεία της Κυριακής
Η τεράστια μηχανοκίνητη διαδήλωση πέρασε από τα δικαστήρια του Πειραιά, όπου εκείνη την ώρα ήταν σε εξέλιξη άλλη μια εκδίκαση, με τις καθιερωμένες διαδικασίες - παρωδία, της τέταρτης κατά σειρά αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η εργοδοσία απαιτώντας την ποινικοποίηση του απεργιακού αγώνα. Κατέληξε στα κεντρικά κτίρια της COSCO στην Ακτή Ξαβέρη.

Εκεί, παίρνοντας την ντουντούκα, ο πρόεδρος του σωματείου, ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι με τον μεγάλο αγώνα τους και την αλληλεγγύη «αναδείξαμε ποιος φταίει, για ποιον και από ποιον είναι αυτή η ανάπτυξη, ότι είναι πάνω στις πλάτες των εργαζομένων». Κατήγγειλε την προσπάθεια της εργοδοσίας να ποινικοποιήσει τον αγώνα που δίνουν «για να γυρίζουμε στις οικογένειές μας» και τόνισε ότι ήδη έχουν «πάρει την απάντησή τους και το επόμενο διάστημα θα την ξαναπάρουν. Οι εργαζόμενοι συνάδελφοι ξέρουν ποιο είναι το δίκιο τους, ξέρουν απέναντι σε ποιον παλεύουν και δεν έχουν αυταπάτες, δεν περιμένουν ότι κάποιος μεσσίας θα τους λύσει το πρόβλημά ή ότι τους είναι αρκετό να ζουν με ένα ξεροκόμματο».

Ολα αυτά διαδραματίζονταν με φόντο το γιγαντοπανό που είχε αναρτηθεί από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στον πύργο του Πειραιά και δέσποζε σε όλο το λιμάνι ορατό από παντού, στο οποίο αναγραφόταν: «Οχι άλλος νεκρός για τα κέρδη της COSCO. Να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των λιμενεργατών».

Στο υπουργείο Εργασίας για την COSCO
Πανό στον πύργο του Πειραιά
       Πανό στον πύργο του Πειραιά
Δίνοντας συνέχεια στις κινητοποιήσεις για μέτρα προστασίας στο κάτεργο του λιμανιού και απαιτώντας να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των λιμενεργατών, παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο υπουργείο Εργασίας από Ομοσπονδίες και συνδικάτα της Αττικής. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες εργαζομένων από πολλούς κλάδους, οικοδόμοι, εργαζόμενοι στο Φάρμακο, στο Μέταλλο, στα Τρόφιμα, στην Κλωστοϋφαντουργία, σε Τύπος - Χαρτί, στον Επισιτισμό - Τουρισμό, στους ΟΤΑ και το Δημόσιο, συνταξιούχοι. Παραβρέθηκαν ακόμη οι Χρήστος Κατσώτης και Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτές. Επίσης, αντιπροσωπεία της ΕΓ του ΠΑΜΕ.

Απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους ο Θοδωρής Λαφιάς, μέλος του ΔΣ της ΕΝΕΔΕΠ, ευχαρίστησε για την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη συνδικάτων και φορέων. Μια αλληλεγγύη που έδωσε μεγάλη δύναμη στον αγώνα τους, όπως τόνισε, και ζήτησε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΕΕ του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, απαίτησε την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των λιμενεργατών. Σημείωσε ότι τον τελευταίο καιρό υπάρχουν ελπιδοφόρες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως των εργαζομένων στην «e-food», των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, και τώρα των λιμενεργατών. Μίλησε για τους αγώνες που θα ακολουθήσουν, όπως των οικοδόμων, των εργαζομένων στον Επισιτισμό, των ναυτεργατών. Κάλεσε στα συλλαλητήρια της Πέμπτης, με προοπτική «να κλιμακώσουμε με πανεργατική απεργία συνενώνοντας σε ένα μεγάλο ποτάμι αγώνα όλους τους επιμέρους κλαδικούς αγώνες που γίνονται».

Αγνοια του υπουργείου για τη βαρβαρότητα!

Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΝΕΔΕΠ και των δύο Εργατικών Κέντρων με την Αννα Στρατινάκη, γενική γραμματέα Εργασίας του υπουργείου Εργασίας και τους επικεφαλής του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και του Κέντρου Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕΠΕΚ). Η αντιπροσωπεία έθεσε τα αιτήματα των εργαζομένων στην COSCO τα οποία αφορούν στην ασφάλεια και την προστασία της υγείας των εργαζομένων και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας. Καταρχάς απαίτησαν να βγει άμεσα το πόρισμα για το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στην COSCO.

Επίσης, έθεσαν τα αιτήματα των λιμενεργατών, με τους εκπροσώπους του υπουργείου να απαντούν ότι το πόρισμα θα βγει το ...νωρίτερο σε ένα μήνα (!) και δήλωσαν ότι αγνοούν τις συνθήκες με τις κόντρα βάρδιες και τη συνεχόμενη νυχτερινή εργασία - παρόλο που για όλα αυτά έχουν γίνει καταγγελίες και παρεμβάσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες από συνδικάτα!

Επέστρεψαν την τρομοκρατία στους εμπνευστές της...

Τέσσερις δίκες πέρασαν οι λιμενεργάτες!

Συγκέντρωση στα Δικαστήρια του Πειραιά
Συγκέντρωση στα Δικαστήρια του Πειραιά
Σε πλήρη εξέλιξη ήταν μέχρι και την Κυριακή το βράδυ η επιχείρηση καταστολής και ποινικοποίησης του απεργιακού αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες της COSCO, την ίδια στιγμή που δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη για το προδιαγεγραμμένο εργοδοτικό έγκλημα.

Η εργοδοσία, αποθρασυμένη από τη στήριξη που της παρέχουν κυβέρνηση, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι και συνολικά όλο το σινάφι της, κατέθεσε 4 αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, αξιώνοντας να χαρακτηριστεί παράνομος ο δίκαιος απεργιακός αγώνας των εργαζομένων. Από τις τέσσερις αιτήσεις η πρώτη δεν εκδικάστηκε, ενώ τρεις έγιναν αποδεκτές από τα Δικαστήρια του Πειραιά.

Μάλιστα, το Σάββατο η αίτηση κατατέθηκε από την εταιρεία την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι της COSCO κήδευαν τον νεκρό συνάδελφό τους Δημήτρη Δαγκλή, στον Γαλατά του Πόρου. Αξίωνε δηλαδή από τους εργαζόμενους να επιστρέψουν από την κηδεία στο λιμάνι, να συνεχίσουν να δουλεύουν με τους ίδιους όρους που έστειλαν στον τάφο, κομμένο στη μέση από γερανογέφυρα, τον συνάδελφό τους, να συνεχίσουν να παίζουν κορόνα - γράμματα τη ζωή τους, ακόμα και να τη θυσιάζουν στο βωμό της κερδοφορίας της COSCO.

Η διαδικασία της εκδίκασης των αιτήσεων και τις τρεις μέρες ήταν με συνοπτικές διαδικασίες καρμπόν, με τους ίδιους ψευδομάρτυρες που είχαν επιστρατευτεί με ψέματα και συκοφαντίες να συμβάλουν στο χτύπημα της απεργίας των εργαζομένων.

Η επιχείρηση έπεσε στο κενό. Οι εργαζόμενοι με τη δύναμη του δίκιου του αγώνα τους και της μεγάλης αλληλεγγύης απάντησαν με τις 7 μέρες απεργίας μέσα στο εργασιακό κάτεργο των εμβληματικών επενδύσεων και με τη συνέχιση με τη νέα 48ωρη.

Σε δήλωσή του, ο δικηγόρος του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ και υποψήφιος πρόεδρος στον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά με την «Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων», Παναγιώτης Σαπουντζάκης, ανέφερε ότι η εργοδοσία της COSCO «αντί να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, ιδίως να λάβει χωρίς καμία χρονοτριβή τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, η έλλειψη των οποίων επέφερε τον άδικο θάνατο του εργαζόμενου Δημήτρη Δαγκλή, σύρει το σωματείο στα Δικαστήρια ζητώντας κατ' επανάληψη να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες».

Οπως ανέφερε, η πρώτη αγωγή ασκήθηκε εν κρυπτώ την 28η Οκτωβρίου, μέρα αργίας των Δικαστηρίων, και θυροκολλήθηκε στο κτίριο του ΕΚ Πειραιά που ήταν κλειστό λόγω της αργίας, ώστε να μην το πληροφορηθούν οι εργαζόμενοι. «Ολες αυτές οι ενέργειες της εργοδοσίας, η συνεχής προσφυγή στη δικαιοσύνη που καταλήγει σχεδόν πάντα στην κήρυξη των απεργιών ως παράνομων και καταχρηστικών, με αξιοποίηση των αντεργατικών - απεργοκτόνων νόμων των κυβερνήσεων διαχρονικά και βέβαια του τελευταίου τερατουργήματος Χατζηδάκη, αποδεικνύουν περίτρανα τον ρόλο της αστικής δικαιοσύνης σταθερά στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μεγαλοεργοδοτών, όπως και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι φωτεινές οι εξαιρέσεις, όπου τα δικαστήρια αναγνωρίζουν ότι έχουν πραγματικά δίκιο οι εργαζόμενοι».

Ενωμένοι η εργοδοσία και τα τσιράκια της ενάντια στους εργάτες

Εφοπλιστές, μεγάλες πολυεθνικές διαμετακομιστικές εταιρείες, βιομήχανοι, μεγαλέμποροι, ανησυχώντας για την τεράστια έκταση και τα χαρακτηριστικά του μεγάλου αγώνα των λιμενεργατών και κάνοντας πέρα τους ανταγωνισμούς τους, με ανακοινώσεις (η τελευταία εκδόθηκε την Κυριακή το βράδυ από τη Διεθνή Ναυτική Ενωση - ΔΝΕ) ενώθηκαν εναντίον των εργατών, για να τους βάλουν το «πιστόλι στον κρόταφο» και να αποδεχτούν να γυρίσουν στη δουλειά, σαν να «μην τρέχει τίποτα», σαν να μην έχασαν τον συνάδελφό τους, σαν να μην κινδυνεύουν οι ίδιοι καθημερινά, για να μην «κινδυνεύσει άλλο η οικονομία», δηλαδή τα κέρδη τους.

«Να πρυτανεύσει η λογική και να αποκατασταθεί άμεσα η λειτουργία του λιμανιού» απαιτούσε από την κυβέρνηση η Διεθνής Ναυτική Ενωση, εννοώντας προφανώς ως «λογική» το να παίζουν οι λιμενεργάτες τη ζωή τους κορόνα - γράμματα ατέλειωτες ώρες στις ασυντήρητες γερανογέφυρες. Ενώ, προειδοποιούσε ότι η απεργία «αναδιαμορφώνει επί τα χείρω την κατάσταση στην ελληνική αγορά, η οποία ήδη υστερεί χρονικά στο ρυθμό εφοδιασμού της», απαιτώντας έτσι από την κυβέρνηση να «μαζέψει» τους εργάτες πίσω στα πόστα τους ώστε να μη χαθεί «ευρώ» από τα κέρδη των εφοπλιστών.

Από κοντά και το εργοδοτικό «σωματείο»

Από κοντά στην εργοδοσία και το εργοδοτικό σωματείο, που έχει στηθεί με τις πλάτες της COSCO στο ΣΕΜΠΟ και το οποίο φρόντισε να διαδίδει όσα δεν μπορούσε η ίδια η εργοδοσία κατά τη διάρκεια της απεργίας. Ετσι, τη στιγμή που οι εργάτες απαιτούσαν μέτρα προστασίας για να μη θρηνήσουν άλλο συνάδελφό τους, η διοίκηση του συγκεκριμένου σωματείου καλούσε «να κρατήσουμε τους τόνους χαμηλά και να δείξουμε σεβασμό στις ώρες πένθους». Ενώ, σαν να μιλά εκ μέρους του κράτους και της εργοδοσίας, έλεγε ότι «οι αρχές και οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα αίτια του δυστυχήματος» (!). Και, μπορεί να μη βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τις ευθύνες της εργοδοσίας για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ανέλαβε όμως να ξεσπαθώσει ενάντια στο σωματείο ΕΝΕΔΕΠ, που από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο πλάι της οικογένειας του αδικοχαμένου εργάτη, ενώ προκήρυξε και τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Ετσι το εργοδοτικό «σωματείο» έφτασε να κατηγορεί την ΕΝΕΔΕΠ μέχρι και για ...«πλιάτσικο» και να χαρακτηρίζει «πανηγύρι» τις διεκδικήσεις και τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των εργατών.

Μετά από τα παραπάνω, πώς να μη βρίσκουν βήμα εκπρόσωποι του συγκεκριμένου σωματείου σε εκπομπές αστικών ΜΜΕ που κατασυκοφαντούν τον δίκαιο αγώνα των λιμενεργατών; Το γεγονός αυτό κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή η ΕΝΕΔΕΠ, σημειώνοντας ότι κράτος και εργοδοσία, εκτός από την καταστολή, βρήκαν κι άλλη «πατέντα» για να χτυπήσουν τον δίκαιο αγώνα...

Αλληλεγγύη από τη ράδα
Ενα ακόμα ξεχωριστό στιγμιότυπο κατέγραψε η απεργία των εργαζομένων της COSCO. Το Σάββατο μέσω ασύρματου οι εργαζόμενοι απευθύνθηκαν στα πληρώματα των πλοίων που βρίσκονταν στη ράδα του Πειραιά και περίμεναν να καταπλεύσουν για φορτοεκφόρτωση στις προβλήτες του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), καλώντας τους να σταθούν στο πλευρό τους. Το μήνυμα εκπέμφθηκε στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, αναφέροντας: «Προς όλα τα πλοία που περιμένουν στη ράδα του Πειραιά για operation στο λιμάνι της COSCO. Οι απεργοί εργάτες του λιμανιού απευθυνόμαστε σε σας. Πριν έξι μέρες ένας συνάδελφός μας σκοτώθηκε σε εργατικό δυστύχημα ενώ εκτελούσε βάρδια. Το δυστύχημα συνέβη εξαιτίας της έλλειψης μέτρων ασφαλείας. Απεργούμε για το δικαίωμά μας στη δουλειά, για μέτρα ασφαλείας και ΣΣΕ. Η αλληλεγγύη σας είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος στον αγώνα μας. Ο αγώνας μας είναι αγώνας για όλους τους εργαζόμενους».

Τα πληρώματα των πλοίων ανταποκρίθηκαν εκπέμποντας μηνύματα στις δικές τους γλώσσες.


Ανθρωποι του Πολιτισμού και του Αθλητισμού ενώνουν τη φωνή τους με τους εργαζόμενους της COSCO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου