Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Επικίνδυνους δρόμους ανοίγουν τα ΝΑΤΟικά σχέδια και τα συμφέροντα της αστικής τάξης

   
*
  • Σε ΝΑΤΟική «ενότητα» για την υπεράσπιση της «τάξης ασφαλείας» καλεί η Γερμανία
  • Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Αγκυρα, εφησυχασμός και αναζήτηση πεδίων «συνεργασίας» από την κυβέρνηση
 Την ανάγκη της «συμμαχικής συνοχής» κλίνουν σε όλες τις πτώσεις το ΝΑΤΟ και οι Ευρωπαίοι «εταίροι», ζεσταίνοντας την πλάτη της Αγκυρας την ώρα που η τουρκική επιθετικότητα κλιμακώνεται αμείωτα στο Αιγαίο και όχι μόνο.

Χαρακτηριστικές είναι οι χτεσινές δηλώσεις της Γερμανίδας ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ ενόψει επίσημων επαφών της σε Ελλάδα και Τουρκία (που τελικά αναβλήθηκαν, καθώς διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό): «Σε μια εποχή που η τάξη ασφαλείας στην Ευρώπη αμφισβητείται θεμελιωδώς από τον Πρόεδρο Πούτιν (σ.σ. της Ρωσίας), εμείς, ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και Ευρωπαίοι εταίροι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Είναι σημαντικό να λύνουμε τα προβλήματα με συζητήσεις και όχι με την κλιμάκωση της έντασης». Αυτό - πρόσθεσε - θα αποτελούσε και σημαντικό ζήτημα στις επαφές που θα είχε στην Τουρκία.

Συνεχίζοντας, περιέγραψε την Αγκυρα ως «απαραίτητο εταίρο» και «μια χώρα η οποία είναι συνδεδεμένη με τη δική μας όσο καμία άλλη» και πρόσθεσε: «Σε εκατομμύρια ανθρώπους στη Γερμανία χτυπούν μια γερμανική και μια τουρκική καρδιά. Οι εποχές που αυτό θεωρείτο πρόβλημα έχουν περάσει. Για μένα αυτός ο διπλός παλμός σημαίνει διπλή δύναμη». Ξεχώρισε επίσης μια σειρά θέματα για τα οποία το Βερολίνο επιδιώκει «όπως σε κάθε στενή σχέση» να μιλήσει «ειλικρινά στους Τούρκους φίλους μας» («σημασία του ΝΑΤΟ και της ενίσχυσής του», «τους τρόπους εξόδου από τον συστηματικό πόλεμο του Πούτιν», «τα σιτηρά και τη μεσολάβηση της Τουρκίας, που δίνει ελπίδα σε απελπισμένους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο» κ.λπ.). Αναφερόμενη δε σε θέματα «στα οποία υπάρχουν μεγάλες, μερικές φορές θεμελιώδεις, διαφορές» είπε ότι «πρέπει να φροντίσουμε ώστε να προσεγγίσουμε και πάλι ο ένας τον άλλον».

Οσο για την Ελλάδα, η Μπέρμποκ έκανε λόγο για «έναν από τους στενότερους εταίρους μας στην Ευρώπη» και, εξηγώντας τις πολύτιμες υπηρεσίες της κυβέρνησης στην υλοποίηση του ευρωΝΑΤΟικού σχεδιασμού, τόνισε: «Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της Ουκρανίας και την από κοινού ευρωπαϊκή αντίδραση στην επίθεση της Ρωσίας, αλλά την αποφασιστικότητά μας να καταπολεμήσουμε την κλιματική κρίση και να επιταχύνουμε μαζικά την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, στην Αθήνα έχουμε ομοϊδεάτες (...) Ταυτόχρονα, η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά την ασφάλεια στη Μεσόγειο».

Σημειωτέον, μεθαύριο Παρασκευή φτάνει στη Θεσσαλονίκη και ο ίδιος ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, ενώ το Βερολίνο στέλνει και «διά μέσου» της Ελλάδας επιπλέον στρατιωτικό υλικό στην ιμπεριαλιστική αναμέτρηση με τη Ρωσία. Οπως δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, ο Σολτς θα παρακαθίσει σε δείπνο, έπειτα από πρόσκληση του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της Συνόδου της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στη Θεσσαλονίκη.

Διαρκής αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε χτες ότι «αν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει την πολιτική των παραβιάσεων (των σ.σ. διεθνών Συνθηκών) θα συζητηθεί η κυριαρχία των νησιών» και ότι η Τουρκία έχει ήδη «ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών». Σχολίασε ακόμα ότι στην ελληνική κυβέρνηση «είναι πολύ καλοί στο να κλαίνε ακόμα και όταν έχουν άδικο» και «όταν γυρίζουν την πλάτη» έχουμε «μίσος, ψέματα, συκοφαντίες».

Ακόμα, το τουρκικό υπουργείο Αμυνας κατηγόρησε την Ελλάδα για 953 παραβιάσεις στο Αιγαίο μέσα στο 2022 και προκλητικά συμπλήρωσε ότι «παρά την καλοπροαίρετη και ειλικρινή προσέγγιση της Τουρκίας, στο πνεύμα της καλής γειτονίας και της συμμαχίας, δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει να κλιμακώνει τις εντάσεις, τον προσβλητικό της λόγο, τις παράνομες ενέργειες και τις αβάσιμες κατηγορίες κατά της χώρας μας».

Επιπλέον, ο ηγέτης του εθνικιστικού ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν υποχωρεί από τα δικαιώματα της, δεν θα επιτρέψει να καταπατηθούν τα δικαιώματά της» και κατηγόρησε την Αθήνα ότι «έχει παραβιάσει τις Συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων, καθώς στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Εχει ευθύνες απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο», επιμένοντας ότι «η καρδιά και η όψη των Δωδεκανήσων είναι στραμμένα προς την Τουρκία» και καταλήγοντας ότι «ο Μητσοτάκης, σαν τους παππούδες του, γίνεται όργανο των ξένων δυνάμεων και με τις ενέργειες και τη ρητορική του οδηγεί την κατάσταση στο να ξεχειλίσει το ποτήρι. Επισκέπτεται τα νησιά που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας (...) Προσπαθεί να κάνει προβοκάτσιες για να δημιουργήσει κλίμα ένοπλης σύγκρουσης εάν χρειαστεί, καθώς θέλει να κάνει το Αιγαίο ελληνική θάλασσα».

Αντίστοιχες προκλητικές παρεμβάσεις κάνουν και άλλοι. Π.χ. ο Ερκάν Καρακούς, αντιπτέραρχος ε.α., δήλωσε ότι Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Ψέριμος, Λέβιθα, Κίναρος, νησίδες Λιάδι, Σύρνα, Αστακίδα, Οινούσσες, Πάσα, Θύμαινα και Γαβάθα «δεν υπάρχει αμφιβολία σε ποιον ανήκουν».

Στο μεταξύ η τουρκική Πολεμική Αεροπορία προχώρησε χτες σε άλλες 14 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο.

Υπεράνω όλων ΝΑΤΟική συνοχή και «ντιλ»

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης σε χτεσινή ομιλία του σε συνέδριο καλούσε σε συνεργασία με την Τουρκία για τη μεταφορά σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και με τα πλοία Ελλήνων εφοπλιστών, ψάχνοντας νέα πεδία για διμερείς μπίζνες.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ο μόνος τρόπος να βγει το εγκλωβισμένο σιτάρι από Ουκρανία είναι μέσω της θαλάσσιας οδού. Η Τουρκία έχει έναν ρόλο να παίξει στη Μαύρη Θάλασσα, όπως και η Ελλάδα με τη μεγαλύτερη ναυτιλία. Ας δούμε τα πεδία υπό την κατεύθυνση του ΟΗΕ όπου μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσία, αντί της τουρκικής ρητορικής που ξεπερνά τα όρια και γίνεται γραφική». Δήλωση - μνημείο εφησυχασμού, την ώρα που ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ κάνουν πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα, καλώντας σε «επίλυση των διαφορών», όπως βαφτίζονται οι «γραφικές» κατά την κυβέρνηση αξιώσεις.

Εξάλλου και ο πρωθυπουργός έθεσε «υπεράνω όλων» τη ΝΑΤΟική συνοχή, που «σπρώχνει» προς επώδυνες διευθετήσεις, λέγοντας ότι «χρειάζεται αυτοσυγκράτηση σήμερα από όλους. Πόσο μάλλον σε μια εποχή όπου αντιμετωπίζουμε μια πολύ μεγάλη πρόκληση ως ΝΑΤΟ, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της Συμμαχίας».

Για τη δε κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα εξέφρασε την ...ευχή «αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο», ισχυριζόμενος ότι «η Ελλάδα σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Βέβαια, παραδεχόμενος εμμέσως ότι το κλίμα εφησυχασμού που καλλιεργούσε η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν εκτός πραγματικότητας, δήλωσε ότι «και εγώ είχα την εντύπωση, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ότι είχαμε βρει πλαίσιο συνεννόησης. Είχαμε πρωτοφανές μπαράζ υπερπτήσεων και διαρκή ανακίνηση του αδιανόητου επιχειρήματος περί δήθεν μειωμένης κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», εκτίμησε ωστόσο ότι με τον Ερντογάν «κάποια στιγμή θα μιλήσουμε, γιατί πρέπει να μιλάμε».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, από το Μαυροβούνιο που επισκέφτηκε, αναφερόμενος εμμέσως στα Ελληνοτουρκικά τόνισε ότι «οι αναθεωρητικές προσπάθειες δημιουργούν τραγωδίες, το βλέπουμε καθαρά στην Ουκρανία. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην περιοχή μας, δεν χρειαζόμαστε τέτοιες αντιλήψεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Πρόσθεσε δε ότι «η Ελλάδα είναι μια δύναμη σταθερότητας, είναι μια μη αναθεωρητική δύναμη. Είναι μια δύναμη η οποία το μόνο που εκπέμπει είναι φιλία και διάθεση συνεργασίας. Είναι, όμως, μια δύναμη η οποία αρνείται απόλυτα τις οποιεσδήποτε απειλές, ιδίως απειλές πολέμου (casus belli) εναντίον μας».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση συνεχίζει τον εφησυχασμό: Διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τσαβούσογλου περί σύνδεσης της ελληνικής κυριαρχίας σε νησιά του Αιγαίου με δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησής τους, απαντούν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποστείλει δύο επιστολές στον γγ του ΟΗΕ «με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας» και οι οποίες «υπογραμμίζουν με σειρά από νομικά επιχειρήματα ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της». Οι επίμαχες επιστολές πάντως κάθε άλλο παρά κλείνουν κάθε συζήτηση, αφήνοντας ανοιχτά διάφορα «παραθυράκια» για τη συνέχιση του ιμπεριαλιστικού παζαριού.

 * του Πάνου Ζάχαρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου