Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

«Βρείτε τα με τις διαφορές σας» συστήνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ


 «Νερό στον μύλο» των τουρκικών προκλήσεων εξακολουθούν να ρίχνουν οι ΗΠΑ, επιμένοντας να αναφέρουν τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Αγκυρας ως διμερείς «διαφορές» και καλώντας κατόπιν τις δύο χώρες να τα βρουν με «διάλογο» και συνεργασία για να μη διαταραχτεί η ΝΑΤΟική «σταθερότητα» στην περιοχή.

Σε αυτό το πνεύμα κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει τη φωτογράφιση του Ντ. Μπαχτσελί, κυβερνητικού εταίρου του Ταγίπ Ερντογάν, με χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε μεν πως «η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», ωστόσο στη συνέχεια επανέλαβε την πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο ΝΑΤΟικούς συμμάχους να εργαστούν για την επίλυση... των διαφορών τους.

Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε τους συμμάχους μας να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση».

Στην Ουκρανία ο Δένδιας, στις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

Την ίδια ώρα που τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια ρίχνουν κι άλλο «νερό στον μύλο» της τουρκικής επιθετικότητας, η κυβέρνηση συνεχίζει «ακάθεκτη» την προσπάθειά της να πρωταγωνιστήσει σε αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό στην Οδησσό βρέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε άλλη μια προσπάθεια της κυβέρνησης και ευρύτερα της αστικής τάξης να παίξει ρόλο στα ευρωατλαντικά σχέδια στην Ουκρανία, αναζητώντας τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση και κάποια μερίδια από την καπιταλιστική λεία της περιοχής, σε τομείς όπως η λεγόμενη ανοικοδόμηση, η διαμετακόμιση κ.λπ.

Συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Περιφερειακής Στρατιωτικής Διοίκησης Οδησσού, συνταγματάρχη M. Marchenko και ενημερώθηκε για την κατάσταση επί του πεδίου, ενώ διαβεβαίωσε για την «ετοιμότητα» της ελληνικής κυβέρνησης να «βοηθήσει» στην εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας «μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες».

Επίσης, με τον δήμαρχο της πόλης, G. Trukhanov, με τη συζήτηση να εστιάζει στο «πώς θα συντονίσουμε την κοινή προσπάθεια ώστε το ιστορικό κέντρο της Οδησσού να γίνει πολιτιστικό μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO», με στελέχη της εκεί ελληνικής ομογένειας και ομογενείς που έφυγαν από τη Μαριούπολη, ενώ παρέστη στην υπογραφή Συμφωνίας με τα Κρατικά Αρχεία της Οδησσού, όπου το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θα συγχρηματοδοτήσει μια προσπάθεια ψηφιοποίησης του τμήματος των Αρχείων που αφορά την εκεί ελληνική παρουσία.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται στις ΗΠΑ οι επαφές που έχει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, στο πλαίσιο της παραπέρα εμπλοκής της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό.

Μετέβη ήδη στο Πεντάγωνο, όπου είχε συνάντηση με τον αρχηγό του αμερικανικού στρατού, στρατηγό James C. McConville, με την ατζέντα να μιλάει από μόνη της: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η άμυνα του ευρωατλαντικού χώρου. Οι επιπτώσεις του αναθεωρητισμού. Η συνεισφορά της Ελλάδας στην ασφάλεια και σταθερότητα. Η Σούδα και η Αλεξανδρούπολη. Η συνεργασία των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - ΗΠΑ και η εμβάθυνσή της σε ό,τι αφορά τον Στρατό Ξηράς».

Αλλωστε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συζητά στις ΗΠΑ τη δυνατότητα απόκτησης οπλικών συστημάτων και μέσων από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού προκειμένου η ντόπια αστική τάξη να παίξει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο Ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Ουάσιγκτον συναντήθηκε επίσης με Ελληνοαμερικανούς παράγοντες, όπως και παράγοντες του αμερικανο-ισραηλινού λόμπι, συζητώντας «θέματα Στρατηγικής, Δυνατοτήτων και Συνεργασιών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ», με την Ελληνίδα πρέσβειρα στις ΗΠΑ, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ενώ επιθεώρησε και την ελληνική Στρατιωτική Αποστολή στην Ουάσιγκτον χαιρετίζοντας την «αφοσίωση» για την «προώθηση της διμερούς Αμυντικής Συνεργασίας».

Σημειωτέον, στο διάστημα 6 - 8/7, ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χαρ. Λαλούσης, συμμετείχε στο 29ο Συνέδριο Ευρωπαϊκών Στρατών που διεξήχθη στο Garmisch - Partenkirchen της Γερμανίας, με μέριμνα της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF). Σε άλλη μια απόδειξη του γεγονότος ότι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί σε επόμενη, πολύ πιο επικίνδυνη φάση, κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν, όπως λέγεται από το ΓΕΣ, η «αντιμετώπιση της πρόκλησης των συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας στην Ευρώπη».

Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο αρχηγός ΓΕΣ πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με τους ομολόγους του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ιταλία.

«Εκθεση προόδου» στον Αμερικανό πρέσβη

Την ίδια ώρα συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, πραγματοποίησε χθτς ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, κατά τη διάρκεια της οποίας, όπως ανακοινώθηκε, «επιβεβαιώθηκε το άριστο κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων στον ενεργειακό τομέα», ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ «αναγνώρισε τον κομβικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα για την απεξάρτηση όχι μόνο της ίδιας αλλά και του συνόλου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο»...

Ο υπουργός μίλησε για τα έργα ενεργειακής διασύνδεσης (φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού) με τις γειτονικές χώρες που προωθεί η Ελλάδα και ειδικότερα του τερματικού σταθμού επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) της Αλεξανδρούπολης που βρίσκεται σε φάση κατασκευής και του διασυνοριακού αγωγού φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία που εγκαινιάστηκε πρόσφατα. Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη το μερίδιο του ρωσικού αερίου στο μείγμα εισαγωγών της Ελλάδας έχει μειωθεί κατά 21%, ενώ η συμμετοχή του ΥΦΑ έχει αυξηθεί κατά 48% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι. Με μεγάλη χαρά επίσης ο Κ. Σκρέκας ανέφερε ότι το 60% του συνόλου των εισαγωγών ΥΦΑ προέρχεται από τις ΗΠΑ, ποσοστό που παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου