Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Συνεχίζονται τα επικίνδυνα παιχνίδια με τον πυρηνικό σταθμό στην Ζαπορίζια


Στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑΝΑΤΟΕΕ και Ρωσίας στο έδαφος της Ουκρανίας έχει μπει το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια (το μεγαλύτερο της Ευρώπης) με ανυπολόγιστους κινδύνους για τους λαούς.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια έχει καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις από τον Μάρτη, αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί με Ουκρανούς εργαζόμενους, παρουσία ρωσικών στρατευμάτων. Τον τελευταίο μήνα η Ουκρανία προσπαθεί να οργανώσει αντεπίθεση στο Νότο για την απελευθέρωση της Χερσώνας και της Ζαπορίζια και προχωράει σε χτυπήματα σε στρατηγικούς στόχους.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί έχουν εξαπολύσει επιθέσεις στον σταθμό, ακόμη και με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, προκαλώντας πυρκαγιές. Σήμερα Ρώσος αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι Ουκρανικές επιθέσεις γίνονται με οδηγίες των ΗΠΑ. Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία, ότι έχει αναπτύξει μονάδες του πυροβολικού μέσα και γύρω από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού. Λέει επίσης, ότι οι Ρώσοι βομβαρδίζουν τον σταθμό για να κατηγορήσουν το Κίεβο.

Η Energoatom, διαχειρίστρια των ουκρανικών πυρηνικών σταθμών, ανακοίνωσε σήμερα ότι φοβάται πως οι ρωσικές δυνάμεις προγραμματίζουν να σταματήσουν τη λειτουργία των ενεργών μονάδων παραγωγής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια και να τις αποσυνδέσουν από το ουκρανικό δίκτυο ηλεκτροδότησης, κάνοντας λόγο για «μεγάλης κλίμακας προβοκάτσια».

Σύμφωνα με την Energoatom, οι ρώσοι στρατιώτες αναζητούν πηγές τροφοδοσίας για τις γεννήτριες ντίζελ οι οποίες θα τεθούν σε λειτουργία μετά την διακοπή της λειτουργίας των αντιδραστήρων και έχουν περιορίσει την πρόσβαση του προσωπικού στις εγκαταστάσεις.

Η αποσύνδεση του πυρηνικού εργοστασίου από το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες επιπτώσεις για την χώρα, που ήδη έχει πληγεί από τις πολεμικές επιχειρήσεις αλλά και από το γεγονός ότι πολλές ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες βρίσκονται στα χέρια των Ρώσων.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε σήμερα από την Ρωσία να μην αποσυνδέσει τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια. «Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια της Ζαπορίζια είναι ουκρανική ηλεκτρική ενέργεια (...) αυτή η αρχή πρέπει να τηρηθεί πλήρως», δήλωσε ο Γκουτέρες κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο επίσκεψής του στο λιμάνι της Οδησσού.

Από την πλευρά της η Μόσχα, ανάρτησε στο Telegram βίντεο στο οποίο εμφανίζονται εργαζόμενοι της Energoatom να καλούν την Ουκρανική κυβέρνηση να διακόψει τους βομβαρδισμούς

Ανάπτυξη επιθεωρητών της ΙΑΕΑ συμφώνησαν Πούτιν και Μακρόν

Τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στον σταθμό Ζαπορίζια και τις εξαγωγές ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων είχαν σήμερα ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής προεδρίας ο Εμ. Μακρόν είπε σήμερα στον Βλ. Πούτιν ότι ανησυχεί για τους κινδύνους ασφαλείας στον πυρηνικό σταθμό. Απο την άλλη πλευρά η Ρωσική προεδρεία ανακοίνωσε ότι Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τον Εμανουέλ Μακρόν ότι οι βομβαρδισμοί στην περιοχή του πυρηνικού σταθμού μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα μια ευρείας κλίμακας καταστροφή.

Οι Πούτιν και Μακρόν συμφώνησαν να σταλεί αντιπροσωπεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στον πυρηνικό σταθμό το συντομότερο δυνατό.

Ο Πούτιν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να παράσχει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ την αναγκαία συνδρομή, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ, οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους τις ερχόμενες ημέρες για το θέμα αυτό μετά τις συνομιλίες των τεχνικών ομάδων και πριν από την ανάπτυξη της αποστολής.

«Μεγαλύτερη προσπάθεια» για την εξαγωγή των Ουκρανικών σιτηρών ζητά ο Γκουτέρες

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε σήμερα πως υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν προκειμένου να διασφαλιστεί πλήρης πρόσβαση παγκοσμίως στα ουκρανικά προϊόντα τροφίμων και στα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα μετά τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Οδησσό, ο Γκουτέρες είπε πως οι αναπτυσσόμενες χώρες χρειάζονται βοήθεια για να αγοράσουν τα σιτηρά αυτά και έκανε έκκληση για ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τα ρωσικά τρόφιμα και λιπάσματα που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Είναι μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο μέρη που έχουν ακινητοποιηθεί σε μια σκληρή σύγκρουση. Είναι πρωτόγνωρη σε εύρος και κλίμακα. Αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος μπροστά μας σε πολλά μέτωπα», είπε.

«Είναι ώρα για μαζική και γενναιόδωρη υποστήριξη έτσι ώστε οι αναπτυσσόμενες χώρες να μπορούν να αγοράσουν τα τρόφιμα από αυτό και από άλλα λιμάνια -- και οι άνθρωποι να μπορούν να τα αγοράσουν», είπε.

Να σημειωθεί πως ο πρώην δήμαρχος της ρωσικής πόλης Κρασνοντάρ επελέγη για να τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης που έχουν εγκαταστήσει οι Ρώσοι στην περιοχή του Χαρκόβου, η οποία έχει καταληφθεί μερικώς από τα ρωσικά στρατεύματα. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας δεν θα επιστρέψουν ποτέ υπό τον έλεγχο του Κιέβου και πως δημοψηφίσματα για ένταξη στην Ρωσία ενδέχεται να διεξαχθούν το φθινόπωρο σε Χερσώνα, Ζαπορίζια, ενδεχομένως σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters», AFP, «Ria Novosti», TASS)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου