Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

«Φωτιά» βάζει το «Σύμφωνο Ασφαλείας» του Κιέβου στην Ανατολική Ευρώπη


Αναφέρει δεσμευτικές «εγγυήσεις ασφαλείας», μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ και εξοπλισμούς σε δυτικά πρότυπα

 Σε μία ακόμη κίνηση κλιμάκωσης της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη, το Κίεβο παρουσίασε προχτές ένα προσχέδιο του λεγόμενου «Συμφώνου Ασφαλείας» που καλούνται να υπογράψουν δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ως «εγγυήτριες» δυνάμεις για την «ασφάλεια» της Ουκρανίας απέναντι στη Ρωσία.

Το κείμενο προκάλεσε την αντίδραση της Μόσχας, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμ. Μεντβέντεφ, να προειδοποιεί ότι οι προτάσεις της Ουκρανίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε «τρίτο παγκόσμιο πόλεμο»...

Το προσχέδιο, που παρουσιάστηκε προχτές στο Κίεβο από τον Ουκρανό προεδρικό σύμβουλο, Αντρ. Γερμάκ, και τον πρώην γγ του ΝΑΤΟ, Α. Φ. Ράσμουσεν, αναφέρει μεταξύ άλλων τον δυτικού τύπου εξοπλισμό και την εκπαίδευση που χρειάζεται ο στρατός της Ουκρανίας από τους Δυτικούς «συμμάχους» προκειμένου να διασφαλίσει ότι «η χώρα θα μπορεί να υπερασπίζεται την κυριαρχία της στο μέλλον».

Στην πραγματικότητα οξύνει τη γεωπολιτική αντιπαράθεση ΝΑΤΟ - Ρωσίας για την Ανατολική Ευρώπη, αποτυπώνοντας τα σχέδια των ΗΠΑ να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το «πάτημά» τους στην περιοχή και προμηνύει μακρά και εκτεταμένη σύγκρουση. Εξάλλου, σε αντίθεση με προηγούμενες προτάσεις του Κιέβου κατά τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα την άνοιξη, το κείμενο αυτό δεν προβλέπει ούτε απόρριψη για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ούτε ένα «ουδέτερο καθεστώς» για την Ουκρανία χωρίς πυρηνικά όπλα, ούτε τη συμμετοχή της Ρωσίας ή της Λευκορωσίας ως «εγγυήτριες ασφαλείας».

Σύμφωνα με το έγγραφο, θα πρέπει να υπογραφεί μια δεσμευτική συμφωνία μεταξύ της Ουκρανίας και των ΗΠΑ, αλλά και με την ΕΕ και ορισμένα άλλα κράτη όπως η Αυστραλία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Πολωνία, η Τουρκία, η Γαλλία, καθώς και χώρες της Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Ευρώπης και της Βαλτικής.

Σύμφωνα με τον Γερμάκ, οι «σύμμαχοι» καλούνται να δώσουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις για στρατιωτική, διπλωματική τεχνική και πληροφοριακή υποστήριξη στις Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας σε περίπτωση επίθεσης και μέχρι την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς και μη στρατιωτικές εγγυήσεις που βασίζονται σε μηχανισμούς κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε το προσχέδιο «ένα σημαντικό πρώτο βήμα», που πρέπει να γίνει η βάση για μια «συμφωνία ασφαλείας».

Χαρακτηριστικά ο Ράσμουσεν είπε ότι το λεγόμενο Σύμφωνο Ασφαλείας του Κιέβου «πρέπει να διαφέρει από τις προηγούμενες συμφωνίες», δηλαδή «δεν πρέπει να επικεντρώνεται στο τι απαγορεύεται να κάνει (η Ουκρανία), αλλά αντίθετα, να παρέχει στην Ουκρανία ό,τι μπορεί να χρειαστεί». Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητά του να παρουσιάσει τις προτάσεις στις κυβερνήσεις των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που συσπειρώνονται στη Δύση.

Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι το Πεντάγωνο των ΗΠΑ επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την Ουκρανία μετά το τέλος του πολέμου, με μακροχρόνιες παραδόσεις εξοπλισμών και εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο μεταξύ, η Δανία θα αναλάβει την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο έδαφός της, επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας, Μ. Μπόντσκοφ, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Τον Αύγουστο το υπουργείο είχε ανακοινώσει ότι η Δανία θα στήριζε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που προωθούσε η Βρετανία για 130 στρατιώτες. Η Κοπεγχάγη συμμετείχε σε δύο εκπαιδευτικές αποστολές, του Καναδά και της Βρετανίας, στην ίδια την Ουκρανία μετά το 2015 και επίσης παρείχε όπλα και υποστήριξη στον τομέα της κυβερνοασφάλειας στο Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή.

«Η γη θα καίγεται και το τσιμέντο θα λιώνει»...

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα σημαίνει ότι οι άλλες χώρες - μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να τη βοηθήσουν να αμυνθεί έναντι της Ρωσίας, επισήμανε ο Ντμ. Μεντβέντεφ, ενώ απείλησε ότι αν με αυτόν τον τρόπο το ΝΑΤΟ ελπίζει να αποδυναμώσει τη Μόσχα, τότε θα δει «τη γη να καίγεται και το τσιμέντο να λιώνει».

Αντίστοιχα το Κρεμλίνο ανέφερε ότι οι φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ συνιστούν απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και τόνισε ότι αυτές οι φιλοδοξίες καθιστούν αναγκαίο για τη Μόσχα να διεξάγει την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία.

Το «Σύμφωνο Ασφαλείας» του Κιέβου θα καταλήξει να «σκλαβώσει την ΕΕ», θα «δέσουν τις χώρες της ΕΕ σε έναν κόμπο, να μην αποκαταστήσουν ποτέ την οικονομική τους ανάπτυξη», σχολίασε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, αναφερόμενη και στη δέσμευση για κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ορισμένες διατάξεις που αναφέρονται στο σύμφωνο, ειδικά αυτές που αφορούν τις προμήθειες όπλων, εφαρμόζονται ήδη «σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα», καθώς «παραδίδονται ασταμάτητα όπλα στην Ουκρανία», ενώ «η οικονομική βοήθεια που διοχετεύεται στην Ουκρανία είναι πρωτοφανής στην πρόσφατη ιστορία», συνέχισε.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του «Reuters», που επικαλείται τρία άτομα που βρίσκονται κοντά στη ρωσική ηγεσία, αναφέρει ότι ο επικεφαλής απεσταλμένος του Βλ. Πούτιν στην Ουκρανία, Ντμ. Κόζακ, είχε συνάψει αμέσως μετά τη ρωσική εισβολή προσωρινή συμφωνία με το Κίεβο, η οποία θα ικανοποιούσε το αίτημα της Ρωσίας να μείνει η Ουκρανία εκτός ΝΑΤΟ, αλλά ο Ρώσος ηγέτης την απέρριψε και συνέχισε τη στρατιωτική εκστρατεία. Αλλη πηγή ανέφερε ότι η συγκεκριμένη πρόταση έγινε στον Πούτιν λίγο πριν την ρωσική εισβολή.

Πάντως ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ διέψευσε το δημοσίευμα, κάνοντας λόγο για «απολύτως ανακριβείς πληροφορίες».

Κομισιόν: Οι κυρώσεις ήρθαν και θα μείνουν

«Οι κυρώσεις μας στη Ρωσία θα παραμείνουν. Ηρθαν και θα μείνουν. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Το ίδιο ισχύει και για την οικονομική μας υποστήριξη προς την Ουκρανία», υπογράμμισε χτες η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στην ομιλία της για την «Κατάσταση της ΕΕ», ενώ προειδοποίησε για «δύσκολους καιρούς» που έρχονται.

Οπως τόνισε, «οι μήνες που έρχονται δεν θα είναι εύκολοι», αλλά «διακυβεύονται πολλά. Οχι μόνο για την Ουκρανία - αλλά για όλη την Ευρώπη και τον κόσμο γενικότερα», καθώς «αυτός δεν είναι απλώς ένας πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία κατά της Ουκρανίας. Είναι πόλεμος κατά της Ενέργειάς μας, πόλεμος κατά της οικονομίας μας, πόλεμος κατά των αξιών μας και πόλεμος κατά του μέλλοντός μας», είπε η φον ντερ Λάιεν.

«Η αλληλεγγύη της Ευρώπης προς την Ουκρανία θα παραμείνει ακλόνητη», υποσχέθηκε ακόμη η πρόεδρος της Κομισιόν, «με όπλα, με κεφάλαια και με κυρώσεις, τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχει δει ποτέ ο κόσμος».

Επιδιώκοντας να απαντήσει στην ενδοαστική αντιπαράθεση που εξελίσσεται και εντός της ΕΕ για την «αποτελεσματικότητα» των κυρώσεων, ανέφερε ότι «ο χρηματοοικονομικός τομέας της Ρωσίας επιβιώνει μετά δυσκολίας. Εχουμε αποκλείσει τα 3/4 του ρωσικού τραπεζικού τομέα από τις διεθνείς αγορές. Σχεδόν χίλιες διεθνείς εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα», η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε κατά 3/4 σε σύγκριση με πέρυσι, τα αεροσκάφη της «Aeroflot» καθηλώνονται στο έδαφος διότι δεν υπάρχουν πλέον ανταλλακτικά. «Ο ρωσικός στρατός παίρνει μικροτσίπ από πλυντήρια πιάτων και ψυγεία για να επιδιορθώσει το στρατιωτικό υλικό του, επειδή έχει εξαντλήσει τα αποθέματά του σε ημιαγωγούς. Η ρωσική βιομηχανία βρίσκεται υπό διάλυση», ισχυρίστηκε.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, για την οποία τόνισε ότι «θα απαιτηθούν τεράστιοι πόροι», ενώ ανακοίνωσε την παροχή 100 εκατ. ευρώ για την αποκατάσταση ουκρανικών σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία ζήτησε από το Κίεβο εξηγήσεις για την εκστρατεία που διεξάγει η Ουκρανία για να πιέσει για κυρώσεις σε Τούρκους και άλλους επιχειρηματίες και τράπεζες που συνεργάζονται με τη Ρωσία. Πάντως, όπως διευκρίνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, η εκστρατεία της Ουκρανίας δεν στρέφεται αποκλειστικά εναντίον τουρκικών εταιρειών, αλλά πολλών εταιρειών από τις ΗΠΑ και την ΕΕ - περισσότερες από 18.000 βρίσκονται στη λίστα - που διατηρούν οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Ξένοι μισθοφόροι στη Χερσώνα, σύμφωνα με φιλορώσο αξιωματούχο

Ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι μετέβη χθες στο Ιζιούμ, στρατηγικής σημασίας πόλη στην περιοχή του Χαρκόβου, στην πρώτη του επίσκεψη στις περιοχές που ανακατέλαβε ο ουκρανικός στρατός από τους Ρώσους.

Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ζελένσκι συναντήθηκε μόνο με τον στρατό κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ιζιούμ. «Δεν συναντήθηκε με πολίτες. Ο τοπικός πληθυσμός φιλτράρεται. Οι δυνάμεις του Κιέβου καταστέλλουν αμάχους που υποπτεύονται ότι είναι με το μέρος της Ρωσίας», αναφέρεται σχετικά.

Η Ουκρανία έχει σημειώσει «σημαντική πρόοδο» στο στρατιωτικό πεδίο, αλλά «θα είναι μεγάλη η απόσταση», δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς αν η Ουκρανία έφτασε σε σημείο καμπής στη σύγκρουση.

Παράλληλα εντείνονται οι μάχες στη στρατηγικής σημασίας περιοχή της Χερσώνας, που συνορεύει με την Κριμαία.

Μάλιστα ο φιλορώσος αναπληρωτής επικεφαλής της στρατιωτικής - πολιτικής διοίκησης της Χερσώνας δήλωσε χθες ότι μισθοφόροι από τις ΗΠΑ, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες πολεμούν στο πλευρό των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις υπερτερούν επί του παρόντος των ρωσικών και φιλορωσικών δυνάμεων που υπερασπίζονται Χερσώνα και Ζαπορίζια, «ωστόσο αυτοί είναι ως επί το πλείστον ανεκπαίδευτοι στρατιώτες, ενώ εμείς έχουμε μια σοβαρή γραμμή άμυνας στη Χερσώνα». Την Τρίτη το βράδυ ο ουκρανικός στρατός επιχείρησε επίθεση κοντά στα χωριά Davydov Brod και Kiselevka, αλλά οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις όπως ανακοινώθηκε.

Την ίδια ώρα, μετά την ουκρανική αντεπίθεση στη περιοχή του Χαρκόβου, η γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία πλησιάζει τα σύνορα των εδαφών του Λουγκάνσκ, δήλωσε στο TASS ανώτερος στρατιωτικός διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν τον έλεγχο ολόκληρου του Λουγκάνσκ, αλλά η ουκρανική αντεπίθεση την τελευταία βδομάδα έχει απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και φέρνει τη νέα γραμμή του μετώπου πιο κοντά στα «σύνορα» του Λουγκάνσκ, είπε ο Αντρ. Μαρότσκο.

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα ουκρανικά χτυπήματα στα ρωσικά σύνορα, και χθες αξιωματούχοι της περιοχής του Μπέλγκοροντ απομάκρυναν τους ανθρώπους από το χωριό Κράσνι Χούτορ. Προχθές το βράδυ οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου βομβάρδισαν το χωριό Shelayevo στην περιοχή Valuysky, τραυματίζοντας δύο αμάχους, ενώ τη Δευτέρα μια Ουκρανή σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό του χωριού Logachevka και τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Tα σχόλια στο μπλοκ πρέπει να συνοδεύονται από ένα ψευδώνυμο, ενσωματωμένο στην αρχή ή το τέλος του κειμένου